Life & Style

Τα βλέπετε όλα ρόδινα – Και άλλα 7 σημάδια ότι είστε ερωτοχτυπημένοι

Τα βλέπετε όλα ρόδινα – Και άλλα 7 σημάδια ότι είστε ερωτοχτυπημένοι

Παλάμες που ιδρώνουν, καρδιά που χτυπά δυνατά, ανεξέλεγκτα λόγια. Λίγο πολύ όλοι έχουμε βιώσει έναν μεγάλο έρωτα. Τι σημαίνει όμως πραγματικά έρωτας σύμφωνα με την επιστήμη; Διαφορετικές μελέτες δίνουν την απάντηση διερευνώντας τη χημεία του σώματος και τις αλλαγές στα κέντρα του εγκεφάλου

Θα μπορούσε ο έρωτας να εξηγηθεί επιστημονικά; Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο εγκέφαλος ενός ερωτευμένου διαφέρει από αυτόν που αναζητά απλά τον σαρκικό πόθο και των ατόμων που ήδη βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Μελέτες με επικεφαλής την δρ. Helen Fisher, ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο Rutgers και μία από τις κορυφαίες ειδικούς στη βιολογική βάση του έρωτα, αποκάλυψαν ότι η φάση του «ερωτευμένου» εγκεφάλου είναι μια μοναδική και σαφώς καθορισμένη χρονική περίοδος.

Έτσι θα καταλάβετε ότι είστε πραγματικά ερωτευμένοι

Τα βλέπετε όλα ρόδινα

Ή πιο επιστημονικά, εστιάζετε στα θετικά. Σύμφωνα με το Journal of Personality and Social Psychology, οι σχέσεις είναι συνήθως πιο επιτυχημένες όταν οι σύντροφοι εξιδανικεύονται και τονίζονται περισσότερο τα προτερήματά τους παρά τα μειονεκτήματα. Η αυξημένη έκκριση ντοπαμίνης, επίσης, στρέφει την εστίαση προς ασήμαντα γεγονότα και αντικείμενα που τους θυμίζουν το αγαπημένο τους πρόσωπο, ονειροπολώντας αυτές τις πολύτιμες μικρές στιγμές, σύμφωνα με μελέτη στο Motivation and Emotion.

Συναισθηματικό εκκρεμές

Ο έρωτας οδηγεί συχνά σε μια έντονη εναλλαγή συναισθημάτων: από την ευφορία, την αυξημένη ενέργεια, την αϋπνία, την απώλειας όρεξης και την ταχυκαρδία στο άγχος, εάν κάτι πάει λάθος μέσα στη σχέση. Αυτές οι ακραίες μεταβολές, μάλιστα, είναι παρόμοιες με την επίδραση ενός ναρκωτικού, καθώς με τον έρωτα ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με τη χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας.

Εξαντλητική σκέψη

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychophysiology, οι ερωτευμένοι άνδρες και γυναίκες σκέφτονταν το αγαπημένο τους πρόσωπο περίπου το 65% του χρόνου που ήταν ξύπνιοι. Η επίμονη αυτή σκέψη, πιθανώς να οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα κεντρικής σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μια κατάσταση που έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με εμμονική συμπεριφορά.

Κοινό μέλλον

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όταν τα επίπεδα σεροτονίνης αρχίζουν να επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα, αυξάνεται η ορμόνη της ωκυτοκίνης στο σώμα. Η ορμόνη της αγάπης, όπως λέγεται, συνδέεται με τη δημιουργία πιο σοβαρών σχέσεων. Η Lucy Brown, νευροεπιστήμονας στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, προσθέτει ότι αυτή η συντροφική τάση είναι τόσο απαραίτητη για την επιβίωσή μας, όσο και το νερό που πίνουμε.

Ενσυναίσθηση

Οι ερωτευμένοι έχουν την ιδιότητα να «μπαίνουν» στα παπούτσια των αγαπημένων τους και να νιώθουν έντονα τα συναισθήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη της δρ. Fisher, οι κατοπτρικοί νευρώνες τους, οι οποίοι συνδέονται με το αίσθημα της ενσυναίσθησης, ήταν πιο ενεργοί στους ανθρώπους που βρίσκονταν σε μια μακροχρόνια, ερωτική σχέση.

Κτητικά αισθήματα

Όσοι αισθάνονται βαθιά ερωτευμένοι συχνά βιώνουν σεξουαλική επιθυμία για τον αγαπημένο τους, αλλά η επιθυμία αυτή συνδυάζεται με την ανάγκη για σεξουαλική αποκλειστικότητα αλλά και την ακραία ζήλια, εάν πλανάται η υποψία για απιστία. Σύμφωνα με το Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, η ωκυτοκίνη, που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς και αναπτύσσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης.

Συναισθηματική ένωση

Παραδόξως, μια μελέτη της δρ. Fisher που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior διαπίστωσε ότι το 64% των ερωτευμένων ανθρώπων διαφωνούσε με τη δήλωση: «Το σεξ είναι το πιο σημαντικό μέρος της σχέσης μου», καθώς οι συναισθηματικοί δεσμοί ήταν ισχυρότεροι από τους σεξουαλικούς.

Εκτός ελέγχου

Η δρ. Fisher και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δήλωναν ερωτευμένα συνήθως δεν μπορούσαν να ελέγξουν αυτό το συναίσθημα, αναφέροντας μάλιστα ότι η εμμονή τους ήταν παράλογη και ακούσια.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup