Οι άβολες ερωτήσεις που πρέπει να γίνουν
Αν είστε μαζί 5,7, 10 χρόνια και βάλε, καταρχάς συγχαρητήρια που φτάσατε μέχρι εδώ. Όσοι βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις, ξέρουν ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζονται πολλές συζητήσεις, υποχωρήσεις και συμβιβασμοί που θα ευνοούν και τις δύο πλευρές.
Ας πούμε όμως ότι τα καταφέρατε και συνεχίζετε ακάθεκτοι. Το ότι είστε ακόμη μαζί, δεν σημαίνει ότι και όλα είναι καλά. Μπορεί να μένετε μαζί από συνήθεια, λόγω των παιδιών ή επειδή δεν έχετε καν σκεφτεί αν παίρνετε και οι δύο ικανοποίηση από τη σχέση. Αν λοιπόν δεν μιλάτε πολύ συχνά για όλα αυτά που αφορούν τη σχέση σας, υπάρχουν 5 ερωτήσεις, που τις λες και άβολες, αλλά είναι χρήσιμες για το μέλλον (αλλά και το παρόν). Και πρέπει να απαντηθούν και από τους δύο.
Είσαι χαρούμενος/η με την κοινή ζωή μας;
Δεν μιλάμε φυσικά για μία ερώτηση που θα έχει ως απάντηση ένα απλό ναι ή όχι. Είναι από αυτές τις ανοιχτού τύπου που μπορεί κάποιος να αναλύσεις τις σκέψεις του. Μπορεί σε γενικές γραμμές να είναι χαρούμενος αλλά να ήθελε καλύτερη σεξουαλική ζωή ή να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί. Μέσα από μία γενική ερώτηση, φτάνεις σε συγκεκριμένα σημεία.
Εύχεσαι να είχαμε/μην είχαμε παιδιά;
Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Όπως και δεν υπάρχει σωστή ή λάθος ηλικία για να πάρεις μία ανάλογη απόφαση. Ναι, δεν μπορείς να επιστρέψεις τα παιδιά που έχεις κάνει, αλλά το να μιλάς για το πώς νιώθεις για αυτόν τον ρόλο, δεν σε κάνει κακό γονιό (ή άνθρωπο). Όσο περισσότερο μιλάμε με ειλικρίνεια, ακούμε τον εαυτό μας και τον άλλο και βοηθάμε τη σχέση να εξελιχθεί. Αν η σχέση ξεκίνησε με το «δεν θέλουμε παιδιά» αλλά αυτό έχει αλλάξει, μπορείτε να το θέσετε εκ νέου. Η σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός και τα θέλω αλλάζουν. Το θέμα είναι να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και ειλικρινείς. Και μεταξύ μας και με τον εαυτό μας.
Νιώθεις ακόμα ερωτευμένος/η;
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Έρωτας δεν σημαίνει μόνο να νιώθεις αυτό το πάθος της αρχής. Έρωτας είναι να συνεχίζεις να γοητεύεσαι από τον άλλο, να τον θέλεις ακόμα ερωτικά και να νιώθεις την ανάγκη να τον διεκδικείς και να κρατάς τη σχέση ζωντανή. Ακόμα και όταν υπάρχουν φάσεις ρουτίνας ή δύσκολων συνθηκών. Και είναι καλό να ξέρουμε πώς νιώθουμε και οι δύο, ακόμα και αν μας πονέσει η απάντηση.
Πώς βλέπεις το μέλλον μας;
Η σχέση δεν είναι δεδομένη και δεν σημαίνει ότι ο σύντροφός μας κάνει τις ίδιες σκέψεις ή έχει τις ίδιες ανάγκες. Είναι σημαντικό να μιλάμε για τα μικρά και καθημερινά, αλλά αν κάποιος θέλει να μετακομίσει στο χωριό του και ο άλλος δεν θέλει, καλό είναι να το ξέρουν και οι δύο. Αν και δεν ξέρουμε πού θα μας βρει η ζωή τα επόμενα 5 χρόνια, πρέπει να μιλάμε και να μην μαντεύουμε.
Πώς νιώθεις συνολικά για τη ζωή σου;
Εδώ δεν μιλάμε για την κοινή ζωή, αλλά για την ατομική. Μπορεί μία σχέση να λειτουργεί καλά, αλλά ένας άνθρωπος να υποφέρει εξαιτίας της δουλειάς, των συγγενών ή θεμάτων ψυχικής υγείας. Το ζητούμενο είναι να είμαστε πρώτα καλά εμείς οι ίδιοι, να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας, να εξελισσόμαστε ατομικά και να χαιρόμαστε τη ζωή και μετά να το κάνουμε ως ζευγάρι.