Οι βιοχημικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε
Πρόκειται για ένα ανεξάντλητο θέμα, το οποίο ούτε η ίδια η επιστήμη δεν έχει μπορέσει να αναλύσει εις βάθος. Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε, πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να ερωτευτούμε, τι ουσίες εκκρίνει ο εγκέφαλος κατά το διάστημα αυτό, αλλά και πως αυτές μας επηρεάζουν.
1. Το πρώτο στάδιο του έρωτα επιδρά στον εγκέφαλό όπως επιδρά η χρήση ναρκωτικών
Οι έρευνες έδειξαν πως ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου που έχει, μόλις, ερωτευθεί παρουσιάζει την ίδια δράση, με αυτόν ενός ανθρώπου που κάνει χρήση ναρκωτικών.
"Πραγματοποιώντας εγκεφαλογράφημα σε ανθρώπου που είχαν ερωτευτεί ανακαλύψαμε έντονη δραστηριότητα σε τμήματα του εγκεφάλου, που διεγείρονται, συνήθως, σε χρήστες ναρκωτικών", τονίζουν οι επιστήμονες. Μάλιστα, παρατήρησαν έντονη δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την παραγωγή της ντοπαμίνης, ουσία που ανεβάζει τη διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη.
2. Σε ερωτευμένα άτομα, η κριτική ικανότητα ήταν μειωμένη
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο έρωτας θολώνει τη σωστή κρίση και αυτό γιατί επηρεάζει την συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία σχετίζεται με την κριτική ικανότητα. Τα ερωτευμένα άτομα συνηθίζουν να εξιδανικεύουν το άλλο τους μισό, με αποτέλεσμα να αφήνουν στην άκρη οποιαδήποτε ατέλειά του. Παράλληλα, όσον αφορά τη δικαιοσύνη αρνούνται να αποδώσουν το φταίξιμο στο πρόσωπο που έχουν ερωτευθεί με αποτέλεσμα να το δικαιολογούν και πολλές φορές να κατηγορούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Το γεγονός αυτό οφείλεται στα αμύγδαλα του εγκεφάλου, το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την λήψη αποφάσεων, που επηρεάζονται από τον έρωτα.
3. Υπάρχουν κοινά μεταξύ του έρωτα και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής
Οι μελετητές αναφέρουν πως ένας ερωτευμένος άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ίδια με εκείνα που εμφανίζει κάποιος που πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ένας ερωτευμένος άνθρωπος είναι πιθανό να εμφανίσει αισθήματα άγχους, εμμονής, έντονης ζήλιας και ανησυχίας.
4. Η απόρριψη μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτά της στέρησης
Σύμφωνα με τις έρευνες όσοι απορρίπτονται από το πρόσωπο που έχουν ερωτευθεί δεν σταματούν να έχουν τα ίδια συναισθήματα, ωστόσο σε αυτά προστίθεται η κατάθλιψη και η αίσθηση της στέρησης, όπως έχει ένας ναρκομανής που βρίσκεται σε στάδιο απεξάρτησης.
5. Ο εγκέφαλος όσων έχουν μακροχρόνιες σχέσεις είναι διαφορετικός από αυτών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της σχέσης
Όπως, υποστηρίζουν οι ερευνητές τα τμήματα του εγκεφάλου που διεγείρονται στους ανθρώπους που έχουν μια μακροχρόνια σχέση διαφέρουν από αυτά που διεγείρονται σε ανθρώπους που έχουν, μόλις, ερωτευθεί. Οι επιστήμονες αναφέρουν πώς για αυτή τη διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου ευθύνεται η σχέση που έχει αναπτυχθεί με το έτερον ήμισυ. Για παράδειγμα δυο άνθρωποι που είναι παντρεμένοι για πολύ χρονικό διάστημα έχουν αναπτύξει μια πιο ολοκληρωμένη σχέση μεταξύ τους, κάτι που δεν ισχύει για τα νέα ζευγάρια.
Πηγή: Jenny.gr