«Είπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να αναπληρώσουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της μεγάλης κλίμακας αγοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας. Διαφορετικά, είναι ΔΑΣΜΟΙ μέχρι τέλους», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social.
Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαιτήσει από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες από το 2% στο 5%.
Η επιστροφή του Τραμπ επηρεάζει αναπόφευκτα κάθε τομέα της πολιτικής της ΕΕ, από την τιμολόγηση των φαρμάκων έως τις πράσινες τεχνολογίες και τα πρότυπα τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνει σχετικά το Politico.
Τι αλλάζει για την ενέργεια
Ο όρκος του να ενισχύσει την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και να στείλει περισσότερα ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους οικολόγους, αλλά έχει κάνει τη βιομηχανία να προσβλέπει σε μεγάλα κέρδη.
Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές εξαγωγές φυσικού αερίου σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, ο Τραμπ θέλει να παγώσει με τσεκούρι ένα πάγωμα της κυβέρνησης Μπάιντεν στις άδειες για νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), έναν περιορισμό που δημιουργεί αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή αγορά.
Ορισμένοι στο στρατόπεδο του Τραμπ θέλουν να καταργήσει τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος διαθέτει περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια για έργα όπως η καθαρή τεχνολογία, το υδρογόνο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτό το πρόγραμμα, ωστόσο, έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε βασικές πολιτείες και έχει απομακρύνει επιχειρήσεις από την Ευρώπη, δίνοντας στις ΗΠΑ προβάδισμα έναντι της ΕΕ σε κλάδους όπως η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, τα εναλλακτικά καύσιμα και τα ηλεκτρικά οχήματα.
Η κατάργησή του θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τις Βρυξέλλες, καθώς θέτουν ως στόχο τον ανταγωνισμό με την Ουάσινγκτον.
Τι αλλάζει στην πολιτική για το Κλίμα
Ο Τραμπ σχεδιάζει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για άλλη μια φορά και να διπλασιάσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, αυτό σημαίνει πως ο ρυθμός της πράσινης μετάβασης προβλέπεται να επιβραδυνθεί αντί να επιταχυνθεί.
Με τις ΗΠΑ να είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το ένα δέκατο της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη, οποιαδήποτε αλλαγή στην αμερικανική πολιτική για το κλίμα έχει παγκόσμιες συνέπειες.
Ένας θερμότερος πλανήτης σημαίνει περισσότερες καταστροφές, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ, η οποία πρέπει να προετοιμαστεί αναλόγως για χειρότερες κλιματικές επιπτώσεις.
Τι αλλάζει στο εμπόριο
Η φράση «Πρώτα η Αμερική» θα συνοψίσει και πάλι την προσέγγιση του Τραμπ στην εμπορική πολιτική.
Έχει ορκιστεί να φέρει πίσω τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και να τιμωρήσει φίλους και εχθρούς με οριζόντιους δασμούς 10 ή 20 τοις εκατό, παρά τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.
Η εμπορική πολιτική του Τραμπ επικεντρώνεται περισσότερο στη μείωση του σημαντικού εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ παρά στο άνοιγμα νέων ευκαιριών στην αγορά.
Η ΕΕ απέτυχε να αξιοποιήσει την αποκλιμάκωση με την κυβέρνηση Μπάιντεν για να επιλύσει τις παρατεταμένες εμπορικές διαφορές σχετικά με τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου, τις πράσινες επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την αναβίωση του ανώτατου δικαστηρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι ρήξεις αυτές αναμένεται να επιδεινωθούν υπό τον Τραμπ.
Οι πιο άμεσες δοκιμασίες πίεσης για τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον θα είναι η εξεύρεση λύσης για τους δασμούς αντιποίνων που έχει αναστείλει η ΕΕ κατά της Ουάσινγκτον (η εκεχειρία λήγει τον Μάρτιο του 2025), καθώς και για τη διαμάχη της για τα αεροσκάφη σχετικά με τις επιδοτήσεις της Airbus και της Boeing έως το 2026.
Παράλληλα, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να πλήξει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.
«Θέλω οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να γίνουν αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες», έχει δηλώσει ο Τραμπ στους υποστηρικτές του.
Πηγή: cnn.gr