Life & Style

Οι 6 ενδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι κάνεις τα λάθη των γονιών σου στη σχέση

Οι 6 ενδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι κάνεις τα λάθη των γονιών σου στη σχέση

Όσο και να χτυπιέσαι, μεγαλώνεις σε μία συγκεκριμένη οικογένεια, που ακολουθεί τα δικά της μοτίβα συμπεριφοράς. Το βασικό πρότυπό σου καθώς μεγάλωνες ήταν οι γονείς σου (ή όποιος ήταν ο κύριος κηδεμόνας σου) και αυτά είναι τα άτομα που επηρεάζουν την εικόνα που έχεις για τη συντροφικότητα. Μοιραία, ίσως επαναλαμβάνεις αρνητικά μοτίβα ή λάθη δικά τους, έστω και άθελά σου.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Χάρβαρντ, οι γονείς δεν μιλούν στα παιδιά για το τι είναι (ή τι θα έπρεπε να είναι) αγάπη. Ωστόσο, το 65% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησε ότι είναι ανοιχτό στο να μιλήσει με γονείς και εκπαιδευτικούς για θέματα που αφορούν στις υγιείς σχέσεις. Μαθαίνουμε για τα αφροδίσια νοσήματα και το πώς μπαίνει το προφυλακτικό, αλλά δεν μαθαίνουμε ποια είναι τα τραγικά λάθη στην επικοινωνία και την έκφραση αγάπης. Ποιες είναι οι προειδοποιητικές ενδείξεις που σου λένε ότι αντιγράφεις τη συμπεριφορά και τα μοτίβα των γονιών σου;

Αμφισβητείς το ταίρι σου και του υπενθυμίζεις συνέχεια τα λάθη του

Όταν έχεις βιώσει μία μόνιμη απόρριψη ή έχεις μεγαλώσει σε ένα ασταθές (συναισθηματικά) περιβάλλον, είναι λογικό να λειτουργείς με καχυποψία. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν χωρίσει οι γονείς σου, ώστε να φτάσεις στο σημείο να αμφιβάλλεις. Ο γενικός φόβος της δέσμευσης προκύπτει από την ανασφάλεια και αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που μόνο εσύ μπορείς να σπάσεις.

Μιλάς για τα προβλήματά σας σε όλους (εκτός από τον άμεσα ενδιαφερόμενο)

Όταν μαθαίνεις ότι τα προβλήματα είναι για να μπαίνουν κάτω από το χαλί, μαθαίνεις ότι αυτή είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας. Ή όταν δεν έχεις δει ποτέ τους γονείς σου να συζητούν και να συνδέονται. Ακόμα και αν η λογική σου σου λέει ότι κάτι πάει λάθος, το πρώτο σου ένστικτο είναι να κάνεις τα ίδια. Κάπως έτσι, τα ζευγάρια καταλήγουν να τα λένε σε φίλους και γονείς, αντί να διορθώσουν τα λάθη τους, συζητώντας με τον σύντροφό τους.

Δεν κάνεις «δυσάρεστες» συζητήσεις

Ακόμα και αν μπαίνεις στη διαδικασία να μιλήσεις για το πρόβλημα, δεν το κάνεις 100%. Αποκρύπτεις πληροφορίες που φοβάσαι ότι θα στενοχωρήσουν και θα δημιουργήσουν πρόβλημα, διότι φοβάσαι τη σύγκρουση. Tο ζητούμενο όμως είναι να επικοινωνείς τις ανάγκες σου, ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο. Αν δεν μιλήσετε για αυτά που θεωρείτε λάθη, πώς θα δουλέψετε για την επίλυσή τους;

Μηδενική εκδήλωση τρυφερότητας

Προφανώς και κάθε άνθρωπος έχεις τον δικό του χρόνο και τρόπο να εκφράζει την τρυφερότητά του. Αν όμως δυσκολεύεσαι με ένα χάδι ή απλό φιλί, τότε σημαίνει ότι μπορεί αυτή είναι μία οικογενειακή πεποίθηση. Ακόμα και το πώς βλέπεις το σεξ, μπορεί να σχετίζεται με αυτό. Η αμηχανία γύρω από το θέμα, δημιουργεί αίσθηση ντροπής και στην ενήλικη ζωή. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο, τεράστιο κεφάλαιο.

Παθητική στάση (ακόμα κι όταν κάνεις λάθη)

Ένα αρκετά κλασικό χαρακτηριστικό των ζευγαριών είναι η παθητικότητα που μπορεί να έχουν μπροστά σε μεγάλα προβλήματα. Ακόμα και αν κάνεις κάποια λάθη, ή δεν τα αναγνωρίζεις ή δεν τα αντιμετωπίζεις. Οι τσακωμοί σε κάνουν να τρέμεις σαν να γίνεται σεισμός και προτιμάς να πας σε μία γωνία και να υποφέρεις από μόνη σου από το να έρθεις σε σύγκρουση. Έτσι όμως συσσωρεύονται τα λάθη και τα παράπονα και μάντεψε τι. Το σεξ δεν μπορεί να εκτονώσει κάθε δύσκολη κατάσταση.

Θέλεις να κερδίζεις

Αν θεωρείς ότι μία διαφωνία και ένα πρόβλημα πρέπει να έχει νικητή και χαμένο, πάρτο αλλιώς γιατί θα βρεις. Το ζητούμενο δεν είναι να σου δώσουμε το βραβείο της καλύτερης στην επιχειρηματολογία, αλλά να βρεθεί μία άκρη στα προβλήματα και λάθη που προκύπτουν. Άσε στην άκρη όλα εκείνα που διδάχθηκες και θέσε νέες βάσεις στον τρόπου που επικοινωνείτε.

Πηγή: Ladylike.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις