Πέρα από τη σωματική.
Η οικειότητα μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί σε μία σχέση είτε αυτή μετρά αρκετά χρόνια ύπαρξης είτε βρίσκεται σε αρχικά στάδια. Οι περισσότεροι σύντροφοι παρερμηνεύουν τα κίνητρα των εραστών τους, κι αυτό επειδή ο καθένας μας ορίζει διαφορετικά τη συγκεκριμένη λέξη. Αυτές οι παρερμηνείες μπορούν να επηρεάσουν δραστικά μία σχέση και να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ο ένας σύντροφος μπορεί να νιώθει πίεση από τον τρόπο που το ταίρι του εκφράζει την αγάπη ή τις ανάγκες του, με το δεύτερο να θέλει απλώς να δείξει τρυφερότητα. Ή όταν ο ένας σύντροφος περνά λίγο παραπάνω χρόνο στη δουλειά χωρίς απαραίτητα να ενημερώσει κάθε φορά, ο άλλος μπορεί να νιώσει παραμελημένος.
Υπάρχει, όμως, τρόπος να εκφράσετε την οικειότητα στη σχέση σας, δίχως παρεξηγήσεις και αυτός δεν είναι άλλος από την ήρεμη, ξεκάθαρη και συχνή επικοινωνία.
Κι αν ακούγοντας τη λέξη οικειότητα σκέφτεστε μονάχα τη σωματική, ήρθε ο καιρός να μάθετε πως υπάρχουν ακόμη τρία είδη εξίσου σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς δεσμού. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι αυτά:
Συναισθηματική οικειότητα
Το να μοιράζεστε ανοιχτά τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας, είναι για μερικούς ανθρώπους βασική προϋπόθεση για μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι οδυνηρό να νιώθει κάποιος πιο ευάλωτος από τον άλλο – ειδικά αν αυτός ο άλλος είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή του. Γνωρίζοντας πως το ταίρι σας σάς συναισθάνεται και σας υποστηρίζει, η σχέση σας χτίζεται πάνω στην ασφάλεια και σε οικείες αντιδράσεις.
Οι δύο σύντροφοι πρέπει γνωρίζουν βαθιά ο ένας τον άλλο και να αποδέχονται ο ένας τον άλλο. Έχετε ακούσει ζευγάρια που λένε πως αντιλαμβάνεται ο ένας τι θέλει ο άλλος μόνο με τα μάτια; Αυτό είναι το απόλυτο επίπεδο συναισθηματικής οικειότητας και είναι πολύ σημαντικό για μία σχέση.
Διανοητική οικειότητα
Όταν οι σύντροφοι μπορούν να μοιραστούν τις πιο βαθιές τους σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρά τους, μοιάζει σαν να ζουν ο ένας στο μυαλό του άλλου. Αυτό συμβαίνει όταν οι ιδέες και οι απόψεις του ενός έχουν πραγματικά σημασία για τον άλλον, ο οποίος τις ακούει και τις σέβεται. Και οι δύο σύντροφοι μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις και τις πεποιθήσεις τους χωρίς να ανησυχούν για πιθανές συγκρούσεις. Νιώθουν ότι η άποψή τους μετρά και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός.
Συνήθως τη λέξη πνεύμα τη συνδέουμε με κάτι μεγαλύτερο από εμάς ή με τη θρησκεία. Όμως η πνευματική οικειότητα δεν σχετίζεται απαραίτητα με την πίστη κάποιου. Αυτό το είδος εγγύτητας δημιουργείται όταν μοιραζόμαστε βαθιές ανησυχίες, διαπιστώσεις σε σχέση με τη ζωή και τον θάνατο και άλλα μεγάλα ζητήματα της ύπαρξης. Όταν ένα ζευγάρι καταφέρνει να συζητά ήρεμα για τα πιστεύω του κάθε μέλους του, τότε είναι σίγουρο πως χτίζει μια σταθερή και ευτυχή σχέση.