Και ποιος δεν ζητάει πολλά; Και ποιος δεν είναι απαιτητικός, θα σκεφτείς.
Ναι, οι περισσότεροι γινόμαστε απαιτητικοί στις σχέσεις μας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο βέβαια, το θέμα όμως είναι πως «το βγάζουμε» στον άλλον. Ακόμα και όσοι πιστεύουν πως δεν ζητούν πολλά, δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες από τη σχέση τους και πως εύκολα μπορούν «να ταιριάξουν», χρειάζεται να έχουν στο μυαλό τους πως όλοι μας έχουμε ανάγκες που χρειάζεται να «τις ακούμε» και να τις ικανοποιούμε όσο γίνεται. Αν δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτές στις ανάγκες μας, σημαίνει πως δεν «ακούμε» τον εαυτό μας στην ουσία και πως εύκολα τον αφήνουμε πίσω…
1. Περιμένεις τον «τέλειο» σύντροφο: Ο mr Τέλειος θα σε κάνει να νιώσεις χαρούμενη και θα δεις τη ζωή σου να παίρνει άλλη μορφή… Λυπάμαι, αλλά θα σε απογοητεύσω, πρώτα από όλα κανείς μας δεν είναι τέλειος και δεύτερον, εσύ που είσαι σε όλο αυτό;
2. Βασίζεσαι στο σύντροφό σου για την ευτυχία σου: Πιστεύεις πως η ευτυχία σου εξαρτάται από εκείνον; Τότε, μάλλον έχεις μεγάλες προσδοκίες από τη σχέση σου, καθώς περιμένεις εκείνον να σε κάνει να νιώσεις όμορφα και ευτυχισμένη. Σκέψου το βαρύ φορτίο που του δίνεις και αναρωτήσου πως θα αντιδράσεις εκείνος μόλις το αντιληφθεί!
3. Είσαι εξαρτημένη από εκείνον: Είστε ξεχωριστοί άνθρωποι και χρειάζεται να διαητρηθεί αυτή η διαφορετικότητα για να χαίρεται ο ένας την παρέα του άλλου. Η εξάρτηση δεν χωράει σε μία υγιή σχέση, καθώς χάνεται η ισοτιμία. Και δεν γίνεται να κάνετε τα πάντα μαζί ή να είστε κάθε μέρα μαζί καθώς η σχέση σας θα πεθάνει από …ασφυξία!
4. Πιστεύεις στην…συγχώνευση: Αν σε οποιαδήποτε σχέση υπάρξει συγχώνευση των μελών της, τότε αναμφισβήτητα θα υπάρξουν προβλήματα στην πορεία. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνδρες φοβούνται ότι θα χάσουν την ταυτότητά τους και ανησυχούν ότι η συγκεκριμένη μορφή σχέσης θα τους «ρουφήξει», στερώντας τους την αυτονομία και την ελευθερία τους.
5. Ζητάς επιβεβαίωση της αγάπης του: Προφανώς η ανάγκη αυτή επιβεβαίωσης πηγάζει από τη δική σου ριζωμένη ανασφάλεια να κρατήσεις έναν άνδρα κοντά σου και όχι με το τι κάνει εκείνος, πόσο πολύ σε αγαπάει. Το μόνο που θα καταφέρεις τελικά θα είναι αυτό που φοβάσαι και που θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία: να σε αφήσει. Και πώς να μην φύγει μακριά σου όταν νιώθει πως τον ρουφάς συναισθηματικά, που τον εξαντλείς;
Έχε στο μυαλό σου πως για να υπάρξει μία υγιής σχέση, χρειάζεται και οι δύο σύντροφοι να είναι αυθεντικοί και να σέβονται ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Και οι δύο οφείλουν να γνωστοποιήσουν τι χρειάζονται για να είναι καλά, τι χρειάζονται για να νιώθουν ευχαριστημένοι και ασφαλείς και τι μπορούν να δώσουν ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων αλλά και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες ο ένας από τον άλλον!
Πηγή: queen.gr
Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας