Ο πόλεμος που δέχθηκε, οι δίσκοι που πλήρωσε από την τσέπη του και το τραγούδι που τον έφερε στην Αθήνα.
Καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» βρέθηκε ο Βασίλης Καρράς, ο οποίος αφηγήθηκε με συγκίνηση την περιπετειώδη διαδρομή του. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τα μεροκάματα στο αμαξοστάσιο και η πρώτη βραδιά που τραγούδησε στην ταβέρνα της γειτονιάς. «Εισέπραξα πίκρα, πόνο, στεναχώρια και μεγάλες χαρές. Μέχρι να σε βάλει ο κόσμος στο σπίτι του, τότε γίνεσαι μεγάλος. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να πετάει και τον πρόλαβα στο τσακ. Όταν είσαι αυτός που είσαι, στην καθημερινότητά σου, όλα τα κερδίζεις.
Κανενός ξεκίνημα δεν είναι απλό. Τους πρώτους δίσκους τους έβγαζα μόνος μου, τους πρώτου δέκα δίσκους. Με έπιασε η αστυνομία με τον αδερφό μου να κολλάμε αφίσες και μόλις είδαν ποιος είμαι κατάλαβαν. Έκανα τρεις δουλειές, ήμουν μουτζούρης αυτοκινήτων και το σαββατοκύριακο τραγούδαγα. Το 1978 με έφερε ο Μίμης Πλέσσας σε εταιρία και λέει εγώ θα γράψω τα μισά τραγούδια και θα τον στηρίξουμε. Λένε μόλις κλείσαμε λαϊκό τραγουδιστή, τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο. Ξαναγύρισα πίσω περιμένοντας να χτυπήσει η πόρτα. Η πόρτα όμως δεν χτυπάει αν δεν χτυπήσεις εσύ.
Το 1959 είμαι 8 - 9 χρονών και είχε βγει “Το τελευταίο βράδυ μου” του Καζαντζίδη και το έχω μάθει απέξω. Πήγα και έσπασα ένα μπολ στο σπίτι και το έκανα ηχείο. Φωνάζω τους φίλους μου και κάνουμε μπάντα. Έρχεται η μάνα μου, ξύλο, όσο πιο πολύ με βάραγε, τότε περισσότερο ήθελα να γίνω τραγουδιστής. Η μαμά μου τραγούδαγε παραδοσιακά πάρα πολύ ωραία. Έκανα αμέτρητες δουλειές στη ζωή μου, έπειτα έχασα τον πατέρα μου στα 17, ήταν οικοδόμος και η μητέρα μου καθαρίστρια.
Πήγαινα στα σπίτια που καθάριζε η μητέρα μου να τη βοηθήσω και δεν ήθελε, στεναχωριόταν. Η πρώτη επαγγελματική ενασχόληση ήταν όταν ένα βράδυ, πάμε σε ένα ταβερνάκι με την παρέα μου και αρχίσαμε να τραγουδάμε όλοι μαζί και είναι ένας μουσικός και μου λέει δεν έρχεσαι τα Σάββατα να λες κανένα τραγουδάκι. Λέω ντρέπομαι. Ήταν ένα μαγαζί που χώραγε 150 άτομα και έλεγαν λαϊκά και ποντιακά. Στην πρεμιέρα ήρθε όσος κόσμος έρχεται και σήμερα στις πρεμιέρες μου. Ήρθε όλη η γειτονιά, έκλεισε ο δρόμος. Δεν μπόρεσαν να μπουν στο μαγαζί. Εκεί άρχισα να νιώθω τη φλόγα.
Τα λάθη, οι πίκρες και η τελική καταξίωση
Το 1976 άφησα την άλλη δουλειά. Έκανα τέσσερις εμφανίσεις τη βραδιά, άλλαζα ρούχα μέσα στο αυτοκίνητο. Ήταν δύσκολος ο δρόμος ν' ανοίξει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Το είχα βάλει στόχο να τα καταφέρω και είμαι σε ένα γραφείο μέσα, έχω φάει ένα πούλημα καλό, μεγάλο παραμύθι, εγώ είπα όμως δεν πειράζει. Έρχεται ένας τύπος που μου άρεσε η φάτσα του. Λέω ποιος είναι αυτός. Είχε ένα μαγαζί στο τέρμα της Πατησίων. Του λέω ποιον έχεις μέσα, τον Τζίμη Πανούση μου λέει και τελειώνει αύριο. Ωραία λέω, ξεκινάμε τη Δευτέρα. Κάνω 15 μέρες εκεί κα πήραν άλλη τροπή τα πράγματα και άρχισα να κατεβαίνω στην Αθήνα.
Όταν ήρθα εδώ, έφαγα πάρα πολύ μεγάλο πόλεμο. Δηλαδή δεν γράφονται σε βιβλίο. Να φανταστείς ότι αναγκάστηκα να βάλω φρουρά στο σπίτι μου. Εγώ τι δουλειά έχω με την φρουρά που δεν πείραξα άνθρωπο στη ζωή μου για να βάλω δύο τρία άτομα; Λες γιατί αφού δεν μπήκα στα πόδια κανενός. Πέρασα τρία χρόνια πάρα πολύ δύσκολα μέχρι που αναγκάστηκα να πουλήσω το σπίτι μου και να πάω σε διαμέρισμα για να ησυχάσω. Δεν χρειάζεται να πω πράγματα πιο βαθιά».
Ο λόγος που απέρριψε «Το Παλιό μου Παλτο»
Το «Το Παλιό μου Παλτο» είναι ένα τραγούδι που αγαπήσαμε μέσα από τη φωνή του Χρήστου Δάντη. Ωστόσο, ήταν να το πει αρχικά ο Βασίλης Καρράς. «Ο τρόπος που το είπε ο κουμπάρος μου είναι να πας να αυτοκτονήσεις. Του λέω του Λάκη Παπαδόπουλου δεν μπορώ να καταλάβω τι λες. Μου το έστειλε σε κασέτα, το έχω στο γραφείο μου. Αν τη βάλεις παθαίνεις ανακοπή, δεν καταλαβαίνεις τίποτα» ανέφερε ο λαϊκός τραγουδιστής.
«Όντως εξαιτίας του Βασίλη βρέθηκα εγώ, σε αρκετά μικρή ηλικία για έναν τραγουδιστή, να πω το εμβληματικό μου τραγούδι, αυτό που με χαρακτήρισε τα επόμενα χρόνια έως τώρα. Και εγώ άκουσα αυτή την κασέτα, και προσπάθησα να μαντέψω τη μελωδία που τραγουδούσε ο Λάκης. Μετά είπε στη Σάννυ Μπαλτζή να μου γράψει το στίχο πιο καθαρά γιατί δεν καταλάβαινα και έτσι έτυχε να τραγουδήσω αυτό το τραγούδι που με χαρακτήρισε» πρόσθεσε ο Χρήστος Δάντης.
Παράλληλα, ο Βασίλης Καρράς αναφέρθηκε στη νέα ζωή που έχει δημιουργήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας. Ο δημοφιλής τραγουδιστής έχει φάρμα και παράγει μόνος του βιολογικά προϊόντα. «Και η δουλειά του τραγουδιστή και η δουλειά του αγρότη είναι σκληρές».
Πηγή: Ethnos.gr