Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 5 στάδια που περνάει κάθε σχέση. Εσύ, σε ποιο από αυτά βρίσκεσαι;
Ο έρωτας είναι μαγικός και απρόβλεπτος, όμως στην πραγματικότητα είναι περισσότερο θέμα χημείας παρά μαγείας. Οι επιστήμονες που μελετούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου έχουν βγάλει πολύ ενδιαφέρονται συμπεράσματα για το τι μας συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ανεξάρτητα από τις συνθήκες που τη δημιούργησαν, υπάρχουν 5 στάδια που περνάει κάθε σχέση. Μπορείς να αναγνωρίσεις σε ποιο από αυτά βρίσκεται η δική σου σχέση;
Πρώτο στάδιο: Πεταλούδες στο στομάχι
Το πρώτο από τα 5 στάδια που περνάει κάθε σχέση κυριαρχείται από το ερωτικό πάθος. Το "αντικείμενο του πόθου σου" είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι μόλις ξυπνάς και το τελευταίο πριν κοιμηθείς, ενώ στο ενδιάμεσο το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι πότε θα στείλει μήνυμα, πότε θα μιλήσετε ή πότε θα βρεθείτε. Παράλληλα, ενδιαφέρεσαι περισσότερο για την εικόνα σου, αγοράζεις καινούρια ρούχα και περνάς από ένα σωρό φίλτρα κάθε φωτογραφία σου πριν την ανεβάσεις στο Instagram.
Στη φάση αυτή τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον εγκέφαλό σου παίζουν η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, ορμόνες που αυξάνουν τη λίμπιντο και σε προμηθεύουν με την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ξυπνήσεις το πρωί και να πας στη δουλειά μετά από μια βραδιά αχαλίνωτου σεξ.
Δεύτερο στάδιο: Χτίσιμο της σχέσης
Για να περάσει μια σχέση στη δεύτερη φάση θα πρέπει η φυσική έλξη του ενός προς τον άλλο να έχει εδραιωθεί. Οι χημικές ουσίες που διατρέχουν όλο το σώμα είναι κυρίως η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη –νευροδιαβιβαστές που έχουν για την διάθεσή σου επίδραση παρόμοια με αυτή της κοκαΐνης ή του LSD. Κυριολεκτικά η καρδιά σου χτυπάει πιο δυνατά, ενώ νιώθεις την ανάγκη όχι απλώς να είσαι μαζί με τον άλλον αλλά να τον κατανοήσεις σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Είναι η φάση που θέλεις να γνωρίσεις τους φίλους ή και την οικογένειά του, να μάθεις για το παρελθόν του, για τα πιστεύω του και για τα μελλοντικά του σχέδια. Μπορεί το ανεξέλεγκτο πάθος να έχει πια κοπάσει, όμως η ερωτική φλόγα συνεχίζει να καίει σταθερά.
Τρίτο στάδιο: Αφομοίωση
Είναι η κατάλληλη φάση για να αξιοποιήσεις όλες τις πληροφορίες που απέκτησες κατά το δεύτερο στάδιο και να βγάλεις συμπεράσματα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η σχέση σου στο μέλλον. Αν στα δύο πρώτα στάδια αναρωτιόσουν κυρίως αν αυτός ο άντρας είναι ο ιδανικός για σένα, τώρα το κρίσιμο ερώτημα είναι "είναι αυτή η σχέση η ιδανική για μένα;". Πρακτικά ζητήματα που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία αρχίζουν για βγαίνουν στο προσκήνιο.
Για παράδειγμα, εάν εκείνος δεν αγαπάει τις γάτες κι εσύ έχεις δύο στο σπίτι σου, μπορεί αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να συγκατοικήσετε; Είναι η περίοδος που χτίζονται οι "κανόνες" και τα "όρια" στη σχέση και προσπαθείτε να συμφωνήσετε ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια επισύρει την ποινή του χωρισμού. Οι απαντήσεις στις όποιες αναρωτήσεις σου θα σου δώσουν το πράσινο φως για να αφομοιώσεις τον άλλο στη ζωή σου (ή όχι).
Τέταρτο στάδιο: Ειλικρίνεια
Ας το παραδεχτούμε: στην αρχή μιας σχέσης, όλοι μας προσπαθούμε να δείξουμε μια λίγο πολύ εξωραϊσμένη εικόνα του εαυτού μας. Κατά κάποιο τρόπο, φιλτράρουμε τη συμπεριφορά μας όπως κάνουμε με τις φωτογραφίες και τα ποστ μας στα social media. Φτάνοντας στην τέταρτη φάση νιώθουμε την ελευθερία (αλλά και την ανάγκη) να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Θέλουμε να αφήσουμε τον άλλο να δει τις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία μας, όλα αυτά που συνήθως κρύβουμε από τον πολύ κόσμο.
Η ειλικρίνεια αυτή είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί ένας ακόμα πιο βαθύς και δυνατόν δεσμός ανάμεσα στα δύο μέλη μιας σχέσης αλλά και για να γνωρίζουν ότι μπορούν να είναι στ’ αλήθεια ο εαυτός τους μέσα στη σχέση αυτή χωρίς να φοβούνται την απόρριψη. Δεν είναι πάντα εύκολο να εκθέτουμε την καλύτερη και την χειρότερη εκδοχή μας –είναι όμως απαραίτητο αν θέλουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.
Στάδιο 5: Σταθερότητα
Μετά από την ένταση, το πάθος και την έξαψη, τα συναισθήματα καταλαγιάζουν και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα κοινό μέλλον. Δύο ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη φάση αυτή. Η μία είναι η ωκυτοκίνη (ορμόνη που εκκρίνεται και κατά τον τοκετό αλλά και στη διάρκεια του οργασμού), που εξασφαλίζει μια βαθιά αίσθηση οικειότητας και αγάπης. Η άλλη είναι η βαζοπρεσίνη που κινητοποιεί εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου που μας δίνουν ένα αίσθημα προστασίας και εμπιστοσύνης.
Είναι η φάση που πλέον ο καθένας ξέρει ότι έχει βρει τον άνθρωπό του, το στήριγμά του στη ζωή. Ακόμα κι αν ο "μήνας του μέλιτος" στη σχέση έχει πια περάσει, τα ζευγάρια δηλώνουν ότι είναι πιο ευτυχισμένα όταν βρεθούν σ’ αυτό το στάδιο. Εξάλλου, η σταθερότητα δεν σημαίνει ότι οι πεταλούδες στο στομάχι έχουν εξαφανιστεί για πάντα. Κάποια γεγονότα, όπως η γέννηση ενός παιδιού ή ο εορτασμός μιας σημαντικής επετείου της σχέσης, μπορεί να μας κάνουν να γυρίσουμε –έστω για λίγο- σε προηγούμενα στάδια.
Πηγή: Μadamefigaro.gr