Life & Style

Πώς να του μιλήσεις όταν γίνεται αμυντικός

Πώς να του μιλήσεις όταν γίνεται αμυντικός

Αν ποτέ έχεις μπλέξει σε διαφωνία με άντρα που δεν λέει να σε ακούσει και τα παίρνει όλα σαν επίθεση, θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε.

Είναι κλισέ, αλλά όλα τα κλισέ κάπου βασίζονται. Και το κλισέ θέλει τους άντρες που δεν ξέρουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους να φτάνουν κάποια στιγμή στο ταβάνι της ανοχής τους, και μετά... μετά, βασικά, να παγώνουν την κουβέντα σε έναν αέναο κύκλο. Είτε με το να πιάνονται από μια μικρή λεπτομέρεια και να την αρμέγουν μέχρι να βγάλει αίμα, είτε με το να γίνονται αμυντικοί και να θεωρούν τα πάντα επίθεση.

Και αν διάβασες αυτή την παράγραφο και είπες "Χμ, όντως κάποιες φορές συμβαίνει αυτό", είσαι σε καλό δρόμο. Αν την διάβασες και η αντίδρασή σου ήταν κάτι σαν "Εγώ δεν είμαι έτσι", τότε χρειάζεσαι αυτό το κείμενο πολύ. Plot twist: Αυτό το εννοούμε άσχετα με το φύλο σου. Επειδή ο εγωισμός είναι πανανθρώπινο χαρακτηριστικό.

Τώρα, αν βρεθείς ποτέ απέναντι σε ένα άτομο που αντιδρά έτσι, να θυμάσαι τα εξής:

Ο θυμός είναι κραυγή για βοήθεια

Η παροιμία λέει "σκυλί που γαυγίζει, δεν δαγκώνει", και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο απ' ό,τι νομίζεις. Δεν μιλάμε για περιπτώσεις που οι αντιδράσεις γίνονται βίαιες, και επίσης δεν λέμε ότι ένας άνθρωπος που είναι σκυλί-που-γαυγίζει δικαιολογείται αυτόματα. Στην οργή, όμως, απαντάμε αρχικά με ενδιαφέρον. Γιατί είσαι οργισμένος; Που μας πάει στον πιο σημαντικό κανόνα...

...Ψυχραιμία

Όχι για σπάσιμο. Όχι για να αποδείξεις ότι είσαι πιο κουλ. Ούτε καν για να νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου μετά. Ψυχραιμία επειδή όταν ένας άνθρωπος κάνει σαν μικρό παιδί, κάποιος άλλος πρέπει να κάνει τον ενήλικα. Και αυτοί οι ρόλοι αλλάζουν συχνά. Και όταν σταματήσουν να το βλέπουμε σαν μάχη, αλλά σαν σκυταλοδρομία, θα υπάρχουν και λιγότερες διαφωνίες.

Βοήθησέ τον να νιώσει ασφαλής συναισθηματικά

Ακόμα κι αν χρειαστεί να το κάνεις με τους πιο πεζούς, φωναχτούς, μη συναισθηματικούς τρόπους: "Μπορείς να μου πεις ό,τι θες και δεν θα σε κρίνω. Δεν θα σε θεωρήσω αδύναμο, ούτε μη ικανό". Να το λες και να το εννοείς, όμως.

Προσπάθησε όντως να καταλάβεις

Για να γίνεται αμυντικός, σημαίνει ότι φοβάται πως κρίνεται. Ο θυμός μπορεί να κατευναστεί με κατανόηση. Δεν λέμε ότι είναι εύκολο, αλλά λέμε ότι είναι αναγκαίο. Οι θυμωμένοι άνθρωποι μιλούν διαφορετική γλώσσα, και πρέπει να μάθουμε ο ένας την γλώσσα του άλλου.

Μην επεμβαίνεις και μην προδικάζεις

Η παγίδα στην οποία πέφτουν ακόμα και οι πιο καλοί και ψύχραιμοι: Από ένα σημείο και μετά νομίζεις ότι ξέρεις έναν άνθρωπο τόσο καλά, έχεις ρίξει και πέντε-έξι υποθετικούς καυγάδες μαζί του στο κεφάλι σου, και θαρρείς πως μπορείς να προβλέψεις τις αντιδράσεις του λέξη προς λέξη. Αμ, δε. Και θα φανείς ο μ#λ#κας της υπόθεσης, και θα χάσεις και το δίκιο σου

Πηγή: in2life.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup