Η εμπιστοσύνη αποτελεί θεμέλιο λίθο στις σχέσεις, και σίγουρα είναι κάτι που «χτίζεται» σταδιακά
Χωρίς την ύπαρξη εμπιστοσύνης - ιδιαίτερα ανάμεσα σε συντρόφους- είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί μία υγιής σχέση. Ωστόσο, τα άτομα που έχουν βιώσει κάποιου είδους προδοσία είναι πολύ εύκολο να αναπτύξουν τα λεγόμενα «trust issues», κάτι που γκρεμίζει την αλληλεπίδραση με την επικοινωνία με τους άλλους.
Τα trust issues εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ένα άτομο που δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους άλλους, ίσως αισθάνεται καχυποψία ή αμφισβητεί τις προθέσεις και τα κίνητρα των υπολοίπων. Και αυτό είναι αναμενόμενο. Όταν έχεις υποστεί οποιαδήποτε προδοσία (ειδικά από ανθρώπους που δεν το περίμενες ποτέ) δεν είναι και τόσο εύκολο να αφεθείς.
Υπάρχουν όμως μερικά βήματα που μπορείς να κάνεις για ενδυναμώσεις σταδιακά τη σχέση σου με τους άλλους, αλλά και με εσένα.
Ως κοινωνικά όντα, η αλληλεπίδραση με τους άλλους είναι μία από τις σημαντικότερες ανάγκες μας. Η αλληλεπίδραση όμως, σημαίνει και εμπιστοσύνη. Ωστόσο δεν είναι ανάγκη να γίνεται βιαστικά. Ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός. Αν, λοιπόν, την επόμενη φορά διαπιστώσεις ότι προσπαθείς να εμπιστευτείς πολύ γρήγορα (ή και πολύ έντονα) προσπάθησε να καταβάσεις ρυθμούς και να το πας βήμα-βήμα.
Αν δεν εμπιστευτείς κάποιον, πώς θα ξέρεις αν μπορείς να τον εμπιστευτείς;
«Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον είναι να τον εμπιστευτείς», είπε κάποτε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Δε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.
Μίλησε ανοιχτά για το ότι δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς
Προφανώς δεν χρειάζεται να δίνεις λεπτομέρειες για ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά κάνοντας αναφορά σχετικά με ότι δεν «μοιράζεις» απλόχερα την εμπιστοσύνη σου, μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να σε καταλάβουν καλύτερα. Επικοινωνώντας αυτό που σε απασχολεί με τους φίλους/τον σύντροφο ή την οικογένειά σου, ίσως δώσει μεγαλύτερη επίγνωση τόσο σε εσένα όσο και σε εκείνους για το πώς μπορεί να ερμηνευτούν οι πράξεις του.
Εντόπισε τη διαφορά μεταξύ της εμπιστοσύνης και της ανάγκης ελέγχου
Συχνά τα trust issues συγχέονται με την ανάγκη του ελέγχου. Εάν δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς τους άλλους, ίσως να το εκδηλώνεις με διαφορετικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθανθείς ότι σε προδίδουν ή σε εκμεταλλεύονται, θεωρώντας ότι δεν έχεις τον πλήρη έλεγχο κάθε κατάστασης. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να βλάψει τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Οπότε, το να κατανοήσεις πόσο «έλεγχο» μπορείς να έχεις σε μία δεδομένη κατάσταση είναι σημαντικό για να οικοδομήσεις και την εμπιστοσύνη με τους άλλους.
Πηγή: Jenny.gr