Life & Style

Γιατί νιώθω συναισθηματική ανασφάλεια στη σχέση μου;

Γιατί νιώθω συναισθηματική ανασφάλεια στη σχέση μου;

Είναι θέμα εμπιστοσύνης; Έχει να κάνει με προσωπικά άλυτα θέματα; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί νιώθετε συναισθηματική ανασφάλεια.

Έρωτας και δέσμευση στη σχέση συνεπάγεται εμπιστοσύνη και άνοιγμα στον άνθρωπό μας. Ωστόσο, ορισμένα άτομα νιώθουν ανασφάλεια στη σχέση τους, γιατί ακριβώς δυσκολεύονται στο κομμάτι της εμπιστοσύνης. Δυσκολεύονται να νιώσουν άνετα, να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο και να ανοιχτούν συναισθηματικά.

Σε όλες τις σχέσεις, για να μπορεί κανείς να εκφραστεί ελεύθερα και να είναι ο εαυτός του, είναι απαραίτητο να νιώθει ασφάλεια. Αν δεν υπάρχει αυτή η συνθήκη, τότε θα «νικήσει» η ανασφάλεια και η αμφιβολία.

Αν ανήκετε σε εκείνη τη μερίδα τον ανθρώπων που αποφεύγουν το δέσιμο για να μην πληγωθούν, τότε ίσως νιώθετε ανασφάλεια γενικά στις σχέσεις σας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κι άλλα σημάδια, τα οποία ίσως και να μην είναι τόσο προφανή.

1. Έλεγχος και ζήλεια

Προσπαθείς να ελέγχεις είτε τη σχέση (τις κοινές δραστηριότητες με τον σύντροφό σου) είτε τον ίδιο τον σύντροφο σου (το πρόγραμμά του για παράδειγμα). Ίσως νιώθεις την ανάγκη να ελέγχεις τη σχέση για να μην νιώθεις απειλή.


Αυτή η ανάγκη για έλεγχο, και το γεγονός ότι οδηγεί σε ανασφάλεια, θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη κι ότι υπάρχουν βαθύτερα ψυχολογικά προβλήματα, όπως αυτό μίας ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Η ανασφάλεια μετά, εκδηλώνεται με τη μορφή της ζήλειας. Σίγουρα σε μία σχέση υπάρχουν στιγμές ζήλειας, ωστόσο, αν είναι υγιής, δεν είναι συχνές και έντονες, σε αντίθεση με εκείνες τις σχέσεις που βασιλεύει η ανασφάλεια.

Αν θέλετε να περιορίσετε τη ζήλεια, σε πρώτο στάδιο καλό είναι να περιορίσετε όλες τις συμπεριφορές που απορρέουν από αυτή. Για παράδειγμα, μπορείτε να σταματήσετε να ρωτάτε τον σύντροφό σας τι ώρα θα γυρίσει και ποιος του έστειλε μήνυμα. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να εντοπίσετε τον λόγο που ζηλεύετε και νιώθετε την ανάγκη για έλεγχο -ωστόσο αυτό θέλει σαφώς περισσότερη δουλειά και τη βοήθεια ενός ειδικού.

2. Η συνεχής αναζήτηση τρυφερότητας και στοργής

Κλασική ένδειξη ανασφάλειας στη σχέση είναι ο τακτικός έλεγχος του συντρόφου σας σχετικά με το αν σας δείχνει αγάπη και τρυφερότητα. Είναι λογικό να θέλετε να αισθάνεστε ξεχωριστοί, αλλά είναι κάπως τοξικό να «μετράτε» τις φορές που ο σύντροφός σας κάνει κάτι όμορφο για εσάς. Ή να συγκρίνετε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζετε εσείς την αγάπη σας με τον δικό του.

Λόγου χάρη, αν χρησιμοποιείτε φράσεις όπως «δεν με αγαπάς όπως αγαπάς τους φίλους σου» ή «μου δείχνεις στοργή μόνο όταν είμαστε μπροστά σε άλλους», τότε αυτό είναι σημάδι φόβου, ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ωστόσο σε περίπτωση που τέτοιου είδους σχόλια γίνονται σε χαμηλή συχνότητα και όχι με σκοπό να δημιουργηθεί ένταση, μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικά.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση κρατούν τις ανάγκες τους και απαιτήσεις τους για τον εαυτό τους, για μην αναστατώσουν τον σύντροφό τους, με αποτέλεσμα να μην τις εκφράζουν. Αυτό όμως μπαίνει εμπόδιο στη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού, μία ακόμα αιτία ανασφάλειας στη σχέση.

3. Η απόκρυψη σκέψεων και επιθυμιών με στόχο την αποφυγή των συγκρούσεων


Η επικοινωνία προϋποθέτει συζήτηση, ακόμα και διαφωνία· συμπεριφορές απολύτως υγιείς σε μία σχέση. Βασικά, οι διαφορές και διαφωνίες σε μία σχέση, είναι και λιγάκι απαραίτητες, ώστε να κατανοήσει κάθε σύντροφος τα όρια και τις ανάγκες του άλλου.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αποφεύγουν οποιαδήποτε διαφωνία, καθώς θεωρούν ότι είναι ένα σημάδι «ασυμφωνίας χαρακτήρων». Το αποτέλεσμα; Τα μέλη της σχέσης δεν εξωτερικεύουν τις σκέψεις τους και προσπαθούν να μιλούν μόνο για θέματα στα οποία σίγουρα συμφωνούν με τους συντρόφους τους.

Αυτή η έλλειψη αυθορμητισμού -δεν γίνεται να σκέφτεται κάποιος ποιο είναι το επόμενο θέμα που θα συζητήσει- είτε δημιουργεί ανασφάλεια στη σχέση, είτε επιτείνει μια ήδη υπάρχουσα ανασφάλεια. . Και αυτό ενδεχομένως μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε ομηρικούς καυγάδες.

Το θετικό είναι ότι αυτά τα σημάδια δεν είναι χρήσιμα μόνο για την ανίχνευση της ανασφάλειας στη σχέση, αλλά μας βοηθούν, όταν τα εντοπίσουμε, να τα αλλάξουμε και να την αφήσουμε πίσω μας.

Πηγή: in2life.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup