Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 14:33

Πώς να καταναλώσω με σύνεση τα γλυκά των γιορτών;

Γράφτηκε από τον

andriopoulou smallΓιορτές και ποικιλία δελεαστικών γλυκών είναι έννοιες ταυτόσημες!

Ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής δεν απαγορεύει καμία ομάδα τροφίμων εκτός κι αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Συνεπώς, η με μέτρο κατανάλωση γλυκών, δυνητικά, είναι εφικτή ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πολλές φορές τα γλυκά ενοχοποιούνται για την αύξηση του σωματικού βάρους ή για χρόνια νοσήματα. Στην πραγματικότητα, όταν καταναλώνονται συνετά, δεν επηρεάζεται αρνητικά η σωματική υγεία ή το βάρος μας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το παραπάνω, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Πώς καταφέρνουμε να απολαύσουμε τα γιορτινά γλυκά, χωρίς όμως, να παραβούμε το επιτρεπτό μέτρο

Τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας

Όταν απαγορεύουμε στον εαυτό μας την απόλαυση γλυκών, το μυαλό μας δεν μπορεί να «διαφύγει» αυτής της έλλειψης. Προσκολλάται σε αυτή, με αποτέλεσμα, εν τέλει, να ενδίδουμε και να προσλαμβάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να κορεστεί η μεγάλη μας επιθυμία για γλυκό.

Αν, επομένως, δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία για γλυκό «άνευ όρων» -όχι όμως «άνευ ορίων»- , η επιθυμία αυτή καταλαγιάζει σε σημαντικό βαθμό.

Κατ’ επέκταση, τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος της διατροφής μας, ακόμη κι αν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος. Αυτό είναι εφικτό εάν:

  • βάλουμε μικρότερες μερίδες στο γεύμα μας συνοδευμένο με μεγάλη σαλάτα
  • προγραμματίσουμε περισσότερη άσκηση, ακόμη κι αν πρόκειται για έναν περίπατο για χριστουγεννιάτικα ψώνια

Θέλουμε πραγματικά να φάμε γλυκό;

Συχνά συγχέουμε το αίσθημα πείνας, που αποτελεί φυσιολογικό μηχανισμό του σώματος ειδοποιώντας ότι είναι ώρα για το επόμενο γεύμα/σνακ, με τη λιγούρα, την έντονη επιθυμία για γλυκό ή αλμυρό σνακ που διαρκεί για περίπου 10 λεπτά.

Όταν πεινάμε, είναι σαφώς προτιμητέο να φάμε ένα θρεπτικό και χορταστικό γεύμα ή σνακ. Όταν αισθανόμαστε λιγούρα, μπορούμε να απασχοληθούμε με κάτι για λίγα λεπτά. Ένα τηλεφώνημα σε φίλο/η ή μια εργασία του σπιτιού, και το αίσθημα λιγούρας θα περάσει.

Άλλες φορές, πάλι, χρησιμοποιούμε τα γλυκά ως επιβράβευση, ως αγχολυτικό, ως τρόπο χαλάρωσης ή και ξεκούρασης. Το φαγητό, όμως, δεν μπορεί να επιλύσει, μαγικά, ενδεχόμενα προβλήματα που προκύπτουν. Είναι αναγκαίο να εστιάσουμε στο πρόβλημα που μας απασχολεί. Να μετριάσουμε την έντασή του, παρά να προσπαθήσουμε να το βάλουμε, προσωρινά, στην άκρη. Επίσης, ως επιβράβευση μπορούμε να βρεθούμε με φίλους ή να αγοράσουμε ένα μικρό δωράκι στον εαυτό μας που δεν τρώγεται.

Επιλέγουμε το γλυκό που μας αρέσει πραγματικά

Είναι βέλτιστο να είμαστε επιλεκτικοί με τα γλυκά που επιλέγουμε να καταναλώνουμε, εφόσον τα καταναλώνουμε για απόλαυση, κι όχι εξαιτίας της διατροφικής τους αξίας.

Εάν μας προσφέρεται οποιοδήποτε γλυκό που κατά περίπτωση δεν μας ελκύει τόσο ή δεν θέλουμε να φάμε γλυκό εκείνη τη στιγμή, μπορούμε να αρνηθούμε ευγενικά, λέγοντας ότι θα κεραστούμε σε λίγο.

Προτιμάμε να καταναλώνουμε τα γλυκά με γεμάτο στομάχι

Τα γλυκά δεν χορταίνουν ούτε προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα μας.

Σε περίπτωση που καταναλώσουμε γλυκό, ενώ πεινάμε ή αντί φαγητού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσλάβουμε μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού, ώστε να νιώσουμε κορεσμό.

Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να θρέψουμε πρώτα στο σώμα μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να λειτουργεί σωστά, και μετά να απολαύσουμε το αγαπημένο μας γλυκό.

Τρώμε συνειδητά και απολαμβάνουμε πραγματικά το γλυκό μας

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας οδηγούν στην ασυναίσθητη κατανάλωση τροφίμων. Πόσες φορές δεν έχουμε καταναλώσει ολόκληρη μερίδα φαγητού ή γλυκού, χωρίς να το αντιληφθούμε;

Όταν επιθυμούμε ένα γλυκό, ας πάρουμε μια μερίδα από αγαπημένο μας γλυκό. Ας την απολαύσουμε τρώγοντας σε ένα ήρεμο περιβάλλον τρώγοντας μικρές μπουκιές και αργά.

Να απολαύσουμε τη γεύση, την υφή, τη θερμοκρασία αλλά και τα συστατικά του γλυκού.

Γενικότερα, τρώγοντας συνειδητά απολαμβάνουμε το γλυκό μας, οπότε και καταλαβαίνουμε ότι δεν θέλουμε και δεύτερη μερίδα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ικανοποιημένοι από τη μερίδα που φάγαμε μειώνουμε την πιθανότητα να βγούμε εκτός ορίων με τα γλυκά.

Τοποθετούμε τα γλυκά σε σημείο που δεν είναι ορατά και εύκολα προσβάσιμα

Ένα ξένο ρητό λέει: “Out of sight, out of mind”, που σημαίνει: εκτός οπτικού πεδίου, εκτός μυαλού”.

Η κατανάλωση γλυκών -ειδικά την περίοδο των γιορτών- γίνεται λόγω συνήθειας ή λιγούρας, μιας που τα έχουμε σε προσβάσιμο σημείο, σχεδόν διάσπαρτα σε όλο το σπίτι. Η έρευνα καταδεικνύει ότι, όταν τοποθετούμε λιχουδιές σε ορατό σημείο, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να τις καταναλώσουμε, και μάλιστα σε ποσότητα. Ενδείκνυται να τοποθετούμε τα γλυκά σε ντουλάπι που δεν ανοίγουμε συχνά, έτσι ώστε να μειώνουμε την πιθανότητα της υπερ-κατανάλωσής τους.

Μοιραζόμαστε τα γλυκά με φίλους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η ύπαρξη ποικιλίας αλλά και ποσότητας γλυκών στο σπίτι συνιστά αναμφίβολα πειρασμό.

Προτιμότερο είναι να κρατάμε μικρή ποσότητα στο σπίτι. Τα υπόλοιπα να τα διαμοιράζουμε σε φίλους και συγγενείς ή σε άτομα που έχουν ανάγκη από μικρές πράξεις καλοσύνης.

Ορφανοτροφεία, γηροκομεία και άλλα ιδρύματα είναι κάποια εξ αυτών που έχουν ανάγκη τέτοιων χειρονομιών.

Εν κατακλείδι

Αν και εστιάζουμε στα εποχικά εδέσματα, οι γιορτές είναι ένα εφαλτήριο να περάσουμε ποιοτικότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Ας απολαύσουμε τα αγαπημένα μας γλυκά, χωρίς να θέτουμε άσκοπους και ανέφικτους περιορισμούς, αλλά συνειδητά και, αφού πρώτιστα έχουμε καλύψει τις ανάγκες του σώματός μας σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ανδριοπούλου Παναγιώτα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
28ης Οκτωβρίου & Καστόρχη 2
Κεντρική Πλατεία Πύργου
2621032754 - 6937289327

Photo by Erik Gazi on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 17:45

Σχετικά Άρθρα

  • Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά
    Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά

    Η προσοχή της διατροφής μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία και ανάπτυξή μας.

    Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) του ΟΗΕ τιμά την ίδρυσή του (1945). Σκοπός της Ημέρας είναι η παγκόσμια ευαισθητοποίηση διαδίδοντας, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό μήνυμα.

    Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2024, είναι: «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».

    Ο FAO επισημαίνει ότι η πρόσβαση στην τροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι κατοχυρωμένο στο διεθνές δίκαιο. Όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχει μεγάλος βαθμός ανισότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα που είναι απαραίτητα για μία υγιή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα θερμίδων, δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ποικιλία που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας τους.

    Η αξία της υγιεινής διατροφής

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη διατροφή ως ένα σημαντικό παράγοντα υγείας και ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικιλίας ασφαλών τροφίμων με επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

    Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων του αίματος (υπερλιπιδαιμία), η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

    Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard University), γενικά «τρώω υγιεινά» σημαίνει:

    • Επιλέγω καλούς υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
    • Προσέχω στην επιλογή πρωτεϊνών, αποφεύγω κόκκινο κρέας, προτιμώ άπαχο κρέας, ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
    • Προτιμώ το ελαιόλαδο και αποφεύγω κορεσμένα λίπη.
    • Προτιμώ τροφές που περιέχουν ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης).
    • Καταναλώνω φρούτα και λαχανικά (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο).
    • Καταναλώνω τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη, όπως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
    • Προτιμώ νερό ή φυσικούς χυμούς αντί ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα.
    • Περιορίζω την κατανάλωση αλατιού.

    Όταν στην εξίσωση μπαίνει το οικονομικό ζήτημα, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να ακολουθεί πιστά τις διατροφικές οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, λόγω (και) των υψηλών τιμών στο σουπερμάρκετ και γενικότερα στις αγορές τροφίμων.

    Διαβάστε εδώ τις συμβουλές ενός καθηγητή Καρδιολογίας, του παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιου Johns Hopkins, για το πώς μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά αλλά και οικονομικά.

    Reminder: Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο ή γιατρό πριν κάνετε οποιαδήποτε τροποποίηση στη διατροφή σας. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδο, να ενσωματώσετε τις νέες τροφές στην καθημερινότητά σας και να διαχειρίζεστε τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών ή τυχόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκύψουν. Θα σας βοηθήσει, επίσης, να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;
    ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;

    Περισσότεροι από 733 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, βιώνουν πείνα κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της οικονομικής ύφεσης.

    Πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού που «γιορτάζεται» κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού για το 2024, είναι «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. “Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ!”».

    «Το δικαίωμα στην τροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες για επιβίωση -εμπεριέχει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία και την ικανότητα υγιούς ανάπτυξης και ευρωστίας» τονίζει ο ΕΦΕΤ.

    Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται θετικά με την μακροζωία, την ποιότητα ζωής, τη βελτίωση της υγείας των βρεφών, παιδιών και μητέρων, με ασφαλέστερη εγκυμοσύνη και τοκετό και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα;

    Η ελλιπής σίτιση συναντάται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις, είτε εμφανίζεται με τη μορφή υποσιτισμού, είτε ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, είτε παχυσαρκίας. Επιπλέον, σε πολλά μέρη του κόσμου, συνυπάρχουν διάφορες μορφές ελλιπούς σίτισης.

    Παράλληλα, η αστικοποίηση και ο ολοένα και πιο γρήγορος ρυθμός ζωής, οδηγούν τα άτομα να επιλέγουν συχνά έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Η διατροφή που περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά δεν είναι μόνο ατομικά προβλήματα, αλλά και εθνικά, καθώς τα παραπάνω μη μεταδοτικά νοσήματα ασκούν πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας και οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

    Κανένα όμως τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρείται υγιεινό αν πρώτα δεν είναι ασφαλές. Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα και ορισμένες φορές ακόμη τον θάνατο. Τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν μη ασφαλή σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι προσμείξεις, όπως οι χημικές ουσίες ή τα βακτήρια, μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω του νερού ή του εδάφους, για παράδειγμα, ή μέσω του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους. Επιπλέον, πολλά από τα βακτήρια που μολύνουν το φαγητό μας είναι πλέον όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, καθιστώντας τα τροφιμογενή νοσήματα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την ασφάλεια των τροφίμων επειδή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι χημικές ουσίες αλληλοεπιδρούν με τα τρόφιμά μας και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται.

    Τα τρόφιμα μπορεί, επίσης, να αλλοιωθούν ή να γίνουν επικίνδυνα, εάν δεν γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά τους. Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί, η ερευνητική και επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τη δημιουργία ολιστικών σχεδίων και έργων που θα μας φέρουν πιο κοντά στο σύστημα που θα παρέχει επαρκή τροφή για όλους.

    Ο ΕΦΕΤ, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί, των συνεργασιών σε επιστημονικά δίκτυα και σε ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει αλλά και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης των καταναλωτών, συμβάλλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων. Επίσης, παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευσής τους σε θέματα ισορροπημένης διατροφής, ασφαλούς χειρισμού και αποθήκευσης των τροφίμων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η καλή και η «κακή» δίαιτα – Τι πρέπει να προσέξουμε
    Η καλή και η «κακή» δίαιτα – Τι πρέπει να προσέξουμε

    Στην σημερινή εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» οι ειδικοί εξήγησαν πώς μπορεί να επιτευχθεί η ασφαλής απώλεια βάρους.

    Ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του τηλεπαιχνιδιού «Τhe Chase», Ηλίας Αλεξίου, η Γιούλη Αργυρακοπούλου, δ/ντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας & Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την δίαιτα.

    Οι μύθοι γύρω από το «αδυνάτισμα» και οι παράμετροι που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Γιατί είναι τελικά επιτυχημένο το πλάνο διατροφής που είναι απλό;

    Καλεσμένος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του τηλεπαιχνιδιού «Τhe Chase», Ηλίας Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται μαζί πώς έχασε 30 κιλά σε περίπου έναν χρόνο.

    «Περιόρισα πάρα πολύ τις ποσότητες και με βοήθησε ένα ενέσιμο φάρμακο που πήρα ως διαβητικός. Το φάρμακο δεν θα βοηθήσει, εάν δεν έχεις συνειδητοποιήσει τι θέλεις να κάνεις», είπε ο Ηλίας Αλεξίου.

    Γιατί η δίαιτα γίνεται δυσκολότερη όσο περνούν τα χρόνια;

    Καθώς μεγαλώνουμε η πρώτη συνθήκη που αλλάζει είναι η ενεργειακή δαπάνη, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός φθίνει. Αυτό είναι συνάρτηση και της απώλεια και του σκελετικού μυός και καθώς μεγαλώνουμε έχουμε πολλές νοσηρότητες.

    Μία εύκολη δίαιτα είναι μια καλή δίαιτα

    Όταν δημιουργείται ένα πλάνο διατροφής θα πρέπει αν είναι εξατομικευμένο, να ταιριάζει στον τρόπο ζωής και στα οικονομικά του άλλου. Δεν μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να κάνει πράγματα που σε δύο μέρες ή σε δύο εβδομάδες θα τα παρατήσει, επεσήμανε η ειδικός.

    Μπορούν τα φάρμακα να συμβάλλουν απώλεια βάρους;

    Δεδομένου ότι ο Ηλίας Αλεξίου είναι διαβητικός, όπως ανέφερε και ο ίδιος, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό του τού συνταγογραφήθηκε για χορήγηση ένα ενέσιμο φάρμακα που έκρινε ο ειδικός που τον παρακολουθεί ότι είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσει.

    Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι τα συγκεκριμένα ενέσιμα σκευάσματα χρησιμοποιούνται και από ανθρώπους που δεν είναι διαβητικοί με σκοπό την απώλεια βάρους. Μάλιστα, η χρήση αυτού του φαρμάκου έγινε τόσο διαδεδομένη που εντέλει δημιούργησε ζήτημα έλλειψης προς τους ανθρώπους που για ιατρικός λόγους έπρεπε αν το λάβουν κι όχι για λόγους καλλωπισμού.

    Πάνω σε αυτό η κα. Αργυρακοπούλου ανέφερε: «Αν έχει κάποιος σακχαρώδη διαβήτη το φάρμακο αυτό είναι λαμπρό επίτευγμα. Όμως υπάρχουν κι άλλα φάρμακα για τη παχυσαρκία που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και καθοδήγηση. Πρέπει να χορηγούνται σε αυτούς που έχουν δείκτη μάζας σώματος κι άνω».

    Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά λειτουργούν επικουρικά με την διατροφή και με την άσκηση που δεν πρέπει να την αμελούμε, είπε η κα. Αργυρακοπούλου.

    Πηγή: in.gr - Image by freepick

  • Σαρακοστή και νηστεία: Τα οφέλη στην υγεία μας
    Σαρακοστή και νηστεία: Τα οφέλη στην υγεία μας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ξεκινώντας επίσημα η περίοδος της Σαρακοστής, πολλοί επιλέγουν να νηστέψουν είτε για αμιγώς θρησκευτικούς λόγους είτε γιατί δίνεται μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού. Η νηστεία μας παρακινεί στο να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, να αποβάλλουμε για ένα χρονικό διάστημα βλαβερές για την υγεία μας διατροφικές συνήθειες και να ενσωματώσουμε άλλες σε καθημερινή σχεδόν βάση.

    Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Βίκυ Παπαχριστοπούλου, μιλά στο ilialive για τα οφέλη της νηστείας σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο, εξηγεί ποιες τροφές είναι ευεργετικές και ποιες πρέπει να περιορίζονται στην περίοδο της νηστείας, αν είναι υγιεινό να νηστεύουν τα παιδιά και κατά πόσο η νηστεία παχαίνει.

    Ποια τα οφέλη της νηστείας;

    Η νηστεία είναι ένας τρόπος για την πρόληψη παθήσεων αλλά και σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι συσχετίζεται με τον περιορισμό της κατάθλιψης. Ωστόσο, στη νηστεία υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, με τις οποίες πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι νηστεύουν ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με διατροφικές ελλείψεις.

    Παιδιά και νηστεία. Από ποια ηλικία επιτρέπεται;

    Ως ειδικός Διατροφολογος , δε θα πρότεινα τη νηστεία στα παιδιά, ειδικότερα σε μικρές ηλικίες, κάτω 6 ετών. Ως άτομο όμως που σέβεται τις αρχές της θρησκείας και της οικογένειας αυτό που θα πρότεινα είναι να νηστεύουν για λίγες ημέρες . Για παράδειγμα την εβδομάδα του Πάσχα, ή μεμονωμένες ημέρες (Τετάρτη-Παρασκευή). Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού καθώς και αν έχει κάποιες διατροφικές ελλείψεις .Το βασικό είναι πως στην νηστεία, αν αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης σιδήρου, ασβεστίου και πρωτεϊνών, Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές μορφές διατροφής

    Ποιες τροφές είναι ευεργετικές να έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιό μας και ποιες να περιορίσουμε

    Για να αντικαταστήσουμε την πρωτεΐνη του κρέατος που στερούμαστε με τη νηστεία , καλό είναι να συνδυάσουμε τα όσπρια με ρύζι ή ξηρούς καρπούς για να συμπληρωθούν τα αμινοξέα τους και να γίνει μια πλήρης πρωτεΐνη. Λόγω επίσης της αποχής μες από τα γαλακτοκομικά, πρέπει να προσέξουμε την πρόσληψη ασβεστίου έτσι κρίνεται απαραίτητο να εντάξουμε στη διατροφή μας αμύγδαλα, μπρόκολο, χαλβά και σουσάμι που έχουν υψηλό ασβέστιο. Τέλος επειδή στη νηστεία απουσιάζει η πιο ισχυρή μορφή σιδήρου που βρίσκεται στο κρέας, θα πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιό μας οι φακές, τα αποξηραμένα βερίκοκα κ .α και θα πρέπει να τα συνδυάζουμε με βιταμίνη C και φυλλικό οξύ για μέγιστη απορρόφηση. Έτσι μπορούμε με το φαγητό να σερβίρουμε μπρόκολο που έχει βιταμίνη C ή να τρώνε μετά το γεύμα ακτινίδια, πορτοκάλι ή φράουλες που είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνη C.

    Μύθος ή πραγματικότητα ότι η νηστεία παχαίνει;

    Κατά τη διάρκεια της νηστείας, στην πλειοψηφία των ατόμων που νηστεύουν παρατηρείται αύξηση του σωματικού τους βάρους. Παρ' όλο που οι νηστίσιμες τροφές αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, η αποχή από το κρέας και τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες μας δυσκολεύει να νιώσουμε κορεσμό και έτσι καταφεύγουμε στην υπερκατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά που οδηγούν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους !

  • Κι όμως αυτά τα 8 τρόφιμα μάς κάνουν να χάνουμε βάρος
    Κι όμως αυτά τα 8 τρόφιμα μάς κάνουν να χάνουμε βάρος

    Μπορεί να νομίζετε ότι για να χάσετε βάρος πρέπει να αποκλείσετε τελείως από τη διατροφή σας τους υδατάνθρακες, τη γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι οι περιοριστικές δίαιτες δεν λειτουργούν. Έτσι, καλύτερα να εστιάσετε στο να καταναλώνετε περισσότερο τα τρόφιμα που βοηθάνε να χάσετε βάρος. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, αυτά τα 8 τρόφιμα μας δίνουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ παράλληλα είναι φτωχά σε θερμίδες. Έτσι, χάνουμε βάρος, χωρίς να νιώθουμε στέρηση.

    Πράσινα σαλατικά

    Το να αυξήσετε την πρόσληψη των λαχανικών είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε όταν προσπαθείτε να χάσετε κιλά ή να είστε πιο υγιείς. Προσθέτοντας μια σαλάτα στα γεύματά σας σάς χορταίνει και σας γεμίζει φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Τα φυλλώδη σαλατικά όπως το σπανάκι, το κέιλ, το μαρούλι και το λάχανο δίνουν φυτικές ίνες και νερό, οπότε θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους και θα σας χορτάσουν με λίγες θερμίδες. Δεν είστε φαν της σαλάτας; Φτιάξτε ένα smoothie με σαλατικά.

    Ποπ κορν

    Τα σνακ είναι πολύ σημαντικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς θα σας αποτρέψουν από το να νιώσετε υπερβολικά πεινασμένοι ανάμεσα στα γεύματα. Το ποπ κορν είναι μια πολύ καλή εναλλακτική στα πατατάκια, αφού με πολύ λιγότερες θερμίδες μας δίνει το αίσθημα του κορεσμού.

    Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

    Μια κουταλιά της σούπας περιέχει δεκατέσσερα γραμμάρια καλών λιπαρών, τα οποία μπορεί να διατηρήσουν τη χοληστερόλη σε καλά επίπεδα και να προστατεύσουν ενάντια σε παθήσεις τις καρδιάς. Μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου κάνει τα πάντα να είναι πιο νόστιμα. Επιπλέον, χρειάζεστε λιπαρά για να απορροφήσετε τα θρεπτικά συστατικά και να είστε ικανοποιημένοι και πλήρεις.

    Πλήρες γιαούρτι

    Αντίθετα με όσα υποστηρίζουν αρκετές μοδάτες δίαιτες, έρευνες δείχνουν ότι επιλέγοντας γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά όχι μόνο δεν παχαίνετε, αλλά μπορεί ακόμη και να αποτρέψουν το επιπλέον βάρος. Τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά μπορεί να είναι φτωχότερα σε θερμίδες, αλλά με την έλλειψη των λιπαρών, είναι επίσης λιγότερο χορταστικά. Το να επιλέγετε πλήρες γιαούρτια σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε σας αποτρέπει από το επικίνδυνο τσιμπολόγημα αργότερα. Το γιαούρτι όχι μόνο βοηθά στα γερά κόκαλα λόγω του ασβεστίου, αλλά δίνει μια υγιή δόση πρωτεϊνών και προβιοτικών καλλιεργειών που βοηθούν στην πέψη. Οι διαιτολόγοι συνιστούν να το αγοράζετε σκέτο και μετά να προσθέτετε μέλι και φρούτα ως φυσικό γλυκαντικό. Ταιριάζει επίσης και με τη σπιτική γκρανόλα.

    Σπόροι chia

    Οι σπόροι chia είναι ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό, όσον αφορά στην απώλεια βάρους. Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι αποδίδουν δέκα ολόκληρα γραμμάρια φυτικών ινών και πέντε πρωτεΐνης ανά δύο κουταλιές της σούπας, οπότε είναι και χορταστικά και θρεπτικά. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε ένα μπολ βρώμης, σε smoothies ή σε σαλάτες για να τα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας.

    Αυγά

    Σίγουρα από τα πιο πολύπλευρα φαγητά, τα αυγά ταιριάζουν σε κάθε γεύμα. Είτε είναι τηγανητά μάτια ή scrambled για πρωινό, ένα βραστό αυγό για μεσημεριανό ή μια ομελέτα για βραδινό, είναι μια γρήγορη λύση που προσφέρει μια υγιή ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή λιπαρών και θρεπτικών συστατικών που δεν μπορείτε να βρείτε αλλού, όπως η βιοτίνη και η βιταμίνη D.

    Βρώμη

    Το να τρώμε ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητο για να έχουμε μια παραγωγική μέρα. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσιο τρώνε συστηματικά πρωινό είναι συνήθως πιο αδύνατοι. Η βρώμη είναι γεμάτη φυτικές ίνες, ειδικά τις διαλυτές, οι οποίες προάγουν αισθήματα κορεσμού και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Μπορείτε να την καταναλώνετε κάθε πρωί με λίγα φρούτα και σπόρους chia. Είναι μια οικονομική λύση και διατηρείται για πολύ καιρό στο ντουλάπι σας.

    Ξηροί καρποί

    Οι ξηροί καρποί και τα βούτυρά τους, όπως το φιστικοβούτυρο, είναι τα ιδανικά σνακ που πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας. Έχουν καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που σας βοηθούν να αισθάνεστε πλήρεις ανάμεσα στα γεύματα. Όπως το ποπ κορν και οι ξηροί καρποί είναι ένα πολύ καλό σνακ για τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καταναλώνετε τους λοιπόν, με μέτρο, είτε σκέτους, είτε απλώστε μια δόση φιστικοβούτυρου πάνω σε φέτες μήλου για μια πιο υγιεινή επιλογή.

    Πηγή: Οlivemagazine.gr

  • Nόσος Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που «σβήνει» 18 χρόνια από το μυαλό και το ξανανιώνει
    Nόσος Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που «σβήνει» 18 χρόνια από το μυαλό και το ξανανιώνει

    Οι διατροφικές μας επιλογές συνδέονται άρρηκτα και με την υγεία του εγκεφάλου. Δύο είναι τα διατροφικά πρότυπα που προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη και ξανανιώνουν έως και 18 χρόνια τον εγκέφαλο με τη σφραγίδα της επιστήμης

    Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια, όσπρια αλλά και το ελαιόλαδο δε θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των ηλικιωμένων, έτσι ώστε να διατηρήσουν νέο τον εγκέφαλό τους και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.

    Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν δύο συγκεκριμένους τύπους διατροφής, τη μεσογειακή και τη διατροφή MIND, εμφάνισαν μικρότερη συσσώρευση πλακών στον εγκέφαλο, ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς παρατηρήθηκε ότι ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων που ακολούθησαν αυτά τα πρότυπα διατροφής ήταν έως και 18 χρόνια νεότερος.

    Τόσο η μεσογειακή διατροφή, όσο και και η διατροφή MIND έχουν ήδη συνδεθεί με βραδύτερη γνωστική εξασθένιση και τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι βασίστηκαν σε παλαιότερα αντίστοιχα ευρήματα σχετικά με τα οφέλη τους στη γνωστική ικανότητα

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rush διενέργησαν νεκροψίες εγκεφαλικού ιστού από 581 συμμετέχοντες σε μια μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου σχετικά με τη μνήμη και τη διαδικασία της γήρανσης.

    Οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν στη μελέτη τη δεκαετία του ’80 και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους μετά το θάνατό τους. Κάθε χρόνο, συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες της διατροφής τους και οι ερευνητές, από πλευράς τους, δημιούργησαν έναν αντίστοιχο βαθμολογικό πίνακα.

    Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή είχαν εγκεφάλους που, με βάση τη συσσώρευση της πλάκας, ήταν 18 χρόνια νεότεροι από εκείνους των συμμετεχόντων με τη χαμηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή. Οι διαφορές ήταν παρόμοιες, αν και κάπως μικρότερες, όταν επρόκειτο για τις βαθμολογίες των διατροφών MIND.

    Μάλιστα, ορισμένα τρόφιμα ξεχώριζαν για τις ιδιότητές τους. Για παράδειγμα, η υψηλότερη κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών τουλάχιστον επτά μερίδες την εβδομάδα, έσωζαν έως και 19 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έτρωγαν περισσότερο από μία μερίδα την εβδομάδα.

    Πόσο διαφέρουν οι δύο διατροφές

    Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή – που είναι γνωστό ότι συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων – είναι γενικά πλούσια σε ψάρια, ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, φασόλια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες.

    Η διατροφή MIND διατηρεί κάποια κοινά χαρακτηριστικά, δίνοντας όμως έμφαση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα μούρα έναντι άλλων λαχανικών και φρούτων. Αυτό βασίζεται σε έρευνες που συνδέουν αυτές τις τροφές με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

    Και οι δύο διατροφές, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush, είναι πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα, τα οποία συγκεντρώνουν διάφορα θρεπτικά συστατικά και χημικές ουσίες που μπορούν να καταστείλουν τη φλεγμονή στο σώμα και να προστατεύσουν τα κύτταρα από βλάβες. Αντίστοιχα, αποκλείουν και οι δύο το κόκκινο κρέας, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από DanaTentis από το Pixabay

  • Δοκιμάστε το ελιξίριο νεότητας και υγείας – Μισή κουταλιά την ημέρα κάνει θαύματα
    Δοκιμάστε το ελιξίριο νεότητας και υγείας – Μισή κουταλιά την ημέρα κάνει θαύματα

    Οι αρχαίοι Έλληνες το χαρακτήριζαν «ελιξήριο νεότητας και υγείας» και φαίνεται πως κάτι ήξεραν - Ανακαλύψτε τα θαυματουργά οφέλη του ελαιόλαδου

    Η φήμη του είναι γνωστή ανά τους αιώνες. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η σύγχρονη έρευνα έρχεται να διαβεβαιώσει ότι το ελαιόλαδο είναι ένα συστατικό που πρέπει να προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή.

    Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, υποστηρίζει ότι παραπάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδου την ημέρα προστατεύει τον οργανισμό από σοβαρούς κινδύνους, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

    «Αποτελεί σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής και η σχέση του με τη μειωμένη θνησιμότητα είναι καλά εδραιωμένη στις χώρες της Νότιας Ευρώπης», δήλωσε ο δρ. Frank Ο Hu, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan της Βοστώνης.

    Μεταξύ των βρώσιμων φυτικών ελαίων, διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, που μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την «καλή» HDL. Επιπροσθέτως, μειώνει την αρτηριακή πίεση και περιέχει φυτικές ενώσεις που προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

    Διαφορετικές ποιότητες ελαιολάδου είναι διαθέσιμες στο εμπόριο, από κανονικό έως εξαιρετικό παρθένο. Το τελευταίο αποτελεί τη βασική πηγή λίπους της μεσογειακής διατροφής, ενός από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, που υποστηρίζεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Το εξαιρετικά παερθένο ελαιόλαδο έχει υποβληθεί σε μία απλή διαδικασία άλεσης, χωρίς καμία επεξεργασία που να αλλοιώνει την ποιότητά του. Το κανονικό ελαιόλαδο, αντίθετα, έχει υποστεί μια σειρά από διεργασίες και στη συνέχεια αναμειγνύεται με 5-15% εξαιρετικά παρθένο.

    Η εν λόγω μελέτη δεν έκανε διαφοροποίηση μεταξύ των διαφορετικών ποιοτήτων, επεσήμανε ωστόσο ότι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Ο δρ. Hu σχολίασε ότι η μελλοντική έρευνα μπορεί να συμπεριλάβει τη σύγκριση των ποιοτήτων του ελαιόλαδου για ακόμη πιο ευκρινή συμπεράσματα.

    Το ελαιόλαδο μπορεί να καταναλωθεί ωμό, σε σαλάτες και λαχανικά, ενώ αποτελεί ένα πιο υγιεινό υποκατάστατο του βουτύρου στο μαγείρεμα. Στη μελέτη του δρ. Hu, η αντικατάσταση των ανθυγιεινών λιπαρών με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

    Φυσικά, απαιτείται ένα γενικότερο μοτίβο υγιεινών συνηθειών για να εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία. «Μια μέτρια ποσότητα φυτικού λίπους, σε συνδυασμό με άλλες καλές συνήθειες, είναι σημαντικοί στόχοι για κάθε υγιεινό διατροφικό πρότυπο», επεσήμανε ο Christopher Gardner, διευθυντής μελετών διατροφικής έρευνας στο Stanford Prevention Research Center της Καλιφόρνια.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Επειός Ήλιδας: Τα μυστικά της διατροφής του αθλητή αποκάλυψε η εξειδικευμένη διατροφολόγος Αγλαΐα Καλλιώρα
    Επειός Ήλιδας: Τα μυστικά της διατροφής του αθλητή αποκάλυψε η εξειδικευμένη διατροφολόγος Αγλαΐα Καλλιώρα

    Την ευκαιρία να συζητήσει, να συμβουλέψει, αλλά και να αποκαλύψει τα μυστικά της σωστής διατροφής στον αθλητισμό, είχε η διατροφολόγος Αγλαΐα Καλλιώρα, κατά την επίσκεψη ενημέρωσης, στις εγκαταστάσεις του δημοτικού κολυμβητηρίου Αμαλιάδας. Η κ. Καλλιώρα, μίλησε σε αθλητές του Επειού και γονείς, αναλύοντας κάθε πτυχή της σωστής διαχείρισης της διατροφής από έναν αθλητή.

    Στις μέρες μας, ο αθλητισμός έχει προοδεύσει με ταχύτατα βήματα και η επιστημονική υποστήριξη, απ’όπου κι αν προέρχεται, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας ενός αθλητή. Δεσπόζοντα ρόλο κατέχει η διατροφική οργάνωση της ζωής του αθλητή. Ένας αθλητής, με μια σωστή διατροφή, μπορεί να βελτιωθεί και να αυξήσει τις επιδόσεις του, να προλάβει τραυματισμούς, ενώ αντίθετα με μια λανθασμένη διατροφή, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα.

    Η Αγλαΐα Καλλιώρα, είναι διατροφλόγος (MSc διατροφή , Δημόσια Υγεία & Πολιτικές, με ειδίκευση στο ΣΔ Τ2), και καθηγήτρια φυσικής αγωγής με ειδίκευση στο Κανόε Καγιάκ. Έχει πτυχιακή εργασία στην αθλητική διατροφή και μια επαγγελματική εμπειρία 23 ετών ως διατροφολόγος. Είναι διευθύντρια Διοικητικού Τομέα στην Ολυμπιακή Επιτροπή στο Κανόε Καγιάκ στην Ελλάδα και καθηγήτρια τα τελευταία 19 έτη στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης είναι υπεύθυνη στον υγρό στίβο στην επιτροπή επιλογής ταλέντων για το Δ.Α..Δ. - Ε. Τ.Α.Δ. Πειραιά για 7 έτη και Α’ Προπονήτρια κανόε – καγιάκ , Ιστιοπλοΐας Γ΄ Κατηγορίας.

    Έχει στο παρελθόν υπάρξει Πανελληνιονίκης αθλήτρια στο πόλο, την τεχνική κολύμβηση και τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Είναι εν ενεργεία αθλήτρια κολύμβησης στην κατηγορία των Masters. Παλαιότερα έχει υπάρξει παγκόσμια πρωταθλήτρια κολύμβησης, έχοντας κατακτήσει τρία μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εργασιακού Αθλητισμού. (WESG) που διεξήχθη στην Αθήνα.

    Ο Επειός Ήλιδας, ευχαριστεί θερμά την κ. Καλλιώρα, για την παρουσία της και την ενημέρωση που πραγματοποίησε στα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ