Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 16:04

Δέκα τρόποι για να κάνετε τη ζωή σας πιο ρομαντική αυτή την άνοιξη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Και ταυτόχρονα πιο ήρεμη.

Ορομαντισμός στη ζωή μας, αν και έχει γίνει τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο να βρούμε τη χαρά, την αγάπη και την ειρήνη μέσα μας.

Με τον κρύο καιρό (όσο αυτός διήρκησε) πίσω μας, ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε το χρώμα, τη ζεστασιά και τη ζωντάνια που συνοδεύουν τη μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη.

Παρακάτω διαβάστε 10 δημοφιλείς τρόπους για να κάνετε πιο ρομαντική τη ζωή σας αυτή την εποχή. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την άνοιξη και να αρχίσετε να απολαμβάνετε την ενέργεια της κάθε ημέρας.

  1. Δημιουργήστε μια «πρωινή στιγμή». Αξιοποιήστε στο έπακρο το πρωινό σας ξύπνημα. Ετοιμάστε το ρόφημα της επιλογής σας, ανάψτε το αγαπημένο σας κερί και αφιερώστε πέντε λεπτά με το νέο σας βιβλίο, την αγαπημένη σας μουσική ή γυμναστική. Πολύ καλύτερο από το να βγείτε βιαστικά από την πόρτα, σωστά;
  2. Μετάβαση της ντουλάπας σας στην άνοιξη. Αυτό δεν είναι απλώς μια εποχιακή ρουτίνα, αλλά ένας τρόπος να κάνετε πιο ρομαντική τη ζωή σας. Σκεφτείτε: Ελαφρύτερα υφάσματα, πιο φωτεινά χρώματα και υψηλής ποιότητας λινά, βαμβακερά και τζιν. Υπάρχει κάτι στο ντύσιμο για την άνοιξη που μοιάζει εξίσου άνετο, κομψό και ρομαντικό, με το καλοκαιρινό.
  3. Περάστε σκόπιμα χρόνο με τον εαυτό σας. Κάποιοι το αποκαλούν «βγαίνω ραντεβού με τον εαυτό μου», άλλοι μπορεί να το αποκαλούν “me time”. Όπως και να το ονομάσετε η ιδέα του να περάσετε ποιοτικό χρόνο για να γνωρίσετε τον εαυτός σας, σίγουρα θα βοηθήσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή σας. Πιείτε καφέ μόνες σας, βγάλτε τον εαυτό σας έξω για φαγητό ή προγραμματίστε μια ολόκληρη μέρα με τις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Να θυμάστε: δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να πίνετε το κρασί σας μόνες σας ή να διαβάζετε το βιβλίο σας στην παραλία χωρίς παρέα.
  4. Αγοράστε στον εαυτό σας τα λουλούδια. Η Miley Cyrus το είπε καλύτερα – μην περιμένετε κάποιον άλλον να σας προσφέρει το μπουκέτο με τα τριαντάφυλλα ή τις αγαπημένες σας τουλίπες. Αγοράστε από το αγαπημένο σας ανθοπωλείο ή από την αγορά της γειτονιάς σας τα άνθη που αγαπάτε περισσότερο και φτιάξτε μια υπέροχη, ανθισμένη και ανοιξιάτικη σύνθεση. Άλλωστε κανείς δεν ξέρει τι σας αρέσει, περισσότερο από εσάς τις ίδιες.
  5. Αποσυνδεθείτε: Κλείστε τα κοινωνικά δίκτυα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το τηλέφωνό σας εντελώς. Προγραμματίστε μια ώρα την ημέρα ή μια ημέρα την εβδομάδα όπου θα μείνετε εντελώς μακριά από την τεχνολογία.
  6. Εξασκηθείτε στη θετική ομιλία. Γράψτε μερικές θετικές φράσεις και πείτε τις στους αγαπημένους σας. Κάντε το ίδιο στον εαυτό σας. Καθίστε μπροστά από τον καθρέφτη και μιλήστε σε εσάς με όμορφα λόγια. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά δεν πειράζει: πρόκειται για εξάσκηση.
  7. Ξεχάστε οριστικά το multitasking. Από το 2024 και μετά, θα κάνουμε τα πράγματα ένα ένα. Άλλωστε και οι ειδικοί το προτείνουν, αφού το να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό. Διαβάστε εδώ το γιατί.
  8. Δημιουργήστε μια ρουτίνα μετά τη δουλειά. Διαμορφώστε συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε από την εργάσιμη ημέρα στον προσωπικό σας χρόνο σας. Αλλάξτε ρούχα; Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, κάντε γυμναστική, κοιμηθείτε. Το τι θα κάνετε εξαρτάται από εσάς, αλλά κάντε αυτό το κάτι που σας χαροποιεί.
  9. Τακτοποιήστε τον χώρο που κοιμάστε. Δεν θέλετε να ξυπνάτε σε ένα χάος, σωστά; Οπότε ξεφορτωθείτε ό,τι γεμίζει το δωμάτιό σας με στρες και άγχος. Ξεκαθαρίστε την ντουλάπα σας, αλλά και τα συρτάρια και τα ράφια σας από ό,τι δεν σας είναι απαραίτητο.
  10. Ανανεώστε την ερωτική σας ρουτίνα. Και μιας και βρίσκεστε στην κρεβατοκάμαρα, ξεφορτωθείτε ό,τι σας φαίνεται στάσιμο, βαρετό ή αρνητικό και φέρτε κάτι καινούργιο που να επικεντρώνεται πλήρως στην ευχαρίστησή σας. Αφήστε αυτές τις «υποτιμημένες» στάσεις να κάνουν τα μαγικά τους.
Πηγή: Μarieclaire.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 12:52

Σχετικά Άρθρα

  • Εαρινή ισημερία 2024: Ξεκίνησε σήμερα η άνοιξη
    Εαρινή ισημερία 2024: Ξεκίνησε σήμερα η άνοιξη

    Η εαρινή ισημερία είναι αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.

    Η άνοιξη φέτος ξεκίνησε και επίσημα στις 20 Μαρτίου στη χώρα μας, από τις 05:06 το πρωί, και το γεγονός σηματοδοτεί η εαρινή ισημερία. Πρόκειται για αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.

    Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό– προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

    Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

    Από την άλλη, ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα – όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον- εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της.

    Στην Ελλάδα μάλιστα, η μέρα της ισημερίας δεν συμπίπτει με την ημέρα όπου υπάρχει ακριβώς ίση ημέρα και ίση νύχτα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται μόνο στις περιοχές που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σε όσες βρίσκονται είτε πάνω, όπως η Ελλάδα, είτε κάτω από τον Ισημερινό, η ίση μέρα και η ίση νύχτα συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία.

    Το αστρονομικό φαινόμενο

    Η εαρινή ισημερία συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου για το βόρειο ημισφαίριο όπου βρίσκεται και η Ελλάδα και στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου για το νότιο ημισφαίριο.

    Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της

    Εαρινή ισημερία ονομάζεται στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας και σηματοδοτεί ως εκ της ονομασίας της την πρώτη ημέρα της άνοιξης, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους. Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

    Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου, γι’ αυτό καλείται φθινοπωρινή. Στη συνέχεια, η νύχτα μεγαλώνει και η ημέρα μικραίνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

    Τι σημαίνει η εαρινή ισημερία σύμφωνα με θεωρίες και παραδόσεις

    • Η εαρινή ισημερία αποτελεί την αφετηρία του ισχύοντος Περσικού ή Ιρανικού ημερολογίου και συμπίπτει με την Πρωτοχρονιά για τους Ιρανούς, αλλά και για πολλούς λαούς της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας.
    • Η επομένη της εαρινής ισημερίας είναι η πρώτη ημέρα του Ινδικού Εθνικού Ημερολογίου και Πρωτοχρονιά για τους Ινδούς.
    • Η εαρινή ισημερία είναι η αφετηρία για τον υπολογισμό της εορτής του Πάσχα, τόσο για τους Ιουδαίους, όσο και για τους Χριστιανούς.
    • Η εαρινή ισημερία είναι μία από τις σπουδαιότερες γιορτές στο καλεντάρι των νεοπαγανιστών, καθώς συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης.

    Πηγή: In.gr

  • Η άνοιξη ήρθε πολύ νωρίς φέτος και αυτό δεν είναι καλό - Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα
    Η άνοιξη ήρθε πολύ νωρίς φέτος και αυτό δεν είναι καλό - Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα

    Ελάχιστες χιονοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, ανθοφορίες από πολύ νωρίς και ένας χειμώνας που δεν έμοιαζε χειμώνας είναι ίσως τα πιο ανησυχητικά επακόλουθα της κλιματικής αλλαγής. Ποιες οι επιπτώσεις τους;

    Για την Αμερική οι μήνες που πέρασαν, εκείνοι που ανήκαν στην εποχή του χειμώνα, ήταν οι πιο ζεστοί στα χρονικά τους. Πιο συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές επιδράσεις σημειώθηκαν στις Άνω Μεσοδυτικές Πολιτείες, στις Μεγάλες Λίμνες και στα Βορειοανατολικά, ενώ τον Φεβρουάριο, η Αλάσκα ήταν 12 βαθμούς Κελσίου θερμότερη κατά μέσο όρο. Ο ίδιος μήνας, ήταν επίσης ο θερμότερος Φεβρουάριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, σύμφωνα με την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα Copernicus, η οποία είχε καταγράψει ότι το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη φορά που ο πλανήτης ξεπέρασε τον 1,5 βαθμό Κελσίου της μέσης πλανητικής αύξησης της θερμοκρασίας από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης.
    Όλα αυτά τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, έχουν οδηγήσει φυσικά στο να γίνονται οι χειμώνες πιο σύντομοι και να εμφανίζονται σαφώς διαφορετικοί από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Και ενώ οι θερμότερες θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να ακούγονται σαν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για κάποιους, οι επιπτώσεις τους μπορεί να είναι εκτεταμένες. Για παράδειγμα, τα κουνούπια μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα την άνοιξη, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μεταδώσουν ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές, όπως ο δάγκειος πυρετός. Πολλές καλλιέργειες, όπως τα οπωροφόρα και τα καρυδόδεντρα, απαιτούν μια ορισμένη ποσότητα ψύχους κάθε χειμώνα, γνωστή ως "ώρες ψύξης". Χωρίς αυτό, παράγουν λιγότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, περισσότερες βροχοπτώσεις πέφτουν ως βροχή αντί για χιόνι, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών το χειμώνα, καθώς τα ποτάμια κατακλύζονται
    Όλα τα παραπάνω φαίνονται να γίνονται ένα πιο συχνό μοτίβο καθώς τα χρόνια περνούν. «Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι θερμοκρασίες αυξάνονται, το εποχιακό παράθυρο για κρύο καιρό γίνεται όλο και μικρότερο. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη αυτού που θεωρούμε "άνοιξη"... γίνεται όλο και νωρίτερα» λέει στο Vox ο κλιματολόγος Michael Mann του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Τι διακυβεύεται λοιπόν όταν η άνοιξη έρχεται νωρίτερα;
    Θερμοί χειμώνες - σοβαρές συνέπειες
    Οι θερμότεροι χειμώνες σημαίνουν σίγουρα λιγότερες ευκαιρίες για να απολαύσουμε το χιόνι, να κάνουμε έλκηθρο και σκι ή να παίξουμε στον πάγο. Όμως, πέρα από το ότι ορισμένες δραστηριότητες γίνονται λιγότερο εφικτές, οι θερμότεροι χειμώνες πρόκειται επίσης να έχουν καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

    Μείωση του πάγου
    Οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής σημείωσαν και πάλι χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, με τους επιστήμονες να αναρωτιούνται αν είναι η αρχή του τέλους. Οι πάγοι των Μεγάλων Λιμνών παρουσιάζουν επίσης πτωτική τάση, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ενώ πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε μείωση κατά 70% στην παγοκάλυψη των λιμνών μεταξύ 1973 και 2017. Και που είναι το κακό με αυτό, μπορεί να αναρωτιέστε. Αυτός ο πάγος λειτουργεί ως ρυθμιστής για τα μεγάλα, ανεμογενή κύματα το χειμώνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Χωρίς τον πάγο αυτό λοιπόν, οι ακτογραμμές είναι πιο ευάλωτες στη διάβρωση και τις πλημμύρες.
    Βέβαια, ο λεπτός πάγος από μόνος του έχει ήδη θανατηφόρες συνέπειες. Στη λίμνη Champlain του Βερμόντ, για παράδειγμα, το ετήσιο τουρνουά παγοψαρέματος ακυρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν τρεις ψαράδες έχασαν τη ζωή τους μετά από πτώση στον πάγο. Το πτώμα του ενός άνδρα βρέθηκε λίγες ώρες αφότου αναμενόταν να επιστρέψει στο σπίτι του από τη λίμνη, ενώ οι άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους όταν το επαγγελματικό τους όχημα έσπασε τον πάγο.

    Ο κίνδυνος για τις καλλιέργειες τροφίμων
    Τα φυτά ανθίζουν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, ένα σαφές σημάδι ότι η άνοιξη είναι είτε προ των πυλών είτε έχει ήδη φτάσει, σε ορισμένα μέρη. Πολλά είδη φυτών - συμπεριλαμβανομένων των νάρκισσων, της λυγαριάς, της φορσύθιας και ακόμη και των ανθών κερασιάς - αρχίζουν να ανθίζουν επίσης ήδη στην Ανατολή. Η Theresa Crimmins, διευθύντρια του Εθνικού Δικτύου Φαινολογίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι πρόκειται για τα φυτά που ανταποκρίνονται στις πολύ πρώιμες θερμές θερμοκρασίες. "Τα φυτά, ιδίως εκείνα των εύκρατων συστημάτων, ανταποκρίνονται σε μια σειρά από ενδείξεις προκειμένου να ξυπνήσουν την άνοιξη, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στην ψύχρα τον χειμώνα, της έκθεσης στη ζέστη την άνοιξη και του μήκους της ημέρας" δήλωσε στο CNN.

    Ωστόσο, εάν μετά από μια πρώιμη θερμή περίοδο - όπως αυτή που διανύουμε τώρα - εμφανιστεί ένα άλλο ψυχρό κύμα, η Crimmins δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι διαταραγμένο και επιζήμιο για τον κύκλο των φυτών. Επιπλέον, καθώς τα μπουμπούκια των λουλουδιών αναπτύσσονται, πολλά είδη χάνουν την ικανότητά τους να ανέχονται τις χαμηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι ένα ψύχος θα μπορούσε να σκοτώσει τα άνθη και να αφήσει τις καλλιέργειες φρούτων και άλλα προϊόντα ευάλωτα στις ανοιξιάτικες παγωνιές. Αυτό είναι κάτι που ισχύει για ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, αυτόν τον Φεβρουάριο, με τις υψηλές θερμοκρασίες να πλήττουν πολιτείες που παράγουν σιτάρι, όπως το Ρατζαστάν και το Γκουτζαράτ, η Ινδία συγκρότησε επιτροπή για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της αύξησης της θερμοκρασίας στην καλλιέργεια, σύμφωνα με το Reuters.
    Ζώα και υψηλές θερμοκρασίες
    Τα φυτά και τα ζώα θα μπορούσαν επίσης να χάσουν τους κύκλους ανάπτυξης και χειμερίας νάρκης τους. Σύμφωνα με την Theresa Crimmins, διευθύντρια του Εθνικού Δικτύου Φαινολογίας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τα χρονοδιαγράμματα επικονίασης των φυτών θα μπορούσαν να ανατραπούν, αν αυτά αναδύονται νωρίτερα από ό,τι συνήθως και τα έντομα που τα επικονιάζουν δεν είναι ακόμη έτοιμα να το κάνουν. Επιπλέον, παράσιτα όπως τα κουνούπια θα μπορούσαν επίσης να γίνουν πιο διαδεδομένα, λέει ο Crimmins, και ενδεχομένως να συμβάλουν σε περισσότερες ασθένειες, δεδομένου ότι οι ψυχρότεροι χειμώνες τείνουν να μειώνουν τον πληθυσμό τους.

    Παροχές νερού υπό απειλή
    Η αλλαγή του χειμώνα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην παροχή νερού, οδηγώντας σε πολύ μικρότερο όγκο χιονιού από αυτόν στον οποίο βασίζονται σήμερα οι άνθρωποι σε πολλά μέρη του κόσμου. Με το παγωμένο χιόνι που λιώνει αργά με την πάροδο του χρόνου να είναι μια σημαντική πηγή νερού για πολλές χώρες, αυτός ο πόρος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά αν δεν υπάρχει πολύ χιόνι. "Η παροχή νερού επηρεάζει σχεδόν τα πάντα, όχι όμως μόνο το πόσιμο νερό μας: νερό για τη γεωργία, νερό για υδροηλεκτρική ενέργεια, νερό για δημοτικές χρήσεις. Είναι πραγματικά σημαντική", λέει η Cara McCarthy, υπεύθυνη προγράμματος στην Υπηρεσία Διατήρησης Φυσικών Πόρων, ανησυχώντας για παγκόσμια ξηρασία.
    Ο ποταμός Πο για παράδειγμα, ο οποίος διασχίζει τη γεωργική ενδοχώρα της βόρειας Ιταλίας και τροφοδοτείται από το χιόνι από τις Άλπεις και τις βροχοπτώσεις της άνοιξης, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ το νερό στη λίμνη Γκάρντα στη βόρεια Ιταλία έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Έτσι, υπάρχουν φόβοι ότι η Ιταλία, η οποία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέρυσι μετά τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα νέο μεγάλο κύμα ξηρασίας.

    Το τέλος των χιονοδρομικών κέντρων;
    Ενώ τα χιονοδρομικά κέντρα προσπαθούν να προσαρμοστούν στην αύξηση της θερμοκρασίας, βασιζόμενα στο τεχνητό χιόνι -μια διαδικασία που χρησιμοποιεί πολύ νερό και ενέργεια- τα περισσότερα θα εξακολουθούν να χρειάζονται ψυχρές νυχτερινές θερμοκρασίες για να το κάνουν. Ωστόσο ήδη, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός έχει αφήσει τα χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις με λίγο ή καθόλου χιόνι. Τον Φεβρουάριο μάλιστα, κορυφαίοι σκιέρ έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι και Snowboard απαιτώντας να αναληφθεί δράση για την κλιματική κρίση.

    Ωστόσο, πέρα από την επιβίωση των χειμερινών σπορ, ίσως το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε το πόσες επιπτώσεις και πόσες καταστροφικές πτυχές θα έχει αυτή η συρρίκνωση των εποχών, τόσο για το περιβάλλον μας, όσο και για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πώς να ντύσετε το παιδί σας την άνοιξη
    σε Plus +
    Πώς να ντύσετε το παιδί σας την άνοιξη

    Η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ! Τα παιδιά είναι τόσο ενθουσιασμένα και έτοιμα για παιχνίδι έξω όλη την ημέρα, αλλά τι ρούχα θα μπορούσαμε να τους φοράμε αυτή την εποχή; Η Άνοιξη όπως όλοι ξέρουμε είναι κάπως αλλοπρόσαλλη εποχή γιατί μπορεί το πρωί να κάνει κρύο, το μεσημέρι να κάνει ζέστη, το απόγευμα να βρέχει και το βράδυ να κάνει πάλι κρύο. Με λίγα λόγια μπορεί και να αντιμετωπίσεις όλες τις εποχές σε μια μέρα.
    Εδώ θα βρείτε έξυπνες συμβουλές για ανοιξιάτικα παιδικά ρούχα – βρεφικά ρούχα - παραμυθενια παιδικα φορεματα , ώστε τα παιδιά να είναι κατάλληλα ντυμένα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον άστατο ανοιξιάτικο καιρό.

    1. ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΜΠΟΥΦΑΝ

    Αυτά τα λεπτά και πολύ χρήσιμα μπουφανάκια είναι απαραίτητα όλο το χρόνο. Με ένα αντιανεμικό μπουφάν αποκτάτε ένα ανοιξιάτικο μπουφαν για κορίτσι ή αγόρι το οποίο είναι αδιάβροχο, έχει καλό αερισμό και μπορεί να φορεθεί αυτούσιο ή με ένα φλις τζάκετ από κάτω αν κάνει κρύο. Το αντιανεμικό είναι λεπτό και ελαφρύ και παρέχει επίσης προστασία από το ελαφρύ κρύο και τον άνεμο.

    Εάν το παιδί βρίσκεται έξω και παίζει, ένα αδιάβροχο – αντιανεμικό παντελόνι συνήθως είναι αρκετό για να το προστατέψει από διάφορες “κακουχίες” όπως είναι πεσίματα σε λάσπες και λακκούβες ενώ θα το κρατάει ζεστό από το κρύο και την παγωνιά.

    Η φλις ζακέτα ή το φλις πουλόβερ είναι τα τέλεια ανοιξιάτικα ρούχα. Τα κρύα πρωινά μπορούν να φορεθούν κάτω από το μπουφάν και κατά τη διάρκεια της ημέρας που η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη, μπορούν να κρατούν το παιδί ζεστό και χωρίς το μπουφάν. Μια φλις μπλούζα η ζακέτα είναι αρκετά ζεστή και η καλύτερη επιλογή για τον κρύο ανοιξιάτικο αέρα. Μπορεί επίσης να φορεθεί κάτω από τα αντιανεμικά μπουφάν, κάτι που είναι απαραίτητο για τα παιδιά που τους αρέσει να τρέχουν σε λακκούβες και στην βροχή. Εδώ, τα αδιάβροχα μπουφάν χωρίς επένδυση είναι προτιμότερα γιατί ακόμα και να βρέχει ο καιρός είναι σχετικά ζεστός.

    2. ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ

    Στην Ελλάδα μαζί με τα ανοιξιάτικα έχουμε μάθει να ετοιμάζουμε και τα καλοκαιρινά ρούχα των παιδιών, οπότε εκτός από τα σορτσάκια , καλοκαιρινές φούστες και κάπρι παντελόνια που θα σας χρειαστούν τις πιο ζεστές μέρες, καλό θα είναι να έχετε και ένα ελαστικό παντελόνι, ένα άνετο φούτερ ή ένα τζιν για τις πιο δροσερές ημέρες της Άνοιξης.

    3. ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΠΟΥΛΟΒΕΡ

    Το να φοράτε ρούχα ελαφριά σε στρώσεις είναι πάντα προτιμότερο απο το να φοράτε λιγότερα και πιο βαριά ρούχα. Ντύστε το παιδί σας με ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι , το οποίο αν χρειαστεί να φορεθεί μόνο του θα παρέχει καλή προστασία από τον αέρα η τον ήλιο και το οποίο μπορεί να είναι αρκετά ζεστό κάτω από το τζάκετ / φλις μπουφάν. Λάβετε υπόψη ότι οι ακτίνες του ήλιου είναι επιβλαβείς όλο το χρόνο και ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες της άνοιξης, το δέρμα του παιδιού πρέπει να προστατεύεται.

    Ως εναλλακτική λύση σε ένα φλις μπουφάν αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, μπορείτε να επιλέξετε ένα από αμάνικα μπουφάν ή φούτερ, τα οποία είναι και άνετα και αρκετά ζεστά. Εδώ, τα μπλουζάκια μας ταιριάζουν όμορφα κάτω από ένα αμάνικο μπουφάν.

    4. ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

    Παρόλο που ο ανοιξιάτικος ήλιος ζεσταίνει όμορφα στη μέση της ημέρας, τα πρωινά τείνουν να είναι λίγο πιο δροσερά και ο κρύος αέρας παίζει επίσης το ρόλο του. Είναι ωραίο να φοράτε ένα ανοιξιάτικο καπέλο, το οποίο επίσης προστατεύει το κεφάλι και τα αυτιά που επηρεάζονται εύκολα από τον κρύο αέρα. Ένα λεπτό βαμβακερό καπέλο θα σας προστατεύει και τοποθετείται εύκολα στην τσέπη ή στο σακίδιο σας όταν δεν χρειάζεται.

    Να προτιμάτε πάντα ένα καπέλο που να σας προστατεύει από τις επικίνδυνες ακτίνες UV του ήλιου και ταυτόχρονα να σκιάζει όμορφα για τα μάτια. Επίσης τα πλεκτά γάντια για αγόρια και κορίτσια είναι τέλεια για προστασία από τα κρύα πρωινά και τα βράδια

    5. Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

    Φυσικά, τα παιδικά ρούχα πρέπει να προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στην ηλικία και τη δραστηριότητα. Φροντίζετε πάντα τα ρούχα να είναι ποιοτικά και άνετα, ώστε το παιδί να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων, αλλά όχι τόσο μεγάλα ώστε να το εμποδίζουν στις δραστηριότητες του.

    Στο Mi&Mo θα βρείτε ανοιξιάτικα φθηνά παιδικά ρούχα από ÖKO-Tex® ή οργανικό βαμβάκι, που σημαίνει ότι τα ρούχα θα είναι άνετα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον και ανθεκτικά, ώστε να μπορούν να τα φορέσουν μικρότερα αδελφάκια η άλλα παιδάκια.

    4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΝΤΥΣΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

    Πολλοί άνθρωποι ειδικά οι νέοι γονείς δεν είναι σίγουροι για το πώς να ντύσουν το μωρό τους όταν μπει η άνοιξη. Αυτός είναι και ο λόγος που σκεφτήκαμε να φτιάξουμε έναν οδηγό για ρούχα που είναι κατάλληλα για μωρά και μπορούν να φορεθούν την άνοιξη.

    1. ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ

    Για τα βρέφη , που συνήθως περνούν το χρόνο τους σε εξωτερικούς χώρους με το καροτσάκι τους, θα πρέπει οι γονείς να ντύνουν το μωρό με τα ρούχα που φοράει σε εσωτερικό χώρο μαζί με μια λεπτή φόρμα , μια λεπτή κουβέρτα, ίσως γαντάκια, σίγουρα ένα ανοιξιάτικο καπέλο καθώς και κάλτσες.

    Να έχετε πάντα έτοιμη μια κουβέρτα για να σκεπάσετε το μωρό σας αν κάνει περισσότερο κρύο ή αν το κρατάτε στην αγκαλιά σας.

    2. ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΜΩΡΑ ΣΕ ΠΟΡΤ ΜΠΕΜΠΕ

    Για εκείνα τα μωρά που έχουν ανακαλύψει την συντροφιά της παρέας σε ένα πορτ μπεμπέ, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το τι ρούχα θα πρέπει να έχετε μαζί σας. Ένα απαλό φορμάκι, ή παντελόνι ή κορμάκι και μια φόρμα είναι τα απολύτως απαραίτητα ρούχα που πρέπει να έχετε μαζί σας. Για καλό και για κακό πάρτε μαζί σας και μια ελαφριά κουβερτούλα μηπως και σας χρειαστεί. Μην ξεχνάτε το καπέλο, τις κάλτσες και τα γάντια.

    Διαβάστε περισσότερα στο Mi&Mo

    Φωτογραφία από freevitsidr από το Pixabay

  • Μύρισε άνοιξη! Καιρός να φτιάξεις το ωραιότερο στεφάνι με το απόλυτο floral DIY
    σε Plus +
    Μύρισε άνοιξη! Καιρός να φτιάξεις το ωραιότερο στεφάνι με το απόλυτο floral DIY

    Έχουμε επιτέλους αυτόν τον υπέροχο ανοιξιάτικο καιρό που αναμέναμε με ανυπομονησία όλο τον χειμώνα. Και, σίγουρα θα ήταν μια υπέροχη ιδέα να εισάγουμε την άνοιξη και στο σπίτι μας. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου, αλλά έχεις πραγματικά την όρεξη και το μεράκι να ομορφύνεις τον προσωπικό σου χώρο μπορείς εύκολα και οικονομικά και κάνεις ένα DIY ανοιξιάτικο στεφάνι. Θα αλλάξει δια μαγείας η ενέργεια στο σπίτι σου και τα χρώματα των λουλουδιών θα φωτίσουν το σπίτι σου, σκορπώντας νότες αισιοδοξίας!

    Αναζητώντας, λοιπόν, ιδέες για όμορφα ανοιξιάτικα στεφάνια «πέσαμε» πάνω στο Puddy’s Home και σ’ αυτό το πραγματικά εύκολο και πανέμορφο στεφάνι!

    Διαβάστε περισσότερα στο theissue.gr - Photo by Annie Spratt on Unsplash

  • Αλλεργία της άνοιξης: Η σπιτική θεραπεία που θα κατευνάσει τα ενοχλητικά συμπτώματα
    Αλλεργία της άνοιξης: Η σπιτική θεραπεία που θα κατευνάσει τα ενοχλητικά συμπτώματα

    Μπορεί για τους περισσότερους η άνοιξη να είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, αλλά κάποιοι άλλοι υποφέρουν από τις αρχές του Απρίλη έως τα τέλη του Μάη.

    Μιλάμε για όλους εκείνους που υποφέρουν από αλλεργίες της άνοιξης και κάθε τέτοια εποχή περνούν πραγματικά δύσκολα. Συνάχι, φαγούρα, βήχας, μάτια που δακρύζουν και μύτη βουλωμένη μόνιμα.

    Αν περιγράψαμε μόλις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι αυτό τον καιρό, έχουμε παρακάτω κάτι που σε ενδιαφέρει.

    Μπορεί η λύση στις αλλεργίες να είναι τα αντισταμινικά, αλλά πόσο εύκολο είναι να παίρνεις χάπια κάθε μέρα και μάλιστα χάπια που προκαλούν υπνηλία;

    Παρακάτω σου παρουσιάζουμε ένα φυσικό ρόφημα – γιατρικό για την αλλεργία της άνοιξης με τσουκνίδα. Το συγκεκριμένο βότανο ανήκει σε εκείνα που καταπολεμούν σε σημαντικό βαθμό τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας.

    Υλικά

    • 10 γρ. τσουκνίδα (περίπου μια κουταλιά της σούπας)
    • 250 ml νερό
    • 1 κουταλιά μέλι

    Παρασκευή

    Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπρίκι βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Αφήνουμε να σιγοβράσοει για 10 λεπτά και προσθέτουμε το μέλι.

    Καταναλώνουμε δύο φορές την ημέρα.

    Το εκχύλισμα τσουκνίδας αντενδείκνυται για τις εγκυμονούσες και για όσους λαμβάνουν αγωγή για υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Πηγή: Βelikeyou.gr

  • Αναγκαία η προστασία των μελισσών απο τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς
    Αναγκαία η προστασία των μελισσών απο τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς

    Με την ευκαιρία της έναρξης της περιόδου ανθοφορίας των καλλιεργειών, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπενθυμίζει στους αγρότες την αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους ψεκασμούς που εφαρμόζονται.

    Ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η δηλητηρίαση των μελισσών ως αποτέλεσμα της ακατάλληλης χρήσης γεωργικών φαρμάκων προκαλεί σοβαρή ανησυχία, καθώς έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες και την παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων, καθώς και στην επικονίαση και την καρποφορία των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα τη μείωση της καλλιέργειας. απόδοση παραγωγής.

    Ανησυχητική η μείωση των επικονιαστών - Τι προβλέπει σχέδιο διάσωσης

    Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται σε σειρά παραγόντων, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή και η εντατικοποίηση της γεωργίας, της οποίας κυριότερος συντελεστής είναι η αυξανόμενη χρήση γεωργικών φαρμάκων. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους, διευκολύνοντας τους χρήστες γεωργικών φαρμάκων να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Από τις διάφορες κατηγορίες γεωργικών φαρμάκων, σοβαρότερες επιπτώσεις στις μέλισσες έχει η χρήση των εντομοκτόνων. Οι μέλισσες θανατώνονται από εντομοκτόνα όταν συλλέγουν δηλητηριασμένο νέκταρ, γύρη και νερό, πετούν ανάμεσα σε μετακινούμενο – από τον αέρα – ψεκαστικό νέφος, περπατούν σε επιφάνειες στις οποίες έγινε εφαρμογή εντομοκτόνου. Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων.

    Ελαχιστοποίηση του κινδύνου

    Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανάτωσης μελισσών από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων τόσο την περίοδο της ανθοφορίας, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η υπηρεσία τονίζει στους παραγωγούς ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενημερώνει ότι:

    1. Ο επαγγελματίας χρήστης γεωργικών φαρμάκων οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από τον επικείμενο ψεκασμό, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.
    2. Συστήνεται στους μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό της εκμετάλλευσής τους και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους (τηλέφωνο, διεύθυνση), για τη διευκόλυνση ενδεχόμενης ειδοποίησής τους από τους παραγωγούς.
    3. Πριν από κάθε ψεκασμό, οι παραγωγοί πρέπει να ελέγχουν την παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Επισημαίνεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.
    4. Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά στις μέλισσες. Η μη πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης επί της ετικέτας επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους χρήστες γεωργικών φαρμάκων.
    5. Απαγορεύεται η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου. Βέλτιστη γεωργική πρακτική για τη διαχείριση των ζιζανίων, είναι η κοπή αυτών και δευτερευόντως η καλλιέργεια του εδάφους. Επίσης, συστήνεται η αποφυγή των ψεκασμών και καταστροφής των ζιζανίων στα περιθώρια των αγροτεμαχίων.
    6. Επιτρέπονται – κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών – οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων) εφόσον το αναφέρει ρητά η ετικέτα τους.
    7. Ιδιαίτερη προσοχή από τους παραγωγούς απαιτείται τη χρονική περίοδο λίγο πριν την ανθοφορία, οπότε και συστήνεται η αποφυγή χρήσης διασυστηματικών γεωργικών φαρμάκων ή γεωργικών φαρμάκων που έχουν υψηλή υπολειμματική διάρκεια και που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, διότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα δηλητηρίασης των μελισσών κατά την έναρξη της ανθοφορίας.
    8. Συνιστάται στους παραγωγούς να αποφεύγουν την ανάμιξη πολλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς, παρότι τα περισσότερα μυκητοκτόνα θεωρούνται σχετικά μη μελισσοτοξικά, όταν συνδυάζονται με πυρεθροειδή εντομοκτόνα, αυξάνουν τη μελισσοτοξικότητα των εντομοκτόνων.
    9. Συστήνεται ο ψεκασμός να πραγματοποιείται τις βραδινές ώρες (από τη δύση του ηλίου και μετά), όταν δηλαδή οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
    10. Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτός συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί (μέχρι τις 8:00 π.μ.) ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.
    11. Ο ψεκασμός με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες ή με υψηλή σχετική υγρασία αυξάνει την υπολειμματικότητα του γεωργικού φαρμάκου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την μελισσοτοξικότητα των εντομοκτόνων.
    12. Πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βαθμονόμηση και την τακτική συντήρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων και την αποφυγή ψεκασμού όταν επικρατούν δυνατοί και συνεχώς μεταβαλλόμενοι άνεμοι.
    13. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας – όπως το βαμβάκι και τα κηπευτικά – επιτρέπονται οι ψεκασμοί κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως
      α) χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοφαρμάκων
      β) εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου
      γ) έγκαιρη ειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τις κυψέλες τους από την περιοχή του ψεκασμού.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Εαρινή Ισημερία σήμερα - Η πρώτη ημέρα της Άνοιξης
    Εαρινή Ισημερία σήμερα - Η πρώτη ημέρα της Άνοιξης

    Σήμερα (20/3) είναι η εαρινή ισημερία του 2023, η επίσημη πρώτη μέρα της Άνοιξης - Μπήκε κι επίσημα η Άνοιξη, πότε φτάνει η μέρα στο «ζενίθ» της

    Αποχαιρετάμε κι επίσημα σήμερα τον χειμώνα!
    Η εαρινή ισημερία συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου (20 Μαρτίου 2023) για το βόρειο ημισφαίριο και σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους.
    Η άνοιξη έφτασε και επισήμως, καθώς σήμερα, Δευτέρα (20/3), είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας για το 2023, του φαινομένου κατά το οποίο η μέρα και νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.
    Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας, μετά την εαρινή ισημερία «μεγαλώνει» η ημέρα, μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου, όταν και παρατηρείται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.
    Στο νότιο ημισφαίριο, η ισημερία σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου, γι' αυτό και ονομάζεται «φθινοπωρινή ισημερία».
    Τι σημαίνει η εαρινή ισημερία σύμφωνα με θεωρίες και παραδόσεις
    Η εαρινή ισημερία αποτελεί την αφετηρία του ισχύοντος Περσικού ή Ιρανικού ημερολογίου και συμπίπτει με την Πρωτοχρονιά για τους Ιρανούς, αλλά και για πολλούς λαούς της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας.
    Η επομένη της εαρινής ισημερίας είναι η πρώτη ημέρα του Ινδικού Εθνικού Ημερολογίου και Πρωτοχρονιά για τους Ινδούς.
    Η εαρινή ισημερία είναι η αφετηρία για τον υπολογισμό της εορτής του Πάσχα, τόσο για τους Ιουδαίους, όσο και για τους Χριστιανούς.
    Η εαρινή ισημερία είναι μία από τις σπουδαιότερες γιορτές στο καλεντάρι των νεοπαγανιστών, καθώς συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κορυφώνονται και στην Ελλάδα αύριο το βράδυ οι Ήτα Υδροχοϊδες, η δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων
    Κορυφώνονται και στην Ελλάδα αύριο το βράδυ οι Ήτα Υδροχοϊδες, η δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων

    Οι Ήτα Υδροχοΐδες, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, κορυφώνονται και στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης 5 Μαϊου προς τα ξημερώματα της Παρασκευής 6 Μαϊου. Είναι η δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων μετά τις Λυρίδες του Απριλίου.

    Επειδή έχει προηγηθεί Νέα Σελήνη (στις 30 Απριλίου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, πράγμα που θα διευκολύνει τις παρατηρήσεις, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα.

    Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, κυρίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους φθάνει έως τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ. το δευτερόλεπτο. Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

    Αυτά τα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Σε πρώτη φάση η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοΐδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαϊου με αποκορύφωμα στις 6 Μαϊου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» (με την ονομασία Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.

    Έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης «Χάλεϊ», γνωστός από πολύ παλιά, πλησίασε στη Γη. Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από την Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη. Ο κομήτης ακολουθεί μία ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πια διαρκώς από τον πλανήτη μας, παρ' όλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα «ποτάμι» σωματιδίων που περιοδικά συναντιέται με τη Γη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Unsplash/ Nick Iliasov

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch