Life & Style

Πάσχα στον Μοριά από το Γαστρονόμο - Με πλούσιες γεύσεις από την Ηλεία

Πάσχα στον Μοριά από το Γαστρονόμο - Με πλούσιες γεύσεις από την Ηλεία

Ο Γαστρονόμος Απριλίου είναι εξολοκλήρου αφιερωμένος στο Πάσχα στον Μοριά. Η συντάκτρια του περιοδικού Νικολέτα Μακρυωνίτου πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στις ορεινές κοινότητες της Πελοποννήσου, από τη Μεσσηνία και την Ηλεία, μέχρι την Αρκαδία και την Κορινθία, σε Ταΰγετο, Πάρνωνα, Μαίναλο, Ερύμανθο, Χελμό και Ζήρεια και κατέγραψε ντόπιες νηστίσιμες και πασχαλινές συνταγές της κάθε περιοχής.

gastronomos2Το εξώφυλλο του νέου "Γαστρονόμου" (φωτογραφία Μιχάλης Παππάς)

Στην Ηλεία επισκέφθηκε την ταβέρνα «Κένταυρος» στη Φολόη, όπου οι ιδιοκτήτες, Γιάννης Μαρκόπουλος και η γυναίκα του Ανδριάνα μαγείρεψαν δύο ωραιότατα νηστίσιμα πιάτα με ντόπια όσπρια, και μπακαλιάρο με χόρτα τσιγαριαστά για το τραπέζι της Κυριακής των Βαΐων.

Gastronomos Nikos Karanikolas 909832Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Gastronomos Nikos Karanikolas 0728Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Η συντάκτρια επίσης βρέθηκε και στο Dexamenes Seaside Hotel, ένα 5* resort που ήταν πρώην τσιμεντένιο οινοποιείο και αγοράστηκε και ανακαινίστηκε από την οικογένεια Καραφλού που το μετέτρεψε σε ένα εξαιρετικό boutique hotel. Ο σεφ του ξενοδοχείου, Σπύρος Δρακούλης, με καταγωγή από το Στρέφι Αρχαίας Ολυμπίας, πρότεινε τοπικές παραδοσιακές συνταγές της περιοχής και ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας εμπνευσμένος από τις γεύσεις αυτές δημιούργησε μοντέρνους μεζέδες που συνδυάστηκαν με ποικιλίες κρασιού από τους ντόπιους αμπελώνες.

Στο τεύχος γίνεται και παρουσίαση των εμβληματικών ποικιλιών κρασιού της Πελοποννήσου (Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Μαντινεία, Νεμέα), από τα καλύτερα οινοποιεία. Από την Ηλεία επιλέχθηκαν το Κτήμα Μερκούρη, το Οινοποιείο Παρπαρούση και το Κτήμα Κόκκαλη.

IMG 4499 Peloponisos monevasia Gastronomos 3 2021 1Ο Ηλείος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος (φωτογραφία Δημήτρης Βλάικος)

Τέλος, μέσα στο κάστρο της Μονεμβάσιας συγκεντρώθηκαν 4 σεφ με πελοποννησιακή καταγωγή και μαγείρεψαν παραδοσιακές και μοντέρνες πασχαλινές συνταγές εμπνευσμένες από την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Μεταξύ αυτών ο Αγγελος Μπακόπουλος, με καταγωγή από το Λαντζόι Αρχαίας Ολυμπίας, από τους πλέον αξιόλογος νέους Ελληνες μάγειρες, executive σεφ των Katikies hotels Mykonos & Santorini και στο Mikrasia restaurant στη Μύκονο. Μας μαγείρεψε Γαρδουμπάκια λαδοριγανάτα, Λαχανόπιτα με αλεύρι ολικής άλεσης και προζύμι και γέμιση με ξινό τραχανά, φέτα και σφέλα, Αρνίσιο μπούτι ρολό γεμιστό με σπανάκι, ξινομυζήθρα και πατάτες με φρέσκια ρίγανη, Γαλατοπιτάκια τηγανητά σερβιρισμένα με γλυκό κουταλιού από φράουλες Ηλείας.

O πασχαλινός Γαστρονόμος Απριλίου κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Απριλίου με την Καθημερινή της Κυριακής.

Gastronomos Nikos Karanikolas 0708Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Gastronomos Nikos Karanikolas 705976Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Gastronomos Nikos Karanikolas 706234Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Gastronomos Nikos Karanikolas 900057Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup