Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 13:43

«Καναρίνι μου γλυκό…»

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Εξαιρετικό το μουσικό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και σμυρνέικο τραγούδι από τους «Ίωνες» Γαστούνης

Μια βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια και τους σκοπούς της Σμύρνης, της Πόλης και του Πειραιά, όπως αυτά αποτυπώθηκαν πριν και μετά το 1922 διαμορφώνοντας την εξέλιξη του ρεμπέτικου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν όλοι όσοι βρέθηκαν στην Κυριακή το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του Κουρβισιάνειου Πολιτιστικού Κέντρου Γαστούνης.

O δραστήριος Mικρασιατικός Σύλλογος Γαστούνης & Περιχώρων «Οι Ίωνες», θεματοφύλακας της παράδοσης της Μικράς Ασίας, διοργάνωσε μια ακόμα εξαιρετική μουσική και θεατρική παράσταση με τίτλο «Καναρίνι μου γλυκό – Τραγούδια από το Σμυρναίικο Ρεμπέτικο» , από το ομώνυμο τραγούδι που πρωτοτραγούδησε η Ρόζα Εσκενάζυ.

Γι αυτό και η παράσταση ήταν ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στη ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ, της κορυφαίας ερμηνεύτριας του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού.

Στην παράσταση έπαιξαν με τα παραδοσιακά μουσικά τους όργανα, μπεντίρ η Δήμητρα Τσατσού, λύρα ο Άλκης Σιδηροκαστρίτης και Ούτι ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος ενώ ρεμπέτικα και σμυρνέικα τραγούδησε η Δήμητρα Τσατσού.

Την επιμέλεια των κειμένων της παράστασης όπως και την αφήγηση, είχε η Μαρία Φωτίου, ενώ η εκδήλωση περιλάμβανε και χορευτικό μέρος, το οποίο πλαισίωσαν τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το γαϊτανάκι».

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή

gastouni2

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 21:20

Σχετικά Άρθρα

  • Πάσχα στον Μοριά από το Γαστρονόμο - Με πλούσιες γεύσεις από την Ηλεία
    Πάσχα στον Μοριά από το Γαστρονόμο - Με πλούσιες γεύσεις από την Ηλεία

    Ο Γαστρονόμος Απριλίου είναι εξολοκλήρου αφιερωμένος στο Πάσχα στον Μοριά. Η συντάκτρια του περιοδικού Νικολέτα Μακρυωνίτου πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στις ορεινές κοινότητες της Πελοποννήσου, από τη Μεσσηνία και την Ηλεία, μέχρι την Αρκαδία και την Κορινθία, σε Ταΰγετο, Πάρνωνα, Μαίναλο, Ερύμανθο, Χελμό και Ζήρεια και κατέγραψε ντόπιες νηστίσιμες και πασχαλινές συνταγές της κάθε περιοχής.

    gastronomos2Το εξώφυλλο του νέου "Γαστρονόμου" (φωτογραφία Μιχάλης Παππάς)

    Στην Ηλεία επισκέφθηκε την ταβέρνα «Κένταυρος» στη Φολόη, όπου οι ιδιοκτήτες, Γιάννης Μαρκόπουλος και η γυναίκα του Ανδριάνα μαγείρεψαν δύο ωραιότατα νηστίσιμα πιάτα με ντόπια όσπρια, και μπακαλιάρο με χόρτα τσιγαριαστά για το τραπέζι της Κυριακής των Βαΐων.

    Gastronomos Nikos Karanikolas 909832Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

    Gastronomos Nikos Karanikolas 0728Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

    Η συντάκτρια επίσης βρέθηκε και στο Dexamenes Seaside Hotel, ένα 5* resort που ήταν πρώην τσιμεντένιο οινοποιείο και αγοράστηκε και ανακαινίστηκε από την οικογένεια Καραφλού που το μετέτρεψε σε ένα εξαιρετικό boutique hotel. Ο σεφ του ξενοδοχείου, Σπύρος Δρακούλης, με καταγωγή από το Στρέφι Αρχαίας Ολυμπίας, πρότεινε τοπικές παραδοσιακές συνταγές της περιοχής και ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας εμπνευσμένος από τις γεύσεις αυτές δημιούργησε μοντέρνους μεζέδες που συνδυάστηκαν με ποικιλίες κρασιού από τους ντόπιους αμπελώνες.

    Στο τεύχος γίνεται και παρουσίαση των εμβληματικών ποικιλιών κρασιού της Πελοποννήσου (Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Μαντινεία, Νεμέα), από τα καλύτερα οινοποιεία. Από την Ηλεία επιλέχθηκαν το Κτήμα Μερκούρη, το Οινοποιείο Παρπαρούση και το Κτήμα Κόκκαλη.

    IMG 4499 Peloponisos monevasia Gastronomos 3 2021 1Ο Ηλείος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος (φωτογραφία Δημήτρης Βλάικος)

    Τέλος, μέσα στο κάστρο της Μονεμβάσιας συγκεντρώθηκαν 4 σεφ με πελοποννησιακή καταγωγή και μαγείρεψαν παραδοσιακές και μοντέρνες πασχαλινές συνταγές εμπνευσμένες από την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Μεταξύ αυτών ο Αγγελος Μπακόπουλος, με καταγωγή από το Λαντζόι Αρχαίας Ολυμπίας, από τους πλέον αξιόλογος νέους Ελληνες μάγειρες, executive σεφ των Katikies hotels Mykonos & Santorini και στο Mikrasia restaurant στη Μύκονο. Μας μαγείρεψε Γαρδουμπάκια λαδοριγανάτα, Λαχανόπιτα με αλεύρι ολικής άλεσης και προζύμι και γέμιση με ξινό τραχανά, φέτα και σφέλα, Αρνίσιο μπούτι ρολό γεμιστό με σπανάκι, ξινομυζήθρα και πατάτες με φρέσκια ρίγανη, Γαλατοπιτάκια τηγανητά σερβιρισμένα με γλυκό κουταλιού από φράουλες Ηλείας.

    O πασχαλινός Γαστρονόμος Απριλίου κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Απριλίου με την Καθημερινή της Κυριακής.

    Gastronomos Nikos Karanikolas 0708Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

    Gastronomos Nikos Karanikolas 705976Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

    Gastronomos Nikos Karanikolas 706234Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

    Gastronomos Nikos Karanikolas 900057Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς