Life & Style

Χωρισμός: Ποιοι πληγώνονται περισσότερο

Χωρισμός: Ποιοι πληγώνονται περισσότερο

Eικόνες θλιμμένων γυναικών που μετά από ένα χωρισμό πέφτουν στα... πατώματα έχουν πλέον εντυπωθεί στη μνήμη μας, σε αντίθεση με τους πιο «χαλαρούς» άντρες. Νέα ερευνητικά ευρήματα όμως, έρχονται να αντιστρέψουν αυτές τις στερεοτυπικές αντιλήψεις σχετικά με το φύλο και τα συναισθήματα

Το ζευγάρι τελικά χωρίζει και αυτός ο χωρισμός βρίσκει τον άντρα να βγαίνει ανέμελος να ξεχάσει και να… ξεσκάσει και τη γυναίκα να κλαίει με μαύρο δάκρυ αγκαλιά με τα χαρτομάντηλα και ένα κουτί σοκολατάκια. Αντίστοιχα σκηνικά βγαλμένα από ταινίες μάλλον ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας καθώς νέα ερευνητικά ευρήματα δημοσιευμένα στο Journal of Social and Personal Relationships αναδεικνύουν μια άλλη πραγματικότητα, αυτή στην οποία τελικά οι άντρες είναι εκείνοι που βιώνουν μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο μετά από ένα χωρισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η συγκεκριμένη μελέτη μιας διεθνούς ομάδας ψυχολόγων με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ είναι και η πρώτη που ανέλυσε τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων, με πάνω από 184.000 συμμετέχοντες, και επιχείρησε να σκιαγραφήσει τα πιο κοινά προβλήματα των σχέσεων σε άτομα εκτός κλινικών και συμβουλευτικών πλαισίων, γεγονός που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα ευρήματα.

Την ειδοποιό αυτή διαφορά σημειώνει και η Charlotte Entwistle, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης καθώς «τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για τα προβλήματα σχέσεων προέρχονται από μελέτες ατόμων σε θεραπεία ζευγαριών, η οποία συμπεριλαμβάνει ένα μάλλον συγκεκριμένο υποσύνολο ανθρώπων, άτομα δηλαδή που έχουν το χρόνο, το κίνητρο αλλά και το χρήμα για να δουλέψουν τα προβλήματα της σχέσης τους».

Η ανάλυση των δεδομένων

Έχοντας ως αφετηρία την κατανόηση σχετικά με το ποιος αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μεθόδους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για να αναλύσουν τα δημογραφικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, οι οποίοι δημοσίευσαν τα προβλήματα της σχέσης τους σε ένα ανώνυμο διαδικτυακό φόρουμ.

Εν συνεχεία, οι ερευνητές μέσω της στατιστικής μεθόδου δημιούργησαν ένα «χάρτη» με τα πιο κοινά ζητήματα των σχέσεων που εμφανίστηκαν σε κάθε ανάρτηση στο φόρουμ.

Τα αποτελέσματα «μαρτύρησαν» ότι τα προβλήματα στην επικοινωνία ήταν τα πιο συχνά, με περίπου έναν στους πέντε να σημειώνει τη δυσκολία να συζητήσουν τα προβλήματα της σχέσης και έναν στους οκτώ να αναφέρουν ζητήματα εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση.

Ενδιαφέρον προκαλεί όμως το γεγονός ότι από τα δεδομένα προέκυψαν και απροσδόκητα μοτίβα, όπως οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα. Από τις αναλύσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πιο συχνό μοτίβο που ανέφεραν οι άνθρωποι που μιλούσαν για τα προβλήματα της σχέσης τους αφορούσε τον συναισθηματικό πόνο που προκλήθηκε από τα προβλήματα και όχι τα ίδια τα προβλήματα. Το πιο συνηθισμένο θέμα ήταν η «πληγωμένη καρδιά» και εκφραζόταν με λέξεις όπως η λύπη, ο χωρισμός, το κλάμα και τη «ραγισμένη» καρδιά.

Σε αντίθεση όμως με τα αποτελέσματα που προσμέναν οι ερευνητές, φαίνεται πως οι άντρες συζητούσαν πολύ περισσότερο το γεγονός ότι ήταν πληγωμένοι σε σύγκριση με τις γυναίκες. Επομένως, η διαπίστωση αυτή καταρρίπτει το στερεότυπο των λιγότερο συναισθηματικά εμπλεκόμενων στις σχέσεις αντρών ή έστω δεν επαναλαμβάνεται.

Η συναισθηματική φροντίδα για τη σχέση από την πλευρά των αντρών αναδεικνύεται και από ακόμα ένα εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο οι άντρες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιου ειδικού για τα ζητήματα της σχέσης τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αφορούν τις επιπτώσεις τόσο στο ευρύ περιβάλλον όσο και σε κλινικό περιβάλλον. Οι μελετητές σημειώνουν σχετικά ότι δημιουργώντας μια πιο ακριβή εικόνα των προβλημάτων των σχέσεων μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα πότε και γιατί τα πράγματα πάνε στραβά στις σχέσεις μας, βοηθώντας ενδεχομένως τα ζευγάρια να αποφύγουν τις πιο κοινές αναποδιές μέσα στις σχέσεις.

Επιπλέον, τα ευρήματα αφαιρούν το στίγμα όσων αναζητούν επαγγελματική βοήθεια, αναδεικνύοντας τη συχνότητα των προβλημάτων στις σχέσεις και το γεγονός ότι και οι άνδρες είναι εξίσου πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια εξαρχής όσο και οι γυναίκες. Τέλος, τα δεδομένα σίγουρα δίνουν το έναυσμα και για περαιτέρω ερευνητικές εργασίες με στόχο την καλύτερη κατανόηση και επίλυση των προβλημάτων.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις