Life & Style

Τι μήνυμα δεν πρέπει να του στείλεις ποτέ, ανάλογα με τον τύπο δέσμευσης που έχει

Τι μήνυμα δεν πρέπει να του στείλεις ποτέ, ανάλογα με τον τύπο δέσμευσης που έχει

Η γνωστή «θεωρία της προσκόλλησης» από τον κόσμο της ψυχολογίας, σου δίνει τη λύση και στα ερωτικά σου

Έχεις ακούσει ποτέ για την «θεωρία της προσκόλλησης»; Ή για τον «μητρικό δεσμό»; Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές θεωρίες στον κόσμο της ψυχολογίας, η οποία μελετά τη σχέση που αναπτύσσει ένα άτομο με την μητέρα του. Η πρωταρχική αυτή σχέση, (που αναπτύσσεται υποσυνείδητα), είναι καθοριστική για ένα άτομο, αφού ανάλογα αυτή, θα λειτουργεί και με όλους τους υπόλοιπους δεσμούς της ζωής του. Είτε προσωπικούς, είτε ερωτικούς.

Κοινώς, αν ανέπτυξες μια ασφαλής σχέση με τη μητέρα σου, στην οποία εισακούστηκαν τα θέλω και οι ανάγκες σου, το πιθανότερο είναι να μπορείς να εμπιστευτείς πιο εύκολα τους ανθρώπους που συναντάς, αλλά και να κάνεις πιο υγιείς σχέσεις μαζί τους. Αν αντιθέτως, η μητέρα σου, μπορεί είτε να αγνοούσε τα συναισθήματα σου, ή να επέμβαινε πολύ στη ζωή σου και τις επιλογές του, τότε τα πράγματα μπλέκονται αρκετά και στον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφεσαι στις μετέπειτα σχέσεις σου.

Σύμφωνα με τη θεωρία της προσκόλλησης, ένα βρέφος από τη στιγμή της γέννησης του, αλληλεπιδρά με τη μητέρα δίνοντας μηνύματα που εκφράζουν τις ανάγκες και την διάθεση του. Ο τρόπος που η μητέρα θα ανταποκριθεί στα μηνύματα αυτά, έχει καθοριστική σημασία, καθώς το βρέφος μαθαίνει κατά πόσο μπορεί να στηριχτεί σε εκείνη για του προσφέρει ασφάλεια και παρηγοριά. Η ποιότητα της σχέσης αυτής στη συνέχεια, καθορίζει το πως το παιδί θα αναπτύξει την σχέση για τον εαυτό του και τους άλλους ανθρώπους γύρω του.

Για να καταλάβεις καλύτερα, υπάρχουν 4 βασικοί «δεσμοί προσκόλλησης». Ανάλογα με τη σχέση που ανέπτυξες με τη μητέρα σου, ανήκεις και σε κάποια από τις παρακάτω:

Ο αγχώδης τύπος δεσμού

Το άτομο που έχει αναπτύξει έναν αγχώδη τύπο προσκόλλησης, συχνά ανησυχεί ότι τον απορρίπτουν. Αναλύει συνεχώς κοινωνικές καταστάσεις και αναζητά σημάδια ότι μπορεί να μην είναι επιθυμητός στους άλλους. Αυτό μερικές φορές εκδηλώνεται με το να "πέφτουν με τα μούτρα σε μια σχέση" και να κάνουν τα πάντα προκειμένου να κρατήσουν κάποιον που τους αρέσει. Εάν το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, τότε καλό θα ήταν να αποφύγεις να του στείλεις ένα μήνυμα τύπου:

«Άμα θες μπορείς να έρθεις». Το πιθανότερο είναι να εκλάβει το μήνυμα αυτό ως τυπικό. Και πως απλώς τον προσκαλείς από ευγένια και όχι επειδή πραγματικά θες να έρθει. Εκείνος/η μπορεί να το εισπράξει και πάλι μειονεκτικά. Ενώ αντιθέτως αν στείλεις ένα μήνυμα του τύπου:

«Θα ήθελα πολύ να έρθεις μαζί μου, χωρίς πίεση φυσικά. Αλλά θα χαρώ πολύ να σε δω».

Ο αποφευκτικός τύπος δεσμού

Είναι εκείνοι που συχνά φοβούνται τις σχέσεις και τις πολύ στενές επαφές και νιώθουν εύκολα πίεση. Θα νομίζουν πως ενδιαφέρεστε περισσότερο για τη σχέση, παρά για τους ίδιους, αν δείξετε αρκετό ενθουσιασμό. Χρειάζεται μέτρο μαζί τους και όχι παρασυρμοί, αν θέλετε να τους κερδίσετε. Αν για παράδειγμα του έχεις στείλει ήδη μήνυμα, και δεν σου έχει απαντήσει, μην στείλεις:

«Το έλαβες το μήνυμα μου;» ή «Γιατί δεν απαντάς;»

Όσοι έχουν αποφευκτικούς δεσμούς, θέλουν λίγο παραπάνω χώρο και ελευθερία.

Ο αποδιοργανωμένος/χαοτικός τύπος (κοινώς φύγε, αλλά μη με εγκαταλείψεις)

Εδώ τα πράγματα μπερδεύουν λίγο παραπάνω. Είναι άτομα που θέλουν απεγνωσμένα να τους αγαπούν, αλλά μετά φρικάρουν κάθε φορά που κάποιος τους δείχνει οικειότητα. Πιστεύουν ειλικρινά ότι η απόρριψη και η απογοήτευση είναι αναπόφευκτη – και θα συμβεί σύντομα. Αν έχει αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης το άτομο που σε ενδιαφέρει, τότε απέφυγε μηνύματα του τύπου:

«Θα ήθελα να μιλήσουμε για κάτι».

Καλύτερα να είσαι συγκεκριμένη και ξεκάθαρα για τις προθέσεις σου, χωρίς να αφήνεις πράγματα να εννοούνται ή να παρεξηγούνται.

Ασφαλής δεσμός προσκόλλησης

Και πάμε στον τελευταίο και καλύτερο. Σε αυτήν την κατηγορία θα θέλαμε όλοι να ανήκουμε, ή τουλάχιστον προσπαθούμε. Είναι άτομα τα οποία θεωρούνται σταθερά, μπορούν να εμπιστευτούν και να τους εμπιστευτείς, ενώ δεν φοβούνται να έρθουν κοντά με τους άλλους. Ένα άτομο με ασφαλή δεσμό προσκόλλησης, μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του, να τα ισορροπήσει και κυρίως να τα νιώσει. Μπορεί να δεθεί μαζί σου με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δείξεις και εσύ το ίδιο. Αν δείξεις πως θες υπερβολικά τη σχέση, ή αντίθετα αποφεύγεις την κατάσταση επειδή φοβάσαι παρά το γεγονός πως σου αρέσει, μη περιμένεις να τρέξει πίσω σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη συμβουλή για τα μηνύματα, είναι να υπάρχει η ίδια προσπάθεια και από τις δυο πλευρές, χωρίς υπερβολές.

Πηγή: Jenny.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις