Life & Style

Τι είναι το «Σύνδρομο Rebecca» και πόσο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σου;

Τι είναι το «Σύνδρομο Rebecca» και πόσο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σου; Φωτογραφία: FREEPIK/ EyeEm
Πώς μοιάζει το «Σύνδρομο Rebecca» σε μια σχέση;

Οι σχέσεις είναι κάτι δύσκολο, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Οι ερωτικές σχέσεις, μάλιστα, μπορούν να γίνουν ακόμα πιο περίπλοκες εάν η ζήλια «ζει και βασιλεύει». Και ακριβώς σε αυτό αναφέρεται ένας νέος όρος στο dating και πολλά άτομα θεωρούν ότι θα μπορούσε να φέρει καταστροφή για τα ζευγάρια.

Το «Σύνδρομο Rebecca», ή γνωστό στα ελληνικά με τον όρο «Αναδρομική Ζήλια», είναι όταν ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μια σχέση νιώθει ζήλια ή εμμονή προς μια παλιά σχέση του συντρόφου του. Γι΄αυτό και λέγεται «αναδρομική ζήλια», γιατί αναφέρεται στο παρελθόν που είναι σταθερό και δεν μπορεί να αλλάξει. Ο όρος πήρε το όνομά του από το μυθιστόρημα του 1938 «Ρεβέκκα», της Δάφνη Ντι Μωριέ, το οποίο αφηγείται την ιστορία της δεύτερης συζύγου ενός χήρου, που βασανίζεται από την ιδέα ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταγωνιστεί τη Ρεβέκκα, την προηγούμενη γυναίκα του συζύγου της. Μπορεί να έχεις δει τη μεταφορά της ταινίας στο Netflix το 2020, με τη Λίλι Τζέιμς.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, περίπου το 66,7% των συμμετεχόντων που βρίσκονταν σε σχέσεις, παραδέχτηκαν ότι έψαχναν για τον πρώην ενός αγαπημένου τους προσώπου, ποσοστό που μειώνεται στο 65,8% στα παντρεμένα ζευγάρια. Σήμερα, λοιπόν, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επιδεινώνουν «ένα σύνολο ψυχολογικών προβλημάτων», οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το «Rebecca Syndrome» πρόκειται για ένα φαινόμενο που επιδεινώνεται συνεχώς.

Πώς μοιάζει το «Σύνδρομο Rebecca» σε μια σχέση;

Η Κέιτ Μπαλεστριέρι, ψυχολόγος, σεξοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Modern Intimacy, εξηγεί πώς κάποιος μπορεί να βιώνει συναισθήματα ανασφάλειας γύρω από τις προηγούμενες σχέσεις του συντρόφου του, και το σεξουαλικό ιστορικό του, ανεξάρτητα από το πόσος καιρός έχει περάσει. Η σύγκριση με προηγούμενους συντρόφους μπορεί να οδηγήσει το άτομο να συγκρίνει τον εαυτό του σε πράγματα όπως η εμφάνιση και η νοημοσύνη, και να τροφοδοτήσει την εμμονή.

«Μπορεί πραγματικά να προκαλέσει πολύ πόνο στα ζευγάρια, επειδή ο σύντροφος με αναδρομική ζήλια είναι συχνά κολλημένος στο να σκέφτεται τις λεπτομέρειες των προηγούμενων σχέσεων του συντρόφου του, να αναρωτιέται αν ο σύντροφός του σκέφτεται ή φαντασιώνεται τον πρώην του, ή ακόμα και να συγκρίνει την τρέχουσα σχέση του με τις προηγούμενες εμπειρίες του», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο Women's Health. Για την ειδικό, μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος αντισταθμίζει τους φόβους εγκατάλειψης και τις ιδέες ότι δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλός για μια σχέση λόγω προηγούμενων σχεσιακών τραυμάτων.

Πηγή: Jenny.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup