Αυτοδιοίκηση

ΔΕΥΑΠ Πύργου: Εκσυγχρονισμός στη διαχείριση του δικτύου

ΔΕΥΑΠ Πύργου: Εκσυγχρονισμός στη διαχείριση του δικτύου
Υπεγράφη χθες η σύμβαση για την περαίωση της Β` φάσης του έργου εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Πύργου, στο γραφείο του δήμαρχου Τάκη Αντωνακόπουλου.

Παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, μέλη του ΔΣ αλλά και στελέχη της ΔΕΥΑΠ. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο αναμένεται να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα στην ύδρευση, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε βλάβες εφόσον θα υπάρχει σαφής απεικόνιση του προβλήματος στο συγκεκριμένο σημείο.

deyap2

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη –Τζανέτου ανέφερε σχετικά ότι: «Η τεχνολογία στις μέρες μας λύνει ουσιαστικά προβλήματα και διευκολύνει πολλούς τομείς της ζωής μας. Αυτό ακριβώς λοιπόν πάμε να υλοποιήσουμε, ένα σπουδαίο έργο, που θα ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα στην ύδρευση. Επιπροσθέτως θα έχουμε τη δυνατότητα, να παρεμβαίνουμε άμεσα σε βλάβες εφόσον θα έχουμε σαφή απεικόνιση του προβλήματος σε συγκεκριμένο σημείο. Καταλαβαίνουμε όλοι την αναγκαιότητα αυτού του έργου, που όχι μόνο δεν καθυστερήσαμε και όποια καθυστέρηση έγινε, οφείλεται σε πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αλλά επιταχύναμε τους ρυθμούς μας για να τεθεί το έργο σε άμεση εφαρμογή. Σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον αντιπρόεδρο τον κ. Καραστέργιο. Στόχος μας πάντα, και κανείς να μην αμφιβάλει για αυτό, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας όπως είναι το νερό. Θα είμαστε σε στενή συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, για την σωστή και τάχιστη πραγματοποίηση του έργου. Επίσης θα ενημερώνουμε τους πολίτες για πορεία εργασιών και θα επικοινωνούμε μαζί τους για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει».

deyap3

Ακολούθως ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε: «Είναι μια σημαντική ημέρα για το δήμο μας, ουσιαστικά ξεκινάει η δεύτερη φάση ενός έργου που εφαρμόζεται η σύγχρονη τεχνολογία σε όλο το σύστημα ύδρευσης του δήμου μας, ένα σύστημα που μετρά τις πιέσεις και τις κατανομές τους ούτως ώστε να παρεμβαίνουμε αυτόματα και να προλαβαίνουμε βλάβες και να ρυθμίζουμε ισόρροπα τις πιέσεις εντός δικτύου και την παροχή του πόσιμου ύδατος. Το έργο είναι συνεχιζόμενο, ως ιδέα είχε ξεκινήσει η τότε δημοτική αρχή το 2013-14, ξεκίνησε η υλοποίηση του με την προηγούμενη δημοτική αρχή επί προεδρίας του κ. Ανδριόλα, κι εμείς το συνεχίζουμε σε Β’ φάση. Ωριμάσαμε περεταίρω τις μελέτες και την ετοιμότητα εφαρμογής αυτής της σύγχρονης τεχνολογίας, που ανήκουν στην ευρύτερη γκάμα της τεχνολογίας της έξυπνης πόλης. Θα εφαρμόσουμε και άλλες τέτοιες τεχνολογίες, ήδη υπάρχουν, τις έχουμε εφαρμόσει χωρίς να κάνουμε επικοινωνιακό θόρυβο, γνωρίζοντας που βρίσκονται τα αυτοκίνητα του δήμου, τα έχουμε εδώ στην οθόνη. Θεωρούμε ότι στο επίπεδο της ύδρευσης έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, πρέπει να γίνει με περισσότερη δικαιοσύνη η κατανομή των οικονομικών βαρών στους πολίτες, να φροντίσουμε για τους αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά ανθρώπους, να υπερασπίσουμε τους καλοπληρωτές από τους κακοπληρωτές, να σταματήσουν στις πολυκατοικίες να κρύβονται πίσω από μια ανώνυμη συλλογικότητα ως προς τον τρόπο που πληρώνουν τις καταναλώσεις. Ίσως χρειαστεί να μπουν ατομικά ρολόγια για να μπορούμε να είμαστε κοινωνικά δίκαιοι. Γιατί η οριζόντια διακοπή στις πολυκατοικίες είναι άδικη για όσους είναι συνεπείς και πληρώνουν».

Στη συνέχεια ο κ. Αντωνακόπουλος μιλώντας για τον βιολογικό καθαρισμό, ανέφερε ότι είναι ένα έργο προοπτικής που από την πλευρά του δήμου στόχος είναι να ενταχθεί, καθώς η μελέτη είναι ήδη έτοιμη «…ένα έργο προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, όπου έχουμε την υπόσχεση από την Πολιτεία για χρηματοδοτική κάλυψη. Ο βιολογικός δεν μπορεί να καλύψει πλέον τις αυξημένες απαιτήσεις περί διαχείρισης αστικών και οικιακών υγρών αποβλήτων. Είναι σε μια περιοχή που πλημμυρίζει πολλές φορές, στην περιοχή της Αγκινάρας, γιατί η δυνατότητα απομάκρυνσης όλων των υγρών λυμάτων δεν είναι αυτή που απαιτεί η εισερχόμενη πλέον ποσότητα άρα και εκεί πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις. Η ανάδοχος εταιρεία είναι ίσως η πρώτη στην Ελλάδα στον τομέα αυτό και αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα κατασκευής του έργου όπως και το εξειδικευμένο προσωπικό της ΔΕΥΑΠ που όλα αυτά τα χρόνια, έχει αποδείξει ότι είναι πολύ καλοί γνώστες του τομέα των δημοσίων έργων των αστικών υποδομών» ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει μια τυπικότητα στον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε το μέγιστο κοινωνικό αγαθό το οποίο είναι το πόσιμο νερό. «… είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπορεύσιμο είδος και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Η στρατηγική μας είναι να μειώσουμε άμεσα τα τέλη ύδρευσης μέσα από την εξοικονόμηση, διότι σήμερα το 40 με 50% του νερού που καταναλώνεται δεν πληρώνεται, αυτή είναι η μεγάλη απώλεια, είτε είναι απώλεια είσπραξης ή νερού. Η απώλεια νερού οφείλεται πολλές φορές και στις βλάβες. Με αυτό το έργο που εξελίσσεται θα μειώσουμε πάρα πολύ τις απώλειες νερού και έμμεσα θα δούμε και που έχουμε μεγάλες καταναλώσεις ή όχι οπότε θα δούμε αν ταυτίζονται τα οικονομικά στοιχεία μια περιοχής με την κατανάλωση ή όχι, έτσι ώστε να «συλλάβουμε» την «λαθραία» απορρόφηση νερού».

Ακολούθως ο πολιτικός μηχανικός της ΔΕΥΑΠ, Τάκης Βασιλόπουλος, ανέφερε πως η παρούσα πράξη είναι συμπληρωματική και σε απόλυτη συνέργια με την ήδη υλοποιημένη πράξη, ενώ συμπλήρωσε ότι το έργο χρηματοδοτείται πλήρως από το πρόγραμμα «Φιλόδημος 1», με προϋπολογισμό 1 εκατομ. 657 χιλιάδες ευρώ. «Συνοπτικά το έργο περιλαμβάνει τα εξής: προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη ζωνοποιήση;;; του δικτύου ύδρευσης και την τοποθέτηση περίπου 100 σταθμών διακοπής, δηλαδή 100 βάνες, σε επιλεγμένους κόμβους του δικτυού, τοποθέτηση τοπικών σταθμών ελέγχου πίεσης και παρακολούθησης ποιότητας του νερού, που είναι και αυτό πολύ σημαντικό. Επίσης έχουμε τοποθέτηση προμήθειας περίπου 5.000 έξυπνων υδρομετρητών έτσι ώστε να έχουμε αξιόπιστες μετρήσεις κατανάλωσης. Έχουμε επίσης πλήρη αποτύπωση όλου του δικτύου ύδρευσης και της αποχέτευσης που θα μας δείχνει μια πλήρη εικόνα του δικτυού της πόλης. Ο χρόνος αποπεράτωσης είναι 12 μήνες και 3 μήνες θα είναι η δοκιμαστική λειτουργία και η εκπαίδευση προσωπικού».

Αναφερόμενος στα οφέλη του έργου ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι: «Θα μπορεί η ΔΕΥΑΠ να διαχειρίζεται το δίκτυο με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και να είναι σε θέση, σε περίπτωση που θα απαιτηθεί, να διακόψει την τροφοδοσία σε συγκεκριμένους κλάδους και όχι σε όλο το δίκτυο όπως συμβαίνει σήμερα. Να εξασφαλίζει τις ποσότητες του νερού που είναι ικανές ανά πάσα στιγμή να καλύπτουν το ζητούμενο επίπεδο κατανάλωσης, υπολογίζοντας την μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης τους θερινούς μήνες ή τις περιόδους αιχμής, με την πίεση του νερού να είναι πάντα σταθερή. Να παρέχει την αδιάκοπη τροφοδοσία νερού μέσα από ένα δίκτυο διανομής με την απαραίτητη πίεση που θα επιτρέπει την τροφοδοσία και των υψηλότερων κατοικιών στην περιοχή ευθύνης. Επειδή ο Πύργος όπως ξέρουμε είναι φτιαγμένος πάνω σε επτά λόφους, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα μπορέσουμε να μειώσουμε δραστικά τα λειτουργικά έξοδα μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης του δικτυού ενώ θα μπορούμε να εξυπηρετούμε τους καταναλωτές άμεσα και αποτελεσματικά. Θα ελαχιστοποιηθεί επίσης η ποσότητα του νερού που διαρρέει ενώ θα υιοθετηθεί μια δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Η επιχείρηση θα έχει μείωση εξόδων κίνησης και καταμετρητών, θα εντοπίζει άμεσα τα φαινόμενα λαθροληψίας και μη εξουσιοδοτημένων παρεμβάσεων. Άμεσος θα είναι ο εντοπισμός των διαρροών και θραύσεων στο δίκτυο και εντός του δικτύου των καταναλωτών. Εξασφάλιση ποιότητας του παρεχόμενου νερού και εγκατάσταση εξοπλισμού ενεργού και σε πραγματικό χρόνο ειδοποίηση καθώς και μείωση του κόστους βελτίωσης των υποδομών του δικτύου και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθώς και ελαχιστοποίηση των διαρροών. Πριν το έργο ξεκινήσαμε με μια απώλεια αφανών διαρροών της τάξεως του 65% και σκοπός μας είναι να το ελαχιστοποιήσουμε σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, δηλαδή γύρω στο 15%».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας του έργου Θανάσης Βαχαρίδης, ανέφερε ότι: «Υπογράφοντας την σύμβαση, θα ήθελα να πω ότι σε μας η ευθύνη είναι να ολοκληρώσουμε, όπως κάναμε και στην περίπτωση του πρώτου έργου, την υλοποίηση αυτής της πράξης, η οποία θα επιλύσει κατά πολύ σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του δικτύου ύδρευσης. Αυτό έχει να κάνει με την εξελιγμένη διαχείριση πίεσης, την εγκατάσταση των έξυπνων υδρομετρητών και στη μεγάλη βοήθεια που θα έχει ΔΕΥΑΠ έτσι ώστε να βλέπει τα προβλήματα της, να εντοπίζει τις διαρροές, τα προβλήματα λαθροληψίας και να μπορεί να εξυπηρετεί τους καταναλωτές πιο σύντομα. Το έργο έχει χρονική διάρκεια 12 μηνών, στο διάστημα αυτό εμείς θα προσπαθήσουμε να μην διαταράξουμε την λειτουργία του δικτύου και τους καταναλωτές. Είναι ώρα για δουλειά. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πλέον σύγχρονη και με την υλοποίηση της και σε συνδυασμό με τη συνεργασία της με το πρώτο έργο ο Πύργος θα συγκαταλέγεται στις πόλεις της Ελλάδας που όντως θα έχει smart διαχείριση νερού».

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος στη συνέχεια ευχαρίστησε τον δήμαρχο, την πρόεδρο για τον καθημερινό της αγώνα αλλά και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ.

Με τη σειρά του ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΠ, Γιάννης Βένδρας υποστήριξε ότι «Με το νέο έργο το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο, θα μας βοηθήσει περισσότερο πρακτικά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε εκεί που πονάμε σήμερα. Δηλαδή θα έχουμε την δυνατότητα πλέον να μην διακόπτουμε όλο το δίκτυο αλλά μόνο στην περιοχή που θα υπάρχει η διαρροή».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup