Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 16:01

Επτά Έλληνες celebrities που πάλεψαν με τον εθισμό τους - Πώς κέρδισαν την ζωή τους πίσω

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δημοφιλείς ηθοποιοί και τραγουδιστές που έδωσαν μάχη τον εθισμό τους

O εθισμός στον τζόγο είναι μία εμπειρία μοναξιάς και απομόνωσης (όπως όλοι οι εθισμοί άλλωστε) που έχει επηρεάσει ανθρώπους σε όλους τους τομείς της ζωής της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Ελλήνων celebrities.

Ορισμένοι από αυτούς έχουν μιλήσει ανοιχτά για τον αγώνα τους να αναρρώσουν από τον εθισμό τους, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν και να βοηθήσουν άλλους να κατανοήσουν τους κινδύνους και τις συνέπειές του.

Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 13:01

Σχετικά Άρθρα

  • Αλλάζει την χημεία του εγκεφάλου των εφήβων ο εθισμός στο διαδίκτυο
    Αλλάζει την χημεία του εγκεφάλου των εφήβων ο εθισμός στο διαδίκτυο

    Αλλαγή στην χημεία το εγκεφάλου των εφήβων προκαλεί ο εθισμός στο διαδίκτυο επηρεάζοντας παράλληλα την συμπεριφορά και την ανάπτυξη των νέων ανθρώπων.

    Το παραπάνω διαπιστώνει βρετανική μελέτη του University College του Λονδίνου οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι αλλαγές σε πολλαπλά νευρωνικά δίκτυα μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω εθιστικές τάσεις και αρνητικές συμπεριφορές τους εφήβους.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «PLOS Mental Health» οι ερευνητές του University College εξέτασαν 12 μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 237 παιδιά και έφηβοι (10-19 ετών) που είχαν διαγνωσθεί με εθισμό στο διαδίκτυο μεταξύ 2013 και 2023.

    Στις εν λόγω μελέτες, οι ερευνητές είχαν υποβάλλει τους συμμετέχοντες σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), προκειμένου να δουν πώς αλληλοεπιδρούν οι περιοχές του εγκεφάλου τους, τόσο κατά την ανάπαυση όσο και κατά την ολοκλήρωση μιας εργασίας.

    Από τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι οι επιδράσεις ήταν εμφανείς σε πολλαπλά νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο και ότι υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα σε τμήματα του εγκεφάλου όταν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν σε κατάσταση ηρεμίας.

    Την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε συνολική μείωση της λειτουργικής συνδεσιμότητας σε τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ενεργό σκέψη- το δίκτυο εκτελεστικού ελέγχου.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με εθιστικές συμπεριφορές και τάσεις στους εφήβους. Σχετίζονται επίσης με αλλαγές στη συμπεριφορά, την ψυχική υγεία, την ανάπτυξη, την πνευματική ικανότητα και τον σωματικό συντονισμό.

    «Η εφηβεία είναι ένα κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης. Κατά τη διάρκειά της, οι άνθρωποι βιώνουν σημαντικές αλλαγές στη βιολογία, τη γνωστική ικανότητα και την προσωπικότητα. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλός τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στον εθισμό στο διαδίκτυο» εξήγησε ο Μαξ Τσανγκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (GOS ICH).

    «Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά αρνητικές συμπεριφορικές και αναπτυξιακές αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζωή των εφήβων.

    Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν σχέσεις και κοινωνικές δραστηριότητες, να λένε ψέματα για τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα και να παρουσιάζουν διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο τους».

    «Οι γιατροί θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνταγογραφήσουν θεραπεία που να στοχεύει σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ή να προτείνουν ψυχοθεραπεία με στόχο τα βασικά συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο» πρόσθεσε.

    «H εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο είναι μια άλλη πιθανή οδός πρόληψης. Οι γονείς που γνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια του εθισμού στο διαδίκτυο θα χειριστούν αποτελεσματικότερα τον χρόνο στην οθόνη, την παρορμητικότητα και θα ελαχιστοποιήσουν τους παράγοντες κινδύνου» κατέληξε ο ερευνητής.

    Πηγή: Cnn.gr

  • TikTok: Ξεκινά έρευνα η Ε.Ε. για την εφαρμογή Lite - Απειλή για αναστολή λειτουργίας
    TikTok: Ξεκινά έρευνα η Ε.Ε. για την εφαρμογή Lite - Απειλή για αναστολή λειτουργίας

    Ως «εθιστική» περιγράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νέα lite εφαρμογή του TikTok.

    Το Tiktok Lite, η εφαρμογή που κυκλοφόρησε πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες στο Android και σας επιτρέπει να κερδίζετε εικονικά νομίσματα για να τα μετατρέψετε σε δωροκάρτες Amazon, βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BFMTV, οι Βρυξέλλες άρχισαν τη Δευτέρα (22/04) έρευνα με στόχο τη νέα εφαρμογή Tiktok Lite και απείλησαν να αναστείλουν, από την Πέμπτη (25/04) κιόλας, το πρόγραμμα που επιβραβεύει τον χρόνο που περνάει κάποιος μπροστά στην οθόνη του με κίνδυνο τον εθισμό.

    Πάντως, το Tiktok, που ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance, άρχισε την αμφιλεγόμενη νέα υπηρεσία της στη Γαλλία και την Ισπανία στα τέλη Μαρτίου. Ωθώντας τους ανθρώπους να παραμένουν συνδεδεμένοι, θα μπορούσε να ενισχύσει επικίνδυνα την εξάρτηση από το εν λόγω κοινωνικό δίκτυο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο μηχανισμός ενέχει «σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία των χρηστών». Ωστόσο, η πλατφόρμα δεν κοινοποίησε στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξή της, κάποια αξιολόγηση κινδύνου σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της βάσει της νέας νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Αυτός, μάλιστα, είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επιβάλει την αναστολή του προγράμματος ανταμοιβών. «Πριν από την επίσημη υιοθέτησή του, δόθηκε στην Tiktok προθεσμία μέχρι την Τετάρτη 24 Απριλίου για να παράσχει τα επιχειρήματα υπεράσπισής της», όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

    Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια πρώτη προειδοποίηση στις 17 Απριλίου, ζητώντας από την πλατφόρμα να παράσχει εντός 24 ωρών μια αξιολόγηση των κινδύνων και να περιγράψει λεπτομερώς τα μέσα που εφαρμόζονται για τη μείωσή τους, αλλά «το Tiktok δεν παρέδωσε το έγγραφο εγκαίρως».

    Τέλος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Υποψιαζόμαστε ότι το TikTok Lite είναι τοξικό και εθιστικό όπως τα τσιγάρα light». Ως εκ τούτου, το Tiktok πρέπει να υποβάλει την έκθεσή του για για την αξιολόγηση των κινδύνων το αργότερο έως την Τρίτη (23/04) και να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις έως τις 3 Μαΐου.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Digital Detox: Τα σημάδια που προειδοποιούν ότι έχουμε εθιστεί και χρειαζόμαστε ψηφιακή αποτοξίνωση
    Digital Detox: Τα σημάδια που προειδοποιούν ότι έχουμε εθιστεί και χρειαζόμαστε ψηφιακή αποτοξίνωση

    Ένας χρήστης έχει εθισμό όταν απομακρυνόμενος από τα ψηφιακά μέσα νιώθει δυσφορία σε αντίθεση με τον ενθουσιώδη χρήστη που δεν νιώθει τέτοια αγωνία

    Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν εντάσσει την εξάρτηση από τα ψηφιακά μέσα στους επίσημους εθισμούς, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε εφήβους και ενηλίκους να χάνουν το μέτρο και να παρουσιάζουν εθιστικές συμπεριφορές, σημειώνει η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Στελίνα Κουντζάκη.

    Ένας τρόπος αποτοξίνωσης είναι να ορίσουμε μέρη στο σπίτι όπου η χρήση κινητού είναι απαγορευτική, όπως το υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου μας

    Η ψηφιακή αποτοξίνωση, εξηγεί η ίδια μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας», είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε μακριά από τα ψηφιακά μέσα για να χαλαρώσουμε και να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας.

    Ένας χρήστης έχει αναπτύξει εθισμό, σύμφωνα με την ειδικό, όταν απομακρυνόμενος από τα ψηφιακά μέσα νιώθει δυσφορία σε αντίθεση με τον ενθουσιώδη χρήστη, ο οποίος δεν νιώθει αυτήν την αγωνία. «Μία ισορροπημένη χρήση είναι έως 2 ώρες πέρα των ωρών εργασίας» τονίζει η κ. Κουντζάκη.

    Ο κίνδυνος του burn out

    Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διευκολύνει κατά πολύ την καθημερινότητά μας καθώς μας επιτρέπουν να «συνδεόμαστε» με αγαπημένα μας πρόσωπα που βρίσκονται μακριά και να κρατάμε επαφή.

    Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση σε αυτά μπορεί να οδηγήσει στο burn out και σε ανεπιθύμητες συνέπειες, με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκη για αποτοξίνωση, ένα digital detox.

    «Δεν έχω Instagram. Πολύ λίγο χαζεύω στο Facebook. Έχω μία άρνηση με τα social, θέλω να τα αποφεύγω όσο μπορώ αλλά βλέπω πως δεν μπορώ να το αποφύγω πολύ. Δεν είμαι εθισμένη», λέει η ηθοποιός, Φαίδρα Δρούκα, μιλώντας στην εκπομπή.

    «Με ενοχλεί όταν βγαίνεις με οικεία πρόσωπα και είναι στο κινητό» συπλήρωσε η ηθοποιός.

    Πώς μπορούμε να κάνουμε ψηφιακή αποτοξίνωση

    Όπως εξηγεί η κ. Κουντζάκη, πρέπει αρχικά να παρατηρούμε τον εαυτό μας ώστε να διαπιστώνουμε με ποιον τρόπο τα χρησιμοποιούμε.

    Στη συνέχεια, θα πρέπει να ελέγξουμε τον χρόνο που περνάμε στο κινητό μας και να μπορέσουμε να τον ρυθμίσουμε.

    Τέλος, όπως είπε η ειδικός, θα μπορούσαμε να ορίσουμε μέρη στο σπίτι όπου θα απαγορεύεται η χρήση κινητού, όπως το υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

    Πηγή: In.gr

  • Ο εθισμός που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι
    Ο εθισμός που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

    Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ αναφορικά με τον εθισμό στα smartphone αποκαλύπτει την ομάδα ανθρώπων που κινδυνεύει περισσότερο. Εσείς συγκαταλέγεστε σε αυτήν;

    Οι νεαρές γυναίκες είναι η δημογραφική ομάδα με τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει εθισμό στα smartphone, σύμφωνα με μια μελέτη ορόσημο σχετική με την εμμονικού βαθμού χρήση των «έξυπνων» τηλεφώνων, στην οποία πήραν μέρος 50.000 άτομα από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της έρευνας, μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδωσε στη δημοσιότητα μια διαδικτυακή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 50.423 άνθρωποι από 195 χώρες. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 18-90 ετών, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες τηλεφώνου τους, δίνοντας πολύ ενδιαφέρουσες και ενδεικτικές πληροφορίες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Mental Health and Addiction.

    Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (64%) ήταν γυναίκες ηλικίας κατά μέσο όρο 39 ετών. Η έρευνα αποτελούνταν από 10 προτάσεις, τις οποίες οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν από 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως 6 (συμφωνώ απόλυτα). Το ερωτηματολόγιο περιείχε δηλώσεις όπως, «Δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ στην τάξη ενώ κάνω εργασίες ή ενώ εργάζομαι λόγω της χρήσης του smartphone». Η πιο κοινή δήλωση με την οποία συμφώνησαν οι συμμετέχοντες ήταν: «Χρησιμοποιώ το smartphone μου περισσότερο απ’ όσο θα ήθελα».

    Οι απαντήσεις αποκάλυψαν το μέγεθος του προβλήματος: Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο με τρόπο που υποδηλώνει εθισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια βαθμολογία 31-33 ήταν αρκετή για να υποδείξει εθισμό στα smartphone. Με βάση αυτό, διαπιστώθηκε ότι το 29-31% του πλανήτη βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έκταση του προβλήματος προκαλεί προβληματισμό αναφορικά με την ψυχική υγεία, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική χρήση του smartphone με μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ύπνου, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD), της κατάθλιψης και του άγχους.

    Οι νεαρές γυναίκες στο επίκεντρο του προβλήματος

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεαρές γυναίκες κάτω των 40 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εθισμό, σε σύγκριση με τους συνομήλικους ή μεγαλύτερους άνδρες. Η πιθανή εξήγηση που έδωσαν γι’ αυτό οι ειδικοί ήταν ότι οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους περισσότερο για κοινωνικούς σκοπούς, όπως η αποστολή γραπτών μηνυμάτων, κάτι που μπορεί να μετατρέψει τη χρήση του τηλεφώνου σε μια πιο σταθερή συνήθεια. Πρόσθεσαν, επιπλέον, ότι οι γυναίκες «χαρακτηρίζονται γενικά από υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους», γεγονός που θα μπορούσε να τις οδηγήσει σε εντονότερη χρήση του τηλεφώνου ως έναν τρόπο αντιπερισπασμού από το πρόβλημα.

    Οι χώρες που έχουν «κολλήσει» στις οθόνες τους

    Ένα άλλο εκπληκτικό εύρημα ήταν αυτό που αποκάλυπτε σε ποιες χώρες φαίνεται ο πληθυσμός να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα εθισμού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολίτες ορισμένων χωρών της Νότιας Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες (34,47 βαθμούς) και η Μαλαισία (34,05 βαθμούς), ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν εθισμό στα smartphone.

    Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία, με την Τσεχία να βρίσκεται στην τελευταία θέση με 27,66 βαθμούς, την Ελβετία να συγκεντρώνει 27,88 βαθμούς και την Πορτογαλία 28,07 βαθμούς.

    Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί παρατηρείται εντονότερη χρήση των κινητών τηλεφώνων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αν και πιθανώς εξηγείται από το γεγονός ότι οι νέοι σε αυτές τις χώρες έχουν φίλους και συγγενείς που βρίσκονται μακριά, επομένως διέπονται από την ανάγκη να επικοινωνούν μαζί τους με αυτό τον τρόπο.

    Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν τα αίτια που καθιστούν ορισμένα έθνη πιο εξαρτημένα από άλλα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Εθισμοί: Τα πασίγνωστα τρόφιμα που προκαλούν εξάρτηση
    Εθισμοί: Τα πασίγνωστα τρόφιμα που προκαλούν εξάρτηση

    Ανακαλύψτε τα τρόφιμα από τα οποία μπορεί να εθιστούμε όπως συμβαίνει με τις «γνωστές» εξαρτήσεις από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή τα τυχερά παιχνίδια. Ειδικοί από διαφορετικά μέρη του κόσμου προειδοποιούν σχετικά με την επικινδυνότητα αυτής της κατηγορίας τροφίμων, που βρίσκονται διαθέσιμα παντού και πάντα

    Θα μπορούσαν ορισμένα τρόφιμα να ενταχθούν στην κατηγορία των εθιστικών ουσιών όπως π.χ. το αλκοόλ, η νικοτίνη και οι εξαρτησιογόνες ουσίες; Σύμφωνα με ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Ισπανία, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε σχετικά με τον εθισμό που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στο British Medical Journal.

    «Υπάρχει ερευνητική υποστήριξη και κλινική σημασία του εθισμού στα τρόφιμα. Αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι τύποι επεξεργασμένων τροφίμων έχουν τις ιδιότητες εθιστικών ουσιών, ίσως μπορέσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας» δήλωσε η Ashley Gearhardt, αντίστοιχη συγγραφέας της ανάλυσης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

    Όσον αφορά τη διατροφή, η πρόκληση έγκειται στο ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρέφονται, σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα Alexandra DiFeliceantonio, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Συμπεριφορών Υγείας του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Fralin και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, Τροφίμων και Άσκησης του Κολλεγίου Γεωπονίας και Επιστημών Ζωής στο Virginia Tech. Επομένως, θα πρέπει να καθοριστούν τα τρόφιμα που είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν σχέσεις εξάρτησης.

    Πότε θεωρούνται εθιστικά τα τρόφιμα

    Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, δεν είναι όλα τα τρόφιμα εθιστικά: «Τα περισσότερα τρόφιμα που θεωρούμε φυσικά ή ελάχιστα επεξεργασμένα παρέχουν ενέργεια με τη μορφή υδατανθράκων ή λίπους – αλλά όχι και τα δύο. Πολλά από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλότερα επίπεδα και των δύο συστατικών. Ο συνδυασμός αυτός έχει διαφορετική επίδραση στον εγκέφαλο» σημειώνει η δρ. DiFeliceantonio.

    Οι ερευνητές έδωσαν το παράδειγμα ενός μήλου, ενός σολομού και μιας σοκολάτας. Το μήλο έχει αναλογία υδατανθράκων προς λίπος περίπου 1 προς 0, ενώ ο σολομός έχει αναλογία 0 προς 1. Αντίθετα, η μπάρα σοκολάτας έχει αναλογία υδατανθράκων προς λίπος 1 προς 1, γεγονός που φαίνεται να αυξάνει το εθιστικό δυναμικό ενός τροφίμου.

    Τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσής τους περιλαμβάνουν:

    • Καταναλωτικές συμπεριφορές γύρω από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα λίπη, ενδεχομένως να πληρούν τις προδιαγραφές για τη διάγνωση της διαταραχής χρήσης ουσιών σε ορισμένα άτομα. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο μικρότερος έλεγχος της πρόσληψης της τροφής, η έντονη επιθυμία, συμπτώματα στέρησης και συνεχή κατανάλωση παρά τις αρνητικές συνέπειες, όπως παχυσαρκία, διαταραχή υπερφαγίας, χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.
    • Σε μια ανασκόπηση 281 μελετών από 36 διαφορετικές χώρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εθισμός στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 14% των ενηλίκων και στο 12% των παιδιών. Σε ορισμένες χώρες ωστόσο, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν απαραίτητη πηγή θερμίδων. Ακόμα και στις χώρες υψηλού εισοδήματος, διαφορετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση σε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Από την άλλη, τα άτομα που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιο εξαρτημένα από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, άρα πιο πιθανό να εθιστούν σε αυτά τα τρόφιμα.
    • Η κατηγοριοποίηση ορισμένων τροφίμων ως εθιστικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις στον τομέα της κλινικής φροντίδας και της δημόσιας πολιτικής. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στη Χιλή και το Μεξικό – φόροι, επισήμανση και μάρκετινγκ – συνδέονται με μειώσεις στη θερμιδική πρόσληψη και στις αγορές τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, για παράδειγμα.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τζόγος: Πότε τα τυχερά παιχνίδια γίνονται εθισμός – Τα ύποπτα σημάδια
    Τζόγος: Πότε τα τυχερά παιχνίδια γίνονται εθισμός – Τα ύποπτα σημάδια

    Τα συμπτώματα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια είναι μερικές φορές δύσκολο να ανιχνευθούν και μπορεί να γίνονται αντιληπτά μόνο από όσους συνδέονται πολύ στενά με τον παίκτη - Γι' αυτό δώστε προσοχή αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει αρχίσει να ασχολείται παθολογικά με τον τζόγο

    Τα τυχερά παίγνια μπορεί να είναι για κάποιους μια ευχάριστη δραστηριότητα, αλλά για όσους καταλαμβάνονται από την εμμονή να παίξουν με κίνδυνο να χάσουν την περιουσία τους ελλοχεύει ο σοβαρότατος κίνδυνος του εθισμού.

    «Στον εγκέφαλό μας τα κέντρα που εμπλέκονται στον εθισμό στα τυχερά παίγνια είναι αρκιβώς τα ίδια που εμπλέκονται στον εθισμό στις εξαρτησιογόνες ουσίες» εξηγεί ο δρ Asim Shah καθηγητής ψυχολογίας και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Κολλεγίου Baylor.

    Τα προειδοποιητικά συμπτώματα είναι αντίστοιχα με εκείνα οποιουδήποτε άλλου εθισμού εξήγησε ο δρ Shah σε σχετικό δελτίου τύπου του Πανεπιστημίου.

    Ο τζόγος ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου προκαλώντα μια αδημονία για περισσότερο και πιο ριψοκίνδυνο παιχνίδι.

    Τρεις είναι οι τύποι των τζογαδόρων συμφωνα με τον δρ Shah.

    Από τη μία πλευρά οι επαγγελματίες παίκτες επιδεικνύουν αυτοέλεγχο, υπομονή και ορθολογική σκέψη, ενώ οι προβληματικοί παίκτες είναι παρορμητικοί βασίζονται στον τζόγο για να βγάλουν τα προς το ζην και δεν έχουν αυτοέλεγχο.

    Ο κοινωνικός παίκτης, από την άλλη μεριά ελέγχει τόσο το χρόνο όσο και τα χρήματα που παίζει στο καζίνο και απολαμβάνει περιστασιακά και ελεγχόμενα να ρισκάρει και να στοιχηματίζει.

    Αν και οι προβληματικοί παίκτες συνήθως πιστεύουν ότι ανήκουν σε μία από τις άλλες δυο κατηγορίες, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια εθισμού στον τζόγο. Μπορεί να αισθάνονται αβοήθητοι ή απελπισμένοι, να γίνουν ανήσυχοι ή νευρικοί. Ένας προβληματικός παίκτης μπορεί να «φορτώσει» τις πιστωτικές του κάρτες και να βρεθεί υπέρογκα χρεωμένος.

    Ένας προβληματικός παίκτης μπορεί επίσης να στοιχηματίσει περισσότερα με το σκεπτικό ότι θα «ρεφάρει» ή να πει ψέματα για να κρύψει το πρόβλημα.

    Ο τζόγος έχει τέσσερις φάσεις, σύμφωνα με τον δρ Shah: τη νίκη, την ήττα, την απόγνωση και την απελπισία.

    Οι παίκτες αισθάνονται ευφορία μετά τη νίκη και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για να νιώσουν ξανά αυτή την έξαψη.

    Αφού χάσουν,αισθάνονται απόγνωση και συνεχίζουν να παίζουν για να ανακτήσουν τις απώλειες. Μετά από αλλεπάλληλες ήττες, ο παίκτης αισθάνεται βαθιά απελπισία. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

    Ο εθισμός μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια περιουσιών, σε απόλυση, στη διάλυση της οικογένειας, αλλά και σε χρήση ουσιών ή κατάθλιψη.

    «Οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να χάσουν ό,τι έχουν. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει κάποιος αυτή τη συνήθεια», είπε ο δρ Shah.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εθισμού στον τζόγο και τα τυχερά παίγνια είναι απαραίτητο να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας ή να απευθυνθείτε σε οργανωμένη δομή όπως το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων από τα Τυχερά Παιχνίδια του ΚΕΘΕΑ.

    Τα συμπτώματα του εθισμού είναι μερικές φορές δύσκολο να ανιχνευθούν και μπορεί να γίνονται αντιληπτά μόνο από όσους συνδέονται πολύ στενά με τον παίκτη ή την παίκτρια. Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, τα σημάδια εθισμού στον τζόγο εντοπίζονται κυρίως όταν η συμπεριφορά του ατόμου που παίζει επηρεάζει την καθημερινότητα και τις σχέσεις του. Ένα άτομο που ασχολείται παθολογικά με τον τζόγο παρουσιάζει:

    -Έντονη ενασχόληση με τον τζόγο, ανησυχία και ευερεθιστότητα όταν επιχειρεί να τον διακόψει ή να τον ελαττώσει.
    -Τάση δανεισμού χρημάτων, για να αντιμετωπίσει προσωρινά τα οικονομικά του προβλήματα.
    -Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να ελέγξει, να ελαττώσει ή να διακόψει τον τζόγο.
    -Πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από το σπίτι και τη δουλειά.
    -Αλλεπάλληλα δάνεια, υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτους λογαριασμούς και αδικαιολόγητη απουσία χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
    -Εντατική μελέτη των προγραμμάτων και των προγνωστικών από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.
    -Απομόνωση προκειμένου να σκεφτεί τρόπους με τους οποίους θα παίξει ένα παιχνίδι.
    -Άρνηση απέναντι σε υποδείξεις ή αναφορές των άλλων για τον τρόπο με τον οποίο ασχολείται με τον τζόγο.
    -Μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία.
    -Δυσφορία, θυμό και κλιμακούμενη ένταση, εάν κάτι τον εμποδίσει να παίξει.
    -Χαρούμενη διάθεση, διογκωμένο «εγώ» και ανακούφιση σε περίπτωση κέρδους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Τζόγος: Πότε τα τυχερά παιχνίδια γίνονται εθισμός – Τα ύποπτα σημάδια
    Τζόγος: Πότε τα τυχερά παιχνίδια γίνονται εθισμός – Τα ύποπτα σημάδια

    Τα συμπτώματα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια είναι μερικές φορές δύσκολο να ανιχνευθούν και μπορεί να γίνονται αντιληπτά μόνο από όσους συνδέονται πολύ στενά με τον παίκτη - Γι' αυτό δώστε προσοχή αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει αρχίσει να ασχολείται παθολογικά με τον τζόγο

    Τα τυχερά παίγνια μπορεί να είναι για κάποιους μια ευχάριστη δραστηριότητα, αλλά για όσους καταλαμβάνονται από την εμμονή να παίξουν με κίνδυνο να χάσουν την περιουσία τους ελλοχεύει ο σοβαρότατος κίνδυνος του εθισμού.

    «Στον εγκέφαλό μας τα κέντρα που εμπλέκονται στον εθισμό στα τυχερά παίγνια είναι αρκιβώς τα ίδια που εμπλέκονται στον εθισμό στις εξαρτησιογόνες ουσίες» εξηγεί ο δρ Asim Shah καθηγητής ψυχολογίας και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Κολλεγίου Baylor.

    Τα προειδοποιητικά συμπτώματα είναι αντίστοιχα με εκείνα οποιουδήποτε άλλου εθισμού εξήγησε ο δρ Shah σε σχετικό δελτίου τύπου του Πανεπιστημίου.

    Ο τζόγος ενεργοποιεί το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου προκαλώντα μια αδημονία για περισσότερο και πιο ριψοκίνδυνο παιχνίδι.

    Τρεις είναι οι τύποι των τζογαδόρων συμφωνα με τον δρ Shah.

    Από τη μία πλευρά οι επαγγελματίες παίκτες επιδεικνύουν αυτοέλεγχο, υπομονή και ορθολογική σκέψη, ενώ οι προβληματικοί παίκτες είναι παρορμητικοί βασίζονται στον τζόγο για να βγάλουν τα προς το ζην και δεν έχουν αυτοέλεγχο.

    Ο κοινωνικός παίκτης, από την άλλη μεριά ελέγχει τόσο το χρόνο όσο και τα χρήματα που παίζει στο καζίνο και απολαμβάνει περιστασιακά και ελεγχόμενα να ρισκάρει και να στοιχηματίζει.

    Αν και οι προβληματικοί παίκτες συνήθως πιστεύουν ότι ανήκουν σε μία από τις άλλες δυο κατηγορίες, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια εθισμού στον τζόγο. Μπορεί να αισθάνονται αβοήθητοι ή απελπισμένοι, να γίνουν ανήσυχοι ή νευρικοί. Ένας προβληματικός παίκτης μπορεί να «φορτώσει» τις πιστωτικές του κάρτες και να βρεθεί υπέρογκα χρεωμένος.

    Ένας προβληματικός παίκτης μπορεί επίσης να στοιχηματίσει περισσότερα με το σκεπτικό ότι θα «ρεφάρει» ή να πει ψέματα για να κρύψει το πρόβλημα.

    Ο τζόγος έχει τέσσερις φάσεις, σύμφωνα με τον δρ Shah: τη νίκη, την ήττα, την απόγνωση και την απελπισία.

    Οι παίκτες αισθάνονται ευφορία μετά τη νίκη και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για να νιώσουν ξανά αυτή την έξαψη.

    Αφού χάσουν,αισθάνονται απόγνωση και συνεχίζουν να παίζουν για να ανακτήσουν τις απώλειες. Μετά από αλλεπάλληλες ήττες, ο παίκτης αισθάνεται βαθιά απελπισία. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

    Ο εθισμός μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια περιουσιών, σε απόλυση, στη διάλυση της οικογένειας, αλλά και σε χρήση ουσιών ή κατάθλιψη.

    «Οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να χάσουν ό,τι έχουν. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει κάποιος αυτή τη συνήθεια», είπε ο δρ Shah.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εθισμού στον τζόγο και τα τυχερά παίγνια είναι απαραίτητο να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας ή να απευθυνθείτε σε οργανωμένη δομή όπως το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων από τα Τυχερά Παιχνίδια του ΚΕΘΕΑ.

    Τα συμπτώματα του εθισμού είναι μερικές φορές δύσκολο να ανιχνευθούν και μπορεί να γίνονται αντιληπτά μόνο από όσους συνδέονται πολύ στενά με τον παίκτη ή την παίκτρια. Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ τα σημάδια εθισμού στον τζόγο εντοπίζονται κυρίως όταν η συμπεριφορά του ατόμου που παίζει επηρεάζει την καθημερινότητα και τις σχέσεις του. Ένα άτομο που ασχολείται παθολογικά με τον τζόγο παρουσιάζει:

    -Έντονη ενασχόληση με τον τζόγο, ανησυχία και ευερεθιστότητα όταν επιχειρεί να τον διακόψει ή να τον ελαττώσει.
    -Τάση δανεισμού χρημάτων, για να αντιμετωπίσει προσωρινά τα οικονομικά του προβλήματα.
    -Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να ελέγξει, να ελαττώσει ή να διακόψει τον τζόγο.
    -Πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από το σπίτι και τη δουλειά.
    -Αλλεπάλληλα δάνεια, υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτους λογαριασμούς και αδικαιολόγητη απουσία χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
    -Εντατική μελέτη των προγραμμάτων και των προγνωστικών από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.
    -Απομόνωση προκειμένου να σκεφτεί τρόπους με τους οποίους θα παίξει ένα παιχνίδι.
    -Άρνηση απέναντι σε υποδείξεις ή αναφορές των άλλων για τον τρόπο με τον οποίο ασχολείται με τον τζόγο.
    -Μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία.
    -Δυσφορία, θυμό και κλιμακούμενη ένταση, εάν κάτι τον εμποδίσει να παίξει.
    -Χαρούμενη διάθεση, διογκωμένο «εγώ» και ανακούφιση σε περίπτωση κέρδους.

    Πηγή: Ygeimou.gr
  • Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ στην Αρχ. Ολυμπία για προβλήματα εθισμών
    Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ στην Αρχ. Ολυμπία για προβλήματα εθισμών

    Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο.

    Ομιλητές ήταν από το Δίκτυο Πελοποννήσου ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ ο κ. Γιώργος Παπαμακάριος, Αν. Υπεύθυνος του Δικτύου, η κα Ευφροσύνη Αγγελοπούλου, Ψυχολόγος του Πολυδύναμου Κέντρου Πύργου και ο κ. Γρηγόρης Καρδαράκος, Μαθηματικός – Εκπαιδευτής Ενηλίκων του Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης Πύργου. Έγινε ενημέρωση για τις δράσεις του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ, το οποίο παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε άτομα που οικειοθελώς προσέρχονται για να ζητήσουν τη συνδρομή του.

    Όπως έγινε γνωστό, πάνω από 350 άτομα προσήλθαν για θεραπεία στις δομές Πελοποννήσου του ΚΕΘΕΑ, ενώ οι περιπτώσεις συμβουλευτικής συνδρομής ξεπερνούν τις 700. Οι ομιλητές τόνισαν ότι δυνητικά ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εξαρτήσεων και πρέπει να ενδιαφερθεί για τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισής τους. Προέτρεψαν ακόμη όσους έχουν ανάγκη υποστήριξης να μη διστάσουν να ζητήσουν τη συνδρομή του ΚΕΘΕΑ ενώ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για τη συνεργασία και την εν γένει υποστήριξη της δομής.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης, η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κα Ροϊδούλα Αντωνοπούλου, στελέχη του Κέντρου Κοινότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», καθώς και αρκετοί πολίτες.

    kethea olimpia ethismos ekd 2

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο