Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 09:54

Νηστεία και υγεία: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η νηστεία έχει σίγουρα μεγάλη θρησκευτική αξία αλλά παράλληλα είναι ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται με το σωστό τρόπο.

Οι θρησκευτικές και ηθικές αξίες που ενδυναμώνει η νηστεία περιλαμβάνουν την εγκράτεια, την εξάσκηση της θέλησης, την αποχή από πειρασμούς, καταχρήσεις, άσχημες σκέψεις και θυμό.

Όμως η περιοδική φυτοφαγία της νηστείας, χωρίς ακρότητες, είναι μια καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την κρεατοφαγία και την υπερβολική κατανάλωση άλλων μορφών ζωικής προέλευσης προϊόντων.

Η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας, μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα δηλαδή της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Τα κορεσμένα λίπη ζωικής προέλευσης συμβάλλουν στην αθηρωμάτωση, στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στην καρδιακή προσβολή, στα εγκεφαλικά επεισόδια και στην ψηλή πίεση. Για άτομα με υψηλά λιπίδια στο αίμα, η νηστεία βοηθά στη μείωση τους.

Στη νηστεία η μείωση πρόσληψης κορεσμένων ζωικών λιπών, συνοδεύεται από αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστου φυτικού λίπους. Το ελαιόλαδο είναι η κυριότερη πηγή καλού φυτικού λίπους. Επίσης οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, η ταχίνι, ο χαλβάς είναι πηγές καλών λιπαρών ουσιών για τον οργανισμό.

Η νηστεία χαρακτηρίζεται από την αυξημένη διατροφική πρόσληψη φυτικών ινών. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της νηστείας.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά, συμβάλλουν:

  1. Στην καλή λειτουργικότητα του πεπτικού σωλήνα με μείωση του κινδύνου για δυσκοιλιότητα
  2. Βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης από τη βλεννογόνο του εντέρου. Μειώνουν τη χοληστερόλη και τη γλυκόζη στο αίμα
  3. Συμβάλλουν στη μείωση εκδήλωσης καρκίνων του παχέος εντέρου

Η μείωση του αριθμού των περιττών κιλών και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, είναι ακόμη μια από τις ευεργετικές επιδράσεις της νηστείας. Για να επιτευχθεί μείωση του βάρους κατά τη νηστεία δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση ζυμαρικών, ρυζιού, ψωμιού και ελαιόλαδου.

Η νηστεία αυξάνει την πρόσληψη φυτοχημικών ουσιών που είναι ευεργετικές για την υγεία. Οι βιταμίνες, οι φλαβονοειδείς και καροτινοειδείς ουσίες, το λυκοπένιο, το σελήνιο είναι μερικές από τις φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ευεργετούν διάφορα συστήματα του οργανισμού μας. Βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες.

Τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί προσφέρουν το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός και το οποίο στερείται λόγω του ότι κατά τη νηστεία αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι γυναίκες που θηλάζουν και τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τις νηστείες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αναφορικά με την πρόσληψη σιδήρου, είναι γνωστό ότι ο σίδηρος ζωικής προέλευσης απορροφάται καλύτερα από τον πεπτικό σωλήνα. Η απορρόφηση σιδήρου φυτικής προέλευσης δεν είναι τόσο καλή αλλά βελτιώνεται σημαντικά από τη βιταμίνη C που περιέχεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Το πρόβλημα της απορρόφησης του σιδήρου είναι ένα από τα προβλήματα για τα οποία δεν πρέπει να νηστεύουν για μεγάλες περιόδους οι γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν, τα παιδιά, οι έφηβοι και άτομα με έλλειψη σιδήρου.

Τα θαλασσινά που επιτρέπονται κατά τη νηστεία είναι ψηλής διατροφικής αξίας. Περιέχουν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που βοηθούν την καρδία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης βοηθούν το νευρικό σύστημα, την πνευματική εγρήγορση. Η απουσία από τη διατροφή λιπαρών ουσιών της οικογένειας των ωμέγα 3 όπως το DHA και το EPA, έχουν σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και νευρικές διαταραχές.

Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα θαλασσινά προσφέρουν πρωτεΐνες που αντικαθιστούν εκείνες που δεν παίρνει ο οργανισμός λόγω αποχής από τροφές ζωικής προέλευσης. Επίσης ο συνδυασμός αυτός προσφέρει βιταμίνη Β12, σίδηρο και φολικό οξύ που μπορεί να μειώνονται στον οργανισμό λόγω αποχής από κρεατοφαγία.

Συνοπτικά βλέπουμε ότι η νηστεία δεν είναι μόνο καλή από θρησκευτικής απόψεως αλλά όταν γίνεται με καλό ισορροπημένο τρόπο και ποικιλία τροφών, μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία.

Ανδριοπούλου Παναγιώτα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

28ης Οκτωβρίου & Καστόρχη 2

Κεντρική Πλατεία Πύργου

2621032754 - 6937289327

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 10:57

Σχετικά Άρθρα

  • Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά
    Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά

    Η προσοχή της διατροφής μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία και ανάπτυξή μας.

    Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) του ΟΗΕ τιμά την ίδρυσή του (1945). Σκοπός της Ημέρας είναι η παγκόσμια ευαισθητοποίηση διαδίδοντας, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό μήνυμα.

    Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2024, είναι: «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».

    Ο FAO επισημαίνει ότι η πρόσβαση στην τροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι κατοχυρωμένο στο διεθνές δίκαιο. Όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχει μεγάλος βαθμός ανισότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα που είναι απαραίτητα για μία υγιή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα θερμίδων, δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ποικιλία που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας τους.

    Η αξία της υγιεινής διατροφής

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη διατροφή ως ένα σημαντικό παράγοντα υγείας και ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικιλίας ασφαλών τροφίμων με επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

    Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων του αίματος (υπερλιπιδαιμία), η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

    Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard University), γενικά «τρώω υγιεινά» σημαίνει:

    • Επιλέγω καλούς υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
    • Προσέχω στην επιλογή πρωτεϊνών, αποφεύγω κόκκινο κρέας, προτιμώ άπαχο κρέας, ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
    • Προτιμώ το ελαιόλαδο και αποφεύγω κορεσμένα λίπη.
    • Προτιμώ τροφές που περιέχουν ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης).
    • Καταναλώνω φρούτα και λαχανικά (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο).
    • Καταναλώνω τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη, όπως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
    • Προτιμώ νερό ή φυσικούς χυμούς αντί ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα.
    • Περιορίζω την κατανάλωση αλατιού.

    Όταν στην εξίσωση μπαίνει το οικονομικό ζήτημα, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να ακολουθεί πιστά τις διατροφικές οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, λόγω (και) των υψηλών τιμών στο σουπερμάρκετ και γενικότερα στις αγορές τροφίμων.

    Διαβάστε εδώ τις συμβουλές ενός καθηγητή Καρδιολογίας, του παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιου Johns Hopkins, για το πώς μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά αλλά και οικονομικά.

    Reminder: Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο ή γιατρό πριν κάνετε οποιαδήποτε τροποποίηση στη διατροφή σας. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδο, να ενσωματώσετε τις νέες τροφές στην καθημερινότητά σας και να διαχειρίζεστε τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών ή τυχόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκύψουν. Θα σας βοηθήσει, επίσης, να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;
    ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;

    Περισσότεροι από 733 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, βιώνουν πείνα κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της οικονομικής ύφεσης.

    Πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού που «γιορτάζεται» κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού για το 2024, είναι «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. “Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ!”».

    «Το δικαίωμα στην τροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες για επιβίωση -εμπεριέχει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία και την ικανότητα υγιούς ανάπτυξης και ευρωστίας» τονίζει ο ΕΦΕΤ.

    Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται θετικά με την μακροζωία, την ποιότητα ζωής, τη βελτίωση της υγείας των βρεφών, παιδιών και μητέρων, με ασφαλέστερη εγκυμοσύνη και τοκετό και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα;

    Η ελλιπής σίτιση συναντάται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις, είτε εμφανίζεται με τη μορφή υποσιτισμού, είτε ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, είτε παχυσαρκίας. Επιπλέον, σε πολλά μέρη του κόσμου, συνυπάρχουν διάφορες μορφές ελλιπούς σίτισης.

    Παράλληλα, η αστικοποίηση και ο ολοένα και πιο γρήγορος ρυθμός ζωής, οδηγούν τα άτομα να επιλέγουν συχνά έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Η διατροφή που περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά δεν είναι μόνο ατομικά προβλήματα, αλλά και εθνικά, καθώς τα παραπάνω μη μεταδοτικά νοσήματα ασκούν πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας και οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

    Κανένα όμως τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρείται υγιεινό αν πρώτα δεν είναι ασφαλές. Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα και ορισμένες φορές ακόμη τον θάνατο. Τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν μη ασφαλή σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι προσμείξεις, όπως οι χημικές ουσίες ή τα βακτήρια, μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω του νερού ή του εδάφους, για παράδειγμα, ή μέσω του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους. Επιπλέον, πολλά από τα βακτήρια που μολύνουν το φαγητό μας είναι πλέον όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, καθιστώντας τα τροφιμογενή νοσήματα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την ασφάλεια των τροφίμων επειδή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι χημικές ουσίες αλληλοεπιδρούν με τα τρόφιμά μας και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται.

    Τα τρόφιμα μπορεί, επίσης, να αλλοιωθούν ή να γίνουν επικίνδυνα, εάν δεν γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά τους. Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί, η ερευνητική και επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τη δημιουργία ολιστικών σχεδίων και έργων που θα μας φέρουν πιο κοντά στο σύστημα που θα παρέχει επαρκή τροφή για όλους.

    Ο ΕΦΕΤ, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί, των συνεργασιών σε επιστημονικά δίκτυα και σε ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει αλλά και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης των καταναλωτών, συμβάλλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων. Επίσης, παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευσής τους σε θέματα ισορροπημένης διατροφής, ασφαλούς χειρισμού και αποθήκευσης των τροφίμων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ξεκινάει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου – Τι τρώμε
    σε Plus +
    Ξεκινάει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου – Τι τρώμε

    Ξεκίνησε σήμερα και επίσημα η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

    Από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 14η, ξεκινάει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, κατά τη διάρκεια της οποίας τιμάμε την Υπεραγία Θεοτόκο.

    Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου είναι αυστηρή και απαγορεύει τα παρακάτω:

    • Κρέας
    • Γαλακτοκομικά
    • Ψάρι (με εξαίρεση την γιορτή του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου)
    • Αυγά
    • Λάδι (επιτρέπεται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή)
    • Αλκοόλ (επιτρέπεται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή)

    Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η μόνη μέρα που επιτρέπεται το ψάρι είναι η 6η Αυγούστου, η οποία φέτος πέφτει ημέρα Τρίτη.

    Επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα 3-4 και 10-11 Αυγούστου, επιτρέπεται να φάμε λάδι και να πιούμε αλκοόλ.

    Φυσικά, εκτός από την αποχή στις παραπάνω τροφές, συστήνεται και η αποχή από την αμαρτία και το κουτσομπολιό, ενώ ενθαρρύνεται η προσευχή, η γενναιοδωρία και η άσκηση αγάπης.

    Τι τρώμε τον Δεκαπενταύγουστο

    Τον Δεκαπενταύγουστο η νηστεία καταλύεται, επομένως οι πιστοί μπορούν σε γενικές γραμμές να φάνε και να πιούν ό,τι θέλουν.

    Η μόνη εξαίρεση είναι όταν η 15η Αυγούστου πέφτει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή. Καθώς οι εν λόγω μέρες είναι μέρες νηστείας, ο Δεκαπενταύγουστος φέρνει μόνο την κατάλυση του ιχθύος.

    Για το 2024, όμως, ο Δεκαπενταύγουστος πέφτει ημέρα Πέμπτη, επομένως οι πιστοί δεν έχουν κανένα περιορισμό στο γιορτινό τους τραπέζι.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μεγάλη Πέμπτη: Τι ισχύει με τη νηστεία και το λάδι
    σε Plus +
    Μεγάλη Πέμπτη: Τι ισχύει με τη νηστεία και το λάδι

    Η Μεγάλη Πέμπτη που τρώμε λάδι. Τι ισχύει τελικά με τη νηστεία.

    Η Μεγάλη Πέμπτη είναι και αυτή μια ημέρα νηστείας τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με τις προσταγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι η μοναδική μέρα της Εβδομάδας των Παθών που επιτρέπεται η κατάλυση της νηστείας: Οι πιστοί μπορούν να φάνε λάδι.

    Μυστικός Δείπνος τη Μεγάλη Πέμπτη

    Αναλυτικότερα, η κατάλυση της νηστείας του λαδιού, δηλαδή το να μπορέσουμε να καταναλώσουμε λάδι τη Μεγάλη Πέμπτη, συνδέεται με ένα γεγονός: του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Χριστό. Ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης, γίνεται ο Μυστικός Δείπνος.

    Σύμφωνα με την παράδοση ο Ιησούς κοινωνεί τους μαθητές του δίνοντάς τους από ένα κομμάτι ψωμί που συμβολίζει το σώμα Του και κρασί που συμβολίζει το αίμα Του.

    Ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης πολλοί πιστοί κοινωνούν εις ανάμνηση τις Θείας Ευχαριστίας του Χριστού γεγονός που επιτρέπεται και την κατάλυση της αυστηρής νηστείας χωρίς λάδι μόνο για εκείνη τη μέρα. Σημειωτέον, η Μεγάλη Πέμπτη βρίθει εθίμων και παραδόσεων καθώς εκείνη τη μέρα βάφουμε τα κόκκινα αυγά και ζυμώνουμε τα πασχαλινά τσουρέκια και τα κουλουράκια της Λαμπρής.

    Το βράδυ ψάλλονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία περιφέρεται ο Σταυρός με τον Ιησού. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, στολίζεται ο Επιτάφιος έτσι ώστε το πρωί της επόμενης μέρας να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση.

    Η νηστεία και οι ελιές τη Μεγάλη Εβδομάδα

    Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης νηστεία συνίσταται στην πλήρη αποχή τροφής ή στην ξηροφαγία. Ωστόσο, επειδή μια τέτοια πρακτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τον λαό, έχει επικρατήσει η νηστεία να βασίζεται στην κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι τροφές που επιτρέπεται να καταναλώσουν οι νηστεύοντες είναι οι καρποί της γης, τα όσπρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή.

    Δεδομένου αυτού του κανόνα, οι ελιές θεωρούνται νηστίσιμη τροφή, καθώς αποτελούν καρπό της γης. Αντίθετα, η απαγόρευση σε κάθε μορφής λαδιού στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι προϊόν επεξεργασίας και με την προσθήκη λαδιού το φαγητό νοστιμίζει οπότε χάνεται το νόημα της νηστείας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τι τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα - Ποιες τροφές απαγορεύονται
    σε Plus +
    Τι τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα - Ποιες τροφές απαγορεύονται

    Ακόμα και αυτοί που δεν τηρούν τη νηστεία της Σαρακοστής, απέχουν από τα «απαγορευμένα» τρόφιμα την Μεγάλη Εβδομάδα, εν αναμονή της Ανάστασης.

    Η νηστεία της Σαρακοστής, που είναι ξεχωριστή σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας μας από τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Ακόμα και οι λιγότερο «ευσεβείς», συνηθίζεται να νηστεύουν την εβδομάδα του Θείου Πάθους, έστω και για λόγους καλής υγείας. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι μερικές ημέρες αποτοξίνωσης, ενόψει Πάσχα, μόνο καλό κάνουν στον οργανισμό μας.

    Ποιες τροφές αποκλείονται τη Μεγάλη Εβδομάδα λόγω νηστείας

    Η παράδοση θέλει η Μεγάλη Εβδομάδα να είναι εβδομάδα νηστείας, σε ένδειξη πένθους για το Θείο Πάθος. Αυτό σημαίνει πως τα ζωικά προϊόντα στο σύνολό τους -κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά- αποκλείονται από την διατροφή μας.

    Εξαιρούνται τα θαλασσινά -χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρια, όστρακα- τα οποία, επειδή δεν έχουν αίμα, δεν θεωρούνται ζώα. Πρόκειται για μια δοξασία η οποία ανάγεται στο ιουδαϊκό παρελθόν του Χριστιανισμού και η οι Εβραίοι ως γνωστόν έχουν μια σειρά από κανόνες που σχετίζονται με την κατανάλωση του κρέατος και των υπολοίπων ζωικών προϊόντων.

    Όμως η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς δεν εξαντλείται στην στέρηση του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Για τους πραγματικούς πιστούς, απαγορεύεται επίσης η κατανάλωση αλκοόλ καθώς και λαδιού την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

    Επιτρέπεται η κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, λαχανικών και φρούτων, θαλασσινών και, συγκεκριμένες ημέρες (Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Πέμπτη), λαδερών φαγητών.

    Οι τροφές που προτιμάμε την Μεγάλη Εβδομάδα

    Φρούτα, όσπρια, λαχανικά, χόρτα, ξηροί καρποί, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, ελιές, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, μέλι και μανιτάρια είναι από τις τροφές που μπορεί κανείς να καταναλώσει άφθονες μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

    Τα όσπρια ειδικά είναι σωστό να καταναλώνονται μαζί με ρύζι, κινόα ή φαγόπυρο, ένας συνδυασμός που δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ανάλογης με του κρέατος.

    Εξίσου απαραίτητα είναι σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το σέσκουλο, το κέιλ και πολλά άλλα, για το σίδηρο που περιέχουν και τα φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

    Προσοχή στην ζάχαρη

    Πολλές φορές αυτοί που νηστεύουν στρέφονται υπερβολικά πολύ στα φρούτα, τους χυμούς και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ακόμα και το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι ή τα συσκευασμένα δημητριακά μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, που δεν φαίνεται χωρίς μια προσεκτική ανάγνωση των συστατικών που περιέχουν.

    Ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς της νηστείας

    Ακόμα και οι πιο πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι δικαιούνται να μην τηρήσουν τους κανόνες της νηστείας υπό προϋποθέσεις. Βρέφη, λεχώνες, έγκυες γυναίκες, σοβαρά άρρωστοι και άνθρωποι πολύ προχωρημένης ηλικίας απαλλάσσονται, αφού οι διατροφικές ανάγκες τους δεν μπορούν να καλυφθούν με τα όσα προβλέπει ο «ιερός κανόνας».

    Πώς «σπάμε» τη νηστεία

    Οι πιστοί που θα τηρήσουν με ευλάβεια τους κανόνες της νηστείας, θα πρέπει να προετοιμάσουν κατάλληλα το «έδαφος» για την κατάλυση της νηστείας μετά την Ανάσταση. Όσο πιο αυστηρή είναι η νηστεία, τόσο πιο ήπια πρέπει να είναι η προσαρμογή, για να μην υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα για την υγεία μας.

    Γι’ αυτό, μετά από την Ανάσταση, το έθιμο προβλέπει σούπα -μαγειρίτσα ή κοτόσουπα ή ταχινόσουπα- που θα προετοιμάσει το στομάχι μας κατάλληλα για το πατροπαράδοτο αρνί, το κοκορέτσι, τις πίτες και ό,τι άλλο περιβλέπει το πασχαλινό έθιμο ανά περιοχή.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Η καλή και η «κακή» δίαιτα – Τι πρέπει να προσέξουμε
    Η καλή και η «κακή» δίαιτα – Τι πρέπει να προσέξουμε

    Στην σημερινή εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» οι ειδικοί εξήγησαν πώς μπορεί να επιτευχθεί η ασφαλής απώλεια βάρους.

    Ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του τηλεπαιχνιδιού «Τhe Chase», Ηλίας Αλεξίου, η Γιούλη Αργυρακοπούλου, δ/ντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας & Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την δίαιτα.

    Οι μύθοι γύρω από το «αδυνάτισμα» και οι παράμετροι που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Γιατί είναι τελικά επιτυχημένο το πλάνο διατροφής που είναι απλό;

    Καλεσμένος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη ο «Αδέκαστος Επιθεωρητής» του τηλεπαιχνιδιού «Τhe Chase», Ηλίας Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται μαζί πώς έχασε 30 κιλά σε περίπου έναν χρόνο.

    «Περιόρισα πάρα πολύ τις ποσότητες και με βοήθησε ένα ενέσιμο φάρμακο που πήρα ως διαβητικός. Το φάρμακο δεν θα βοηθήσει, εάν δεν έχεις συνειδητοποιήσει τι θέλεις να κάνεις», είπε ο Ηλίας Αλεξίου.

    Γιατί η δίαιτα γίνεται δυσκολότερη όσο περνούν τα χρόνια;

    Καθώς μεγαλώνουμε η πρώτη συνθήκη που αλλάζει είναι η ενεργειακή δαπάνη, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός φθίνει. Αυτό είναι συνάρτηση και της απώλεια και του σκελετικού μυός και καθώς μεγαλώνουμε έχουμε πολλές νοσηρότητες.

    Μία εύκολη δίαιτα είναι μια καλή δίαιτα

    Όταν δημιουργείται ένα πλάνο διατροφής θα πρέπει αν είναι εξατομικευμένο, να ταιριάζει στον τρόπο ζωής και στα οικονομικά του άλλου. Δεν μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να κάνει πράγματα που σε δύο μέρες ή σε δύο εβδομάδες θα τα παρατήσει, επεσήμανε η ειδικός.

    Μπορούν τα φάρμακα να συμβάλλουν απώλεια βάρους;

    Δεδομένου ότι ο Ηλίας Αλεξίου είναι διαβητικός, όπως ανέφερε και ο ίδιος, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό του τού συνταγογραφήθηκε για χορήγηση ένα ενέσιμο φάρμακα που έκρινε ο ειδικός που τον παρακολουθεί ότι είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσει.

    Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι τα συγκεκριμένα ενέσιμα σκευάσματα χρησιμοποιούνται και από ανθρώπους που δεν είναι διαβητικοί με σκοπό την απώλεια βάρους. Μάλιστα, η χρήση αυτού του φαρμάκου έγινε τόσο διαδεδομένη που εντέλει δημιούργησε ζήτημα έλλειψης προς τους ανθρώπους που για ιατρικός λόγους έπρεπε αν το λάβουν κι όχι για λόγους καλλωπισμού.

    Πάνω σε αυτό η κα. Αργυρακοπούλου ανέφερε: «Αν έχει κάποιος σακχαρώδη διαβήτη το φάρμακο αυτό είναι λαμπρό επίτευγμα. Όμως υπάρχουν κι άλλα φάρμακα για τη παχυσαρκία που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και καθοδήγηση. Πρέπει να χορηγούνται σε αυτούς που έχουν δείκτη μάζας σώματος κι άνω».

    Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά λειτουργούν επικουρικά με την διατροφή και με την άσκηση που δεν πρέπει να την αμελούμε, είπε η κα. Αργυρακοπούλου.

    Πηγή: in.gr - Image by freepick

  • Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
    Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

    Ανακαλύψτε τις παγίδες που μας παχαίνουν την περίοδο της νηστείας και δείτε αν μέχρι την Κυριακή του Πάσχα θα έχετε παχύνει ή αν θα έχετε μείνει στα κιλά σας και θα έχετε ρυθμίσει και τη χοληστερόλη σας

    Η νηστεία είναι μια ιδανική ευκαιρία να τραφούμε ισορροπημένα και υγιεινά, αποφεύγοντας, τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά η υπερκατανάλωση των οποίων σχετίζεται με την επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος. Πόσο μάλλον τώρα που τα σχολεία έχουν κλείσει, μένουμε περισσότερο σπίτι και το τσιμπολόγημα δύσκολα αποφεύγεται, η νηστεία είναι και μια καλή ευκαιρία να αποφύγουμε τα περιττά κιλά και το comfort food, δηλαδή το θερμιδογόνο παρηγορητικό φαγητό.

    Εάν όμως δεν προσέξουμε τότε θα πέσουμε σε παγίδες που τελικά θα μας παχύνουν. Δείτε ποιες είναι αυτές και πάρτε τα μέτρα σας!

    Ελιές στα γεύματα

    Εάν τις τρώτε καθημερινά χωρίς έλεγχο, περιορίστε τις σε 4-6 την ημέρα ή και λιγότερες.

    Χαλβάς

    Εάν τρώτε δύο ή περισσότερα μεγάλα κομμάτια καθημερινά, περιορίστε τα σε ένα το πολύ – ο χαλβάς είναι νόστιμος, υγιεινός, αλλά και πολύ θερμιδογόνος.

    Καταναλώνετε νηστίσιμα γλυκά

    Περιορίστε τα γλυκά του κουταλιού και τα παστέλια σε 2-3 φορές την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα νηστίσιμα κουλουράκια, αλλά και τις κάθε λογής νηστίσιμες πίτες.

    Ξηροί καρποί

    Πόσο συχνά τρώτε ξηρούς καρπούς; Αν τρώτε καθημερινά, 1-2 χούφτες μην εκπλαγείτε αν δείτε το δείκτη της ζυγαριάς να μετακινείται προς τα δεξιά. Περιορίστε τους σε 2-3 φορές την εβδομάδα.

    Ψωμί

    Όχι νηστεία δεν σημαίνει μισή φρατζόλα ψωμί την ημέρα! Μην υπερβαίνετε τις δύο με τρεις φέτες ημερησίως. Επίσης αποφύγετε τις γενναίες βουτιές με το ψωμί στο λάδι της σαλάτας ή του φαγητού. Περιοριστείτε σε τρεις φορές την εβδομάδα όταν έχετε ένα ωραίο λαδερό φαγητό.

    Μέγεθος μερίδας

    Εάν θέλετε τη διπλάσια ποσότητα για να χορτάσετε, από ότι συνήθως μάλλον κάτι δεν κάνετε καλά. Φροντίστε κάθε μέρα να τρώτε 2-3 φρούτα και 1-2 σαλάτες. Επίσης αποφύγετε τα έτοιμα π.χ. πίτες και μην καταφεύγετε σε ψωμί και χαλβά για να χορτάσετε. Βάλτε στη διατροφή σας όσπρια, λαδερά και θαλασσινά και μην αυξήσετε την ποσότητα ζυμαρικών σε εβδομαδιαία βάση.

    Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να υπερβάλετε στην ποσότητα του γεύματός σας, να τρώτε ποικιλία νηστίσιμων πιάτων, να τρώτε καθημερινά φρούτα και σαλατικά, να αποφεύγετε τα νηστίσιμα κουλουράκια και να καταναλώνετε ψωμί με μέτρο.

    Εάν αποφύγετε τις παγίδες και νηστέψετε με υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο στο τέλος της Σαρακοστής θα δείτε ότι έχετε μέινει στα κιλά σας, ίσως και να έχετε χάσει βάρος. Επίσης δεν αποκλείεται να δείτε και αλλαγές προς το καλύτερο, στο λιπιδαιμικό σας προφίλ, δηλαδή μείωση στην ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

    Η νηστεία, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να ωφελήσει και όσους έχουν υπέρταση. Όταν όμως χαρακτηρίζεται από υπερβολικές στερήσεις και λανθασμένες διατροφικές επιλογές, μπορεί να εξασθενήσει τον οργανισμό κάτι που δεν είναι επιθυμητό, ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ταλαιπωρούνται από χρόνια νοσήματα, αλλά και για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας – ιδιαίτερα όταν έχουν μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Σαρακοστή και νηστεία: Τα οφέλη στην υγεία μας
    Σαρακοστή και νηστεία: Τα οφέλη στην υγεία μας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ξεκινώντας επίσημα η περίοδος της Σαρακοστής, πολλοί επιλέγουν να νηστέψουν είτε για αμιγώς θρησκευτικούς λόγους είτε γιατί δίνεται μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού. Η νηστεία μας παρακινεί στο να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, να αποβάλλουμε για ένα χρονικό διάστημα βλαβερές για την υγεία μας διατροφικές συνήθειες και να ενσωματώσουμε άλλες σε καθημερινή σχεδόν βάση.

    Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Βίκυ Παπαχριστοπούλου, μιλά στο ilialive για τα οφέλη της νηστείας σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο, εξηγεί ποιες τροφές είναι ευεργετικές και ποιες πρέπει να περιορίζονται στην περίοδο της νηστείας, αν είναι υγιεινό να νηστεύουν τα παιδιά και κατά πόσο η νηστεία παχαίνει.

    Ποια τα οφέλη της νηστείας;

    Η νηστεία είναι ένας τρόπος για την πρόληψη παθήσεων αλλά και σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι συσχετίζεται με τον περιορισμό της κατάθλιψης. Ωστόσο, στη νηστεία υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, με τις οποίες πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι νηστεύουν ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με διατροφικές ελλείψεις.

    Παιδιά και νηστεία. Από ποια ηλικία επιτρέπεται;

    Ως ειδικός Διατροφολογος , δε θα πρότεινα τη νηστεία στα παιδιά, ειδικότερα σε μικρές ηλικίες, κάτω 6 ετών. Ως άτομο όμως που σέβεται τις αρχές της θρησκείας και της οικογένειας αυτό που θα πρότεινα είναι να νηστεύουν για λίγες ημέρες . Για παράδειγμα την εβδομάδα του Πάσχα, ή μεμονωμένες ημέρες (Τετάρτη-Παρασκευή). Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού καθώς και αν έχει κάποιες διατροφικές ελλείψεις .Το βασικό είναι πως στην νηστεία, αν αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης σιδήρου, ασβεστίου και πρωτεϊνών, Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές μορφές διατροφής

    Ποιες τροφές είναι ευεργετικές να έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιό μας και ποιες να περιορίσουμε

    Για να αντικαταστήσουμε την πρωτεΐνη του κρέατος που στερούμαστε με τη νηστεία , καλό είναι να συνδυάσουμε τα όσπρια με ρύζι ή ξηρούς καρπούς για να συμπληρωθούν τα αμινοξέα τους και να γίνει μια πλήρης πρωτεΐνη. Λόγω επίσης της αποχής μες από τα γαλακτοκομικά, πρέπει να προσέξουμε την πρόσληψη ασβεστίου έτσι κρίνεται απαραίτητο να εντάξουμε στη διατροφή μας αμύγδαλα, μπρόκολο, χαλβά και σουσάμι που έχουν υψηλό ασβέστιο. Τέλος επειδή στη νηστεία απουσιάζει η πιο ισχυρή μορφή σιδήρου που βρίσκεται στο κρέας, θα πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιό μας οι φακές, τα αποξηραμένα βερίκοκα κ .α και θα πρέπει να τα συνδυάζουμε με βιταμίνη C και φυλλικό οξύ για μέγιστη απορρόφηση. Έτσι μπορούμε με το φαγητό να σερβίρουμε μπρόκολο που έχει βιταμίνη C ή να τρώνε μετά το γεύμα ακτινίδια, πορτοκάλι ή φράουλες που είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνη C.

    Μύθος ή πραγματικότητα ότι η νηστεία παχαίνει;

    Κατά τη διάρκεια της νηστείας, στην πλειοψηφία των ατόμων που νηστεύουν παρατηρείται αύξηση του σωματικού τους βάρους. Παρ' όλο που οι νηστίσιμες τροφές αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, η αποχή από το κρέας και τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες μας δυσκολεύει να νιώσουμε κορεσμό και έτσι καταφεύγουμε στην υπερκατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά που οδηγούν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους !

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch