Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018 18:49

Το φαράγγι του Βίκου είναι το «Γκραντ Κάνυον» της Ελλάδας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Είναι το εντυπωσιακότερο φαράγγι της Ελλάδας, που κατέχει το δικό του ρεκόρ Γκίνες, αφού πρόκειται για το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός που του έχουν αποδώσει, αυτού του «Γκραντ Κανυόν» της Ελλάδας.

Ο λόγος για το φαράγγι του Βίκου, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Ζαγορίου και σίγουρα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της φύσης. Πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, είναι καταφύγιο για πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας. Μάλιστα, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς, τους λεγόμενους «βικογιατρούς», για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το μήκος του είναι 20 χιλιόμετρα και το βάθος του ξεπερνά σε κάποια σημεία ακόμα και τα χίλια μέτρα.Το φαράγγι βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στα νοτιοδυτικά της Γκαμήλας, σε υψόμετρο από 550 έως 1.780 μέτρα, και η γέννησή του αποδίδεται σε έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις.

Η αρχή του εντοπίζεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο και η κατάληξή του είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό, κοντά στην Αρίστη. Το ποτάμι που το διαρρέει είναι ο Βοϊδομάτης.

Πανοραμική θέα στο φαράγγι μπορεί κανείς να απολαύσει από το ομώνυμο χωριό Βίκος αλλά και τον δρόμο προς το Μεγάλο Πάπιγκο, το Μονοδένδρι, τη Μονή Αγίας Παρασκευής και την Μπελόη. Η θέα είναι καθηλωτική αλλά ακόμα πιο καθηλωτική είναι η εμπειρία διάσχισης του φαραγγιού.

Σηματοδοτημένο μονοπάτι ξεκινά από το Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος, χαρίζοντας σε όσους το επιχειρήσουν εκπληκτικές εικόνες με επιβλητικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, σπηλαιοβάραθρα και φύση που συναρπάζει.

Η περιήγηση για μία έμπειρη ομάδα διαρκεί από 4 έως 5 ώρες, προσφέροντας θαυμάσιες εικόνες.

Πηγή: Newsbeast.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018 02:56

Σχετικά Άρθρα

  • Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας
    Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας

    Δραματική συρρίκνωση άνω του 30% παρουσιάζει η γεωργία και η κτηνοτροφία συγκριτικά με 10 χρόνια πριν - Στο 40% κατά μέσο όρο η μείωση του ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων, κάνουν «στροφή» οι κτηνοτρόφοι

    Όταν οι κάτοικοι της Ηπείρου εγκατέλειπαν πριν χρόνια τα χωριά τους, για να μετεγκατασταθούν στα αστικά κέντρα για μια καλύτερη ζωή, δεν φαντάζονταν τις δραματικές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η επιλογή τους -δεκαετίες μετά- στην ερήμωση των χωριών και στη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος αποτελεί η Ήπειρος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε ημερίδα του Δικτύου «Πίνδος» για τις εγκαταλειμμένες γαίες, την τελευταία δεκαετία χάθηκε το 1/3 των καλλιεργειών καθώς και της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

    Μέσα σε 10 χρόνια η καλλιεργούμενη γη μειώθηκε κατά 31%

    Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου η καλλιεργούμενη γη υπολογίζεται συνολικά σε 714.000 στρέμματα, σηρρικνωμένη δηλαδή κατά 31%. Μάλιστα, τα τελευταία δέκα χρόνια τον πρωτογενή τομέα έχουν εγκαταλείψει 10.000 άνθρωποι.

    Ποια η κατάσταση στην κτηνοτροφία

    Δεν είναι όμως μόνο η γεωργία που συρρικνώνεται, καθώς καθοδική πορεία ακολουθεί και η κτηνοτροφία, ιδίως η αιγοπροβατοτροφία. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου στα πρόβατα φτάνει στο 42% και στις αίγες το 36%, όπως γράφει το epiruspost.gr.

    Αν και πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που εγκατέλειψαν την εκτροφή αιγών και προβάτων, παρατηρήθηκε «στροφή» στην εκτροφή αγελάδων και χοίρων. Και αυτό διότι, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η αγελαδοτροφία έχει αυξηθεί κατά 17% και η χοιροτροφία κατά 31%.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί βέβαια είναι ότι την ίδια ώρα το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 40%.

    Η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Εκεί που υπήρχαν χωράφια σήμερα είναι λόγγοι, ο αριθμός άγριων ζώων έχει αυξηθεί, ενώ είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς ανθρώπους.

    Υπάρχει επιστροφή;

    Όπως γράφει χαρακτηριστικά το epiruspost.gr πολύ δύσκολα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται οργανωμένο εθνικό σχέδιο.

    Για να επιστρέψει κάποιος σε χωριό είναι απαραίτητο να υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις: σπίτι, δουλειά, γιατρός και σχολείο.

    Πηγή: In.gr
  • Βρέθηκε κρυμμένη ήπειρος μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά!
    Βρέθηκε κρυμμένη ήπειρος μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά!

    Μια σπουδαία ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες καθώς βρήκαν μια νέα πρωτόγονη μικροήπειρο, μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά που ρίχνει φως στην πολύπλοκη γεωλογική ιστορία της περιοχής της Αρκτικής, και θα τους βοηθήσει στην κατανόηση των ηπειρωτικών σχηματισμών και διαχωρισμών.

    Πώς σχηματίστηκε η μικροήπειρος πριν από περίπου 61 εκατ. χρόνια

    Καθώς οι τεκτονικές πλάκες μεταξύ του Καναδά και της Γροιλανδίας μετατοπίστηκαν για να σχηματίσουν το Στενό Ντέιβις, το οποίο συνδέει τις ωκεάνιες λεκάνες της Θάλασσας Λαμπραντόρ και του Κόλπου Μπάφιν, ο φλοιός της Γης αναδιαμορφώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας παχύς φλοιός στον ωκεανό, δηλαδή μια μικροήπειρος.

    Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gondwana Research, μια ομάδα ερευνητών ανακατασκεύασε τις τεκτονικές κινήσεις των πλακών της περιοχής γύρω από τον Πορθμό Ντέιβις που έγιναν πριν από 33 έως 61 εκατομμύρια χρόνια.

    Η μελέτη της μικροηπείρου και οι θεωρίες γύρω από τον σχηματισμό του ανοίγουν όντως τον δρόμο για την κατανόηση παρόμοιων γεωγραφικών δομών.

    «Ο μηχανισμός σχηματισμού της μικροηπείρου που εντοπίσαμε μπορεί να είναι ευρέως εφαρμόσιμος σε άλλες μικροηπείρους σε όλο τον πλανήτη και αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω για να κατανοηθεί ο ρόλος των αλλαγών της κίνησης των πλακών και της μετατόπισης στη σύγκλιση των μικροηπείρων», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κακοκαιρία Elias: «Χτύπησε» την Ήπειρο και την Αχαΐα, εκκενώθηκαν δύο κοινότητες στον Παλαμά - Πού κατευθύνεται σήμερα
    Κακοκαιρία Elias: «Χτύπησε» την Ήπειρο και την Αχαΐα, εκκενώθηκαν δύο κοινότητες στον Παλαμά - Πού κατευθύνεται σήμερα

    Κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης - Προβλήματα στην Ολυμπία Οδό - Ζημιές σε καλλιέργειες

    Αρκετά προβλήματα προκάλεσε χθες η κακοκαιρία Elias στο πέρασμά της από την Ήπειρο και την Αχαΐα. Από την έντονη βροχόπτωση αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ έκλεισε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας αλλά και η εθνική οδός Λαμίας-Καρπενησίου. Ζημίες προκλήθηκαν και σε καλλιέργιες από το χαλάζι.

    Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

    Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας:

    Σε επιφυλακή βρίσκονται και όλοι οι δήμοι της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμος Παλαμά το τοπικό συντονιστικό όργανο συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημμύρας. Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα. Όπως σημειώνει πάντως στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Παλαμά όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες είναι σε περίπτωση πλημμύρας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ήδη έχουν εκκενωθεί προκλητικά οι κοινότητες Βλόχος και Μεταμόρφωση.




    Πλημμύρισαν ξανά οι δρόμοι στα Τρίκαλα, μεγάλες οι ζημιές στην Αχαΐα - Προβλήματα και στην Ήπειρο

    Η κακοκαιρία «Elias» έφθασε χθες στην Αχαΐα με έντονη χαλαζόπτωση στα ορεινά και όχι μόνο. Και αυτό διότι προκάλεσε προβλήματα σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας.

    Λόγω κατολισθήσεων διακόπηκε η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα. Για λίγη ώρα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε από μια λωρίδα κυκλοφορίας όταν μηχανήματα της Ολυμπίας Οδού κατάφεραν να καθαρίσουν μέρος του οδοστρώματος, αλλά στη συνέχεια και πάλι διακόπηκε. Και αυτό διότι ο όγκος του νερού που κατέβαινε από το βουνό είναι πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα τα κανάλια απορροής, παρά τις μεγάλες τους διαστάσεις, σε πολλά σημεία να μην «προλαβαίνουν» να το απορροφήσουν και έτσι να έχουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα.

    Λίγο πριν τα μεσάνυχτα δόθηκε στην κυκλοφορία το ρεύμα προς Αθήνα μέσω αμφιδρόμησης στο αντίθετο ρεύμα, από το Σταθμό Διοδίων Ελαιώνα στο 163,5χλμ. έως το 160,6χλμ., μετά τη διακοπή λόγω λασποροών.

    Σύμφωνα με την Ολυμπία οδό παρακαλούνται οι οδηγοί στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών, να διέρχονται με προσοχή, με χαμηλές ταχύτητες και να συμμορφώνονται με την οδική σήμανση.

    Κλειστή προσωρινά η εθνική οδός Λαμίας - Καρπενησίου

    Λόγω καταπτώσεων στην περιοχή της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης, στο κομμάτι που είχε καεί τον περασμένο Αύγουστο, διεκόπη λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου.

    Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 30ο μέχρι το 35ο χιλιόμετρο. Η κυκλοφορία δειξάγεται μέσω Σπερχειάδας - Παλαιοβράχας.

    Καταστροφές σε καλλιέργειες

    Στο Αίγιο και τα χωριά Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία η χαλαζόπτωση χθες το απόγευμα ήταν σφοδρή. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες της ανατολικής Αιγιάλειας, με τους παραγωγούς να βλέπουν τους καρπούς πεσμένους στο έδαφος. Σύμφωνα με την ΕΡΤ από το έντονο χαλάζι, έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και καλλιέργειες.

    Οι ζημίες που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες αφού από την έντονη χαλαζόπτωση έσπασαν παρμπρίζ αυτοκινήτων, ηλιακοί θερμοσίφωνες και κεραμίδια στις σκεπές των σπιτιών. Η έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται και με χαλάζι έπληξε και άλλα χωρία όπως Τρεχλό, Λαπατα, Ορθολίθι, Κλειτορία.

    Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο, πολλά προβλήματα προκλήθηκαν και στα Τρίκαλα με δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Σύμφωνα με το trikaladay.gr, στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων μεταφέρεται η αγωνία των Αρχών καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις βράχων και χωμάτων ενώ όπως είπε στο τοπικό μέσο, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στο πρεινό οδικό δίκτυο του νομού λόγω κατολισθήσεων. Αντίθετα στα πεδινά του νομού η στάθμη των νερών των ποταμών είναι σε φυσιολογικά όρια και προς στιγμήν δεν έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, εκτός από κάποιους πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια.

    Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το βίντεο από την οδό Καλαμπάκας που έγινε... ποτάμι μέσα στην πρώτη ώρα της καταιγίδας Elias στα Τρίκαλα. Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr, ο δρόμος γέμισε με νερά για τρίτη φορά μέσα σε 4 μήνες και οδηγοί είχαν εγκλωβιστεί, αναζητώντας εξόδους διαφυγής.

    Μεγάλες ζημιές στην Αχαΐα

    Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε χθες και στο Πωγώνι Ηπείρου, το Χιονάτο Καστοριάς, τα Γιάννενα, την Κλειτορία Καλαβρύτων και το Ξυλόκαστρο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια ενώ σε άλλα σημεία, όπως στον προαστιακό στο Ξυλόκαστρο, ήταν έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα όπου παρατηρήθηκαν λασπόνερα.

    Βίντεο από τον προαστιακό στο Ξυλόκαστρο:

    Βίντεο από τον «Πευκιά» Ξυλοκάστρου:

    Βίντεο από το χαλάζι και τις ζημιές που προκάλεσε στην Κλειτορία Αχαΐας:

    Όπως φαίνεται και στο βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν, μεγάλες είναι οι ζημιές στην ορεινή Αχαΐα από το χαλάζι.

    Βίντεο από το Χιονάτο Καστοριάς:

    Βίντεο από τα Μαζέικα Αχαΐας:

    Σπίτι στο Κιάτο τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από πτώση κεραυνού

    Παρανάλωμα του πυρός έγινε σπίτι στο Κιάτο Κορινθίας, το βράδυ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πτώση κεραυνού.

    Άμεσα κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική για την κατάσβεση της φωτιάς. Στο σημείο επιχειρούν άνδρες της Πυροσβεστκής Υπηρεσίας Κιάτου με τρία οχήματα.

    Στο κτίριο έχου προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με το korinthostv.gr, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: Protothema.gr

  • Πώς οι πτώσεις μετεωριτών δημιούργησαν τις ηπείρους στον πλανήτη
    Πώς οι πτώσεις μετεωριτών δημιούργησαν τις ηπείρους στον πλανήτη

    Ανακάλυψη στην Αυστραλία ενισχύει θεωρία δεκαετιών για τη δημιουργία των ηπείρων.

    Οι ήπειροι της Γης σχηματίστηκαν από τις πτώσεις τεράστιων μετεωριτών κατά τη διάρκεια του πρώτου δισεκατομμυρίου από τα περίπου 4,5 δισ. έτη της ύπαρξης του πλανήτη μας. Αυτό εκτιμούν επιστήμονες που βρήκαν στο υπέδαφος της Αυστραλίας νέες ενδείξεις γι’ αυτή τη θεωρία.

    Οι ερευνητές από την Αυστραλία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρ Τιμ Τζόνσον της Σχολής Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Curtin, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», επεσήμαναν ότι η ιδέα πως οι ήπειροι αρχικά δημιουργήθηκαν στις περιοχές όπου έγινε η πρόσκρουση γιγάντιων μετεωριτών, έχει διατυπωθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά έως τώρα δεν υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις που να την υποστηρίζουν.

    Ο Τζόνσον δήλωσε ότι, αυτή τη φορά, «εξετάζοντας μικροσκοπικούς κρυστάλλους του ορυκτού ζιρκονίου από την περιοχή Πιλμπάρα Κρέιτον στη Δυτική Αυστραλία, όπου έχει βρεθεί το καλύτερο διατηρημένο απομεινάρι του αρχαίου γήινου φλοιού, εντοπίσαμε ενδείξεις γι' αυτές τις γιγάντιες προσκρούσεις μετεωριτών. Η μελέτη της σύνθεσης των ισοτόπων οξυγόνου σε αυτούς τους κρυστάλλους ζιρκονίου αποκάλυψε μια διαδικασία "από πάνω προς τα κάτω", που άρχισε με την τήξη των πετρωμάτων κοντά στην επιφάνεια και συνεχίστηκε βαθύτερα, και η οποία συνάδει με τις γεωλογικές επιπτώσεις από τις πτώσεις των γιγάντιων μετεωριτών».

    Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «η νέα έρευνα παρέχει τα πρώτα βάσιμα στοιχεία ότι οι διαδικασίες που τελικά διαμόρφωσαν τις ηπείρους, ξεκίνησαν με τις προσκρούσεις των γιγάντιων μετεωριτών, παρόμοιων με εκείνων που ευθύνονταν για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, οι οποίες όμως συνέβησαν δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα».

    Η κατανόηση του σχηματισμού και της συνεχιζόμενης εξέλιξης των ηπείρων θεωρείται σημαντική, με δεδομένο ότι αυτές φιλοξενούν την μεγάλη πλειονότητα της βιομάζας της Γης, όλους τους ανθρώπους και σχεδόν όλα τα σημαντικά ορυκτά του πλανήτη.

    «Μεταξύ άλλων οι ήπειροι φιλοξενούν κρίσιμα μέταλλα όπως το λίθιο, τον ψευδάργυρο και το νικέλιο, τα οποία είναι ζωτικά για τις νέες πράσινες τεχνολογίες, που είναι αναγκαίες προκειμένου να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις μας να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή», επεσήμανε ο Τζόνσον.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Η χαμένη ήπειρος Βαλκανατολία, αποτέλεσε τη γέφυρα για το μαζικό πέρασμα ζώων από την Ασία στην Ευρώπη πριν 34 εκ. χρόνια
    Η χαμένη ήπειρος Βαλκανατολία, αποτέλεσε τη γέφυρα για το μαζικό πέρασμα ζώων από την Ασία στην Ευρώπη πριν 34 εκ. χρόνια

    Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι βρήκε ίχνη μίας χαμένης ηπείρου, της Βαλκανατολίας, που εκτεινόταν μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, η οποία επέτρεψε στα ασιατικά θηλαστικά να περάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να την αποικίσουν πριν περίπου 34 εκατομμύρια χρόνια, αρκετά νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες επιστημονικές εκτιμήσεις. Η Βαλκανατολία, που περιελάμβανε τη σημερινή Ελλάδα, τα υπόλοιπα Βαλκάνια και την Τουρκία, υπήρχε ήδη πριν 50 εκατομμύρια χρόνια.

    Οι παλαιοντολόγοι και γεωλόγοι από τη Γαλλία (Εθνικό Κέντρο Ερευνών-CNRS, πανεπιστήμια Μασσαλίας και Ρεν), τις ΗΠΑ (πανεπιστήμια Ουάσινγκτον, Κονέκτικατ, Κάνσας και Σικάγο) και την Τουρκία (πανεπιστήμια Κιουτάχειας και Εσκισεχίρ), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Γεωεπιστημών «Earth Science Reviews», ανέφεραν ότι η ξεχασμένη Βαλκανατολία έπαιξε σημαντικό «γεφυροποιητικό» ρόλο στην εξέλιξη των θηλαστικών στην Ευρασία. Επί εκατομμύρια χρόνια κατά την Ηώκαινο Εποχή (πριν 55 έως 34 εκατομμύρια χρόνια) η Δυτική Ευρώπη και η Ανατολική Ασία αποτελούσαν δύο ξεχωριστές μάζες ξηράς με πολύ διαφορετικές πανίδες θηλαστικών ζώων.

    Πριν περίπου 34 εκατομμύρια χρόνια αυτή η κατάσταση διαχωρισμού άλλαξε, όταν η Ευρώπη αποικήθηκε μαζικά από ασιατικά είδη ζώων, κάτι που οδήγησε σε σημαντικό εμπλουτισμό της πανίδας της ηπείρου μας, αλλά και στην εξαφάνιση των προηγούμενων ευρωπαϊκών ενδημικών ειδών. Απολιθώματα που έχουν βρεθεί στη Βαλκανική δείχνουν ότι στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) υπήρχαν ζώα ασιατικής προέλευσης πολύ πριν αυτά εμφανιστούν στη Δυτική Ευρώπη, κάτι που δείχνει ότι τα Βαλκάνια είχαν δεχτεί νωρίτερα πληθυσμούς θηλαστικών από την Ανατολή.

    valkanatolia 2

    Οι επιστήμονες έχουν τώρα μία εξήγηση γι' αυτό το παράδοξο και αυτή είναι η ύπαρξη της Βαλκανατολίας, μίας ηπείρου-γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η ανάλυση και η επαναξιολόγηση όλων των διαθέσιμων παλαιοντολογικών δεδομένων και ανακαλύψεων από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για ένα μεγάλο διάστημα της Ηωκαίνου Εποχής η περιοχή της σημερινής Βαλκανικής και της Ανατολίας φιλοξενούσε μία ομοιογενή πανίδα, διακριτή από εκείνες της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας. Αυτή η εξωτική πανίδα περιλάμβανε μαρσιποφόρα ζώα και μεγάλα φυτοφάγα θηλαστικά που έμοιαζαν με ιπποπόταμους.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ξεχωριστή ήπειρος Βαλκανατολία αποικήθηκε από ζώα της Ασίας πριν περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια. Είναι πιθανό ότι στη συνέχεια μία σημαντική περίοδος παγετώνων πριν 34 εκατομμύρια χρόνια, όταν σχηματίστηκαν και οι πάγοι της Ανταρκτικής, οδήγησε σε μεγάλη πτώση της στάθμης των θαλασσών, με αποτέλεσμα η Βαλκανατολία να συνδεθεί διά ξηράς με τη Δυτική Ευρώπη και έτσι να καταστεί δυνατή η μαζική μετανάστευση θηλαστικών ζώων προς δυσμάς από την πρώτη στη δεύτερη.

    Η Βαλκανατολία πιθανώς αποτελεί απομεινάρι της Ευρύτερης Αδρίας, μίας άλλης ξεχασμένης ηπείρου της περιοχής της Μεσογείου, η οποία είχε σχηματιστεί πριν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια χρόνια.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012825222000137?via%3Dihub

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Από το Ιονιο και την Ήπειρο ξεκινησε η κακοκαιρία - Προειδοποίηση από το «112» σε Δυτ. Ελλάδα και Πελοπόννησο - Live η εξέλιξη του καιρού
    Από το Ιονιο και την Ήπειρο ξεκινησε η κακοκαιρία - Προειδοποίηση από το «112» σε Δυτ. Ελλάδα και Πελοπόννησο - Live η εξέλιξη του καιρού

    Ποιες περιοχές θα βρεθούν στη δίνη της κακοκαιρίας - Έντονη κακοκαιρία έως την Κυριακή - Προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας με μήνυμα στο 112 - Πότε αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων

    Νέο κύμα κακοκαιρίας θα «χτυπήσει» έως και την Κυριακή την χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τα πολύ έντονα κατά τόπους φαινόμενα, τους θυελλώδεις νότιους ανέμους και τον υψηλό κυματισμό στα πελάγη. Ήδη, η κακοκαιρία έχει αρχίσει να σφυροκοπά περιοχές της Ηπείρου και του Ιονίου.
    Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που τροποποιήθηκε χθες σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για σήμερα είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Παράλληλα στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

    Μάλιστα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με μήνυμα στο 112 καλώντας τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου, περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

    ⚠️Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

    Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε νησιά #Ιόνιο, #Ήπειρο, #Θεσσαλία, περιοχές #ΣτερεάςΕλλάδας & #Πελοποννήσου από ξημερώματα Σαββάτου

    ❗Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις
    ❗️Ακολουθείτε οδηγίες Αρχών

    ℹ️ Οδηγίες προστασίας https://t.co/99Cf7dRinV pic.twitter.com/CEahMcrSNl

    — 112 Greece (@112Greece) December 10, 2021

    Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα «χτυπήσει» τα ξημερώματα το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και βαθμιαία θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

    Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές - πρώτες βραδινές ώρες, χωρίς να προβλέπονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

    Από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 11/12, στην Αττική θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ ενώ στον Σαρωνικό και στον Νότιο Ευβοϊκό θα κυμαίνονται από 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

    202112111500_at_wind



    Το μοντέλο κυματισμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το σημαντικό ύψος κύματος αναμένεται να φτάσει τα 5 έως 6 μέτρα στον Σαρωνικό και τα 4 έως 5 μέτρα στον Νότιο Ευβοϊκό. Στον Χάρτη 2 φαίνεται ενδεικτικά το αναμενόμενο σημαντικό ύψος κύματος το απόγευμα του Σαββάτου 11/12.

    202112111500_at_sig_wave



    O καιρός σήμερα...

    Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά οι οποίες έως το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ στη συνέχεια φαινόμενα αναμένονται και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια ηπειρωτικά και από το μεσημέρι στο Αιγαίο θα είναι σχετικά αυξημένες.

    Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 3 έως 14, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο από 4 έως 14, στην Ανατολική Στερεά από 9 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 9 έως 13, στην Πελοπόννησο από 8 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 15, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 11 έως 16, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 17, στις Κυκλάδες από 12 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 18 και στην Κρήτη από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

    Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά έως 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά έως 9 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στη Μακεδονία και βαθμιαία στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας, οι οποίες πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα τις απογευματινές και βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 στα ανατολικά 8 και βαθμιαία στο Θρακικό τοπικά έως 9 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, οι οποίες στα ορεινά της Ηπείρου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Τα έντονα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
    Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
    Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα από τα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς καθώς και κατά τόπους στην ανατολική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά, ωστόσο από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
    Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στα ανατολικά και νότια θαλάσσια - παράκτια 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
    Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες.
    Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στις Κυκλαδες και τη δυτική Κρήτη τοπικά έως 9 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία στα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα.
    Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 9 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 και στα βόρεια έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    ΕΥΒΟΙΑ
    Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα, τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
    Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στα νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
    Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα, τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 12-12-2021
    Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή όμβρους, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας.
    Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο
    τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Τοπικά παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

    Δείτε LIVE την εξέλιξη του καιρού

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ερημώνει η Ήπειρος: Κλείνουν 40 σχολεία - Δεν υπάρχουν μαθητές
    Ερημώνει η Ήπειρος: Κλείνουν 40 σχολεία - Δεν υπάρχουν μαθητές

    Δείτα ποια νηπιαγωγεία και δημοτικά βάζουν «λουκέτο»

    Είκοσι πέντε νηπιαγωγεία και 15 δημοτικά σχολεία δεν θα λειτουργήσουν κατά το νέο σχολικό έτος καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός μαθητών ή δεν υπάρχει καθόλου μαθητικό δυναμικό.
    Η σχετική απόφαση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    Τα νηπιαγωγεία τα οποία κλείνουν είναι: Κεραματών, Κυψέλης, Λουτρότοπου, Πέτρας και Ροδαυγής στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, Γκρίκας, Καρβουναρίου, Κεστρίνης και Μαζαρακιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Αβγού, Ασβεστοχωρίου, Βωβούσας, Βοτονοσίου, Διστράτου, Επισκοπικού, Ηλιόκαλης, Κεφαλοχωρίου, Νήσου, Περιβλέπτου, και Τσεπελόβου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, Αρχαγγέλου, Βαλανιδορράχης, Βουβοποτάμου και 1ο Ειδικό στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

    Τα Δημοτικά Σχολεία που κλείνουν είναι: Κομμένου, Παλαιοκάτουνου στην Άρτα, Γκρίκας- Ψάκας, Κεστρίνης και Μαζαρακιάς στη Θεσπρωτία, 25ο, Ασβεστοχωρίου, Κεφαλοχωρίου, Κοντινών, Άνω Λαψίστας, Ματσουκίου, Πλατανούσας, Ποταμιάς Κουκλεσίου και Τσεπελόβου.


    Πηγή: epiruspost.gr - protothema.gr
  • Καταιγίδες σε Ήπειρο και Θεσσαλία: Πάνω από 210 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική
    Καταιγίδες σε Ήπειρο και Θεσσαλία: Πάνω από 210 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική

    Ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε Θεσσαλία και Ήπειρο που είχαν σαν αποτέλεσμα πλημμύρες και ξεριζωμένα από τους ανέμους δέντρα.

    Μετά την εκδήλωση ισχυρών ανέμων μαζί με έντονες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 217 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

    Συγκεκριμένα, στις Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτης, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, της Περιφέρειας Ηπείρου, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έλαβε 67 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων καθώς και για μια διάσωση ζώου. Επιχείρησαν 36 πυροσβέστες με 18 οχήματα.

    Στις Π.Ε. Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας και Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έλαβε 150 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Επιχείρησαν 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα. Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες και ειδικά όσους οδηγούν, να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί στην ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

    Πηγή: News247.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch