Life & Style

Καυγάδες για λεφτά: Τι να κάνω;

Καυγάδες για λεφτά: Τι να κάνω;

Ποιο είναι το πρόβλημα που έτσι και ακουμπήσει την σχέση σου, οι πιθανότητες να την βγάλετε καθαρή είναι μικρές;

Δεν είναι η απιστία, πάντως. Για την ακρίβεια, δεν είναι επίσης:

Ένα, το ψέμα.

Δύο, η αδιαφορία.

Η απιστία πάντως δεν είναι. Τα λεφτά είναι. Επειδή τα συναισθηματικά προβλήματα κάπως μπορούν να βρουν τον δρόμο τους. Κουβέντα χρειάζεται, άντε και καμιά προσωπική επιφοίτηση ότι η ανασφάλειά σου πάει χαλάσει κάτι καλό. Τα λεφτά όμως είναι εντελώς πρακτικό και ενήλικο ζήτημα, και δεν λύνονται μόνο με την συζήτηση. Ειδικά αν ξαφνικά εμφανιστεί ένα χρέος από το πουθενά.

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι καυγάδες για τα οικονομικά που συμβαίνουν στις σχέσεις - αλλά και μερικές ιδέες για το πώς να διαχειριστείτε το θέμα αξιοπρεπώς.

1. Μισώ τον τρόπο που ξοδεύεις
Συχνότατο φαινόμενο. Αν τα αντίθετα έλκονται, είναι πολύ λογικό κάποια στιγμή να τα φτιάξουν ένα άτομο που αποταμιεύει με ένα άτομο που ξοδεύει. Και αυτό δεν είναι γιν-γιανγκ, επειδή και οι δυο πλευρές μπορούν να το παρακάνουν. Ή να δημιουργείται μια δυναμική που να προκαλεί ένταση. Μήπως ο ένας κερδίζει για να χαλάει ο άλλος; Μήπως ο άλλος που χαλάει παίζει Τζένγκα με τα οικονομικά του σπιτιού; Η καλύτερη κουβέντα που μπορεί να γίνει εδώ είναι να προσπαθήσετε να βρείτε έναν τρόπο να συγχρονιστείτε λίγο. Που σημαίνει είτε ο χαλαρός παρτενέρ να μαζευτεί λιγάκι, είτε ο μαζεμένος να χαλαρώνει πού και πού. Αν η κατάσταση μοιάζει πολύ συναισθηματικά μίζερη, μουδιάστε την με σκληρή λογική: Βγάλτε αποδείξεις και ξεκινήστε τα λογιστικά. Η αλήθεια πονάει.

2. Ποιος φέρνει το κασέρι;
Δεν υπάρχει χειρότερη δυναμική για μία σχέση από το να γίνεται ο ένας σύντροφος το Κεφάλαιο και ο άλλος ο Προλετάριος. Η σχέση αυτών των δύο είναι προβληματική, στη καλύτερη. Επίσης όσο πιο μεγάλο το κενό στους μισθούς, τόσο μεγαλύτερο το στρες που θα νιώθετε (ειδικά ο πιο φτωχός σύντροφος) κάθε φορά που θα αναφέρεται οτιδήποτε έχει να κάνει με λεφτά. Εδώ η κατάσταση μπορεί να μοιάζει αφόρητη, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλή: Χωρίζουμε ο καθένας τα λεφτά του, και είμαστε εντάξει με αυτό; Ή συνειδητοποιούμε ότι παίζει και λίγη οργή εδώ πέρα; Στην δεύτερη περίπτωση, ο χωρισμός μοιάζει μονόδρομος.

3. Χρωστάω
Χρωστάει ο καθένας τα δικά του ή χρωστάτε κάτι μαζί; Ένα δάνειο, ας πούμε. Μπορεί να μην συμφωνείτε στο πώς πρέπει να το διαχειριστείτε αν είναι κοινό ζήτημα. Ή μπορεί ο ένας σύντροφος να έχει μερικές απόψεις για τις οικονομικές επιλογές του άλλου. Και επειδή το χρέος είναι από μόνο του αρκετά μίζερο πράγμα για την ψυχολογία, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να επηρεάσει και την σχέση σας. Εδώ, λοιπόν, δεν χωράει εγωισμός. Ένας απ' τους δυο σας θα το έχει καλύτερα με τα οικονομικά. Ήρθε η ώρα να αναλάβει τα ηνία για λίγο: Οργάνωση, χρονοδιαγράμματα, όρια. Ο άλλος σύντροφος μπορεί να δείξει την ευγνωμοσύνη του για τις δωρεάν υπηρεσίες λογιστή με τους εξής τρόπους: Σεξ, δουλειές του σπιτιού, πληρωμές που δεν μπορούν να γίνουν online, και μια φορά το εξάμηνο να βάζει τα χέρια στους κροτάφους και μετά από λίγο να λέει "Είσαι ο πιο κουλ άνθρωπος που ξέρω".

4. Μήπως να πάρω αυτοκίνητο;
Όχι, να μην πάρεις αυτοκίνητο. Οι μεγάλες αγορές δεν γίνεται να εγκρίνονται μόνο από το ένα άτομο. Αυτοκίνητο, σπίτι, διακοπές - και αυτά είναι πράγματα που θα σκέφτεστε αν έχετε στην άκρη χρήματα για αυτά. Σε μια σχέση που συνυπάρχουν δύο χαμηλόμισθοι άνθρωποι, το πιθανότερο είναι οι καθημερινές τριβές για "μεγάλα" έξοδα να είναι για πιο φτηνά πράγματα. Οπότε εμείς θα πούμε ότι καλό είναι οι αγορές που ξεπερνούν σε μπάτζετ την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ να συζητιούνται, αν έχετε κοινά οικονομικά. Και αν είστε και οι δύο οικονομικά άνετοι, αυτό δεν σημαίνει ότι στις μεγάλες σας αποφάσεις δεν πρέπει να υπολογίζετε πώς αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την σχέση σας.

Πηγή: in2life.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup