Αυτή τη στιγμή το situationship είναι ο πιο viral όρος όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις. Κανείς όμως δεν ξέρει πότε - και αν - τελικά μετατρέπεται σε κανονικό relatioship.
Σαν millenial θυμάμαι πολύ έντονα ότι μου φαινόταν ιδιαίτερα μυστήριο, όταν κάποιος αντί να βάλει στη σελίδα του Facebook του αν είναι single ή σε σχέση, επέλεγε το «it's complicated», δηλαδή το «είναι περίπλοκο». Αν το Facebook είχε χιούμορ θα πρόσθετε, πέρα από αυτά και το «είμαι παντρεμένος/η», ένα σωρό άλλους όρους που έχουν «ξεπηδήσει» τα τελευταία χρόνια - κυρίως χάρη στη γενιά των Gen-Z - όσον αφορά το status της προσωπικής ζωής των χρηστών του.
Η λίστα με τις νέες ορολογίες είναι αρκετά μεγάλη, αφού δεν υπάρχει μόνο το ghosting το 2024, αλλά πολύ περισσότερες συνθήκες ανάμεσα σε δυο άτομα που έχουν ερωτικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλο.
Aπό το «it's complicated» στο «zombie-ing» μία γενιά δρόμος: Όλοι οι νέοι όροι στο dating
Πολύς λόγος γίνεται ωστόσο, για το situationship, τόσο στα social media, όσο και στις διάφορες παρέες.
Τι είναι το situationship;
Στην ουσία το situationship λοιπόν, προέκυψε από την ένωση των λέξεων «situation» (σ.σ κατάσταση) και «relationship» (σ.σ σχέση) και περιγράφει την κατάσταση που βρίσκεται ένα ζευγάρι πριν θεωρηθεί επίσημα πως είναι μαζί. Eίναι εκείνη η κατάσταση ανάμεσα σε μια ερωτική σχέση και κάτι περισσότερο από μια απλή φιλία. Σε αντίθεση με τον όρο friends with benefits ή την κανονική σχέση, στο situationship δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση για το τι συμβαίνει μεταξύ των εμπλεκόμενων.
Είναι η φάση στην οποία, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, μπορεί να βρίσκεστε ερωτικά με τον άλλο, χωρίς ωστόσο να ξέρεις αν είστε σε σχέση ή όχι, αφού δεν κάνετε όλα όσα θα έκανε ένα τυπικό ζευγάρι. Να κοιμηθείτε για παράδειγμα μαζί, να πάτε για ένα φαγητό ή σινεμά, να μοιράζεστε τα νέα από την καθημερινότητά σας.
H αλήθεια είναι πως για όσους ακολουθούν αυτό το «μονοπάτι» στις σχέσεις τους το να είναι σε μια situationship δεν είναι πάντα τόσο κακό. Κι αυτό γιατί εφόσον δεν υπάρχουν «ταμπέλες» είναι πολύ πιο εύκολο, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, να προχωρήσουν. Παράλληλα, δεν υπάρχει πίεση για να κάνουν κάποιο επόμενο βήμα (συγκατοίκηση, γάμο κλπ) και επίσης, όλο αυτό το αίσθημα του «κυνηγητού» και της «διεκδίκησης» του άλλου μπορεί να είναι έξτρα τονωτικό για την ερωτική σχέση που έχουν με το άλλο άτομο. Προσοχή! Τo situaionship δεν είναι open relationship, δηλαδή όταν είσαι σε situationship ναι μεν δεν «αποδέχεσαι» ότι είσαι κανονικό ζευγάρι με τον άλλο, δεν βλέπεις όμως ερωτικά κι άλλα άτομα, όπως θα γινόταν στην άλλη περίπτωση.
Κάπως έτσι, λοιπόν υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα όταν βρίσκεσαι στη μετέωρη αυτή φάση, ειδικά αν εσύ είσαι αυτή που θα επιθυμούσε το κάτι παραπάνω, δηλαδή μια κανονική σχέση. Εκεί μπορεί να πληγωθείς, αφού ίσως δεν βρεις την αναμενόμενη ανταπόκριση από το άλλο άτομο. Ταυτόχρονα, επειδή μένεις κολλημένη για καιρό σε αυτή τη λούπα του situationship δεν προχωράς παρακάτω, είτε αυτό σημαίνει να πείτε με το άτομο που βρίσκεστε ότι τελικά είστε ζευγάρι είτε το να σταματήσεις να είσαι σε μια situationship αναζητώντας κάτι πιο σταθερό.
Μετατρέπεται ποτέ το situationship σε relationship;
Μπορεί να είναι ο πλέον viral όρος αυτή τη στιγμή στο θέμα των σχέσεων, όμως η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, αν από τη φάση του situationship μπορείς να μεταβείς στη φάση του relationship. Να γίνει δηλαδή το αόριστο, ορισμένο. Ναι, να μπει η «τίμια» ταμπέλα του ζευγαριού εννοώ.
Κι αυτό γιατί όταν βρίσκεσαι σε situationship πηγαίνεις ουσιαστικά μέρα με τη μέρα, με τη ροή. Έτσι, μπορεί όντως να καταλήξεις να βρίσκεσαι σε μια κανονική σχέση, μπορεί όμως και να τελειώσει άδοξα, έστω αυτό το «λίγο» που ξεκίνησε.
Εξαρτάται καθαρά από τη φάση που βρίσκεστε με το άλλο άτομο, τι ζητάτε από την ερωτική σας ζωή και βέβαια, πόσο δυνατά είναι τα συναισθήματα που έχετε ο ένας για τον άλλο. Γιατί ναι, ένας τρελά ερωτευμένος με κάποιον δε θα ήθελε ούτε λεπτό να διανοηθεί πως δεν του «ανήκει» ολοκληρωτικά, κι όλα αυτά περί ελευθεριών και χαλαρότητας των πραγμάτων ξέρεις καλά πως ισχύουν μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τόσο ενδιαφέρον από τη μια ή την άλλη μεριά και ατό που κυριαρχεί είναι το να «περνάμε καλά».
Τρόποι για να μετατρέψεις το situationship σε relationship
Αν τώρα πραγματικά σε ενδιαφέρει με τον άνθρωπο που είστε σε situationship να κάνετε κανονική σχέση, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση.
Προσπάθησε για αρχή να τον βάλεις λίγο περισσότερο στον «κόσμο» σου. Προσκάλεσέ τον, όταν θα βγεις κάποια βόλτα με τους φίλους σου, χωρίς όμως να τον συστήσεις ως σύντροφό σου και άφησέ τον να σε γνωρίσει καλύτερα.
Έπειτα, προσπάθησε να αποφύγεις τα περιστασιακά ραντεβού με εκείνον. Μη βρίσκεστε δηλαδή μόνο όταν μπαίνει η ερωτική ανάγκη στη μέση ή δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε. Προσπάθησε να μετατρέψεις το επόμενο, για παράδειγμα, ραντεβού που θα έχετε σε ένα κανονικό ραντεβού. Πηγαίνετε για έναν καφέ ή φάτε μαζί μεσημεριανό.
Η επικοινωνία επίσης, είναι πολύ σημαντική. Αν θες να είσαι πραγματικά ζευγάρι με το άτομο που έχετε situationship, προσπάθησε να επικοινωνήσεις περισσότερο μαζί του. Όχι μόνο για να σε γνωρίσει καλύτερα και να δείτε τελικά αν ταιριάζετε πραγματικά, αλλά και για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου σιγά σιγά σε αυτόν και να ακούσεις όμως, και ό,τι έχει να σου πει εκείνος.
Φυσικά, πρέπει να δείξεις στον άλλο ότι πραγματικά έχεις πολύ δυνατά αισθήματα για εκείνον, είτε δείχνοντάς το με πράξεις είτε πραγματικά κάνοντας μια κουβέντα. Και πάνω σε εκείνη την κουβέντα, ίσως θα είναι καλό να βάλεις και ένα τελεσίγραφο σε όλη αυτή τη σχέση είτε από μέσα σου είτε απ' έξω σου, εκφράζοντάς το δηλαδή στο άτομο που έχεις απέναντί σου.
Πηγή: Queen.gr