Απλές συνήθειες που κάνουν τη διαφορά στις ερωτικές και συντροφικές σχέσεις
Δεν είναι εύκολο να βρεις ένα άτομο το οποίο θα μπορείς να εμπιστευτείς. Είτε σε θέματα απιστίας, είτε σε θέματα κατανόησης. Όμως υπάρχει κάτι πιο όμορφο, από το να μπορείς να είσαι σε μια σχέση ο εαυτός σου εαυτός; Να νιώθεις πως υπάρχει ειλικρίνεια και όχι μυστικά; Να μπορείς να εκφραστείς όπως πραγματικά νιώθεις, χωρίς να φοβάσαι την κριτική ή την αντίδραση του άλλου; Να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και πίστη πως μπορείτε να βρείτε λύσεις;
Όλα τα παραπάνω θέλουν αρκετή δουλειά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και κυρίως θέλουν χρόνο. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες συνήθειες, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη σύνδεση και την εμπιστοσύνη σε ένα ζευγάρι. Τέτοιες συνήθειες είναι:
Επικοινώνησε νωρίς τα συναισθήματα σου
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στην επικοινωνία μας με τον σύντροφο μας, είναι να αποφεύγουμε να μιλήσουμε για ένα δύσκολο θέμα, προκειμένου να μην δημιουργηθεί τσακωμός ή παρεξήγηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύουμε ένταση και συναισθήματα, τα οποία κάποια στιγμή θα εκφραστούν με λάθος τρόπο ή συμπεριφορά. Άρα όσο πιο νωρίς εκφραζόμαστε, τόσο πιο ήρεμα θα έρθει η λύση.
Κάνε υποσχέσεις που ξέρεις ότι μπορείς να κρατήσεις
Πάνω στον ενθουσιασμό μας μπορεί να δώσουμε υποσχέσεις τις οποίες στη συνέχεια συνειδητοποιούμε πως δεν μπορούμε να κρατήσουμε. Στην περίπτωση αυτή όμως, το να δίνουμε κενές υποσχέσεις, δεν βοηθά στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης και φέρνει απογοήτευση. Επομένως πριν δώσεις μια ακόμη υπόσχεση της στιγμής, κάνε τα λόγια σου να μετρούν και στην πράξη.
Απέφυγε την κριτική όταν σου ανοίγονται για ένα θέμα
Είναι πιθανό να μπαίνουμε σε θέση άμυνας, όταν κάποιος μπορεί να μας εκφράσει κάτι που τον έχει ενοχλήσει, ή κάτι που δεν του έχει αρέσει σε εμάς. Και τότε λανθασμένα μπορεί να αντιδράσουμε με κριτική, υποτίμηση, ανασφάλεια και πολλά ακόμη. Εφόσον όμως ακούσεις όσα έχει σου πει ο σύντροφος σου, και θεωρείς πως έχουν βάση, και έχουν εκφραστεί με σεβασμό, είναι σημαντικό να δείξεις πως υπάρχει κατανόηση, και θέληση για κοινές λύσεις. Αντιθέτως η κριτική και η άμυνα, θα προκαλέσει απόσταση και προβλήματα στην επικοινωνία, και στη λύση του προβλήματος.
Πηγή: Jenny.gr