Δεν έχεις παράπονο. Κάθε λίγες εβδομάδες, σε κρατάω updated για τις τάσεις στις σχέσεις που σχεδόν ποτέ δεν είναι καλές. Έχουμε χάσει το μέτρημα και δεν ξέρουμε σε ποια να πρωτοέχουμε τον νου μας, αλλά είναι καλό να ξέρεις (για να προσέχεις).
Τώρα μαθαίνουμε για το stonewalling, με το οποίο είσαι αρκετά εξοικειωμένη, και ας μην το ξέρεις. Είναι μία κλασική συμπεριφορά στις σχέσεις (όχι μόνο στις ερωτικές) και συνήθως σηματοδοτεί την αρχή του τέλους.
Τι είναι το stonewalling ακριβώς;
Μαζί με την επικριτική διάθεση, την περιφρόνηση και την αμυντική στάση, το stonewalling είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους χωρισμού. «Συμβαίνει όταν ο ακροατής εγκαταλείπει τον διάλογο, κατεβάζει τα στόρια και απλά δεν απαντά. Αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δείχνει απασχολημένος, κάνει κάτι άλλο ή σηκώνεται να φύγει», εξηγεί ο Δρ. John Gottman. Μήπως σου έχει συμβεί
Πώς σταματάς το stonewalling (αν το κάνεις εσύ);
Όταν νιώθεις ψυχολογική πίεση, ανταποκρίνεσαι για να γλιτώσεις. Δεν είναι ότι το κάνεις βάσει σχεδίου, είναι ότι είναι η εύκολη λύση εκείνη τη στιγμή. Αντί να αυτομαστιγώνεσαι επειδή κάνεις stonewalling, μπορείς να είσαι προετοιμασμένη για την επόμενη φορά. Όταν πιεστείς, πάρε και η κατάσταση μυρίζει καυγά, πάρε μια βαθιά ανάσα και ζήτα ένα διάλειμμα. «Μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό σε 20 λεπτά, όταν δεν θα είμαι θυμωμένη»; Είναι όμως σημαντικό να είναι 20 λεπτά και όχι να επανέλθεις μετά από 3 μέρες.
Τι να κάνεις αν είσαι εσύ ο δέκτης του stonewalling
Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να αλλάξεις τον άλλο με το ζόρι. Οφείλεις όμως στον εαυτό σου και τη σχέση σας, να είσαι ειλικρινής. Να μιλήσεις για το πώς νιώθεις με αυτήν τη συμπεριφορά. Είναι σημαντικό να κάνεις τον άλλον να καταλάβει τι δημιουργεί, έστω κι αν το κάνει άθελα. Δώσε λίγο χρόνο και παρατήρησε. Ένας άνθρωπος που ακούει, καταλαβαίνει και θέλει να λειτουργήσει η σχέση του, δουλεύει για την εξέλιξη. Αν όχι, μην απορρίπτεις το ενδεχόμενο του χωρισμού.
Πηγή: LadyLike.gr