Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 12:25

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος για το γυναικείο στήθος;

Γράφτηκε από τον

Για πολλούς από εμάς είναι ακαδημαϊκό το ερώτημα αφού το στήθος είναι το αγαπημένο μας σημείο σε κάθε γυναίκα.

Ένα ωραίο στήθος ποτέ δεν περνά απαρατήρητο. Όχι μόνο απ’ τα μάτια μας, αλλά και των άλλων γυναικών. Την απάντηση στο επίμαχο ερώτημα «μικρό ή μεγάλο στήθος» έδωσαν 2.000 άντρες και γυναίκες (1000 στις ΗΠΑ και 1000 στην Ευρώπη) στο site Psychology Today και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Τα αποτελέσματα σχολίασε η Vinita Mehta Ph.D.

Σύμφωνα με την dr Mehta, το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας ίσως είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γυναικών, συγκεκριμένα το 65%, δηλώνει ικανοποιημένη με το στήθος της, αφήνοντας αρκετά πίσω εκείνες που νιώθουν δυσαρεστημένες με το μέγεθος του στήθους τους ή απλά δεν τους κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, και αντιστοιχούν στο 35%.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα του Psychology Today το 11% των αντρών προτιμά γυναίκες με μικρό στήθος, ενώ μόλις το 9,1% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι θα ήθελε να φορά μικρότερο νούμερο σουτιέν. Ενδιαφέρον, όμως, έχει ότι ούτε οι άντρες ούτε οι γυναίκες έδειξαν να έχουν προτίμηση σε πολύ μεγάλα στήθη, μεγέθους DD, DDD ή E. Τελικά το μέγεθος C αποδείχθηκε το πιο επιθυμητό μέγεθος, με το 48,5% των αντρών και το 52,3% των γυναικών να το θεωρεί το ιδανικό.

Που θα βρούμε τις γυναίκες με το τέλειο στήθος; Το ιδανικό στήθος, όπως τουλάχιστον αναδείχθηκε απ’ την έρευνα, το έχουν οι Γαλλίδες, οι Αγγλίδες ακολουθούν και μετά θα συναντήσετε: Τις κυρίες από την Πολωνία, τις Ιταλίδες και τις Γερμανίδες.

Αν αναρωτιέστε τι συμβαίνει στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε αποτελέσματα επειδή στην χώρα μας όχι μόνο δεν γίνονται έρευνες αλλά και εμείς δεν συμμετέχουμε στις διεθνής προσπάθειες.

Πηγή: Newsauto.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 13:52

Σχετικά Άρθρα

  • Έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαρροή των ονομάτων αστυνομικών του ελληνικού FBI
    Έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διαρροή των ονομάτων αστυνομικών του ελληνικού FBI

    Διέρρευσαν ονόματα και στοιχεία του ελληνικού FBI. Έρευνα από το Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Έρευνα για να βρεθεί η «πηγή» της διαρροής των ονομάτων των αστυνομικών, οι οποίοι θα στελεχώσουν το ελληνικό FBI, ξεκινά η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

    Οι «αδιάφθοροι» της Αστυνομίας θα αναζητήσουν ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν υπηρεσιακό έγγραφο ή πληροφορίες στην ιστοσελίδα που δημοσίευσε το οργανόγραμμα με τα ονόματα αστυνομικών της νέας «υπερ-υπηρεσίας» που δημιουργήθηκε για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

    Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνουν ειδικές προανακριτικές πράξεις και να ληφθούν καταθέσεις. Αστυνομικές πηγές -εκτός Εσωτερικών Υποθέσεων- αναφέρουν ότι μία από τις εκτιμήσεις είναι ότι κάποιος «δυσαρεστημένος» αστυνομικός μπορεί να έκανε τη διαρροή, γιατί θεώρησε ότι «αδικήθηκε» που έμεινε εκτός του ελληνικού FBI.

    Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «κατέβηκε» μετά το «θόρυβο» που προκάλεσε ωστόσο ήταν ήδη... αργά.

    Τα ονόματα των αστυνομικών που θα κληθούν υπό άκρα μυστικότητα να φέρουν σε πέρας κρίσιμες έρευνες διέρρευσαν και μάλιστα με λεπτομέρειες που αφορούν ακόμα και στον Αριθμό Μητρώου τους! Η μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε διότι τίθεται θέμα ασφάλειας των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

    Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση που κάνει λόγο για «απαράδεκτη διαρροή προσωπικών στοιχείων αστυνομικών».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Ως Ένωση αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, καταγγέλλουμε τη δημοσίευση-διαρροή προσωπικών στοιχείων εκατοντάδων συναδέλφων μας από συγκεκριμένο ιστότοπο.

    Δεν μας ενδιαφέρει επ’ ουδενί αν πρόκειται για λάθος ή αν κάποιοι θεώρησαν τη δημοσίευση ως «αποκλειστικές πληροφορίες», το μόνο που μας αφορά είναι η κατάληξη, αφού τα ακριβή στοιχεία αστυνομικών μιας νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας η οποία στο μέλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος, έγιναν προσβάσιμα στους πάντες...

    Ως Ε.ΑΣ.Υ.Α. από την πλευρά μας, από κοινού με το νομικό μας τμήμα, επεξεργαζόμαστε ήδη την προσφυγή στις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε τα μέλη μας.

    Κλείνοντας, αρνητική και αλγεινή εντύπωση μας έχει προκαλέσει η εκκωφαντική, έως αυτή τη στιγμή, σιωπή της Ηγεσίας για το όλο περιστατικό!!!».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ηλεία: Διευρύνεται η έρευνα και μελέτη κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου - Θα συλλεχθούν δείγματα άγριων πτηνών, οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών
    Ηλεία: Διευρύνεται η έρευνα και μελέτη κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου - Θα συλλεχθούν δείγματα άγριων πτηνών, οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών

    Δόθηκε η άδεια σε ερευνητική ομάδα για τα επόμενα τρία χρόνια

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μετά τα πολλαπλά, για πρώτη φορά, κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Ηλεία, ο νομός μπαίνει σε πιο εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης, έρευνας και επιτήρησης, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει ήδη την άδεια σε ερευνητική-επιστημονική ομάδα για εκτεταμένη δράση τα επόμενα τρία χρόνια.

    Το πράσινο φως έδωσε το ΥΠΕΝ για την μελέτη της κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου σε άγρια πτηνά, πλην των οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τον ∆ρ. Σπυρίδωνα Μουρελάτο– Βιολόγο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, της «Οικοανάπτυξη ΑΕ» σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δρα. Xρυσόστομο Ι. Δόβα, Καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας), ενώ η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους: Βασίλειο Ανταλή (Βιολόγος, Σάντρα Gewehr (Βιολόγος), Αντώνη Πολίτη (Κτηνίατρος), Νικόλαο Γκαρλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής) και Έλενα Κορδαλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής).

    Το τωρινό ερευνητικό πρόγραμμα που ήδη εκτελείται ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και από τον Ιανουάριο του 2025 έως και τον Νοέμβριο του 2027 ξεκινά μια νέα, πιο εντατικοποιημένη ερευνητική δράση, καθώς ήδη η Ηλεία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο σε κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, καθιστώντας πιο έντονο το ενδιαφέρον των ερευνητών για την παρακολούθηση του φαινομένου.

    Σε δηλώσεις του στο ilialive.gr, o διευθυντής Ν. Ελλάδας της « Οικοανάπτυξη» και υπεύθυνος του έργου καταπολέμησης κουνουπιών για τη Δυτική Ελλάδα Νίκος Πέρρος, εξηγεί ότι η φετινή ιδιομορφία του καιρού συνέβαλλε στην έντονη εμφάνιση του ιού στην περιοχή της Ηλείας. «Είναι πολυπαραγοντικό θέμα, το πού θα «χτυπήσει» ο ιός. Είχαμε μια ιδιομορφία λόγω του καιρού. Φέτος, λόγω της ιδιομορφίας του καιρού, μετατοπίστηκε λίγο νοτιότερα. Στην Δυτική Ελλάδα κάθε χρόνο είχαμε 1-2 κρούσματα, φέτος για πρώτη φορά είχαμε 11 επιβεβαιωμένα, κάτι που από τα δείγματα που είχαμε το περιμέναμε. Ήταν μια χρονιά που είχαμε λιγότερα κουνούπια λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλά αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην περιοχή. Το φαινόμενο αυτή την εποχή είναι σε ύφεση. Το παρακολουθούμε, κάνουμε αναλύσεις κάθε βδομάδα και σε κουνούπια που συλλαμβάνουμε σε ένα ευρύτατο δίκτυο σύλληψης κουνουπιών που διαθέτουμε σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να δούμε την κυκλοφορία του ιού, καθώς και σε οικόσιτα πουλερικά και σε άγρια πτηνά».

    Γιατί σε άγρια πτηνά

    Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα άγρια πτηνά είναι η δεξαμενή του Ιού του Δυτικού Νείλου, όπως εξηγεί ο κ. Πέρρος. Αυτό το είδος είναι που νοσεί και διατηρεί τον ιό ακόμη και τον χειμώνα. «Για το λόγο αυτό έχουμε διαφοροποιήσεις των περιοχών που εμφανίζεται πιο έντονα ο ιός, γιατί λόγω καιρού έχουμε άλλες μεταναστευτικές ροές των πτηνών, με άλλες διαδρομές που επιλέγουν ενδεχομένως… Τα άγρια πτηνά φέρνουν τον ιό στην περιοχή και τα κουνούπια τον μεταφέρουν στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν τον μεταδίδει, είναι ο τελικός ξενιστής».

    Τα είδη που θα μελετηθούν είναι τα εξής: Σπιτοσπουργίτης , Δεντροσπουργίτης, Χωραφοσπουργίτης, Καρακάξα, Κελαηδότσιχλα, Κουρούνα , Ψαρόνι , Κίσσα και Αγριοπερίστερο.

    Τα άγρια πτηνά θα συλλαμβάνονται με τη χρήση ειδικών κλωβών και διχτυών σύλληψης σε περιοχές με ιστορικό εμφάνισης κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου και σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Για κάθε ένα άγριο πτηνό που θα συμμετέχει στη δειγματοληψία, θα συμπληρώνεται Αρχείο Δεδομένων στο οποίο ενδεικτικά θα αναφέρονται η εκτιμώμενη ηλικία, το φύλο, το είδος, η περιοχή σύλληψης κ.ά. για μεταγενέστερη επεξεργασία των δεδομένων. Μετά τη σύλληψη των αγρίων πτηνών, θα λαμβάνονται κατάλληλες ποσότητες βιολογικού υλικού και στη συνέχεια θα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα δείγματα θα αποθηκεύονται σε ψύξη μέχρι την αποστολή τους στο διαγνωστικό εργαστήριο του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα συνίστανται σε ορολογικό και μοριακό έλεγχο των αγρίων πτηνών για την ανίχνευση αντισωμάτων και γενετικού υλικού του ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) αντίστοιχα.

    Φωτογραφία αρχείου: freepik/jcomp

  • Έρευνα για τον θάνατο 95χρονης στο Νοσοκομείο Αγρινίου
    Έρευνα για τον θάνατο 95χρονης στο Νοσοκομείο Αγρινίου

    Η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας αναμένεται να δώσει απαντήσεις στις συνθήκες θανάτου μιας υπερήλικης γυναίκας στην Αιτωλοακαρνανία.

    Η 95χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου την 1η Σεπτεμβρίου, από συγγενικό της πρόσωπο και δύο μέρες μετά απεβίωσε. Οι γιατροί όμως είχαν διαπιστώσει, ότι η γυναίκα είχε μώλωπες στο πρόσωπο και κακώσεις, με αποτέλεσμα να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

    Στη συνέχεια δόθηκε εντολή για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη ξεκινήσει προανάκριση για την υπόθεση και κάλεσαν συγγενικό της πρόσωπο για δώσει κατάθεση.

    Πηγή: Ertnews.gr

  • Ελλάδα: Δεύτερη στη λίστα με τους πιο φιλικούς ανθρώπους παγκοσμίως – Ποια χώρα είναι πρώτη;
    Ελλάδα: Δεύτερη στη λίστα με τους πιο φιλικούς ανθρώπους παγκοσμίως – Ποια χώρα είναι πρώτη;

    Σε έρευνα της εταιρείας Remitly, η χώρα μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βαθμολογία 33.71 στα 40.

    Για τους περισσότερους από εμάς, που ζούμε σε αυτή τη χώρα και έχουμε τσακωθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας σε μποτιλιάρισμα και ουρά, δύσκολα θα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τους πιο φιλικούς ανθρώπους του κόσμου. Ωστόσο η επιστήμη μίλησε και οι έρευνες δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που ίσως είχαμε στο μυαλό μας.

    Τουλάχιστον η έρευνα της Remitly. Η εταιρεία, αποφάσισε να ανακαλύψει τις πιο φιλικές και φιλόξενες χώρες του πλανήτη. Για αυτό το λόγο χρησιμοποίησε το πρόγραμμα Prolific, επέλεξε 3.000 συμμετέχοντας από 27 χώρες και τους βαθμολόγησε, έχοντας ως βάση ερωτήσεις που βασίζονταν στα 5 μεγάλα τεστ προσωπικότητας. Η κάθε απάντηση είχε σκορ από το 1 έως το 30 και όσο μεγαλύτερη βαθμολογία έπαιρναν οι συμμετέχοντες τόσο πιο φιλικοί θεωρούνταν.

    Η πρώτη 5αδα

    Μετά την ολοκλήρωση του τεστ, η Ελλάδα κατέλαβε την δεύτερη θέση με βαθμολογία 33.71 στα 40. Την πρωτιά κατέλαβε η Νότια Αφρική, με βαθμολογία 34.63 στα 40. «Οι άνθρωποι στη Νότια Αφρική είναι ζεστοί, φιλόξενοι, κοινωνικοί, βοηθώντας τους τουρίστες και κάνοντάς τους να αισθάνονται άνετα» έγραφε η αναφορά της Remitly.

    Την τρίτη θέση κατέλαβε η Κροατία με βαθμολογία «φιλικότητας» 3.5, ενώ την πρώτη 5αδα ολοκλήρωσαν το Μεξικό και η Σουηδία.

    «Η φιλικότητα και η φιλοξενία είναι ένα πολύ κρίσιμο χαρακτηριστικό στη ζωή, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που μετακομίζουν ή ταξιδεύουν σε μια νέα χώρα όπου μπορεί να αισθάνονται νευρικοί και μόνοι» τόνιζε η αναφορά της Remitly.

    Πηγή: in.gr

  • Αυτισμός (έρευνα): Μια ακόμα – αναπάντεχη – αιτία εμφάνισής του
    Αυτισμός (έρευνα): Μια ακόμα – αναπάντεχη – αιτία εμφάνισής του
    Η έρευνα έφερε στο φως μια αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στη διφαινόλη Α (BPA) και τον αυτισμό

    Ο Αυτισμός ή η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ορίζεται ως μια αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Ο αυτισμός επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές, γνωστικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές ικανότητες ενός ατόμου. Τα παιδιά που εμπίπτουν στη ΔΑΦ διαφέρουν τόσο στον βαθμό της διαταραχής τους, όσο και στα συγκεκριμένα συμπεριφορικά τους συμπτώματα.

    Μια νέα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο μια αναπάντεχη παράμετρο που μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη του αυτισμού: η χημική ουσία διφαινόλη Α (BPA), η οποία βρίσκεται σε πολλά καθημερινά προϊόντα.

    Η σύνδεση με την BPA

    Η έρευνα έφερε στο φως μια αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στη διφαινόλη Α (BPA) και τον αυτισμό, αποκαλύπτοντας ότι η υψηλή παρουσία αυτής της χημικής ουσίας στα ούρα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα αγόρια. Η BPA χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή πλαστικών και άλλων προϊόντων, όπως πιπίλες, και «χαρίζει» στο πλαστικό ακαμψία και αντοχή στον χρόνο.

    Τα ευρήματα της μελέτης

    Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 600 βρέφη και διαπίστωσε ότι τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλά επίπεδα BPA στα ούρα τους είχαν περισσότερες από τρεις φορές αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα αυτισμού μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Επιπλέον, αυτά τα αγόρια είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό μέχρι την ηλικία των 11 ετών, σε σύγκριση με αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα BPA.

    Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την επιδημιολόγο και γιατρό δημόσιας υγείας Δρ. Άννα-Λουίζ Πονσονμπί από την Αυστραλία. Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το πρόγραμμα Barwon Infant Study (BIS), που παρακολουθεί υγειονομικές μετρήσεις πάνω από 1.000 παιδιά και τις οικογένειές τους.

    Η επίδραση της BPA στον εγκέφαλο

    Η BPA επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκέφαλου των αγοριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω της αναστολής ενός ενζύμου που ονομάζεται αρωματάση. Το ένζυμο αυτό είναι βασικό για τη μετατροπή ανδρικών ορμονών σε οιστρογόνα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της φλεγμονής και την επικοινωνία των νευρώνων στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη Δρ. Πονσονμπί, «η BPA μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του ανδρικού εγκεφάλου με αναστολή της αρωματάσης, επιδεινώνοντας τις συνθήκες που οδηγούν σε αυτισμό».

    Νέες θεραπείες υπό εξέταση

    Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της μελέτης είναι η δοκιμή μιας λιπαρής ουσίας, της 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκής (10HDA), η οποία φαίνεται να βοηθά στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιδράσεων της BPA. Ο Δρ. Γουάχ Τσιν Μπουν, βιοχημικός και συν-συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι η 10HDA, που βρίσκεται φυσικά στη βασίλισσα μέλισσα, δείχνει προοπτική στη βελτίωση της κοινωνικότητας και της λειτουργίας του εγκεφάλου των ποντικών που είχαν εκτεθεί σε BPA. «Η 10HDA δείχνει πρώιμα σημάδια δυνητικής ικανότητας για ενεργοποίηση αντίθετων βιολογικών οδών», δήλωσε ο Δρ. Μπουν.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, προσφέρει νέες ενδείξεις για την κατανόηση του αυτισμού και τη σημασία των χημικών ουσιών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας για τον αυτισμό. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν η 10HDA μπορεί να έχει εφαρμογή και στους ανθρώπους.

    Πηγή: alfavita.gr

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών: Σχετικά καθαρή η ατμόσφαιρα του Πύργου - Μειωμένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων
    Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών: Σχετικά καθαρή η ατμόσφαιρα του Πύργου - Μειωμένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων

    Παρουσιάζονται προβλήματα μόνο κατά την καύση ξύλων, αγροτικών αποβλήτων και δασικών πυρκαγιών

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Η έλλειψη βιομηχανικών μονάδων σε συνδυασμό με τη χρήση αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας μειωμένης εκπομπής ρύπων, καθιστούν τον Πύργο μια , σχετικά, καθαρή ατμοσφαιρικά πόλη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα-πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων, σύμφωνα με ερευνητική μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Pandis Spyros1Το ερευνητικό πρόγραμμα εκπονείται τα τελευταία χρόνια με την τοποθέτηση Δικτύου Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων με Αισθητήρες Χαμηλού Κόστους, το οποίο μετρά και παρέχει πληροφορίες για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μέχρι στιγμής αισθητήρες έχουν εγκατασταθεί στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου (από το 2019), ενώ πριν λίγες εβδομάδες τοποθετήθηκε και στο Λύκειο Πελοπίου. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο καθηγητής του Τομέα Μηχανικής Διεργασιών & Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Σπύρος Πανδής και η έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

    Ο κ. Πανδής μίλησε στο ilialive.gr για τα αποτελέσματα της έρευνας στον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή, εξηγεί γιατί η Ηλειακή πρωτεύουσα είναι μια πόλη ατμοσφαιρικά, σχετικά υγιής, και συγχρόνως επισημαίνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες περιόδους για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο άμεσο μέλλον για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

    Ο ρόλος των μικροσωματιδίων στην υγεία

    Οι αισθητήρες επιτρέπουν τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων που θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος και όπως επισημαίνει ο κ. Πανδής, «Οι αισθητήρες μετρούν τα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Όλοι ξέρουμε για τα μεγάλα σωματίδια της σκόνης. Τα μικρότερα όμως τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία μας, μπαίνουν βαθιά στα πνευμόνια μας και εκεί προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά από την σκόνη.

    Αυτά μετρούν οι συγκεκριμένοι αισθητήρες. Η σημασία των σωματιδίων για την υγεία είναι πολύ σημαντική. Ο ΠΟΥ υπολογίζει στους 5 εκ. πρόωρους θανάτους το χρόνο στον κόσμο εξ’ αιτίας της έκθεσης σ’ αυτά τα σωματίδια.

    Η Ε.Ε. υπολογίζει για την Ευρώπη περίπου 200.000 θανάτους το χρόνο, και για την Ελλάδα οι αντίστοιχοι υπολογισμοί είναι 5-10 χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο. Το τεράστιο νούμερο σε επίπεδο πλανήτη έχει να κάνει με Ασία και Αφρική αλλά και στην Ευρώπη και την Ελλάδα τα νούμερα είναι μεγάλα.

    Στις μεγάλες πόλεις για την ύπαρξη αυτών των μικροσωματιδίων ευθύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων και η βαριά βιομηχανία».

    Τι συμβαίνει στον Πύργο

    « Οι τιμές που πήραμε, από τις μετρήσεις στον Πύργο, κατατάσσουν την πόλη στο «περίπου καθαρή». Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν είναι σε καλή κατάσταση, συγκριτικά και με τα δεδομένα που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σε σχέση με το υπόβαθρο της χώρας, αλλά σημειώνει μετρήσεις πιο υψηλές από τα όρια, όχι όμως ανησυχητικές. Ο ΠΟΥ θέλει η συγκέντρωση των σωματιδίων να είναι κάτω από 5 mg ανά κυβικό μέτρο. Η συγκέντρωση του Πύργου είναι γύρω στα 8 mg ανά κυβικό και φυσικά καμία πόλη στην Ελλάδα δεν πιάνει τον στόχο του ΠΟΥ.

    Οι αλλαγές έχουν ξεκινήσει από την δεκαετία του 90 με τη χρήση νέων αυτοκινήτων. Δυστυχώς όμως τότε στον Πύργο δεν είχαμε αισθητήρες, παρά μόνο από το 2001 στην Πάτρα. Αν κρίνουμε αναλογικά τα ποσοστά των δύο γειτονικών πόλεων, μπορούμε να πούμε ότι η περιεκτικότητα των σωματιδίων έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50%, τα τελευταία 20 χρόνια. Εντούτοις όμως παρουσιάζονται παροδικά προβλήματα και σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου» επισημαίνει ο κ. Πανδής

    Πότε παρουσιάζονται τα προβλήματα με συσσώρευση μικροσωματιδίων

    Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα, τρεις είναι οι περιπτώσεις που μπορούν να θεωρηθούν πιο ανησυχητικές για την υγεία των πολιτών, όπως τις παρουσιάζει ο κ. Πανδής:

    1-Το πρώτο πρόβλημα εμφανίζεται το χειμώνα στον Πύργο - όπως και σε όλη την Ελλάδα πλην της Κρήτης - και έχει να κάνει με την καύση των ξύλων στα τζάκια. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εμφανίζονται συγκεκριμένες νύχτες του χειμώνα, που κάνει κρύο, δεν φυσάει και τα μικροσωματίδια παγιδεύονται πάνω από την ατμόσφαιρα της πόλης. Για περίπου 10-20 ημέρες το χρόνο, από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα οι τιμές είναι πολύ υψηλές.

    2-Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην καύση των αγροτικών αποβλήτων-κλαδεμάτων. Και παρ’ ότι αυτό συμβαίνει πέριξ του Πύργου, αντίστοιχος καπνός φτάνει πάνω από την πόλη και δημιουργεί προβλήματα, που δεν είναι τόσο έντονα όσο με την καύση τζακιών.

    3-Τέλος, μεγάλη συσσώρευση σωματιδίων παρατηρείται λόγω των δασικών πυρκαγιών.

    «Αυτό που συστήνουμε, είναι τις συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου οι πολίτες να είναι προσεκτικοί, ειδικά τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Φυσικά θα πρέπει να υπάρξει μια σωστή διαχείριση σχετικά με την καύση των ξύλων τη χειμερινή περίοδο αλλά και των αγροτικών αποβλήτων» καταλήγει ο κ. Πανδής.

  • Πάρνηθα: Σενάριο για ναρκωτικά πίσω από την επίθεση σε εθελοντές – Τι ερευνά η αστυνομία
    Πάρνηθα: Σενάριο για ναρκωτικά πίσω από την επίθεση σε εθελοντές – Τι ερευνά η αστυνομία

    Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση ξυλοδαρμού των εθελοντών στην Πάρνηθα, την ώρα που οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των επτά ατόμων, που μαχαίρωσαν και ξυλοκόπησαν άγρια τα δύο άτομα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, πρόκειται για νεαρούς, ηλικίας 20 έως 23 ετών. Οι δράστες παραμένουν άφαντοι, ενώ αναζητούνται και τα δύο οχήματα -ένα λευκό και ένα κόκκινο- στα οποία επέβαιναν.

    Τα θύματα, που έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, είναι καλά στην υγεία τους και προσπαθούν να συνέλθουν ψυχολογικά από το σοκ της επίθεσης.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής κάνει εκτεταμένη έρευνα για να εντοπίσει τυχόν χασισοφυτεία που μπορεί να υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή.

    Παλαιότερα στην συγκεκριμένη περιοχή είχαν βρεθεί χασισοφυτείες ωστόσο, όπως είπε οι αστυνομικός συντάκτης, η συγκεκριμένη περιοχή είχε καεί στις φωτιές το καλοκαίρι του 2023.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Σοκαριστικά στοιχεία για τις ώρες που περνάμε καθημερινά στις οθόνες
    Σοκαριστικά στοιχεία για τις ώρες που περνάμε καθημερινά στις οθόνες

    Τρομακτικές είναι οι εκτιμήσεις για πόσο χρόνο περνάμε στην οθόνη και το διαδίκτυο. Σύμφωνα με μια έκθεση του DataReportal, οι χρήστες του διαδικτύου περνούν παγκοσμίως κατά μέσο όρο 400 λεπτά -σχεδόν επτά ώρες- την ημέρα online!

    Συγκεκριμένα, οι χρήστες του διαδικτύου ηλικίας 16 έως 64 ετών περνούν κατά μέσο όρο έξι ώρες και 40 λεπτά καθημερινά σερφάροντας στο διαδίκτυο με οποιαδήποτε συσκευή.

    17 χρόνια από τη ζωή στην οθόνη

    Αυτό σημαίνει περίπου 47 ώρες την εβδομάδα και 101 ημέρες το χρόνο!

    Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, ξεκινώντας από την ηλικία των 18 ετών, ένα άτομο που θα ζήσει μέχρι τα 80 θα έχει περάσει περισσότερα από 17 χρόνια της ενήλικης ζωής του χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο.

    Χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ - Καλύτερη στην Ιαπωνία

    Η κατάσταση είναι χειρότερη στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 3 λεπτά στο διαδίκτυο την ημέρα - αριθμός που ξεπερνά τα 18 χρόνια της ενήλικης ζωής τους.

    Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία ξοδεύουν τον λιγότερο χρόνο στο διαδίκτυο καθημερινά, 3 ώρες και 56 λεπτά, ενώ εκείνοι στη Νότια Αφρική τον περισσότερο, 9 ώρες και 24 λεπτά.

    Μεταξύ των ηλικιών 18 και 80 ετών, αυτό ισοδυναμεί με 10 και 24 χρόνια online, αντίστοιχα.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ