Βάλε το Toxic της Μπρίτνεϊ Σπίαρς να παίζει και συνέχισε την ανάγνωση
Το ghosting, το ήξερες. Το gaslighting, το έμαθες. Τον συνδυασμό τους, τον φανταζόσουν ποτέ; Επειδή όχι απλώς υπάρχει, αλλά είναι και τοξικός.
Το ghosting είναι η τακτική που λίγο-πολύ όλοι έχουμε εφαρμόσει, έχουμε δεχτεί ή και τα δύο. Είναι αυτό που απλώς σταματάς να απαντάς και εξαφανίζεσαι από το πουθενά. Όταν το κάνεις, είσαι μία χαρά και δεν μπαίνεις καν στη δύσκολη θέση να εξηγήσεις σε κάποιον γιατί δεν τον θέλεις. Όταν σου το κάνουν, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ωραία. Απλώς αναρωτιέσαι τι μπορεί να έκανες και σε πειράζει. Γενικά, καλό είναι να μην ghost-άρουμε κόσμο –εδώ θα βρεις και άρθρο που σου λέει τι να πεις, για να μην ψάχνεις δικαιολογίες.
Το gaslighting είναι αυτό που σε κάνουν να αμφισβητείς τη νοημοσύνη σου. Που σε βγάζουν τρελό και καταλήγουν να σε χειραγωγούν – να τους πιάνεις να απιστούν, για παράδειγμα, και να εξοργίζονται επειδή δεν τους εμπιστεύθηκες. Πρόκειται για μία εξαιρετικά χειριστική συμπεριφορά.
Πάμε στο ghostlighting, που έρχεται να απογειώσει τα παραπάνω δύο. Πώς γίνεται; Κάποιο εξαφανίζεται από τη ζωή σου χωρίς συγγνώμες και εξηγήσεις. Σε ενοχλεί, αλλά το αποδέχεσαι και προχωράς. Αυτό το άτομο, όμως, αποφασίζει όχι απλώς να επιστρέψει, αλλά να αρνηθεί ότι σε ghost-αρε και ποτέ.
Γιατί σου κάνουν ghostlighting? Ίσως απλώς δεν θέλουν να παραδεχτούν γιατί έφυγαν στην αρχή. Ίσως πιστεύουν ότι είναι δικαίωμά τους να έρχονται και να φεύγουν χωρίς να σε αφορά το γιατί. Ίσως απλώς θέλουν να σε χειραγωγήσουν και να πάρουν την επιβεβαίωση. Σε κάθε περίπτωση, απλώς αναρωτήσου αν θέλεις τέτοια άτομα στον κύκλο σου. Η απάντηση θα είναι μάλλον αρνητική. Είναι σειρά σου να αποχωρήσεις, λοιπόν.