Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 20:36

«I Am: Celine Dion»: Ντοκιμαντέρ για τη σκληρή μάχη που δίνει με σπάνια ασθένεια η τραγουδίστρια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ενα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη μάχη της Σελίν Ντιόν (Celine Dion) με το σύνδρομο Stiff Person, θα κυκλοφορήσει η Amazon MGM Studios. Η σκηνοθεσία της ταινίας που θα φέρει τον τίτλο «I Am: Celine Dion» είναι της Αϊρίν Τέιλορ Μπρόντσκι (Irene Taylor Brodsky). Προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία για streaming στο Prime Video.

Το ντοκιμαντέρ καλύπτει ένα διάστημα περίπου ενός έτους από τον αγώνα της διάσημης τραγουδίστριας με την ασθένεια, μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Υπενθυμίζεται ότι με βίντεο της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Δεκέμβριο του 2022, ανακοίνωσε στους θαυμαστές της ότι αναβάλλει την παγκόσμια περιοδεία της λόγω σπασμών που επηρέασαν τον τρόπο που περπατούσε και τραγουδούσε. Η σταρ ελπίζει ότι το ντοκιμαντέρ θα «ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για αυτή την ελάχιστα γνωστή πάθηση».

«Αυτά τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα, η διαδρομή από την ανακάλυψη της πάθησής μου μέχρι να μάθω πώς να ζω με αυτήν και να τη διαχειρίζομαι, αλλά και να μην την αφήνω να με καθορίζει» ανέφερε σε δήλωσή της η Ντιόν.

«Καθώς συνεχίζεται η πορεία προς την επανέναρξη της καριέρας μου στις συναυλίες, συνειδητοποίησα πόσο πολύ μου έλειψε το να μπορώ να βλέπω τους θαυμαστές μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της απουσίας, αποφάσισα ότι ήθελα να καταγράψω αυτό το κομμάτι της ζωής μου για να βοηθήσω και άλλους που έχουν λάβει αυτή τη διάγνωση» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Variety, η Sony Music Vision έκανε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με τη Sony Music Entertainment Canada και την Vermilion Films.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ETIENNE LAURENT
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 20:40

Σχετικά Άρθρα

  • Beatles: Νέο ντοκιμαντέρ από τον Μάρτιν Σκορσέζε εξετάζει μία ιστορική στιγμή του συγκροτήματος
    Beatles: Νέο ντοκιμαντέρ από τον Μάρτιν Σκορσέζε εξετάζει μία ιστορική στιγμή του συγκροτήματος

    Το Beatles ’64 θα κάνει πρεμιέρα στο Disney+ στις 29 Νοεμβρίου

    Ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Ντέιβιντ Τεντέσκι ενώνουν τις δυνάμεις τους για το νέο ντοκιμαντέρ «Beatles '64» το οποίο εξερευνά την εμβληματική πρώτη επίσκεψη των Beatles στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις 7 Φεβρουαρίου του 1964.
    Οι συντελεστές της ταινίας υπόσχονται μία μοναδική ματιά σε μία από τις πιο ιστορικές στιγμές του συγκροτήματος με αρχειακό υλικό που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ συμπεριλαμβανομένων πλάνων που έχουν καταγραφεί από τους διάσημους ντοκιμαντερίστες 'Αλμπερτ και Ντέιβιντ Μέισλες.
    Το υλικό έχει μετατραπεί σε 4K από την Park Road Post στη Νέα Ζηλανδία. Στις ζωντανές εμφανίσεις τους στο DC Coliseum, στην Ουάσινγκτον καθώς και στο «The Ed Sullivan Show» που καθήλωσαν περισσότερους από 73 εκατομμύρια τηλεθεατές, έχει γίνει επεξεργασία του ήχου ξανά από την WingNut Films και τον μουσικό παραγωγό Τζάιλς Μάρτι.

    Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τεντέσκι ο Πολ Μακάρτνεϊ και ο Ρίνγκο Σταρ μιλούν για τις στιγμές που βίωνε το συγκρότημα στα παρασκήνια ενώ συμμετέχουν και ως συμπαραγωγοί.

    Στο πλευρό του Σκορσέζε στην παραγωγή είναι επίσης ο γιος του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο, Σον, η Ολίβια Χάρισον, η Μάργκαρετ Μπόντε και οι Τζόναθαν Κλύντ, Τζεφ Τζόουνς και Μικέλα Μπίρντσλι.

    Σύμφωνα με το Deadline, το ντοκιμαντέρ «Beatles '64» θα προβάλλεται αποκλειστικά στο Disney+ από τις 29 Νοεμβρίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κλιματική αλλαγή: Πώς επιδρά στους αναπνευστικούς ιούς- Τι είναι ο μεταλοιμώδης βήχας
     Κλιματική αλλαγή: Πώς επιδρά στους αναπνευστικούς ιούς- Τι είναι ο μεταλοιμώδης βήχας

    Η παρατεταμένη ζέστη μπορεί να προκαλέσει ταυτόχρονα νοσήσεις από διαφορετικά στελέχη ιών στον ίδιο ασθενή και άρα περισσότερες επιπλοκές, σημειώνει η δρ Σταματούλα Τσικρικά

    Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να ευνοήσουν την αναπαραγωγή και τη μετάδοση ιών που σχετίζονται κυρίως με το αναπνευστικό, με αποτέλεσμα να τους κάνουν πολύ περισσότερο επιθετικούς. Όταν μάλιστα ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε οι ιοί κυκλοφορούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην κοινότητα, κι έτσι αυξάνεται η εξάπλωση τους και η πιθανότητα καινούργιων μεταλλάξεων.

    Έχει διαπιστωθεί ότι έπειτα από μία ιογενή λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί παρατεταμένος βήχας διάρκειας έως και ενός μήνα

    Η παρατεταμένη ζέστη με την εποχιακή κατανομή των ιώσεων, μπορεί να προκαλέσει και ταυτόχρονα νοσήσεις από διαφορετικά στελέχη ιών, στον ίδιο ασθενή. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες επιπλοκές και βαρύτερη κλινική εικόνα, άρα και να φέρει περισσότερα άτομα στα Επείγοντα των νοσοκομείων.

    Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μετά από μία ιογενή λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί παρατεταμένος βήχας που μπορεί να διαρκέσει έως και μήνα. Ονομάζεται μεταλοιμώδης βήχας και είναι αποτέλεσμα αυτής της επιθετικής κατάστασης των ιών, της μείωσης της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από το γεγονός ότι μετά την πανδημία υπήρξε μία αδράνεια του ανοποιητικού, λόγω των μέτρων προστασίας.

    Για τις δυσάρεστες αυτές διαπιστώσεις που ειπώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βιέννη, μίλησε στο Πρακτορείο Fm η πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, δρ Σταματούλα Τσικρικά.

    Η μάχιμη πνευμονολόγος του «Σωτηρία» συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου με διάλεξή της για το κάπνισμα και τους εφήβους, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την τελευταία πενταετία και κυρίως μετά την πανδημία, αυξάνονται οι έφηβοι που αποκτούν αυτή την κακή συνήθεια και μάλιστα από τα 13 έτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, για να αποτρέψουν τον κόσμο και δη τους νέους από την καπνιστική συνήθεια.

    Τεχνητή νοημοσύνη και αναπνευστικό

    Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και την επίδραση της στο αναπνευστικό, που ήταν το κεντρικό θέμα του συνεδρίου, η δρ Τσικρικά είπε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία, αλλά και στην παρακολούθηση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

    «Όλες αυτές τις τεχνολογίες που σε άλλες χώρες αυτή τη στιγμή αποτελούν μία καθημερινή πραγματικότητα της κλινικής ιατρικής, αναμένουμε να τις δούμε και στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλη λαχτάρα. Μέσω της χρήσης συγκεκριμένων αλγορίθμων μηχανικής και ηλεκτρονικής απεικόνισης και μάθησης, θα επιτρέπεται η αυτόματη και καλύτερη ανάλυση ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών και μαγνητικών απεικονίσεων» σημείωσε η δρ Τσικρικά και πρόσθεσε:

    «Επίσης, αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ εξελιγμένα βρογχοσκόπια τα οποία, μέσω συγκεκριμένων αλγορίθμων, μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε, αλλά και να πάρουμε τα καλύτερα κομμάτια βιοψίας, ακόμη και από μία μη ορατή, περιφερική βλάβη, η οποία είναι δύσκολα προσπελάσιμη κι έτσι, η διάγνωση γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και ταχύτητα».

    Σύμφωνα με την διακεκριμένη πνευμονολόγο, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν έξυπνες συσκευές, ειδικά εφοδιασμένες με αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τη δοσολογία, τη χρήση και το χρόνο που χορηγείται το φάρμακο, την ίδια στιγμή που λαμβάνει την αγωγή του ο ασθενής.

    «Έτσι ο πνευμονολόγος ή επαγγελματίας υγείας θα μπορεί να βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό, όταν μπορεί να έχει σε ακριβή και πραγματικό χρόνο, την αναπνευστική προσπάθεια του ασθενή που του έχει χορηγηθεί το φάρμακο. Με αυτές τις συσκευές, οι οποίες προλαμβάνουν τις επόμενες παροξύνσεις, εκπαιδεύεται και ο ίδιος ο ασθενής, έτσι ώστε να επικοινωνεί έγκαιρα με τον γιατρό του για να πάρει στοχευμένα τη θεραπεία που χρειάζεται».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

  • Υγειονομικός εφιάλτης στη Γάζα: «Όμηροι» ασθενειών οι άμαχοι - Φόβοι για επιδημία χολέρας
    Υγειονομικός εφιάλτης στη Γάζα: «Όμηροι» ασθενειών οι άμαχοι - Φόβοι για επιδημία χολέρας

    Ασθένειες εξαπλώνονται στη Γάζα καθώς τα λύματα μολύνουν καταυλισμούς και ακτές.

    Τα νερά σε τμήματα της μεσογειακής ακτογραμμής της Γάζας έχουν αρχίσει να γίνονται καφέ, καθώς οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν για την εξάπλωση ασθενειών σε όλη την επικράτεια.

    Δορυφορικές εικόνες, που αναλύθηκαν από το BBC Arabic, δείχνουν αυτό που φαίνεται να είναι μια μεγάλη απόρριψη λυμάτων που χύθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Deir al-Balah.

    Ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στο μέσο ότι οι εκτοπισμένοι σε κοντινούς καταυλισμούς στέλνουν τα λύματά τους κατευθείαν στη θάλασσα.

    «Αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων και πολλοί συνδέουν τους δικούς τους σωλήνες με το σύστημα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων», δήλωσε ο Abu Yazan Ismael Sarsour, επικεφαλής της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της Deir al-Balah.

    Ο Wim Zwijnenburg, περιβαλλοντικός εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Pax for Peace, επιβεβαίωσε ότι τα λύματα φαίνεται να κατευθύνονται στη θάλασσα από τους κοντινούς πολυσύχναστους καταυλισμούς, αφού εξέτασε τις δορυφορικές εικόνες.

    Γαζα

    Η απόρριψη λυμάτων στις εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν στις 2 Αυγούστου, κάλυπτε μια έκταση άνω των 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων (0,8 τετραγωνικά μίλια). Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η απόρριψη άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά τον Ιούνιο και ότι αυξήθηκε σταθερά τους επόμενους δύο μήνες.

    Δεν είναι σαφές αν η παράκτια ρύπανση εξακολουθεί να αυξάνεται, καθώς δεν υπάρχουν πιο πρόσφατες δορυφορικές εικόνες.

    Οι εντατικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση των υποδομών διαχείρισης λυμάτων της Γάζας, κατέληξε τον Ιούνιο περιβαλλοντική έκθεση του ΟΗΕ.

    Ο οργανισμός του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει την πολιτική για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Cogat, δήλωσε στο BBC Arabic ότι μια ειδική ανθρωπιστική ομάδα εργασίας έχει αναλάβει δράση για τη βελτίωση του συστήματος αποχέτευσης στη Γάζα.

    Τους τελευταίους μήνες, η Cogat συντόνισε την αποκατάσταση φρεατίων νερού και εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, καθώς και την επέκταση των σωλήνων ύδρευσης στη Γάζα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

    Το BBC δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα συγκεκριμένες βελτιώσεις στις υποδομές αποχέτευσης της Γάζας. Το Ισραήλ, μαζί με την Αίγυπτο, δεν επιτρέπει σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Γάζα παρά μόνο σε ελεγχόμενες και σύντομες επισκέψεις με τον ισραηλινό στρατό.

    Οι ειδικοί χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου

    Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, αφού ένα μωρό 10 μηνών έμεινε μερικώς παράλυτο μετά από πολιομυελίτιδα - το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στη Γάζα εδώ και 25 χρόνια.

    Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησαν επίσης δύο εκεχειρίες διάρκειας μίας εβδομάδας, ώστε να μπορέσουν να εμβολιάσουν 600.000 παιδιά στη Γάζα.

    Αλλά οι παρατηρητές λένε ότι η παράδοση των εμβολίων πιθανόν να προσκρούσει στα ίδια εμπόδια που επηρεάζουν τη ροή άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας, καθιστώντας τη διανομή αργή και εξαιρετικά δύσκολη. Η καταστροφή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας θα καταστήσει επίσης οποιοδήποτε πρόγραμμα εμβολιασμού μια τεράστια πρόκληση.

    Σε απάντησή της στο BBC Arabic, η Cogat επέμεινε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ιατρική βοήθεια.

    Σε μια μεταγενέστερη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Cogat δήλωσε ότι «θα παραδοθούν επιπλέον 60.000 εμβόλια πολιομυελίτιδας για να εμβολιαστούν πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά» τις επόμενες εβδομάδες.

    Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας έχει ήδη αρρωστήσει

    Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam δήλωσε στο BBC Arabic ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας έχει ήδη αρρωστήσει λόγω ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό.

    «Βλέπουμε μια καταστροφική υγειονομική κρίση να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο Λάμα Αμπντούλ Σαμάντ, ειδικός σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης στην Oxfam.

    «Η πολιομυελίτιδα είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με το νερό και συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της αποχέτευσης».

    «Οι υποδομές αποχέτευσης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε σημείο που πλημμυρίζουν οι δρόμοι και οι γειτονιές και οι άνθρωποι ουσιαστικά ζουν δίπλα σε λακκούβες λυμάτων», πρόσθεσε.

    Γαζα

    Οι νέες φωτογραφίες και οι δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το BBC Arabic απεικονίζουν πώς το πρόβλημα των ανεπεξέργαστων λυμάτων στη Γάζα επιδεινώνεται σταθερά.

    Η λιμνοθάλασσα Sheikh Radwan στη βόρεια Γάζα, η οποία κάποτε ήταν πηγή καθαρού βρόχινου νερού, φαίνεται να ξεχειλίζει από βρώμικο νερό.

    Η λιμνοθάλασσα έχει σαφώς μολυνθεί από ακατέργαστα λύματα, δήλωσε η κ. Abdul Samad μετά την αξιολόγηση των εικόνων.

    Αρκετοί Παλαιστίνιοι που ζουν σε κοντινή απόσταση έχουν παραπονεθεί στην υπηρεσία έκτακτης ανάγκης Gaza Lifeline του BBC Arabic για την υπερχείλιση των λυμάτων, τη δυσοσμία και τα τρωκτικά που βγαίνουν από τη λιμνοθάλασσα.

    «Ακατέργαστα λύματα τρέχουν στην ιδιοκτησία μας λόγω της υπερχείλισης της λιμνοθάλασσας Sheikh Radwan», δήλωσε ο Ibrahim Ramzi.

    Προειδοποίηση για πιθανή επιδημία χολέρας

    Εν τω μεταξύ, η Ghada al-Haddad, εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση στην κεντρική Γάζα, έστειλε στο BBC Arabic ένα βίντεο από έναν πρόχειρο καταυλισμό όπου τα λύματα είχαν συγκεντρωθεί σε μια λίμνη δίπλα στους εκτοπισμένους. Περιέγραψε τη μυρωδιά ως «ακατανίκητη» και «ανυπόφορη».

    Η πολιομυελίτιδα είναι μόνο ένα μέρος της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Γάζα.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Unrwa, ανέφερε 40.000 κρούσματα ηπατίτιδας Α - η οποία μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της κατάποσης μολυσμένου νερού - στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου σε σύγκριση με μόλις 85 την ίδια περίοδο πριν.

    Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν επίσης για πιθανή επιδημία χολέρας.

    Οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι οι γιατροί στη Γάζα αγωνίζονται επίσης να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο φορτίο δυσεντερίας, πνευμονίας και σοβαρών δερματικών ασθενειών λόγω της κατάρρευσης του τομέα της υγείας.
    «Ο λόγος πίσω από την εξάπλωση αυτών των βακτηριακών ασθενειών είναι η παντελής έλλειψη συστήματος υγιεινής», εξηγεί ο σύμβουλος παιδιατρικής Dr Ahmed al-Farra.

    Είπε ότι τα προβλήματα περιλαμβάνουν την «ανάμειξη του καθαρού υπόγειου νερού με τα λύματα, τον σοβαρό υπερπληθυσμό, την υπερβολική ζέστη, την έλλειψη εξαερισμού, τις υπερπληθυσμιακές σκηνές, [και] την υπερκάλυψη των τουαλετών».

    Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά από το περασμένο φθινόπωρο.

    Πολλοί άνθρωποι ζουν σε καταφύγια με μόλις μία τουαλέτα για 600 άτομα, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στους δημοσιογράφους τον Ιούλιο.

    Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 251 οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα ως όμηροι.

    Από την επίθεση αυτή, η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.200 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • «Τότε που Θάψαν τον Ερμή»: Ντοκιμαντέρ Μαθητών του Γυμνασίου Πελοπίου
    «Τότε που Θάψαν τον Ερμή»: Ντοκιμαντέρ Μαθητών του Γυμνασίου Πελοπίου

    Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Τότε που θάψαν τον Ερμή», παρουσιάζει πως κρύφτηκε ο Ερμής και άλλα αγάλματα στο Παλαιό Μουσείο Ολυμπίας τον Νοέμβριο του 1940, μέσα από αρχειακό υλικό και προσωπικές μαρτυρίες και δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Πελοπίου. Συμμετείχε στην ενότητα "τα μικρά του ΑΓΩΝΑ", στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ που διεξήχθη στις 20-25 Μαΐου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

    Προβλήθηκε το Σάββατο, 24/5 και το παρουσίασαν ο σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος, η μαθήτρια Μαρία Βασιλοπούλου και οι εκπαιδευτικοί Τάκης Γεωργακόπουλος και Αργυρώ Σαρρή. Προβλήθηκαν 61 ταινίες από 22 χώρες που επιλέχθηκαν ενώ οι συμμετοχές που υποβλήθηκαν άγγιξαν τις 1.250 από 100 χώρες.

    Την Κυριακή, στην Τελετή Απονομής το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με "Εύφημο Μνεία" για το πως η μνήμη περνά από γενιά σε γενιά Ιστορίες που γίνονται σενάρια για μελλοντικούς Κινηματογραφιστές. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ομάδας ο Σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος

    Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με τη συνεχή βοήθεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους σε μια διαδικασία που κράτησε ένα χρόνο. Στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και Νέους πραγματοποιήθηκε εργαστήριο μιας βδομάδας, με τον σκηνοθέτη κ. Βασίλη Κοσμόπουλο, ο οποίος ασχολείται συστηματικά, πολλά χρόνια, με την έρευνα για την επιχείρηση απόκρυψης των αρχαιοτήτων και την στάση των δυνάμεων κατοχής απέναντι στους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας στο πλαίσιο ανάπτυξης σχεδίου ντοκιμαντέρ. Σε αυτό το εργαστήριο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πελοπίου γνώρισαν την επιστημονική έρευνα, την κινηματογραφική αφήγηση, τις τεχνικές οπτικοακουστικής καταγραφής της προφορικής ιστορίας και ενσωμάτωσης της πληροφορίας στην διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, με αφορμή την σημαντική για την τοπική – και όχι μόνο – ιστορία αυτή και αρχίζει η δουλειά…

    Ο κ. Κοσμόπουλος τους παρουσίασε το επιστημονικό πλαίσιο του θέματος και τα σπάνια τεκμήρια από την Απόκρυψη στην Αρχαία Ολυμπία όπου σώζονται τα ονόματα 43 ντόπιων εργατών και τεχνιτών που συνέδραμαν τους αρχαιολόγους και ξεκίνησε η δύσκολη διαδικασία της έρευνας για την ανίχνευση προφορικών μαρτυριών.

    Τον Ιούνιο 2023 έγιναν τα γυρίσματα στο χώρο του Παλαιού και του Νέου Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας με εμψύχωση από τους σκηνοθέτες Βασίλη Κοσμόπουλο και Πέτρο Κολοτούρο και ακολούθησε μεγάλη συζήτηση για το μοντάζ και την τελική μορφή της ταινίας. Σε όλο αυτό το διάστημα η συνεργασία ήταν συνεχής μέσω τηλεδιασκέψεων.
    Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 26 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

    ermis pelopio doc 2

    ermis pelopio doc 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σελίν Ντιόν: Σπαρακτικό το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για τη ζωή της - «Αν δεν μπορώ να περπατήσω, θα μπουσουλήσω»
     Σελίν Ντιόν: Σπαρακτικό το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για τη ζωή της - «Αν δεν μπορώ να περπατήσω, θα μπουσουλήσω»

    Αγνώριστη η μεγάλη σταρ σε πλάνα που δείχνουν για πρώτη φορά τον αγώνα με την υγεία της

    Την Πέμπτη 23 Μαΐου κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ για το «I Am: Celine Dion», ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ για την πορεία της Σελίν Ντιόν στη μουσική βιομηχανία, αλλά και τις δοκιμασίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει, όπως τα τελευταία χρόνια, το Σύνδρομο του Δυσκίνητου Ανθρώπου (Stiff Person Syndrome) με το οποίο έχει διαγνωστεί.

    Το κλιπ του Prime δείχνει τη μεγάλη σταρ όπως δεν την έχει ξαναδεί το κοινό της. Ξεκινάει με πλάνα από τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι και καταλήγει στο σήμερα. Η Σελίν Ντιόν μιλάει στην κάμερα με δάκρυα στα μάτια.

    Δείτε το βίντεο

    «Η φωνή μου είναι ο μαέστρος της ζωής μου» ακούγεται να λέει η Ντιόν στο τρέιλερ. «Όταν η φωνή φέρνει χαρά, είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Χρειάζομαι το μουσικό μου όργανο» πρόσθεσε και ακολούθησε μια σύντομη υπενθύμιση για την ημέρα που η Ντιόν ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με τη σπάνια νευρολογική διαταραχή.

    «Βλέπω τη ζωή μου και αγαπάω κάθε κομμάτι της» συνέχισε στο τρέιλερ για να πει πιο μετά με δάκρυα στα μάτια: «Δεν είναι δύσκολο να κάνεις ένα σόου. Δύσκολο είναι να το ακυρώνεις».

    Η κάμερα του ντοκιμαντέρ κατέγραψε μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές που βίωσε η Ντιόν το προηγούμενο διάστημα, ορισμένες από τις οποίες συμπεριλήφθηκαν και στο τρέιλερ. Όσο λέει για τη μάχη της με το σύνδρομο: «Δουλεύω σκληρά κάθε μέρα» παράλληλα το τρέιλερ δείχνει εικόνες της τραγουδίστριας να κάνει ασκήσεις. Το κλιπ προετοιμάζει τους θεατές ότι θα δουν τη μεγάλη σταρ σε στιγμές ψυχολογικής και σωματικής κατάρρευσης. «Μου λείπει πολύ ο κόσμος, μου λείπει» εξομολογείται κλαίγοντας η σπουδαία τραγουδίστρια. «Αν δεν μπορώ να τρέξω, θα περπατήσω κι αν δεν μπορώ να περπατήσω, θα μπουσουλήσω. Δεν θα σταματήσω» κατέληξε.

    Η αποκάλυψή της με δάκρυα στα μάτια
    Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ντιόν απευθύνθηκε στους θαυμαστές της με δάκρυα στα μάτια, λέγοντας πως η ασθένεια που έχει είναι ανίατη και την ανάγκασε να ακυρώσει την ευρωπαϊκή της περιοδεία. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την περιοδεία Courage World Tour, όπου ακυρώθηκαν οκτώ συναυλίες η οποίες ήταν προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023 (μεταξύ αυτών και η συναυλία της στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2023).

    Το μήνυμα της Ντιόν στους θαυμαστές της
    «Γεια σε όλους, λυπάμαι που άργησα τόσο καιρό να επικοινωνήσω μαζί σας. Μου λείπετε όλοι τόσο πολύ και ανυπομονώ να βρεθώ στη σκηνή και να σας μιλήσω από κοντά. Όπως γνωρίζετε, ήμουν πάντα ανοιχτό βιβλίο και δεν ήμουν έτοιμη να πω τίποτα πριν, αλλά είμαι έτοιμη τώρα. Αντιμετώπιζα προβλήματα με την υγεία μου εδώ και πολύ καιρό και ήταν πολύ δύσκολο για μένα να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις μου και να μιλήσω για όλα όσα έχω περάσει. Πρόσφατα διαγνώστηκα με μια πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται Σύνδρομο του Δυσκίνητου Ανθρώπου και επηρεάζει 1/1.000.000.

    Ενώ ακόμα μαθαίνουμε για αυτή τη σπάνια πάθηση, τώρα ξέρουμε ότι αυτό είναι που προκαλεί όλους τους σπασμούς που είχα. Δυστυχώς, αυτοί οι σπασμοί επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μου, προκαλώντας μερικές φορές δυσκολίες όταν περπατάω και δεν μου επιτρέπουν να χρησιμοποιώ τις φωνητικές μου χορδές για να τραγουδάω όπως είχα συνηθίσει.

    Με πονάει που σας λέω σήμερα ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα είμαι έτοιμη να ξαναρχίσω την περιοδεία μου στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο. Έχω μια μεγάλη ομάδα γιατρών που εργάζονται μαζί μου για να με βοηθήσουν να γίνω καλύτερα και τα πολύτιμα παιδιά μου που με στηρίζουν και με βοηθούν. Δουλεύω σκληρά με τον θεραπευτή μου καθημερινά για να ενισχύσω τη δύναμή μου και την ικανότητά μου να αποδίδω ξανά, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν ένας αγώνας. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το τραγούδι είναι αυτό που έκανα σε όλη μου τη ζωή και είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο να κάνω.

    Μου λείπετε τόσο πολύ, μου λείπει να σας βλέπω όλους στη σκηνή, δίνω πάντα το 100% όταν κάνω το σόου μου, αλλά η κατάστασή μου τώρα, δεν μου επιτρέπει να σας το δώσω αυτή τη στιγμή. Για να σας φτάσω ξανά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να επικεντρωθώ στην υγεία μου αυτή τη στιγμή και ελπίζω ότι βρίσκομαι στον δρόμο προς την ανάκαμψη. Αυτό είναι το επίκεντρό μου και κάνω ό,τι μπορώ για να αναρρώσω».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ETIENNE LAURENT

  • "Τότε που θαψαν τον Ερμή": Ντοκιμαντέρ από το Γυμνάσιο Πελοπίου

    Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Τότε που θάψαν τον Ερμή» που δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Πελοπίου συμμετέχει στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ που διεξάγεται στις 20-25 Μαΐου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην ενότητα «τα μικρά του ΑΓΩΝΑ». Θα προβληθεί το Σάββατο ,24/5, 11:30-14:30 ανάμεσα σε 61 ταινίες από 22 χώρες που επιλέχθηκαν ενώ οι συμμετοχές που υποβλήθηκαν άγγιξαν τις 1.250 από 100 χώρες.

    Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε σε μια διαδικασία που κράτησε ένα χρόνο. Αφορμή ήταν η αφήγηση του καθηγητή τους ότι ο παππούς του ήταν ανάμεσα σε αυτούς που βοήθησαν στην απόκρυψη των αρχαιοτήτων του Μουσείου Ολυμπίας, το 1940. Συνέχεια δόθηκε με το λογοτεχνικό βιβλίο της συγγραφέα και φίλης του Σχολείου μας Αγγελικής Δαρλάση «όταν έφυγαν τ΄ αγάλματα» που διαδραματίζεται στο πλαίσιο της απόκρυψης στην Αθήνα.

    Στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και Νέους πραγματοποιήθηκε εργαστήριο μιας βδομάδας, με τον σκηνοθέτη κ. Βασίλη Κοσμόπουλο, ο οποίος ασχολείται συστηματικά, πολλά χρόνια, με την έρευνα για την επιχείρηση απόκρυψης των αρχαιοτήτων και την στάση των δυνάμεων κατοχής απέναντι στους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας στο πλαίσιο ανάπτυξης σχεδίου ντοκιμαντέρ. Σε αυτό το εργαστήριο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πελοπίου γνώρισαν την επιστημονική έρευνα, την κινηματογραφική αφήγηση, τις τεχνικές οπτικοακουστικής καταγραφής της προφορικής ιστορίας και ενσωμάτωσης της πληροφορίας στην διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, με αφορμή την σημαντική για την τοπική – και όχι μόνο – ιστορία αυτή και αρχίζει η δουλειά…

    Ο κ. Κοσμόπουλος τους παρουσίασε το επιστημονικό πλαίσιο του θέματος και τα σπάνια τεκμήρια από την Απόκρυψη στην Αρχαία Ολυμπία όπου σώζονται τα ονόματα 43 ντόπιων εργατών και τεχνιτών που συνέδραμαν τους αρχαιολόγους και ξεκίνησε η δύσκολη διαδικασία της έρευνας για την ανίχνευση προφορικών μαρτυριών.

    Βρέθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι που θα μας δώσουν τις έμμεσες μαρτυρίες για την Απόκρυψη και τις άμεσες για την Αποκάλυψη του Ερμή μετά το Τέλος του Εμφυλίου.

    Ακολούθησαν ξεναγήσεις στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και μετά από τον αρχαιολόγο κ. Πασχαλίδη στους χώρους που έγινε η Απόκρυψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας.

    Τον Ιούνιο 2023 έγιναν τα γυρίσματα στο χώρο του Παλαιού και του Νέου Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας με εμψύχωση από τους σκηνοθέτες Βασίλη Κοσμόπουλο και Πέτρο Κολοτούρο και ακολούθησε μεγάλη συζήτηση για το μοντάζ και την τελική μορφή της ταινίας. Σε όλο αυτό το διάστημα η συνεργασία ήταν συνεχής μέσω τηλεδιασκέψεων.

    Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 26 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

    Η έρευνα συνεχίζεται και περιμένουμε όποιο στοιχείο μπορεί να προσφερθεί.

    Ο διευθυντής Δ. Ρούγκας και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Τάκης Γεωργακόπουλος, Ανδριάνα Μπόκιου και Αργυρώ Σαρρή θέλουμε να ευχαριστήσουμε για αυτή τη συνεργασία πρώτα απ΄ όλα τα παιδιά, τους συναδέλφους, τον Γραμματέα του Σχολείου μας, Γιώργο Φράγκο, που βοήθησε στην έρευνα, τους γονείς και επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση, τον Αρχαιολόγο Κώστα Πασχαλίδη, όπως και όσους έδωσαν στοιχεία για την έρευνα ή και συνεντεύξεις, την Παναγιώτα Διαμαντάκου για τον πατέρα της Νικόλαο Αντ. Διαμαντάκο, την Γεωργία Σταματοπούλου για τον πατέρα της Διονύσιο Δημητρόπουλο, τους κατοίκους της Αρχαίας Ολυμπίας, του Πλατάνου και του Πελοπίου

    Για τις μαρτυρίες τους από την αποκάλυψη του Ερμή τον Άγγελο Κούτρα, τον Γιώργο Σπηλιόπουλο του Αλκιβιάδη, τον Τάκη Γεωργακόπουλο για τον παππού του Παν. Γεωργακόπουλο, εργάτη, τον Βασίλη Βλαχαντώνη για τον πατέρα του Ιωάννη Βλαχαντώνη, τον Νίκο Αρμακόλα για τον προπάππου του Ευάγγελο Αρμακόλα, μαρμαρογλύπτη.

    Ευχαριστούμε την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας, την Προϊσταμένη Ερωφίλη Ίριδα Κόλλια και την αρχαιολόγο Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τον τότε Δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο και την Αντιδήμαρχο Ρόη Αντωνοπούλου

    pelopio ermis doc 2

    pelopio ermis doc 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εξαπλώνονται στην Ευρώπη οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης
    Εξαπλώνονται στην Ευρώπη οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης

    Έκρηξη των κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια στην Ευρώπη στα επόμενα χρόνια βλέπει επιστήμονας κρούοντας καμπανάκι κινδύνου.

    Ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία θα φθάσουν σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας όπου δεν υπήρχαν μέχρι τώρα κρούσματα, σύμφωνα με επιστήμονες.

    Τα ποσοστά εμφάνισης των ασθενειών αυτών έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία 80 χρόνια, καθώς η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας τους έδωσε τις θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες στις οποίες ευδοκιμούν.

    Η καθηγήτρια Ρέιτσελ Λόου, όπως αναφέρει ο Guardian η οποία ηγείται της ομάδας ανθεκτικότητας της παγκόσμιας υγείας στο Supercomputing Center της Βαρκελώνης στην Ισπανία, προειδοποίησε ότι τα κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια πρόκειται να εξαπλωθούν στις επόμενες δεκαετίες σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας που σήμερα δεν επηρεάζονται.

    Η ίδια πρόκειται να κάνει μια παρουσίαση στο παγκόσμιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Βαρκελώνη για να προειδοποιήσει ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια απότομη αύξηση αυτών των ασθενειών.

    «Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι φορείς των ασθενειών που μεταφέρουν και εξαπλώνουν την ελονοσία και τον δάγκειο πυρετό μπορούν να βρουν σπίτι σε περισσότερες περιοχές, με τα κρούσματα να εκδηλώνονται σε περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι πιθανό να είναι ανοσολογικά αδύναμοι και τα συστήματα δημόσιας υγείας απροετοίμαστα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λόου.

    «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι μακρύτερες σε διάρκεια θερμές εποχές θα διευρύνουν το εποχιακό παράθυρο για την εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια και θα ευνοούν όλο και συχνότερα ξεσπάσματα που θα είναι όλο και πιο περίπλοκο να αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.

    Ο δάγκειος πυρετός εντοπιζόταν συνήθως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς οι παγωμένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώνουν τις προνύμφες και τα αυγά του εντόμου. Οι μακρύτερες ζεστές εποχές και οι λιγότερο συχνοί παγετοί σήμαιναν ότι έχει γίνει η ταχύτερα εξαπλούμενη ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια στον κόσμο και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

    Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό και έχει εντοπιστεί σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από το 2023: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος, Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

    Το έντομο ευδοκιμεί: εννέα από τα 10 πιο φιλόξενα έτη για τη μετάδοση της νόσου έχουν σημειωθεί από το 2000 και μετά, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχει οκταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από 500.000 το 2000 σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια το 2019.

    Η Λόου δήλωσε ότι η κλιματική κατανομή θα εκτοξεύσει αυτή την εξάπλωση, καθώς οι ξηρασίες ακολουθούν τις πλημμύρες: «Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μετάδοση του ιού, με το αποθηκευμένο νερό να παρέχει πρόσθετες θέσεις αναπαραγωγής κουνουπιών.

    Τα διδάγματα από τις προηγούμενες επιδημίες υπογραμμίζουν τη σημασία της αξιολόγησης των μελλοντικών κινδύνων από ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές και της προετοιμασίας έκτακτων μέτρων για μελλοντικές επιδημίες».

    Μάλιστα η ίδια εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αύξησης του πληθυσμού, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές με ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια θα διπλασιαστεί σε 4,7 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας: Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή»
    Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας: Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή»
    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων του Νομού Ηλείας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας το Σάββατο το απόγευμα στις 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 6,30μμ,στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου[Γυμν.Δούκα 20] πραγματοποιούν την εκδήλωση της προβολής του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και παραγωγού ντοκιμαντέρ κ. Θωμά Σίδερη με τίτλο «Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών [Βραβείο Ακαδημίας Αθηνων].
    Στην εκδήλωση που θα προλογίσει ο Παν/τος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μπακόπουλος και θα λαβουν μέρος η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου και η Σχολή Βυζαντινης Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας ..
    Πριν από την προβολή της ταινίας θα μιλήσει ο κ. Σταύρος Αρβανιτοπουλος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με θέμα ''Οι συνθήκες της Ιδρυσης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1454'' και θα αναφερθεί στην ιστορία της Σχολής που είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα μέχρι της μέρες μας στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.
    Στην ταινία, παρουσιάζεται η σύγχρονη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, μέσα από τα μάτια των μαθητών και των δασκάλων της και ένα επιπλέον σύντομο κινηματογραφικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1950 και 1960 μέσα από σπάνια τεκμήρια.

    Μεταξύ άλλων, στην ταινία μιλούν για το εκπαιδευτικό ίδρυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομιλίδης, ο Σχολάρχης της ΠΜΓΣ Δημήτρης Ζώτος, o Αρχιτέκτονας Δρ. Σάββας Τσιλένης, Ιστορικοί, μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής.
    politi trapezou ilias ntok 2
    (Δελτίο Τύπου)
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο