Life & Style

4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης - Πώς να φύγεις από μία τέτοια σχέση

4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης - Πώς να φύγεις από μία τέτοια σχέση

Δεν φταις αν μένεις, ούτε φταις που ξεκίνησες –δεν είσαι εσύ το πρόβλημα

Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές –δεν χρειάζεται να είναι σωματική, για να την πάρεις στα σοβαρά. Κι αν έδωσες το κλικ σε αυτό το άρθρο, είναι πολύ πιθανό να έχεις αναρωτηθεί αν η σχέση στην οποία βρίσκεσαι, είναι κακοποιητική. Δεν φταις αν μένεις, ούτε φταις που ξεκίνησες –δεν είσαι εσύ το πρόβλημα. Αν, όμως, έχεις την παραμικρή υποψία πως ο άνθρωπός σου σε κακοποιεί λεκτικά ή ψυχολογικά, είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης και να αποχωρήσεις από αυτήν την κατάσταση.

Παρακάτω, θα δούμε τα προειδοποιητικά σημάδια μίας κακοποιητικής σχέσης.

Love bombing

Πολλές κακοποιητικές σχέσεις ξεκινούν έτσι. Σε «βομβαρδίζει» με αγάπη, προσοχή και τρυφερότητα, ώστε να ρίξεις τις άμυνές σου, να αφεθείς και να δείξεις εμπιστοσύνη. Κι είναι ωραίο –σε κατακλύζει η ντοπαμίνη και, κατά κάποιον τρόπο, εθίζεσαι στον σύντροφό σου.

Ασυνέπεια

Εδώ βλέπουμε τη διαφορά ανάμεσα στις λέξεις και τις πράξεις. Αν σου λέει «Σ’ αγαπώ, δεν θα σε πλήγωνα ποτέ», αλλά κάνει το ακριβώς αντίθετο, προβληματίσου. Μπορεί να σου υπόσχεται πράγματα και, όταν έρχεται η ώρα να γίνουν και δεν γίνονται ποτέ, προσπαθεί να σε βγάλει τρελό. Επίσης, αν προσπαθήσεις να θίξεις το θέμα, θα αγνοήσει τα συναισθήματά σου και δεν θα σε ακούσει.

Υποτίμηση

Αν είσαι σε σχέση με έναν άνθρωπο που διαρκώς σε μειώνει και σε κάνει να αισθάνεσαι ανεπαρκής σε οποιοδήποτε επίπεδο, από την εμφάνιση μέχρι τη νοημοσύνη σου, αυτός ο άνθρωπος προσπαθεί να σε ελέγξει. Θα προσπαθήσει να σε κάνει να πιστέψεις ότι, πράγματι, η αξία σου είναι μικρότερη, ότι εκείνος είναι καλύτερός σου. Έτσι, βεβαιώνεται πως δεν θα φύγεις.

Άρνηση

Εσύ βρίσκεσαι σε άρνηση. Αν εθελοτυφλείς και προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι πρόκειται για μία «κακή φάση», ενώ αισθάνεσαι ανασφάλεια και δεν μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα, είναι μία καλή ώρα να ανοίξεις τα μάτια σου.

Πώς να φύγεις

Για να φύγεις από μία κακοποιητική σχέση, πρέπει να το έχεις πάρει απόφαση. Όταν αυτό γίνει, καλό είναι να ξεκόψεις μια και καλή –κάνε μπλοκ στα σόσιαλ, στο τηλέφωνο, μην επιτρέψεις στον πρώην σου να σε πλησιάσει από πουθενά. Μπορείς ακόμη να μπλοκάρεις την οικογένεια και τους φίλους του, αν πιστεύεις ότι έτσι θα προστατευθείς περισσότερο.

Σε περίπτωση που το επίπεδο κακοποίησης είναι σωματικό, τα πράγματα αλλάζουν. Μπορείς να επικοινωνήσεις με τη Γραμμή SOS 15900. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες τον χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected].

Πηγή: Jenny.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup