Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 20:28

Έξυπνα διατροφικά τρικ για τη φάση της διακοπής καπνίσματος

Γράφτηκε από

«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που διέκοψαν το κάπνισμα, αύξησαν το βάρος τους κατά μέσο όρο 4-5 κιλά μέσα στα επόμενα χρόνια, με το μεγαλύτερο μέρος του βάρους αυτού να αυξάνεται κατά το πρώτο εξάμηνο.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι 10% των ατόμων που κόβουν το κάπνισμα αυξάνουν το βάρος τους κατά περίπου 15 κιλά», δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Κωσταλένια Καλλιανιώτη . Πώς όμως η διακοκπή καπνίσματος σχετίζεται με την αύξηση βάρους; Η νικοτίνη στα τσιγάρα επιταχύνει τον μεταβολισμό μας, καθώς αυξάνει τις θερμίδες που δαπανά το σώμα μας κατά περίπου 10%, απαντά η κ. Καλλιανιώτη και επισημαίνει ότι κατ’ εκτίμηση, ένας συστηματικός καπνιστής μπορεί να καίει 200-250 θερμίδες την ημέρα περισσότερες συγκριτικά με έναν μη καπνιστή.

Άρα, όπως τονίζει η κ Καλλιανιώτη, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει την ενεργειακή δαπάνη. Αν αναρωτιέστε πάντως γιατί ανοίγει η όρεξη, σύμφωνα με την ειδικό, αυτό συμβαίνει κυρίως στην προσπάθεια να καταπολεμηθούν τα αρνητικά συναισθήματα από την έλλειψη νικοτίνης. Επιπλέον, όπως λέει αυξάνονται τα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού ο καπνιστής εκδηλώνει νευρικότητα και ψάχνει να αντικαταστήσει τη συνήθεια του τσιγάρου.

Η νικοτίνη δρα στη σχέση μεταξύ πείνας και κορεσμού κυρίως μέσω της δράσης της στη λεπτίνη

«Η νικοτίνη δρα στη σχέση μεταξύ πείνας και κορεσμού κυρίως μέσω της δράσης της στη λεπτίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το βάρος και το αίσθημα της πείνας. Δεδομένου λοιπόν, ότι το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την όρεξη, η διακοπή του οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Σταδιακά, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ανακτάται και πάλι η γεύση μας. Συνεπώς, το φαγητό αρχίζει να έχει καλύτερη γεύση με αποτέλεσμα ο πρώην καπνιστής να αναζητά περισσότερα και πιο νόστιμα τρόφιμα προς κατανάλωση».

Τα μεγάλα και θερμιδογόνα γεύματα εντείνουν την επιθυμία για κάπνισμα.

Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι της διατροφής στη φάση της διακοπής του καπνίσματος; Σύμφωνα με τη διατροφολόγο θα πρέπει να υπάρχει ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. «Τα μεγάλα και θερμιδογόνα γεύματα εντείνουν την επιθυμία για κάπνισμα. Το κλειδί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων, αλλά και η σταθερότητα όσον αφορά στην κατανάλωσή τους. Συστήνεται δηλαδή να τρώμε σε καθορισμένους χρόνους: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό και να αποφεύγουμε το ενδιάμεσο τσιμπολόγημα».

Αποφυγή γλυκισμάτων, λιπαρών τροφών και αλμυρών σνακ

Σύμφωνα με την κ. Καλλιανιώτη η κατανάλωση αλμυρών και λιπαρών τροφίμων προκαλεί την επιθυμία για κάπνισμα, λόγω της έντονης γεύσης τους. Από την άλλη, τα γλυκά, λόγω του ότι οδηγούν σε αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προκαλούν πείνα και κατ’ επέκταση ανάγκη για τσιγάρο. « Μία καλή λύση είναι ένα ολιγοθερμιδικό σνακ, όπως φρούτα ή κομμένα λαχανικά (πχ στικς αγγουριού, καρότου, πιπεριάς, σέλινου). Εάν η ανάγκη για τσιμπολόγημα είναι πιο συχνή, τη λύση δίνουν τσίχλες ή καραμέλες χωρίς ζάχαρη».

Επαρκής ενυδάτωση

Επίσης, σημαντική όπως μας λέει ,είναι η αύξηση στην κατανάλωση νερού και υγρών γενικότερα, για να επιτευχθεί επαρκής ενυδάτωση. «Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών αλλά και αποκατάσταση της γεύσης, που θα είναι προσωρινά αλλοιωμένη λόγω του καπνίσματος. Επιπλέον, η πρόσληψη υγρών οδηγεί και σε εντονότερο κορεσμό».

Επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος ένα στοιχείο του καπνίσματος είναι ότι ευθύνεται για την εμφάνιση οξειδωτικού στρες στα κύτταρα. «Τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός του ότι έχουν ελεγχόμενες θερμίδες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α (καρότο, τομάτα, καρπούζι) και C (εσπεριδοειδή, φράουλα, πιπεριά, μπρόκολο). Επιπλέον, συστήνεται η χρήση ελαιολάδου, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι πολυφαινόλες, που βρίσκουμε στα σταφύλια και τα παράγωγά τους (πχ, στο κρασί), καθώς και στο πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε κατεχίνες».

Περιορισμός του αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να προκαλέσει την επιθυμία για κάπνισμα, ιδιαίτερα σε στιγμές χαλάρωσης. Ως εκ τούτου προτείνεται σύμφωνα με την ειδικό λίγο κόκκινο κρασί, ή αντ’ αυτού ανθρακούχο νερό, χυμοί φρούτων ή light αναψυκτικά.

Αποσύνδεση του τσιγάρου από διάφορες παραμέτρους της διατροφής

Πολλοί καπνιστές, λέει η κ Καλλιανιώτη εκδηλώνουν έντονη επιθυμία για κάπνισμα μετά το τέλος ενός γεύματος. Ένας εύκολος τρόπος να καταργηθεί σταδιακά αυτή η συσχέτιση είναι, με την ολοκλήρωση του γεύματος, κάποιος να καταπιαστεί με κάποια άλλη ασχολία ή να βουρτσίσει τα δόντια του για να αλλάξει η γεύση. «Όσον αφορά στη σύνδεση μεταξύ καφέ και τσιγάρου, καλό θα ήταν, κατά το πρώτο διάστημα της προσπάθειας, να διαφοροποιηθεί η συχνότητα κατανάλωσης και το είδος του καφέ που καταναλώνεται. Εναλλακτικά, προτείνονται χυμοί φρούτων ή κάποιο αφέψημα, κατά προτίμηση παγωμένο τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία από diema από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 13:43

Σχετικά Άρθρα

  • Δέκα προτάσεις δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της βλάβης του καπνίσματος
    Δέκα προτάσεις δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της βλάβης του καπνίσματος

    Νέα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο γεγονός ότι τα εναλλακτικά του τσιγάρου προϊόντα μειώνουν σημαντικά τη βλάβη του καπνίσματος.

    Παρόλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιμένει σε πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και 20-25 χρόνια και λίγο έχουν επηρεάσει την επίδραση του καπνίσματος στην υγεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι θάνατοι που αποδίδονται στο παραδοσιακό τσιγάρο αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια παγκοσμίως.

    Μάλιστα, ο ΠΟΥ τείνει να διευρύνει τις πολιτικές απαγόρευσης και στα εναλλακτικά προϊόντα (π.χ. ηλεκτρονικά συστήματα παροχής νικοτίνης, άτμισμα), αντί να τα εντάξει στο επίκεντρο μιας στρατηγικής μείωσης της βλάβης. Την αντίφαση αυτή έχει εντοπίσει η επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι η χρήση των εναλλακτικών προϊόντων υιοθετείται σε κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση καρδιολογικών ασθενών οι οποίες δεν μπορούν να σταματήσουν το παραδοσιακό τσιγάρο.

    Η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία SCOHRE σκοπεύει να καταθέσει μια κοινή, ισχυρή θέση που να προωθεί μια πιο πρακτική προσέγγιση από αυτή του ΠΟΥ, βασισμένη στα νέα επιστημονικά δεδομένα. Στο 7ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα, που ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμμετείχαν σύνεδροι από 39 χώρες, για να συζητήσουν τα επιστημονικά δεδομένα, να μοιραστούν εμπειρίες και να παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές για σύγχρονες, ολοκληρωμένες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές δημόσιας υγείας, που λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις των καταναλωτών και το δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις κατόπιν ενημέρωσης για τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν 10 προτάσεις δημόσιας υγείας, για την καταπολέμηση της επιδημίας του καπνίσματος και των επιβλαβών συνεπειών του. Αυτές είναι:

    1. Ευαισθητοποίηση και λήψη ενημερωμένων αποφάσεων: Τα άτομα πρέπει να υποστηρίζονται στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τι έχει σημασία γι’ αυτά και να διασφαλίζεται ότι τους παρέχεται σαφής πληροφόρηση και συγκριτικά δεδομένα προκειμένου να μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Επίσης, θα πρέπει να προστατεύονται από την παραπληροφόρηση.
    2. Βιοηθική & ανθρώπινα δικαιώματα: Οι πολιτικές σχετικά με τα προϊόντα νικοτίνης θα πρέπει να θέτουν σε προτεραιότητα την ενδυνάμωση των καταναλωτών και να έχουν στο επίκεντρο τη βιοηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    3. Εγγραμματοσύνη υγείας: Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, των καπνιστών και του κοινού είναι καίριας σημασίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να στηρίζουν ενεργά τους καπνιστές στην προσπάθειά τους για διακοπή του καπνίσματος και οι καπνιστές πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία και τους πόρους για να το πετύχουν. Όσον αφορά στη νεολαία, τα παιδιά και τις επόμενες γενιές πρέπει να τις προστατεύσουμε επιτρέποντάς τους να γνωρίζουν τι είναι καλό για την υγεία τους.
    4. Δικτύωση & συνεργασία: Η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μπορεί να οδηγήσει σε σύγχρονες, αποτελεσματικές στρατηγικές δημόσιας υγείας και σε μία ενιαία, βασισμένη στην επιστήμη, κοινή θέση σχετικά με τον έλεγχο του καπνίσματος. Γίνεται επίσης προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
    5. Πρόληψη: Πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος και της έκθεσης στον καπνό μέσω της φορολογίας, της αυστηροποίησης των κανονισμών αγοράς, των περιορισμών στη διαφήμιση, των προειδοποιητικών μηνυμάτων για την υγεία και των βασισμένων στην κοινότητα παρεμβάσεων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα των νέων.
    6. Ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο: Οι κανονισμοί θα πρέπει να βοηθούν τους καταναλωτές να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, να αντιμετωπίζουν τα προϊόντα νικοτίνης ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχουν και να επικαιροποιούνται σε τακτική βάση σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Οι φορολογικοί νόμοι θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο που ενέχει κάθε προϊόν, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές από την παραπληροφόρηση, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότητα και προσβασιμότητα σε όλες τις ενδεδειγμένες επιλογές.
    7. Πολιτική βασισμένη σε τεκμήρια & έρευνα: Οι τεκμηριωμένες πολιτικές παρέχουν μία στέρεη βάση για την πρόληψη και τη θεραπεία. Η συνεχιζόμενη, απρόσκοπτη έρευνα θα πρέπει να παράγει δεδομένα που να παρέχουν πληροφόρηση σχετικά με τις προσπάθειες ελέγχου του καπνίσματος και μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.
    8. Διακοπή του καπνίσματος: Η διακοπή του καπνίσματος παραμένει η πιο ισχυρή και οικονομικά αποδοτική παρέμβαση για την πρόληψη των σχετιζόμενων με το κάπνισμα νόσων. Η προτεραιοποίηση της διακοπής μέσω του συστηματικού εντοπισμού και θεραπείας των καπνιστών είναι καίριας σημασίας. Χρειάζεται να παρέχουμε στους καπνιστές υποστήριξη και σαφές πλαίσιο για να διακόψουν το κάπνισμα
    9. Διαφορική φορολογία: Μία δημοσιονομική πολιτική που έχει ως στόχο την προαγωγή της υγείας θα πρέπει να φορολογεί τον καπνό και τα προϊόντα νικοτίνης με βάση την αρχή «λιγότερος κίνδυνος, λιγότερη φορολογία». Οι επικαιροποιούμενες σε τακτική βάση αξιολογήσεις τοξικότητας θα συμβάλουν στον περιορισμό της πρόσβασης σε προϊόντα υψηλής τοξικότητας, μειώνοντας την κατανάλωσή τους και την επιβάρυνση που προκαλούν στην υγεία.
    10. Μείωση της βλάβης από το Κάπνισμα: Σε συνδυασμό με την πρόληψη, τη διακοπή του καπνίσματος και τα δημοσιονομικά εργαλεία, θα πρέπει να αποτελεί την κύρια στρατηγική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα εναλλακτικά χαμηλότερου κινδύνου προϊόντα όπως οι συσκευές ατμίσματος, τα σακουλάκια νικοτίνης (pouches) και τα συστήματα θερμαινόμενου καπνού μπορούν να βελτιώσουν τις εκβάσεις υγείας για τους καπνιστές που τα υιοθετούν έναντι του συμβατικού τσιγάρου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κάπνισμα: Η χώρα με τους περισσότερους καπνιστές – Η θέση της Ελλάδας
    Κάπνισμα: Η χώρα με τους περισσότερους καπνιστές – Η θέση της Ελλάδας

    Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση καπνίζει, σύμφωνα με νέα έρευνα που διέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    To ποσοστό αντιπροσωπεύει μείωση μόνο κατά μία μονάδα στους καπνιστές σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2020, με τις διαφορές να σημειώνονται μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euronews.

    Πάνω από το 35%των ανθρώπων στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κροατία είναι καπνιστές σε σύγκριση με λιγότερο από 10% στη Σουηδία.

    Τα τσιγάρα εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή με περίπου επτά στους δέκα να τα καπνίζουν σε καθημερινή βάση.

    Περίπου 7 στους 10 να τα καπνίζουν σε καθημερινή βάση

    Η μέση κατανάλωση παραμένει επίσης ίδια σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2020 με περίπου 14 τσιγάρα να καπνίζονται την ημέρα.

    Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προτιμώνται από το 3% των ερωτηθέντων, ειδικά μεταξύ ατόμων μεταξύ 15 και 39 ετών.

    Ένας στους τρεις άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα επειδή το έκαναν οι φίλοι του, ενώ το 36% επέλεξε το άτμισμα για να σταματήσει ή να μειώσει την κατανάλωση καπνού.

    «Το Ευρωβαρόμετρο υπογραμμίζει την ανάγκη δράσης. Δείχνει ότι οι άνθρωποι υποστηρίζουν πρόσθετα μέτρα ελέγχου του καπνού αντί να τα συνδέουν με την εικόνα ενός «κράτους-νταντάδες», όπως θέλουν να προτείνουν ορισμένα λόμπι», δήλωσε ο Frank Vandenbroucke, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Υγείας σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από τον ευρωπαϊκό συνασπισμό Smoke Free Partnership.

    Αναλυτικά τα ποσοστά των καπνιστών:

    Βουλγαρία 37%

    Ελλάδα 36%

    Κροατία 35%

    Ρουμανία 34%

    Λετονία 33%

    Αυστρία 32%

    Λιθουανία 29%

    Κύπρος 29%

    «Γενιά χωρίς καπνό»

    Η ΕΕ είχε στόχο να επιτύχει μια «γενιά χωρίς καπνό» όπου λιγότερο από το 5 τοις εκατό του πληθυσμού χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040 – σε σύγκριση με το τρέχον 24 τοις εκατό από την τελευταία έρευνα, ως μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου.

    Ο καπνός ευθύνεται για 700.000 θανάτους κάθε χρόνο και αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί στην ΕΕ.

    Ορισμένα μέτρα όπως η «αύξηση των ελάχιστων φορολογικών συντελεστών στα τσιγάρα και νέα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, υποχρεωτική απλή συσκευασία, απαγόρευση διασυνοριακών διαδικτυακών πωλήσεων, προστασία των εφήβων από την ψηφιακή διαφήμιση εθιστικών προϊόντων» εφαρμόζονται ήδη σε πολλά μέλη δηλώνει, σημείωσε η Lilia Olefir, διευθύντρια συνεργασίας του Smoke Free.

    Πηγή: in.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • ΠΟΥ: Τι περιλαμβάνει η αποτελεσματική διακοπή του καπνίσματος – Οι νέες οδηγίες
    ΠΟΥ: Τι περιλαμβάνει η αποτελεσματική διακοπή του καπνίσματος – Οι νέες οδηγίες

    Για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τις στρατηγικές διακοπής καπνίσματος που έχουν αποτέλεσμα

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ένα ολοκληρωμένο σύνολο παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφορικής υποστήριξης που παρέχεται από επαγγελματίες υγείας, των ψηφιακών παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος και των φαρμακολογικών θεραπειών, μέρος των πρώτων κατευθυντήριων οδηγιών για τη διακοπή του καπνίσματος.

    Οι κατευθυντήριες γραμμές εστιάζουν στην υποστήριξη των περισσότερων από 750 εκατομμυρίων καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν όλες τις μορφές καπνίσματος. Πιο συγκεκριμένα, οι συστάσεις αφορούν όλους τους ενήλικες που επιδιώκουν να διακόψουν τα διάφορα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των τσιγάρων, των ναργιλέδων, των άκαπνων προϊόντων καπνού, των πούρων, του καπνού για στριφτά τσιγάρα και των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού (HTPs).

    «Οι οδηγίες σηματοδοτούν ένα κρίσιμο ορόσημο στον παγκόσμιο αγώνα μας κατά αυτών των επικίνδυνων προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, ενδυναμώνουμε τις χώρες με τα απαραίτητα εργαλεία για να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα άτομα στη διακοπή του καπνίσματος και να μειώσουμε παγκοσμίως τις επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με το κάπνισμα» δήλωσε ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από το 60% των 1,25 δισεκατομμυρίων καπνιστών παγκοσμίως – περισσότεροι από 750 εκατομμύρια άνθρωποι – επιθυμούν να διακόψουν, αλλά το 70% στερείται πρόσβασης σε αποτελεσματικές υπηρεσίες διακοπής. Αυτό το κενό υπάρχει λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πόρων.

    Οι αποτελεσματικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος

    Ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας με συμπεριφορικές παρεμβάσεις αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής. Οι χώρες ωφείλουν να παρέχουν αυτές τις θεραπείες δωρεάν ή με μειωμένο κόστος για να βελτιώσουν την πρόσβαση, ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Ο ΠΟΥ συνιστά τη βαρενικλίνη, τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT), τη βουπροπιόνη και τη κυτισίνη ως αποτελεσματικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος.

    Επιπλέον, συνιστώνται οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύντομης συμβουλευτικής από επαγγελματίες υγείας που προσφέρεται συστηματικά στα πλαίσια της υγειονομικής περίθαλψης, παράλληλα με πιο εντατική συμπεριφορική υποστήριξη (ατομική, ομαδική ή τηλεφωνική συμβουλευτική) για τους ενδιαφερόμενους καπνιστές. Επιπλέον, μπορούν να αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα μέσω εφαρμογών για τα κινητά ή διαδικτυακά προγράμματα.

    Συνοψίζοντας, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τους επαγγελματίες υγείας, τους υπεύθυνους πολιτικής και τους εμπλεκόμενους φορείς να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν αυτή την κατευθυντήρια γραμμή για να προωθήσουν τη διακοπή του καπνίσματος και να βελτιώσουν την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ανάγκη παγκοσμίως.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μάλλον έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το κάπνισμα
    Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μάλλον έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το κάπνισμα

    Επιστήμονας τονίζει πως οι συσκευασίες τους θα έπρεπε να πωλούνται με αντίστοιχες προειδοποιήσεις όπως αυτά στα πακέτα τσιγάρων

    Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (Ultra-Processed Foods) έχουν καταλάβει πανηγυρικά τη θέση της υγιεινής διατροφής στη ρουτίνα πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις για τους κινδύνους που ενέχουν.

    Μάλιστα, η σοβαρότητα αυτών μοιάζει να είναι τεράστια καθώς ο καθηγητής Carlos Monteiro του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο αναφέρει πως στις συσκευασίες των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχες προειδοποιήσεις όπως αυτά στα πακέτα τσιγάρων.

    «Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ολοένα και αυξάνουν την κυριαρχία τους στις διατροφές των ανθρώπων παρά τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης πολλαπλών χρόνιων ασθενειών», εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στον Guardian.

    «Εκτοπίζουν πιο υγιεινά, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο. Επίσης οδηγούν στην πανδημία της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης», συμπληρώνει.

    Έως και το 80% της διατροφής

    Η αυστηρή προειδοποίηση έρχεται εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης UPF, όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και fast food.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

    Για ορισμένους, ιδίως για τους νεότερους, τους φτωχότερους ή τους ανθρώπους που προέρχονται από μειονεκτικές περιοχές, μια διατροφή που περιλαμβάνει έως και 80% UPF είναι τυπική.

    Το σύστημα κατατάσσει τα τρόφιμα και τα ποτά σε τέσσερις ομάδες: ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα γαστρονομικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

    «Χρειάζονται εκστρατείες δημόσιας υγείας»

    Ο Monteiro δήλωσε στον Guardian ότι ανησυχεί τόσο πολύ για τον αντίκτυπο που έχουν τα UPF στην ανθρώπινη υγεία, ώστε οι μελέτες και οι ανασκοπήσεις δεν αρκούν πλέον για να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους για την υγεία.

    «Χρειάζονται εκστρατείες δημόσιας υγείας, όπως αυτές κατά του καπνού, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι των UPF», εξηγεί.

    «Οι διαφημίσεις για UPF θα πρέπει επίσης να απαγορευτούν ή να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό, και θα πρέπει να εισαχθούν προειδοποιήσεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τα πακέτα τσιγάρων», επισημαίνει.

    «Τόσο ο καπνός όσο και τα UPF προκαλούν πολυάριθμες σοβαρές ασθένειες και πρόωρη θνησιμότητα. Και τα δύο είναι παθογόνα εκ κατασκευής, οπότε η αναδιαμόρφωση δεν αποτελεί λύση»

    Και συνεχίζει: «Η πώληση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στα σχολεία και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να απαγορευτεί και θα πρέπει να υπάρξει βαριά φορολόγησή τους, με τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιούνται για την επιδότηση των φρέσκων τροφίμων».

    Η σύγκριση με τον καπνό

    Ο Monteiro στο επερχόμενο Συνέδριο Παχυσαρκίας στο Σάο Πάολο όπου θα παραχωρήσει ομιλία έχει σκοπό να αναφέρει ότι οι κολοσσοί τροφίμων που εμπορεύονται UPF γνωρίζουν ότι, για να είναι ανταγωνιστικά, τα προϊόντα τους πρέπει να είναι πιο βολικά, πιο προσιτά και πιο νόστιμα από τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα.

    «Για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, αυτά τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και να υπερκαταναλώνονται», εξηγεί.

    «Τόσο ο καπνός όσο και τα UPF προκαλούν πολυάριθμες σοβαρές ασθένειες και πρόωρη θνησιμότητα. Και τα δύο είναι παθογόνα εκ κατασκευής, οπότε η αναδιαμόρφωση δεν αποτελεί λύση», προσθέτει.

    «Τα χρειαζόμαστε, απλά όχι σε μεγάλες ποσότητες»

    Ωστόσο, η Dr Hilda Mulrooney, αναγνώστρια σε θέματα διατροφής και υγείας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι η σύγκριση των UPF με τον καπνό είναι «πολύ απλοϊκή».

    «Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο, οπότε η απαγόρευσή του είναι σχετικά απλή, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για την υγεία είναι πολύ σαφής», εξηγεί.

    «Ωστόσο, χρειαζόμαστε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων του λίπους, της ζάχαρης και του αλατιού, και έχουν πολλαπλές λειτουργίες στα τρόφιμα. Δεν είναι τόσο εύκολο να αναδιατυπωθούν ορισμένες κατηγορίες τροφίμων για να μειωθούν και δεν είναι το ίδιο με τον καπνό, επειδή χρειαζόμαστε φαγητό, απλώς όχι στις ποσότητες που καταναλώνουμε οι περισσότεροι από εμάς», καταλήγει η Mulrooney.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • SOS από τη Unicef: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει όλο και περισσότερο, πιο φονική από το κάπνισμα
    SOS από τη Unicef: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει όλο και περισσότερο, πιο φονική από το κάπνισμα

    Στο επίπεδο της θνησιμότητας που αναφέρεται από τους ερευνητές, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση φέρεται να αντιπροσωπεύει στο εξής μεγαλύτερη απειλή από το κάπνισμα ή την κακή διατροφή

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σκοτώνει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και είναι πλέον πιο φονική από το κάπνισμα, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό την αιγίδα της Unicef.
    Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 700.000 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών, πέθαναν το 2021 για λόγους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με την εργασία αυτή που εκπόνησαν οι επιστήμονες του αμερικανικού ινστιτούτου Health Effects Institute.
    Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στην Global Burden Disease, μια τεράστια βάση με τα δεδομένα 200 και πλέον χωρών. Αυτά ωστόσο δεν δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό.
    Στο επίπεδο της θνησιμότητας που αναφέρεται από τους ερευνητές, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση φέρεται να αντιπροσωπεύει στο εξής μεγαλύτερη απειλή από το κάπνισμα ή την κακή διατροφή.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θάνατοι που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλονται στην εισπνοή των λεγόμενων λεπτών σωματιδίων PM2,5, διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μικρόν.

    Τα σωματίδια αυτά είναι γνωστό ότι ευνοούν πολλές ασθένειες: καρκίνο του πνεύμονα, καρδιοαγγειακές ασθένειες, διαβήτη.

    Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν τον ολοένα και πιο φονικό ρόλο της ρύπανσης από όζον, η οποία ενισχύεται από επεισόδια που συνδέονται με την υπερθέρμανση του κλίματος.

    «Βλέπουμε όλο και περισσότερες περιοχές ανά τον κόσμο να είναι εκτεθειμένες σε έντονα και πολύ σύντομης διάρκειας επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης» υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ερευνήτρια Πάλαβι Παντ, μέλος του Health Effects Institute, επικαλούμενη τις δασικές πυρκαγιές ή τους ισχυρούς καύσωνες.

    Όσον αφορά την παιδική θνησιμότητα, ωστόσο, αρχικά η προβληματική χρήση στην κουζίνα καυσίμων - άνθρακα, ξύλου - ενοχοποιείται κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

    «Ξέρουμε ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε προβλήματα αυτού του είδους», τόνισε η Παντ.

    Προσπάθειες καταβλήθηκαν ήδη για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε τεχνικές μαγειρικής λιγότερο επικίνδυνης, κάτι που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη μείωση κατά το ήμισυ και πλέον της παιδικής θνησιμότητας που συνδέεται με την ποιότητα του αέρα από το 2000, σύμφωνα με την έκθεση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Κάπνισμα: Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι διακοπής – Ποιοι έχουν μεγαλύτερο εθισμό στη νικοτίνη
    Κάπνισμα: Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι διακοπής – Ποιοι έχουν μεγαλύτερο εθισμό στη νικοτίνη

    Η διακοπή του καπνίσματος είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους πάσχοντες από ψυχικές νόσους - Ωστόσο σύμφωνα με νεότερη μελέτη υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι διακοπής για όλους

    Παρότι ο αριθμός των καπνιστών έχει μειωθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, όσοι ταλανίζονται από κάποια ψυχική ασθένεια είναι πιο πιθανό να εξακολουθούν να καπνίζουν. Πόσο σχετίζεται όμως η κατάσταση της ψυχικής υγείας με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κόψουν το κάπνισμα;

    Η Δρ Sarah Jackson και οι συνάδελφοί της από τα παραρτήματα του University College και του King’s College του Λονδίνου διεξήγαγαν έρευνα για να μελετήσουν αυτές τις συσχετίσεις. Αν και οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αποτελεσματικότητα των βοηθημάτων διακοπής του καπνίσματος μπορεί να μεταβάλλεται σε άτομα με ψυχική νόσο, λόγω της μεγαλύτερης χρήσης προϊόντων καπνού, τα ευρήματά τους ανέδειξαν μια διαφορετική εικόνα.

    Ειδικότερα, η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο PLOS Mental Health διαπίστωσε ότι τα βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος είναι στην πραγματικότητα εξίσου αποτελεσματικά τόσο για τα άτομα με ιστορικό παθήσεων ψυχικής υγείας όσο και για τα υγιή ψυχικά άτομα.

    Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 5.000 άτομα που κάπνιζαν τακτικά και προσπαθούσαν να κόψουν το κάπνισμα τον τελευταίο χρόνο. Περίπου το 45% αυτών των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν διαγνωστεί με κάποια πάθηση ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι συμμετέχοντες με ψυχικές παθήσεις ανέφεραν υψηλότερο επίπεδο εθισμού στα τσιγάρα.

    Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι συμμετέχοντες στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα διέφεραν σε μεγάλο βαθμό. Η πιο συνηθισμένη ήταν τα μη καύσιμα προϊόντα νικοτίνης και συγκεκριμένα, τα προϊόντα ατμίσματος (ηλεκτρονικά τσιγάρα) χρησιμοποιήθηκαν από το 39% των ατόμων με κάποια ψυχική ασθένεια και από το 31% των ατόμων χωρίς ψυχική ασθένεια. Ακολουθούν τα μη συνταγογραφούμενα υποκατάστατα νικοτίνης, όπως παστίλιες και αυτοκόλλητα, ενώ λιγότερο από το 5% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν άλλα βοηθήματα, όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα ή συμπεριφορικές παρεμβάσεις.

    Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν προϊόντα ατμίσματος, κάποια συνταγογραφούμενη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης και να αναζητήσουν λύση σε ιστότοπους αυτοβοήθειας, σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάσταση της ψυχικής υγείας ενός ατόμου δεν επηρέαζε την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων διακοπής καπνίσματος.

    Ποια ήταν όμως η πιο αποτελεσματική μέθοδος; Σύμφωνα με τους ερευνητές για όλους τους συμμετέχοντες η πιο δραστική ήταν το άτμισμα, ένα φάρμακο που ονομάζεται βαρενικλίνη και αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού είναι ένας νέος τύπος βοηθήματος διακοπής του καπνίσματος που θερμαίνει τα φύλλα καπνού αλλά δεν τα καίει, και αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει την αποτελεσματικότητά τους στον πραγματικό κόσμο. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σαφή οφέλη από τη χρήση οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος για τη διακοπή του καπνίσματος.

    Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης συμβάλλουν στην υιοθέτηση των καταλληλότερων μεθόδων διακοπής του καπνίσματος. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «δεν εντοπίσαμε στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε μέθοδος διακοπής του καπνίσματος ήταν περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική για τα άτομα με ιστορικό ψυχικών παθήσεων. Τα ευρήματά μας θα πρέπει να καθησυχάσουν τα άτομα με ψυχικές παθήσεις που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα ότι η κατάστασή τους δεν χρειάζεται να επηρεάζει την επιλογή του βοηθήματος διακοπής του καπνίσματος».

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Μελέτη αποκαλύπτει: Η έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού «κόβει» πιο πολλά χρόνια ζωής από το κάπνισμα
    Μελέτη αποκαλύπτει: Η έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού «κόβει» πιο πολλά χρόνια ζωής από το κάπνισμα

    Η έλλειψη του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής κατά 5 χρόνια.

    Είναι πλέον γνωστό ότι η υγεία και η μακροζωία εξαρτώνται τόσο από τα γονίδια όσο και από το lifestyle μας. Δυστυχώς, τα γονίδια είναι έξω από τον έλεγχό μας, ωστόσο η τελευταία βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι ο τρόπος ζωής μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκφραση των γονιδίων και επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής μας κατά 60 – 80%.

    Η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για την υγεία τους, καθώς πρόκειται για τον νούμερο 1 υπαίτιο των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, το τσιγάρο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Nutrition», η έλλειψη ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού μπορεί να έχει ακόμα πιο σοβαρό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

    Το θρεπτικό συστατικό που δεν πρέπει να παραλείπετε

    Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, κατά μέσο όρο το κάπνισμα μείωσε το προσδόκιμο επιβίωσης των συμμετεχόντων κατά 4 χρόνια.

    Από την άλλη, τα άτομα που είχαν έλλειψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα, διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά μέσο όρο προσδόκιμο επιβίωσης μειωμένο κατά 5 χρόνια.

    Οι ερευνητές αξιοποίησαν τα δεδομένα από την εμβληματική μελέτη «Framingham Heart Study», η οποία ξεκίνησε το 1948 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη γενιά των συμμετεχόντων. Μέσα από αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη μέθοδο «Framingham Risk Score», για να υπολογίζουν το ρίσκο θνησιμότητας των ασθενών, με βάση 8 παράγοντες (ηλικία, φύλο, κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτης, χοληστερίνη κ.ά.).

    Οι επιστήμονες της νεότερης μελέτης που στηρίχτηκε πάνω στην «Framingham Heart Study» αποκάλυψαν ότι μετρώντας τα επίπεδα των λιπαρών οξέων των ασθενών, μπορούσαν να προβλέψουν τη θνησιμότητά τους, εξίσου αποτελεσματικά με τους 8 παράγοντες της μεθόδου «Framingham Risk Score».

    Ο δρ. Bill Harris, καθηγητής διαιτολογίας στην ιατρική σχολή του University of South Dakota Sanford School και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης επισήμανε: «Αυτές οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι θα έπρεπε να θεωρούμε την έλλειψη Ω-3 λιπαρών ως εξίσου σημαντική με άλλους παράγοντες ρίσκου, όπως το κάπνισμα και ίσως ακόμα παραπάνω».

    Σημειώνουμε ότι και μια παλαιότερη μελέτη 2.500 συμμετεχόντων που πραγματοποιήθηκε το 2018 από το Framingham Offspring Cohort διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα Ω-3 λιπαρών στον οργανισμό τους είχαν κατά 33% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

    «Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ιαπωνία, όπου η ο δείκτης ω-3 λιπαρών είναι 8%, το προσδόκιμο όριο επιβίωσης είναι κατά 5 χρόνια μεγαλύτερο συγκριτικά με τις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης ω-3 λιπαρών είναι περίπου στο 5%. Αυτό σημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Michael McBurney.

    Είναι γνωστό πως τα Ω-3 λιπαρά συμβάλλουν στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, η οποία είναι καίρια για τη μακροζωία και την καλή υγεία σε μεγάλη ηλικία. Μάλιστα, στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι και το συχνότερο αίτιο θανάτου (32,4%) ακολουθούμενα από τον καρκίνο (21,6%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε.

    Η σημασία των Ω-3 λιπαρών

    Τα Ω-3 λιπαρά έχει αποδειχτεί πως μπορούν να «ρίξουν» την κακή χοληστερίνη, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και προστατεύοντας την καρδιά από αρρυθμίες. Υπάρχουν, επίσης, μελέτες που στηρίζουν ότι η ουσία αυτή ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας όχι μόνο τη φλεγμονή αλλά και τα επίπεδα των οξυλιπίνων, χημικών ενώσεων που προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

    Πιο συγκεκριμένα, μελέτη άνω των 2.000 ατόμων έδειξε ότι το ρίσκο υπέρτασης ήταν χαμηλότερο για εκείνους που κατανάλωναν τακτικά τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά, σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν μια διατροφή χωρίς αυτές τις τροφές.

    Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτά μπορεί να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων.

    Τα Ω-3 λιπαρά περιέχονται κυρίως σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, ρέγγα, καθώς και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους (καρύδια, λιναρόσποροι, σπόροι τσία). Πολλοί γιατροί συστήνουν να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες (η κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε 85 – 120 γρ.) λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

    Δυστυχώς, η δυτικού τύπου διατροφή εξαπλώνεται ακόμα και σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν τον πυλώνα της Μεσογειακής Διατροφής. Τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και το βούτυρο κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος έναντι των ψαριών και των ξηρών καρπών, κάτι που γίνεται εμφανές παρατηρώντας την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Άτμισμα μετά τη διακοπή του τσιγάρου: Μια επιλογή που εξακολουθεί να απειλεί τους πνεύμονες
    Άτμισμα μετά τη διακοπή του τσιγάρου: Μια επιλογή που εξακολουθεί να απειλεί τους πνεύμονες

    Νομίζετε ότι αν αποχαιρετήσετε τον καπνό και καλωσορίσετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα σωθείτε; Δυστυχώς η αλήθεια είναι σκληρή, ιδίως για τους άνω των 50

    Σκεπτόμενοι τις επιπτώσεις του τσιγάρου στον οργανισμό σας, σπεύδετε να αντικαταστήσετε το κάπνισμα με το άτμισμα, έχοντας την αίσθηση ότι θα ελαττωθεί ο κίνδυνος καρκίνου, όμως η επιστήμη της πνευμονολογίας σάς γνέφει ένα μεγάλο όχι.

    Η συμβουλή των ειδικών είναι η σταδιακή προσπάθεια απεξάρτησης από τη νικοτίνη, ειδάλλως φλερτάρετε με αυτό που απεύχεστε, χωρίς να το αποφεύγετε. Τι δείχνει η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη αναφορικά με την απότομη διακοπή του καπνού και τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, για την υγεία σας;

    Έρευνα για τον καρκίνο και το άτμισμα

    Ο επικεφαλής αυτής της μελέτης Δρ YeonWook Kim που είναι επίκουρος καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Bundang του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, στο Seongnam της Νότιας Κορέας, κατέδειξε τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου μετά την παύση του καπνίσματος.

    Η ομάδα του καθηγητή, παρουσίασε τα ευρήματά της τη Δευτέρα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν το 2021 πάνω από 4,3 εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες που είχαν εγγραφεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Υγείας της χώρας το 2012-2014 ή το 2018.

    Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το αν κάπνιζαν με τον παραδοσιακό τρόπο ή με τον εναλλακτικό. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, πάνω από 53.000 εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα και 6.351 έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

    Συμπεράσματα

    Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν κόψει το κάπνισμα για πέντε χρόνια ή περισσότερο αλλά άτμιζαν, εξακολουθούσαν να εμφανίζουν υψηλότερες πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα από εκείνους που είχαν παραιτηθεί από το κάπνισμα για το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν είχαν ξεκινήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

    Για εκείνους που είχαν σταματήσει το κάπνισμα για λιγότερο από πέντε χρόνια, η μετάβαση στο άτμισμα άμβλυνε τους κινδύνους είτε να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα είτε να χάσουν τη ζωή τους, σε σύγκριση με εκείνους που το είχαν αποβάλλει από την καθημερινότητά τους, αλλά δεν χρησιμοπούσαν ηλεκτρονικό.

    Η τάση αυτή ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε άτομα ηλικίας 50 έως 80 ετών, ανακοίνωσε η κορεατική ομάδα, της οποίας τα πορίσματα θα εγκριθούν μελλοντικά από περιοδικό.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ