Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στους New York Times το να ρωτάς τον σύντροφό σου «πώς μπορείς να καλύψεις τις συναισθηματικές του ανάγκες», είναι σωτήριο για τη σχέση σου.
Όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης τόσο στρεφόμαστε σε βιβλιογραφία, έρευνες, ψυχανάλυση και συμβουλευτικές προσεγγίσεις. Καταφεύγουμε σε ειδικούς και η ψυχική μας υγεία είναι πρώτη στις προτεραιότητές μας, μαζί με τις σχέσεις. Η εποχή που συζητούσαμε απλά με την κολλητή μας ποιος μας αρέσει και ποιος μας έχει στείλει dm, δεν έχει περάσει ακριβώς, έχει όμως εξελιχθεί. Το να ακούς -και κατ’ επέκταση να μιλάς- σε ειδικούς για την ερωτική και συναισθηματική σου ζωή είναι κάτι που η Gen Z κάνει εντελώς απενεχοποιημένα και οι μεγαλύτεροι ακολουθούμε με ευλάβεια. Όταν όμως δεν βρισκόμαστε στον «Ψ» για να του αναλύσουμε τις δυσκολίες της επικοινωνίας στη σχέση μας και να βρούμε απάντηση στο «γιατί δεν μας ακούει όταν μιλάμε», διαβάζουμε σχετικά άρθρα και «αποκρυσταλλώνουμε» το «ζουμί» τους. Δηλαδή τις top συμβουλές που κρατάμε από όσα μάθαμε μέσα στο 2023. Για να μας βρει η νέα χρονιά πιο σοφές, πιο «καταρτισμένες» και, γιατί όχι, λίγο πιο ήρεμες.
#1 Ακόμα και οι πιο ασήμαντοι καυγάδες έχουν πίσω τους μία σοβαρή «ρίζα»
Και αυτήν τη ρίζα καλό είναι να τη βρίσκουμε, οπότε την επόμενη που θα σκεφτείς ας βγάλω έξω τα σκουπίδια και ας μην μαλώσω… μην τα βγάλεις! Τρέναρέ το λίγο και κάνε τον καυγά. Μετά που θα το δεις πιο ψύχραιμα και ανατρέξεις στην ουσιαστική αιτία του θα καταλάβεις τι είναι αυτό που πραγματικά σε ενοχλεί στον άλλον και ίσως έτσι το λύσεις, μια και καλή.
#2 Καμία φορά πρέπει απλά να κάνεις την πιο απλή ερώτηση…
Η Heather Stella, καθηγήτρια ειδικής αγωγής στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στους New York Times πως όταν ένας μαθητής της είναι ταραγμένος και συμπεριφέρεται απρεπώς τον ρωτάει που αποσκοπεί με αυτήν την συμπεριφορά. Τι θέλει; Ζητάει με αυτόν τον τρόπο βοήθεια, θέλει την προσοχή ή θέλει απλά μία αγκαλιά; Καμιά φορά το να ρωτάμε τον άλλον καταπρόσωπο «γιατί το κάνει αυτό», είναι το πιο απλό αλλά ταυτόχρονα και το πιο δύσκολο.
#3 Μην υποθέτεις πράγματα, μείνε μόνο στα γεγονότα
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Us: Getting Past You and Me to Build a More Loving Relationship», Terrence Real λέει κάπου μέσα στο πόνημά του πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σύγχρονες σχέσεις είναι «η παραλλαγή των ιστοριών, έτσι όπως αυτή γίνεται -κυριολεκτικά- μέσα στο κεφάλι μας». Υποθέτουμε πράγματα έχοντας κατά νου τη μία πλευρά των γεγονότων και με βάση σε αυτά χτίζουμε μία πλοκή που στην πορεία μπαίνουμε στη διαδικασία να υπηρετήσουμε. Όλο λάθος, δηλαδή. Το διακύβευμα; Δεν μαλώνουμε σύμφωνα με εικασίες. Μένουμε στα γεγονότα, μόνο στα γεγονότα.
#4 Το «phubbing» δεν είναι καλό πράγμα
Αυτή η περίεργη λέξη παραπάνω βγαίνει από τις λέξεις «phone» (τηλέφωνο) και «snubbing» (σνομπάρισμα) και αφορά μία συμπεριφορά σύμφωνα με την οποία παραμελούμε τον σύντροφό μας για να ασχοληθούμε με το κινητό μας. Ε, λοιπόν, δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Κάθε ζευγάρι πρέπει να βάζει όρια σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση του κινητού του και σίγουρα δεν πρέπει να περνάει όλο τον κοινό τους χρόνο μπροστά από μία οθόνη.
#5 Μη διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι
Είτε αυτή η βοήθεια σημαίνει πως πας μαζί με τον καλό σου σε σύμβουλο σχέσεων είτε έχει να κάνει με τη δική σου ισορροπία και συναισθηματική πληρότητα, το να καταφεύγεις σε ειδικούς όταν νιώθεις πως αυτό θα σου κάνει καλό, είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να σου δώσει κάποιος. Και δεν αφορά μόνο τις σχέσεις σου, αλλά τη ζωή σου ολόκληρη.
Πηγή: Queen.gr