Υπάρχει τρόπος για να το διορθώσεις!
«Γιατί είμαι μόνη μου; Μήπως δεν είναι γραφτό για μένα να έχω σχέση;»
Πιθανότατα να είναι από τις πιο χιλιοειπωμένες ερωτήσεις στις μέρες μας σε ψυχολόγους και συμβούλους σχέσεων. Όταν οι ειδικοί ανταποκρίνονται θέτοντας το ερώτημα «για ποιο λόγο το σκέφτεστε αυτό», συνήθως εκμαιεύουν κιόλας την «πηγή του κακού»:
«Φοβάμαι ότι θα συνεχίσω να ενδιαφέρομαι για τον ίδιο τύπο ανθρώπου που δε μου κάνει καλό.»
«Δεν ξέρω από που να αρχίσω όταν μιλάμε για dating στην εποχή του διαδικτύου.»
«Λογικά δε μου είναι γραφτό γιατί δεν έχει συμβεί ακόμα.»
«Δεν έχουν μείνει πολλές καλές περιπτώσεις ανθρώπων!»
Τα συγκεκριμένα επιχειρήματα υφίστανται για έναν και μόνο λόγο. Δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος γκουρού εκεί ψηλά στον ουρανό που αποφασίζει ποιος έχει και ποιος δεν θα αποκτήσει ποτέ υγιείς μακροχρόνιες σχέσεις. Αν όντως θέλουμε να κάνουμε σχέση, μπορούμε να το καταφέρουμε άσχετα από το φύλο, το επάγγελμα, την ηλικία ή την εμφάνισή μας. Παραδόξως, ο μόνος που μας σταματά είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.
Πριν φέρεις αντιρρήσεις ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, σκέψου πώς μπορούν να σε επηρεάζουν ασυνείδητα πιστεύω και μοτίβο συμπεριφορών που διαμορφώθηκαν στα πρώτα χρόνια της ζωής σου. Δεν είναι δικό σου, προσωπικό λάθος. Δε μπορούμε να ξέρουμε όσα έτσι κι αλλιώς δεν ξέρουμε. Ωστόσο, υπάρχει διέξοδος, αν αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου για να αποκτήσεις τη σχέση που επιθυμείς. Βέβαια, απαιτείται πραγματική προθυμία να φέρεις στο φως τις μύχιες σκέψεις σου και αποφασιστικότητα να κάνεις τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αποβάλλεις ό,τι στέκεται εμπόδιο στον στόχο σου.
Να μερικές που σε υπονομεύουν χωρίς να το καταλαβαίνεις:
«Είμαι πολύ χοντρή – αδύνατη – άσχημη – έξυπνη για να με αγαπήσει κάποιος.»
«Οι γονείς μου πάντα έλεγαν ότι παραείμαι ευαίσθητη – αυταρχική για να είμαι σε σχέση.»
«Πιστεύω στις τέλειες σχέσεις, σαν αυτές των παραμυθιών. Είναι πιθανό να συμβούν.»
«Οι δικοί μου είχαν μία άθλια σχέση και φοβάμαι ότι θα ακολουθήσω τα βήματά τους.»
«Φοβάμαι ότι αν αποκτήσω την σχέση των ονείρων μου, δεν θα έχω τίποτα για να παλέψω ή να παραπονεθώ… ολόκληρη η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από πράγματα που νιώθω ότι δε μπορώ να αποκτήσω ή ότι δεν αξίζω.»
Οι παραπάνω σκέψεις είναι κατά κύριο λόγο ασυνείδητες, αλλά μπλοκάρουν την μελλοντική μας πρόοδο άσχετα από την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να επιτύχουμε τον στόχο μας. Μάλιστα, είναι σχεδόν αστείο το ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε συνειδητά, τόσο ενισχύονται αυτές οι σκέψεις και μας κρατούν δέσμιους. Επομένως, μόνο με συστηματική υποστήριξη από ειδικούς μπορεί κάποιος όντως να απαγκιστρωθεί και να μοχθήσει συναισθηματικά για να αισθανθεί περισσότερη αυτοπεποίθηση. Η δύναμη της συνήθειας είναι τόσο ισχυρή ώστε να μας φαίνεται πολύ πιο βατή η εμμονή σε ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, άσχετα αν αποδεδειγμένα δε μας πάει μπροστά
Η συνύπαρξή μας με τους άλλους προϋποθέτει την διάθεσή μας να αφεθούμε και να εκθέσουμε την πιο ευαίσθητή μας πλευρά. Μέσα από τις προκλήσεις που συναντάμε παρέα με τους «άλλους» μαθαίνουμε να διαπραγματευόμαστε τα «θέλω» μας, καθώς και να συμβιβαζόμαστε όταν πρόκειται για το κοινό καλό. Ενδεχομένως λοιπόν, να συντρέχουν όντως ένα σωρό λόγοι για τους οποίους δεν είσαι σε σχέση, κανένας από αυτούς δεν είναι η… ανικανότητα. Το να χτίσεις από την αρχή την αυτοπεποίθησή σου σημαίνει συστηματική δουλειά και κυρίως υπομονή, ωστόσο, τι δε χρειάζεται κόπο στη ζωή μας για να αποφέρει καρπούς;
Η επιλογή είναι δική σου.
Πηγή: MarieClaire.gr