Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 13:10

Πώς γιόρτασαν και πόσα... «έσκασαν» οι Έλληνες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Γράφτηκε από τον

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Πως διαμορφώνεται η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων; Υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα; - Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα απαντά η ετήσια έρευνα του MARLAB

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γνωστή και ως η Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε με την αποστολή ευχετήριων καρτών στις 14 Φεβρουαρίου τον δέκατο έβδομο αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα οι καταναλωτές γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε όλο τον κόσμο προσφέροντας δώρα στα αγαπημένα τους πρόσωπα όπως ρομαντικά δείπνα, κοσμήματα, λουλούδια, γλυκά, κάρτες κτλ.

Το 2018 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου απέφερε τζίρο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων (έναντι 19 δισεκατομμυρίων το 2017). Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι αν και ξοδεύονται περισσότερα χρήματα κάθε χρόνο για την αγορά δώρων στις Η.Π.Α, όλο και λιγότερα άτομα γιορτάζουν την ημέρα αυτή (η συμμετοχή μειώθηκε από το 60% το 2009 στο 33% το 2018).
Η μεγαλύτερη μείωση του ενδιαφέροντος για την ημέρα των ερωτευμένων εντοπίζεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18-34. Οι σημαντικότεροι λόγοι που αναφέρονται για το μειωμένο ενδιαφέρον που παρατηρείται είναι η μεγάλη εμπορευματοποίηση της συγκεκριμένης ημέρας, η έλλειψη συντρόφου και η μείωση του ενδιαφέροντος για να γιορτάσουν.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Πως διαμορφώνεται η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων την ημέρα των ερωτευμένων; Ποια είναι η στάση των Ελλήνων; Υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα; Τα ερωτήματα αυτά προσπάθησε να απαντήσει η ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2019 με την επιστημονική ευθύνη της Διευθύντριας του MARLAB, Καθηγήτριας, Ροδούλας Τσιότσου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου οι Έλληνες καταναλωτές ξόδεψαν για αγορές δώρων κατά μέσο όρο 31,68 Ευρώ (πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι όπου ο μέσος όρος ήταν 43,6 Ευρώ) με ελάχιστη δαπάνη 1,80 Ευρώ και μέγιστη 650 Ευρώ.

Η αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων/Ελληνίδων

Συγκεκριμένα, το 25% του δείγματος δήλωσε ότι αγόρασε δώρα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ενώ το 35% δέχτηκε δώρα από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Από τα άτομα που αγόρασαν δώρα, το 67% τα προσέφερε στο/η σύντροφο του/της, το 12% στο/η σύζυγό του/ης, και το 5,5% στο/η φίλο/η του/της. Το υπόλοιπο 15,5% προσέφερε δώρα στους γονείς, παιδιά, συγγενείς, συναδέλφους, και συμφοιτητές/τριες. Από όσους δέχτηκαν δώρα την ημέρα αυτή, το 61% τα έλαβε από το/ην σύντροφο, το 11% από φίλους, το 13% από το/τη σύζυγο και το υπόλοιπο 15% από γονείς, παιδιά, συγγενείς, συναδέλφους και συμφοιτητές/τριες.

Σε ότι αφορά στα δώρα που αγόρασαν, το 44% του δείγματος αγόρασε γλυκά, το 21% αγόρασε λουλούδια, το 18% αγόρασε αξεσουάρ, το 14% αγόρασε ρούχα και εσώρουχα, και το 3% αγόρασε καλλυντικά. Πριν από την αγορά των παραπάνω προϊόντων, το 17,5% του δείγματος επισκέφτηκε καταστήματα, το 11,2% έκανε αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, το 16,3% έκανε αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, και το 55% δεν έκανε καμία έρευνα πιο πριν. Το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα αγόρασε τα δώρα από τα εμπορικά καταστήματα ενώ μόνο το 5,3% αγόρασε μέσω διαδικτύου και το 11% από τα καταστήματα και το διαδίκτυο. Για την αγορά των παραπάνω δώρων, το 68% πλήρωσε με μετρητά, το 12% με πιστωτική κάρτα και το 20% με χρεωστική κάρτα ενώ η επιλογή του δώρου έγινε αποκλειστικά από το ίδιο το άτομο (83%) ή σε συνεργασία με φίλους/ες (17%).

Στην ερώτηση πως πέρασαν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το 42% δήλωσε ότι ήταν όπως και κάθε άλλη ημέρα, το 25% δήλωσε ότι δεν σχεδίασε κάτι γιατί δεν πιστεύει σε αυτή, το 7% με ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι, το 7,7% με φίλους, το 8% με ένα ρομαντικό δείπνο σε ένα εστιατόριο, και το 5,7% μόνος/η.

Στάσεις και απόψεις για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Το 75% του δείγματος το οποίο δεν αγόρασε κάποιο δώρο, δήλωσε ότι το έκανε κυρίως για τους παρακάτω λόγους: «Δεν θέλω να συμβάλλω στην εμπορευματοποίηση της αγάπης και του έρωτα» «Διότι αυτή τη στιγμή ούτε εγώ ούτε ο σύντροφος μου έχουμε την οικονομική δυνατότητα», «Δε θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερη μέρα. Αν θέλω να πάρω κάτι σε κάποιον μπορώ ν το κάνω οποιαδήποτε άλλη μέρα και όχι τη μέρα που ορίζουν ως δήθεν "ημέρα της αγάπης " για τους Α, Β λόγους εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις για να κερδίσουν», «Δεν πιστεύω σε αυτή την γιορτή».

Σε ότι αφορά στη στάση τους απέναντι στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στην πλειοψηφία τους οι έλληνες είναι αδιάφοροι για τη συγκεκριμένη γιορτή (60,3%). Μόνο το 21,8% τους δείγματος έχει θετική έως πολύ θετική στάση ενώ το 17,9% διατύπωσε αρνητική έως πολύ αρνητική στάση. Ωστόσο, όταν έγινε σύγκριση μεταξύ της στάσης τους και της σχεσιακή τους κατάστασης (το 41% του δείγματος δήλωσε ότι ήταν σε σχέση, το 26% ότι δεν είχε σχέση, το 24% ότι ήταν παντρεμένο και το 5% ότι ήταν διαζευγμένο) διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο. Δηλαδή, τα άτομα που ήταν σε σχέση επέδειξαν σε μεγαλύτερο ποσοστό θετική και πολύ θετική στάση (32%) απέναντι στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε σχέση με τους παντρεμένους/ες (23,7%), τα άτομα που δεν ήταν σε σχέση (10%) και τους διαζευγμένους (6,7%). Επίσης, οι διαζευγμένοι/ες διατύπωσαν πιο ουδέτερη στάση (80%) σε σχέση με τους παντρεμένους (67%), όσους είναι σε σχέση (57,8%) και όσους δεν είναι σε σχέση (57,5). Επίσης, τα άτομα που δεν είναι σε σχέση δήλωσαν αρνητική ή πολύ αρνητική στάση (32,5%) σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους χωρισμένους (13,4%) τους έχοντες σχέση (11,2%), και τους παντρεμένους (10,1%) και τους. Τέλος, δεν εντοπίστηκαν διαφορές ως προς την στάση τους απέναντι στη συγκεκριμένη γιορτή στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, ούτε μεταξύ των δύο φύλων, και του επιπέδου εκπαίδευσης.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αντιμετωπίζεται μάλλον αδιάφορα από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είτε γιατί θεωρούν ότι δεν είναι γιορτή, είτε γιατί κρίνουν ότι εμπορευματοποιούνται ο έρωτας και η αγάπη είτε γιατί δεν έχουν σύντροφο αλλά και την οικονομική δυνατότητα. Τα άτομα που τη γιορτάζουν είναι κυρίως αυτά που είναι παντρεμένα ή έχουν κάποια ρομαντική σχέση και συμμετέχουν ενεργά είτε αγοράζοντας δώρα είτε προετοιμάζοντας κάποιο ρομαντικό δείπνο για τα αγαπημένα τους άτομα.

Το προφίλ του δείγματος: Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 374 άτομα εκ των οποίων το 24% ήταν άντρες και το 82% γυναίκες. Σε ότι αφορά στην ηλικία, το 43% του δείγματος ήταν ηλικίας 18-24 ετών, το 33,6 % ήταν μεταξύ 25-35 ετών, το 20% ήταν μεταξύ 36-50 ετών και το υπόλοιπο 3,4% ήταν ηλικίας 51 ετών και πάνω. Σε ότι αφορά στο εισόδημα, το 36% δήλωσε εισόδημα μικρότερο των 10000 Ευρώ, το 38,3% μεταξύ 10001 και 20000 Ευρώ, το 17,5% μεταξύ 20001 και 30000 Ευρώ και το υπόλοιπο 8,2% μεγαλύτερο από 30001 Ευρώ. Το δείγμα ήταν πανελλαδικό, προερχόμενο από 43 διαφορετικούς νομούς της χώρας.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 16:58

Σχετικά Άρθρα

  • Χριστοδουλόπουλος: Λουλούδια για την ημέρα των ερωτευμένων
    Χριστοδουλόπουλος: Λουλούδια για την ημέρα των ερωτευμένων

    Μία ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε για τις υπαλλήλους του γραφείου του στην Αμαλιάδα, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

    Με αφορμή την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος είχε ένα λουλούδι για κάθε γυναίκα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο δημαρχιακό μέγαρο της Σοχιάς.

    Τα χαμόγελα ήταν θερμά και όλοι έκαναν λόγο για θετική κίνηση του Δημάρχου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην προηγούμενη θητεία του ο Δήμαρχος Ήλιδας προσέφερε πάντα λουλούδια στις 14 Φεβρουαρίου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Γιατί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στέλνουμε κάρτες; Η ιστορία του εθίμου της σημερινής γιορτής
    σε Plus +
    Γιατί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στέλνουμε κάρτες; Η ιστορία του εθίμου της σημερινής γιορτής

    Η 14η Φεβρουαρίου, σε όλο τον κόσμο, είναι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, του αγίου – προστάτη των ερωτευμένων.

    Η ιστορία της σημερινής γιορτής είναι κάπως ασαφής, ωστόσο αυτό που ξέρουμε είναι ότι, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως φόρος τιμής σε έναν χριστιανό μάρτυρα του 2ου μ.Χ. αιώνα, σύμφωνα με την καθηγήτρια ιστορίας και θρησκείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Lisa Bitel.

    Ωστόσο, οι ιστορικοί πιθανολογούν ότι υπήρξαν περισσότεροι του ενός Άγιοι Βαλεντίνοι που, την ίδια χρονική περίοδο, εκτελέστηκαν για την πίστη τους. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κανείς από αυτούς υπήρξε ιδιαίτερα ρομαντικός. Όπως επισημαίνει το Associated Press, η έμφαση στον έρωτα φαίνεται ότι δόθηκε μεταγενέστερα.

    Μήνας της γονιμότητας από την παγανιστική εποχή

    Ήταν το 1917, στις 14 Φεβρουαρίου όταν ο Fred Roth, μαθητής της τέταρτης τάξης του δημοτικού, βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να εκφράσει την αγάπη του προς τη συμμαθήτριά του, Louise Wirt. Της έδωσε μια κάρτα.

    «Μη με ξεχάσεις!/Σου ζητάω να κρατήσεις μια θέση/στην καρδιά σου για μένα», έγραφε η αναδιπλούμενη κάρτα του μικρού μαθητή ενώ, το υλικό από το οποίο φτιάχτηκε, ήταν τόσο σταθερό και βαρύ, που, 106 χρόνια αργότερα, παραμένει σε καλή κατάσταση. Και η Louise, όμως, έκανε ακριβώς αυτό που της ζήτησε ο αγαπημένος της. Χρόνια αργότερα οι δύο τους παντρεύτηκαν ενώ, τις επόμενες δεκαετίες, επιδείκνυαν την αγαπημένη κάρτα, που βρισκόταν σε ένα κομοδίνο στην κρεβατοκάμαρά τους.

    Σύμφωνα με την επιμελήτρια λαϊκής τέχνης και πρόεδρο συλλογών στο American Folk Art Museum στη Νέα Υόρκη, Emelie Gevalt, τα έθιμα και οι τελετουργίες που σχετίζονται με τη γονιμότητα γιορτάζονται στα μέσα Φεβρουαρίου ήδη από την παγανιστική εποχή. Όπως σημειώνει η ίδια, τα έθιμα ποικίλλουν. Το 1600, για παράδειγμα, στα μέσα Φεβρουαρίου το σύνηθες ήταν κανείς να δίνει στο αντικείμενο του πόθου του ζευγάρια γάντια.

    Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία από alleksana: https://www.pexels.com/el-gr/photo/6478823/
  • Άγιος Βαλεντίνος: Mπορείτε να βαφτίσετε μια κατσαρίδα με το όνομα πρώην σας
    σε Viral
    Άγιος Βαλεντίνος: Mπορείτε να βαφτίσετε μια κατσαρίδα με το όνομα πρώην σας

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ο ζωολογικός κήπος του Σαν Αντόνιο στο Τέξας δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να δώσει το όνομα του/της πρώην σε μια κατσαρίδα!

    Πόσο κοστίζει η καμπάνια

    Κάνοντας μια δωρεά από 5 έως 25 δολάρια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν οι ίδιοι αλλά και οι πρώην τους μια ψηφιακή κάρτα ειδικά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία θα τους ενημερώνει ότι μια κατσαρίδα έχει πάρει το όνομά τους και έχει ταϊστεί σε άλλο ζώο.

    Αν δεν είστε φαν των κατσαρίδων, μπορείτε απλά να επιλέξετε ένα λαχανικό ή έναν αρουραίο.

    Αν το μένος με τον πρώην σας είναι μεγάλο, μπορείτε να πληρώσετε κάτι έξτρα και θα έχετε και βίντεο που αποθανατίζει τη στιγμή που η κατσαρίδα ή το λαχανικό ή ο αρουραίος τρώγονται από ζώα.

    Η καμπάνια έχει τιτλοφορείται «Cry me a cockroach» και διοργανώνεται κάθε χρόνο, προσελκύοντας πολύ κόσμο!

    Τα χρήματα που συγκεντρώνονται διατίθενται για την υποστήριξη του ζωολογικού κήπου και τη διασφάλιση ενός μέλλοντος για τα άγρια ζώα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Άγιος Βαλεντίνος: Σουβλατζίδικο στο Ηράκλειο προσφέρει πιτόγυρο «ανθοδέσμη» που ζυγίζει 8,5 κιλά!
    σε Viral
    Άγιος Βαλεντίνος: Σουβλατζίδικο στο Ηράκλειο προσφέρει πιτόγυρο «ανθοδέσμη» που ζυγίζει 8,5 κιλά!

    Ο έρωτας περνάει από το στομάχι λέει μια λαϊκή ρήση και μάλλον αυτό σκέφτηκε ψητοπωλείο στο Ηράκλειο της Κρήτης που αποφάσισε να γιορτάσει με τον δικό του τρόπο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

    Το σουβλατζίδικο προσφέρει για σήμερα «ανθοδέσμη» - γυρόπιτα, την οποία μπορεί να προσφέρει κάποιος στο ταίρι του για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μάλιστα, η «ανθοδέσμη» με γύρο, πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά ζυγίζει 8,5 κιλά!

    Όπως αναφέρουν στην ανάρτησή τους, είναι μια ιδέα που γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια και τελικά ο κόσμος έδειξε πολύ ενδιαφέρον.

    Μάλιστα και προηγούμενες χρονιές το μαγαζί είχε γίνει viral για την συγκεκριμένη «ανθοδέσμη», ωστόσο και φέτος στην ανάρτησή του ενημερώνει πως η... παράδοση συνεχίζεται.

    Η ανάρτηση του σουβλατζίδικου

    «14 Φεβρουαρίου ημέρα των ερωτευμένων και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μια ιστορία που μας γεμίζει υπερηφάνεια. Πριν από λίγα χρόνια, εμπνευστήκαμε την πίτα γύρο ανθοδέσμη, έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων και αισθητικής, που έδωσε νέα ζωή σε ένα διάχυτο σύμβολο της ελληνικής γαστρονομίας. Και τώρα, με χαρά βλέπουμε πως αυτή η ιδέα έγινε αγαπημένη και διάσημη, ιδίως για την ημέρα των ερωτευμένων.

    Αυτή η ημέρα είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους εσάς που μας στηρίζετε και μας δίνετε ώθηση να συνεχίσουμε το έργο μας. Η πίτα γύρο ανθοδέσμη είναι ένας τρόπος για εμάς να σας ευχαριστήσουμε και να μοιραστούμε αγάπη και γεύσεις μαζί σας».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Άγιος Βαλεντίνος: Η ημέρα των ερωτευμένων μέσα από ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ
    Άγιος Βαλεντίνος: Η ημέρα των ερωτευμένων μέσα από ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ

    Με σκηνές από τις ταινίες «Ένα Κορίτσι για Δύο», «Ο Ατσίδας», «Κορίτσια για Φίλημα», «Αμόκ», «Μια Τρελλή Τρελλή Σαραντάρα», «Η Λίζα και η Άλλη», «Ορατότης Μηδέν», «Ο Τσαρλατάνος» και «Η Ωραία του Κουρέα»

    Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε και η Φίνος Φιλμς που αναρτά σχεδόν καθημερινά, αφιερωματικά βίντεο στα social media, δεν θα μπορούσε να παραλείψει την ημέρα των ερωτευμένων.

    Στο επίσημο προφίλ που έχει η εταιρεία παραγωγής στο Instagram, ανέβηκε ένα βίντεο με σκηνές αφιερωμένες στον έρωτα, τόσο χιουμοριστικές, όσο και ρομαντικές. Πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Ζωή Λάσκαρη και η Ρένα Βλαχοπούλου.

    Δείτε το βίντεο

    Πρόκειται για αποσπάσματα από τις ταινίες «Ένα Κορίτσι για Δύο», «Ο Ατσίδας», «Κορίτσια για Φίλημα», «Αμόκ», «Μια Τρελλή Τρελλή Σαραντάρα», «Η Λίζα και η Άλλη», «Ορατότης Μηδέν», «Ο Τσαρλατάνος» και «Η Ωραία του Κουρέα». Στη λεζάντα της ανάρτησης, γράφει: «Το βέλος του έρωτα.. τι γλυκό τσίμπημα είναι αυτό πανάθεμά το! Ερωτευμένοι όλο το χρόνο, όχι μόνο σήμερα».

    Πηγή: Protothema.gr

  • Και οι singles έχουν ψυχή: Αντί για Valentine's Day γιόρτασε την Galentine's Day
    Και οι singles έχουν ψυχή: Αντί για Valentine's Day γιόρτασε την Galentine's Day

    Μπορεί την 14η Φεβρουαρίου να γιορτάζουμε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 13 όμως οι απανταχού singles μπορούν να οργανώσουν το δικό τους πάρτι για την «Galentine's Day».

    Ηγιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μόλις μια μέρα μακριά - αφού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου - κι αυτό το κύμα αγάπης και ρομαντισμού με τα χιλιάδες κόκκινα τριαντάφυλλα και τα αρκουδάκια να ξεπηδάνε από κάθε γνωστό σου μαγαζί λόγω της ημέρας σε κάνει να νιώθεις μια μικρή μελαγχολία, μια μικρή οργή - έναν εκνευρισμό θα πω εγώ - αφού φέτος είσαι single. Κοινώς δεν είσαι σε σχέση.

    Αρχικά, να σου πω πως σε καταλαβαίνω. Όλοι έχουμε βρεθεί σε αντίστοιχες καταστάσεις. Από την άλλη όμως, αισθάνομαι πως αν συνεχίσω λέγοντάς σου ότι «μέρα είναι κι αυτή και θα περάσει», το πιθανότερο είναι να με κοιτάξεις κι εμένα με αγριεμένο βλέμμα. Γι' αυτό θα σου πω ότι μπορείς να περάσεις κι εσύ εξίσου καλά, κάνοντας απλά το δικό σου Galentine's πάρτι. Ναι, ύστερα από έρευνα που έκανα σου λέω υπεύθυνα πως και οι singles έχουν ψυχή.

    Τι είναι το Galentine's Day

    Μπορεί η 14η Φεβρουαρίου να είναι γνωστή ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όμως η 13η Φεβρουαρίου είναι γνωστή σαν Galentine’s Day, δηλαδή μια ευκαιρία να γιορτάσεις μαζί με τις καλύτερές σου φίλες. Όχι ότι χρειάζεσαι μια δικαιολογία για να κάνεις ένα πάρτι με τις φίλες σου, αλλά αν είναι να επιλέξεις μία συγκεκριμένη μέρα, αυτή πριν του Αγίου Βαλεντίνου - είναι ιδανική.

    Πώς θα διοργανώσεις το καλύτερο πάρτι για την Galentine's Day

    Για να οργανώσεις το τέλειο πάρτι για την Galentine's Day σου, ξεκίνα με τα βασικά. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για ένα τέτοιου είδους πάρτι, οπότε μπορείς να κάνεις ό,τι ευχαριστεί εσένα και τις φίλες σου.

    Για παράδειγμα μπορείς να οργανώσεις ένα homemade brunch, ένα κοκτέιλ πάρτι, ένα πιτζάμα πάρτι ή ακόμα και να πας μαζί τους στο αγαπημένο σας στέκι. Μόλις επιλέξεις τι ακριβώς θες να κάνεις, μπορείς να δεις και τις πρόσθετες λεπτομέρειες και έτσι να στείλεις και τις προσκλήσεις για το πάρτι σου!

    Φυσικά δε γίνεται πάρτι χωρίς την κατάλληλη διακόσμηση.

    Για την Galentine's Day σου το ροζ και το κόκκινο μπορούν να είναι οι πρωταγωνιστές. Μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς, γιρλάντες σε ροζ και κόκκινο χρώμα, αντίστοιχα ποτήρια και πιατάκια, confetti και φρέσκα λουλούδια είναι κάποια από τα πράγματα που μπορούν να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να περάσεις όμορφα με τις φίλες σου.

    Κάτι επίσης, πολύ σημαντικό όσον αφορά κάθε πάρτι - άρα και αυτό για την singles' μέρα σου - είναι το φαγητό που θα υπάρχει. Δεν χρειάζεται να έχεις ετοιμάσει πολλά πράγματα. Ένα πλατό αλλαντικών και τυριών, μερικά πιτσάκια σε σχήμα καρδιάς και φυσικά φράουλες που θα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα είναι το ιδανικό για να συνοδεύσεις εσύ και οι φίλες σου το κρασί ή το κοκτέλ σας.

    Το τελευταίο πράγμα που θα είναι και αυτό που θα κάνει και τη διαφορά στο πάρτι σου είναι να δώσεις στις φίλες σου και μια goodie bag - μια τσάντα με διάφορα «καλλούδια» δηλαδή. Βάλε σε μια μικρή πάνινη τσάντα διάφορα girly πράγματα όπως, προϊόντα ομορφιάς σε μέγεθος ταξιδιού, ένα κερί και, φυσικά, μια εξατομικευμένη κάρτα Galentine.

    Μετά από αυτό το πάρτι είμαι σίγουρη πως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα είναι απλά μια ακόμη μέρα για σένα.

    Πηγή: Queen.gr - Φωτογραφία από Requieri Tozzi από το Pixabay

  • Άγιος Βαλεντίνος: Πώς γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο - Οι μύθοι και οι θρύλοι
    Άγιος Βαλεντίνος: Πώς γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο - Οι μύθοι και οι θρύλοι

    Η γιορτή που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα των ερωτευμένων έχει μακρά ιστορία, πριν αποκτήσει οικουμενικές διαστάσεις και γίνει εμπορικό προϊόν. Και αν πιστεύετε ότι ο Βαλεντίνος ήταν ένας κάνετε λάθος. Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς αγίους με το όνομα Βαλεντίνος, από όλους όσοι μαρτύρησαν.

    Σύμφωνα με έναν θρύλο, όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β ‘ συνειδητοποίησε ότι οι άγαμοι άνδρες ήταν καλύτεροι στρατιώτες από εκείνους που είχαν γυναίκες και παιδιά, έθεσε εκτός νόμου τον γάμο για τους νεαρούς άνδρες.

    Ο Βαλεντίνος αντιλαμβανόμενος την αδικία αψήφησε το διάταγμα του Κλαύδιου και συνέχισε να παντρεύει μυστικά του νέους εραστές. Όταν ο Κλαύδιος το ανακάλυψε διέταξε να θανατωθεί ο Βαλεντίνος.

    Σύμφωνα με άλλους θρύλους, ο Βαλεντίνος πιθανόν να σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους Χριστιανούς από τις απάνθρωπες διώξεις των Ρωμαίων.

    Σύμφωνα με έναν μύθο, ένας φυλακισμένος Βαλεντίνος έστειλε στην πραγματικότητα τον πρώτο «Βαλεντίνιο» χαιρετισμό μόλις ερωτεύθηκε ένα κορίτσι, πιθανόν την κόρη του δεσμοφύλακά του η οποία τον επισκεπτόταν ενόσω εκείνος ήταν στη απομόνωση. Λέγεται ότι πριν από την εκτέλεσή του της έστειλε ένα γράμμα με τη υπογραφή «από τον Βαλεντίνο σου», μία έκφραση που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

    Ωστόσο, η αλήθεια πίσω από τους μύθους για τον Βαλεντίνο είναι πολύ σκοτεινή. Οι θρύλοι δίνουν έμφαση σε μία εικόνα συμπαθητική, ηρωϊκή και κυρίως ρομαντική. Τον Μεσαίωνα, χάρη ίσως σε αυτή τη φήμη, ο Βαλεντίνος θα αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς αγίους στην Γαλλία και την Αγγλία.

    Προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου

    Ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στα μέσα Φεβρουαρίου για να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου ή της ταφής του, πιθανότατα γύρω στα 270 Μ.Χ, άλλοι υποστηρίζουν ότι η Χριστιανική εκκλησία αποφάσισε να εορτάζει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στα μέσα Φεβρουαρίου σε μία προσπάθεια να «εκχριστιανίσει» την ειδωλολατρική γιορτή των Λουπερκάλια, μίας από τις παλαιότερες ρωμαϊκές γιορτές που τελούνταν κάθε χρόνο προς τιμήν του Λούπερκους, πρώιμου θεού της γονιμότητας στη ρωμαϊκή μυθολογία, αντίστοιχου του ελληνικού θεού Πάνα.

    Η γιορτή πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου στο Λουπερκάλιο, τη σπηλιά στον Παλατίνο Λόφο της Ρώμης, όπου λέγεται ότι ανατράφηκαν τα αδέρφια Ρωμύλος και Ρώμος.

    Πριν ξεκινήσει η γιορτή, οι Ρωμαίοι ιερείς συγκεντρώνονταν σε μία ιερή σπηλιά όπου τα βρέφη Ρωμύλος και Ρώμος, οι ιδρυτές της Ρώμης, πιστεύεται ότι ανατράφηκαν από μία λύκαινα. Οι ιερείς θυσίαζαν ένα κατσίκι για τη γονιμότητα, και ένα σκυλί, για εξαγνισμό. Στη συνέχεια μάζευαν το αίμα της κατσίκας και με αυτό ράντιζαν τα πρόσωπα των γυναικών, αλλά και τα χωράφια, για να καρποφορήσουν. Αργότερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τον μύθο, όλες οι νεαρές ανύπαντρες γυναίκες έγραφαν τα ονόματά τους και τα έβαζαν σε ένα μεγάλο δοχείο. Κάθε εργένης της πόλης θα διάλεγε ένα όνομα γυναίκας με τη οποία θα ζευγάρωνε τον υπόλοιπο χρόνο. Τα ζευγαρώματα αυτά συνήθως κατέληγαν σε γάμο.

    Τα Λουπερκάλια εορτάζονταν έως την εμφάνιση του πρώιμου Χριστιανισμού, αργότερα όμως τέθηκαν εκτός νόμου, καθώς κρίθηκαν «μη Χριστιανικά», όταν στο τέλος του 5ου αιώνα ο Πάπας Γελάσιος καθιέρωσε την 14η Φεβρουαρίου Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

    Στη διάρκεια του Μεσαίωνα, στη Γαλλία και την Αγγλία, η 14η Φεβρουαρίου ήταν η αρχή της εποχής που ζευγάρωναν τα πουλιά, πίστη που ενίσχυσε την θεωρία ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ήταν μία ημέρα για ειδύλλιο.

    Στη Μεγάλη Βρετανία, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου άρχισε να γιορτάζεται ευρέως τον 17ο αιώνα. Έως τα μέσα του 18ου αιώνα, ήταν σύνηθες για τους φίλους και τους εραστές όλων των κοινωνικών τάξεων να ανταλλάσσουν μικρά δώρα αγάπης ή χειρόγραφες σημειώσεις, ενώ από το 1900 τυπωμένες κάρτες άρχισαν να αντικαθιστούν τις γραπτές επιστολές, χάρις στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στην τεχνολογία της εκτύπωσης.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανόν στις αρχές του 1700 να άρχισαν να ανταλλάσσουν χειροποίητες κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου. Την δεκαετία του 1840 η Εσθερ Α. Χόουλαντ άρχισε να πουλά στην Αμερική τις πρώτες εκτυπωμένες κάρτες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η Χόουλαντ γνωστή και ως «Μητέρα του Βαλεντίνου» κατασκεύαζε περίτεχνα δημιουργήματα με πραγματικές δαντέλες, κορδέλες και πολύχρωμες εικόνες.

    Υπολογίζεται ότι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποστέλλονται πάνω από 1 δισ. κάρτες σε όλον τον κόσμο, ενώ 2,6 δισ. κάρτες αποστέλλονται τα Χριστούγεννα.

    Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κάνει τον γύρο του κόσμου

    Κίνα

    Στα τέλη του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου, οι Κινέζοι έμαθαν να γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ανταλλάσσοντας ρομαντικά δώρα και βγαίνοντας ραντεβού. Για αιώνες ωστόσο, οι Κινέζοι είχαν την δικιά τους «Ημέρα των Ερωτευμένων».

    Η αντίστοιχη Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Κίνα είναι η λεγόμενη «Εβδομη Νύχτα» και συνήθως εορτάζετο στις αρχές Αυγούστου, την έβδομη ημέρα του έβδομου σεληνιακού μήνα.

    Ιαπωνία

    Στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι γλυκιά σαν σοκολάτα! Τα κορίτσια χαρίζουν το παραδοσιακό «Γκίρι Τσόκο» (σοκολάτες που χαρίζονται υποχρεωτικά χωρίς καμία ρομαντική χροιά) σε άντρες, φίλους, συναδέλφους ακόμα και σε εργοδότες. Εάν θέλουν να δείξουν ένα άλλο είδος «αγάπης», τότε πρέπει να συμπεριλάβουν στην σοκολάτα και ένα χειροποίητο δώρο, το “Honmei Choco”.

    Ένα μήνα αργότερα, στις 14 Μαρτίου, τα αγόρια πρέπει να επιστρέψουν το δώρο με σοκολάτες και άλλη διάθεση… Αυτή η μέρα αυτή ονομάζεται «Λευκή Ημέρα».

    Νότια Κορέα

    Όπως και στην Ιαπωνία, έτσι και στη Νότια Κορέα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τιμούν ουσιαστικά τη «Λευκή Ημέρα», δηλαδή την 14η Μαρτίου, όταν οι άντρες επιστρέφουν τα δώρα στις κοπέλες.

    Ωστόσο, στη Νότια Κορέα έχουν ειδική ημέρα και για τους άτυχους της αγάπης, η οποία εορτάζεται στις 14 Απριλίου. Την ημέρα εκείνη, άντρες και γυναίκες που είναι μόνοι τους πάνε μαζί να φάνε μαύρα νουντλς, για να μοιραστούν από κοινού τη θλίψη τους. Κάποιοι από αυτούς φοράνε και μαύρα ρούχα.

    Αργεντινή

    Μια μέρα δεν είναι αρκετή για να γιορτάσουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Αργεντινή, τη χώρα του τάνγκο. Εκτός από την 14η Φεβρουαρίου, οι Αργεντίνοι έχουν μία ολόκληρη εβδομάδα μέσα στον Ιούλιο την λεγόμενη « γλυκιά εβδομάδα».

    Από τις 13 έως τις 20 Ιουλίου, εραστές και φίλοι ανταλλάσσουν καραμέλες και φιλιά. Αυτή η εβδομάδα τελειώνει συνήθως με την «Ημέρα της Φιλίας».

    Γερμανία

    Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους, όχι όμως με την εμπορική φρενίτιδα που χαρακτηρίζει άλλες χώρες. Οι εραστές θα ανταλλάξουν όχι μόνο σοκολάτες, λουλούδια και δώρα σε σχήμα καρδιάς, αλλά και κάτι άλλο ειδικά για αυτή την γιορτή: ένα γουρούνι!

    Το γουρούνι για τους Γερμανούς αντιπροσωπεύει τύχη και πόθο και χαρίζεται σε μινιατούρες, σε σχήμα σοκολάτας κ.λπ.. Οι Γερμανοί επίσης φτιάχνουν μεγάλα μπισκότα με γεύση τζίντζερ σε σχήμα καρδιάς με αποτυπωμένες επάνω τους φράσεις όπως: «Ich Liebe dich« (σ ‘αγαπώ).

    Ιταλία

    Στην Ιταλία η «Ημέρα Αγάπης» γιορτάζεται κλασικά σαν μία ανοιξιάτικη γιορτή. Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τα ζευγάρια απολαμβάνουν μαζί μουσική, ποίηση και ανταλλάσσουν δώρα όπως τα «baci perugini», ένα κουτί με σοκολατένια «φιλιά» γεμισμένα με μικρά φουντούκια (baci σημαίνει φιλιά στα Ιταλικά).

    Αυτό το κουτί θα συνοδεύεται από ένα ρομαντικό σημείωμα σε τέσσερις γλώσσες. Σύμφωνα επίσης με μία παλιά παράδοση, ο πρώτος άντρας που θα αντικρύσει εκείνη την ημέρα ένα κορίτσι θα γίνει συζυγός της μέσα σε έναν χρόνο!

    Χιλή

    Η Χιλή είναι γνωστή και ως «χώρα των ποιητών» και είναι αλήθεια ότι οι Χιλιανοί είναι πραγματικά πολύ ρομαντικοί. Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αναμένεται με ανυπομονησία από τους εραστές.

    Οι Χιλιανοί αγαπούν πολύ τις γιορτές και η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τα ζευγάρια να την γιορτάσουν με πραγματικό ενθουσιασμό. Όλες οι μεγάλες πόλεις είναι στολισμένες με λουλούδια, μπαλόνια και καρδιές από γιρλάντες

    Βραζιλία

    Όποιος αναζητά ένα «τεράστιο πάρτι», το καρναβάλι της Βραζιλίας είναι μία ιδανική ευκαιρία καθώς διεξάγεται από τον Φεβρoυάριο έως τον Μάρτιο κάθε χρόνου, συμπίπτοντας έτσι με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ωστόσο η αντίστοιχη γιορτή των Βραζιλιάνων είναι η «Ημέρα των Ερωτευμένων», στις 12 Ιουνίου.

    Οι Βραζιλιάνοι αρέσκονται να ανταλλάσσουν σοκολάτες, λουλούδια, κάρτες κλπ. Επίσης οι μουσικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις, φέρνουν κοντά τα ζευγάρια και τις οικογένειες από κάθε κοινωνική τάξη. Στη Βραζιλία επίσης, οι κάτοικοι γιορτάζουν την «Ημέρα του Αγίου Αντωνίου», άγιου -προστάτη του γάμου.

    Ταϊβάν

    Εάν τα λουλούδια δείχνουν ρομαντισμό, τότε η Ταϊβάν, παγκοσμίως γνωστή για τα λουλούδια της, μπορεί να υπερηφανεύεται για την πιο ρομαντική γιορτή στον κόσμο! Και το γιορτάζουν δύο φορές το χρόνο: στις 14 Φεβρουαρίου και στις 7 Ιουλίου. Ο άντρας ανυπομονεί να προσφέρει ένα μπουκέτο λουλούδια στην αγαπημένη του.

    Σύμφωνα με την παράδοση της Ταιβάν, το χρώμα και ο αριθμός των λουλουδιών θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα… τα κόκκινα τριαντάφυλλα αντιπροσωπεύουν την «μοναδική αγάπη», τα ενενήντα εννέα τριαντάφυλλα εκφράζουν την «παντοτινή αγάπη» και τα 108 τριαντάφυλλα ερωτούν…«Θα με παντρευτείς;».

    Γαλλία

    Το Παρίσι- «η πόλη του έρωτα»- είναι ουσιαστικά η παγκόσμια πρωτεύουσα της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, καθώς ζευγάρια από όλο τον κόσμο συρρέουν εδώ για την ξεχωριστή αυτή ημέρα.

    Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, εραστές στη Γαλλία ανταλλάσσουν γράμματα και κάρτες, μια παγκόσμια παράδοση που υποστηρίζει τις ρίζες της στη Γαλλία.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Άγιος Βαλεντίνος: Ποιος είναι και γιατί γιορτάζει ο έρωτας στις 14 Φεβρουαρίου
    σε Plus +
    Άγιος Βαλεντίνος: Ποιος είναι και γιατί γιορτάζει ο έρωτας στις 14 Φεβρουαρίου

    Στις 14 Φεβρουαρίου είναι η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος και έχει καθιερωθεί ως η μέρα των ερωτευμένων - Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Άγιος Βαλεντίνος;

    Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

    Ο Αγιος Βαλεντίνος, επίσημα γνωστός ως Αγιος Βαλεντίνος της Ρώμης ήταν ευρέως αναγνωρισμένος ρωμαιοκαθολικός άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης. Πολλές ιστορίες έχουν συνδεθεί με το όνομά του. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ιερέας στη Ρώμη και βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή.

    Έζησε τον 3ο αιώνα και κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό (που βρισκόταν τότε στην εξουσία), πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα. Συνελήφθη για την πράξη του αυτή και φυλακίστηκε, ωστόσο ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169.

    Μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στην Βία Φλαμινία κοντά στο Πόντε Μιλβίο της βόρειας Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου, η οποία εορτάζεται ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το 496. Τα υπολείμματά του κρατήθηκαν στην Εκκλησία και Κατακόμβες του Σαν Βαλεντίνο, η οποία παρέμεινε σημαντικός χώρος προσκυνήματος κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μέχρι τη μεταφορά των λειψάνων του στην εκκλησία Σάντα Πρασέντε στο ποντιφικάτο του Νικολάου Δ'.

    Στην Αγγλικανική και στις Λουθηρανικές εκκλησίες, ο Αγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται στις 6 Ιουλίου. Το 1969 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αφαίρεσε από το Γενικό Ρωμαιοκαθολικό Ημερολόγιο, αφήνοντας το λειτουργικό εορτασμό του στα τοπικά ημερολόγια, παρόλο που η χρήση των προ του 1970 ημερολογίων επιτρέπεται. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον αναγνωρίζει ως άγιο, και τον αναφέρει στη καταχώρηση της 14ης Φεβρουαρίου στη Ρωμαιοκαθολική Μαρτυρολογία.

    Ένας άλλος θρύλος ωστόσο λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Umbria (έτσι λεγόταν τότε η κεντρική Ιταλία) και βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει. Πράγματι εκείνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και η κατάληξη και αυτού του θρύλου είναι ακριβώς η ίδια με του προηγούμενου.

    Τη σημασία που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε τον 14ο αιώνα, όπου συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης και την πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου την συναντάμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του Τζέφρι Τσόσερ.

    Λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών, δεν αναφέρεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε, ενώ και η Καθολική εκκλησία υποβίβασε τη γιορτή του σε απλή τοπική εορτή. Με το πέρασμα του χρόνου, η γιορτή πέρασε από την Ιταλία στην Ευρώπη και από τη Βρετανία στην Αμερική.

    Σήμερα η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι επίσημη εορτή στην Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και στην Λουθηρανική Εκκλησία. Στην περιοχή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ωστόσο, ο Άγιος Βαλεντίνος ο Πρεσβύτερος γιορτάζεται στις 6 Ιουλίου και ο Ιερομάρτυρος Άγιος Βαλεντίνος (Ο Επίσκοπος του Τerni), γιορτάζεται στις 30 Ιουλίου. Παρόλα αυτά, λόγω της γενικής ασάφειας του βίου του συγκεκριμένου Αγίου, έχει καθιερωθεί το όνομα Βαλεντίνος ή Βαλεντίνη να γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, την επικρατέστερη ως ημέρα θανάτου του συγκεκριμένου αγίου και το διακοσμημένο με άνθη λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στην βασιλική εκκλησία Saint Mary in Cosmedin στη Ρώμη.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ