Αναρωτήθηκες ποτέ αν είσαι εσύ το τοξικό άτομο στη σχέση; Δες και αναγνώρισε τα σημάδια.
Βλέπεις ότι κάτι στη σχέση δεν πάει καλά. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένταση την οποία δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς και δεν καταλαβαίνεις και από πού προέρχεται. Ξέρεις ότι κάποιες φορές αντιδράς λίγο υπερβολικά, αλλά δεν πιστεύεις ότι είναι αυτή η πηγή του κακού.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι άνθρωποι που φέρονται τοξικά, δεν το κάνουν πάντα εκούσια. Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να είσαι ένας από αυτούς;
Κρατάς μυστικά
Έχεις ανοιχτεί ποτέ στον σύντροφό σου; Του έχεις μιλήσει για παλαιότερες σχέσεις σου; Γνωρίζει τα μυστικά σου; Δεν εννοούμε εκείνα τα μυστικά που δε θα ήθελες να μοιραστείς ποτέ και με κανέναν (γι’ αυτά θα μιλήσεις όποτε είσαι έτοιμος-η) αλλά για εκείνα που σας φέρνουν πιο κοντά. Για να λειτουργήσει μία σχέση θα πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμός, κι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να μιλήσεις γι’ αυτά που θα μιλούσες μόνο στον-ην κολλητό-ή σου φίλο-η.
Έχεις πρόβλημα με τον έλεγχο
Θέλεις -με τον τρόπο σου- να ελέγχεις κάθε πτυχή της ζωής του συντρόφου σου. Πού θα πάει, αν θα βγει μετά τη δουλειά, τι θα κάνει το σ/κ. Ίσως φοβάσαι ότι θα βρει κάποιον-α άλλον-η, αλλά με το να προσπαθείς να τον-ην ελέγξεις μάλλον θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.
Δυσκολεύεσαι να συγχωρήσεις
Αν κάτι σε ξενερώσει, ακόμη κι αν σου ζητήσει «συγγνώμη» εσύ θα το κρατήσεις μέσα σου. Δεν υπονοούμε ότι οφείλεις να τα συγχωρείς όλα, αλλά τα μικρά καθημερινά πταίσματα που κάνουμε σχεδόν όλοι μας στις σχέσεις, καλό είναι να τα αφήνεις πίσω σου. Καλώς ή κακώς κανείς άνθρωπος δεν είναι τέλειος και θα υπάρξουν κι άλλες στιγμές στο μέλλον που θα σε απογοητεύσει. Όπως κι εσύ εκείνον-η.
Δε συμβιβάζεσαι
Αν δε θέλεις να συμβιβαστείς πουθενά, αυτό σημαίνει ότι βάζεις μπροστά μόνο τα δικά σου θέλω. Κι αυτό καταλαβαίνεις ότι είναι τοξικό, έτσι;
Ο κόσμος σου περιστρέφεται γύρω από τον σύντροφό σου
Αγαπάς τον σύντροφό σου και θέλεις να χτίσεις το μέλλον σου μαζί του-ης. Κι αυτός ίσως είναι ο λόγος που φέρνεις την τοξικότητα στη σχέση σου. Αν ασχολείσαι περισσότερο με «εσάς» κι όχι με «εσένα», τότε δεν αποκλείεται να τον-ην πιέζεις κι εν τέλει να πιέσεις και τον ίδιο σου τον εαυτό.
Προσπαθείς να τον-η χειραγωγήσεις
Ξέρεις τι εννοούμε. Εννοούμε εκείνες τις στιγμές που για να περάσει το δικό σου προσπαθείς να δημιουργήσεις ενοχές στον σύντροφό σου. Επικαλείσαι τα πταίσματά του για να τον-ην πείσεις να κάνει αυτό που θέλεις.
Δεν εκφράζεις τα συναισθήματά σου
Ενώ δε δυσκολεύεσαι να δείξεις ότι ζηλεύεις, όλα τα άλλα σου συναισθήματα φοβάσαι να τα εκφράσεις. Δεν μιλάς για τους λόγους που έχεις στεναχωρηθεί, έχεις νευριάσει ή έχεις ταραχτεί. Ο σύντροφός σου δεν μπορεί να μαντέψει τι σε στεναχωρεί και εσύ έχεις μια παθητική-επιθετική συμπεριφορά. Για να πετύχει η σχέση και να μην επαναλάβει ο σύντροφός σου αυτό που σε ξενέρωσε, θα πρέπει να μάθεις να ανοίγεσαι.
Πηγή: Ιn2Life.gr