Ύστερα από την σύσκεψη των φορέων και των σωματείων έξω από το Νοσοκομείο του Πύργου αναφορικά με την υγεία στο νομό Ηλείας και τις αποφάσεις που ελήφθησαν για μια σειρά δράσεων, πραγματοποιήθηκε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Αμαλιάδας.
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα αναφέρθηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στον διοικητή του νοσοκομείου Πύργου, σημειώνοντας πως: «…με πολύ λίγα λόγια μας ενημέρωσε, σε ερώτησή μας για το αν ισχύει αυτό που ακούσαμε ότι θα μπουν εργολαβικά συνεργεία καθαρισμού στα νοσοκομεία, μας είπε ότι δεν ισχύει τίποτα από αυτά, ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις και μετά από ερώτηση αν πρόκειται αυτό να το ανακοινώσουμε στα παιδιά που ήταν μαζί μας και περίμεναν μας είπε ότι όταν θα έρθει η ώρα θα το πω εγώ. Όπως καταλαβαίνετε προφανώς και δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά που είπε. Του τονίσαμε φυσικά ότι εμείς δεν μπορούμε παρά να αποδεχόμαστε μόνο οτιδήποτε έχει προμετωπίδα την δημόσια και δωρεάν υγεία. Εκεί μας είπε ότι επί 38 συναπτά έτη υπηρετεί την υγεία στο νόμο. Θέλω λοιπόν από εδώ να πω του διοικητή του Πύργου κάτι που έλεγε η γιαγιά μου. “Τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Και να το προσέξει”» τόνισε η κα Παναγιωτάρα η οποία στη συνέχεια αναφερόμενη στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, έκανε λόγο για βία, αυταρχισμό και καταστολή από τη μεριά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι αυτά είναι απόδειξη της χρεοκοπίας των επιχειρημάτων και της πολιτικής της.
Στη συνέχεια αναφερόμενη στην πανδημία τόνισε ότι ο νομός Ηλείας ενώ υποφέρει από επιδημιολογικής πλευράς η κατάσταση στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες για ασθενείς και προσωπικό.
Ακολούθως ο γραμματέας ΕΛΜΕ Ηλείας Γιάννης Γιαννόπουλος τόνισε ότι ο λόγος της συγκέντρωσης αυτής είναι η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας όπως άλλωστε κάνουν και οι εκπαιδευτικοί αντίστοιχα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. «Αυτή την περίοδο είμαστε σε μία μεγάλη κινητοποίηση για να αποτρέψουμε την εμπορευματοποίηση – δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση των δομών της παιδείας.
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα είναι σε διαρκή απεργία από τις διαδικασίες που το υπουργείο Παιδείας έχει θεσπίσει με τίτλο αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου μία λέξη που πολλές φορές φαίνεται όμορφη στα αυτιά της κοινωνίας όμως στην πραγματικότητα κρύβει τις προθέσεις για κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων για μία σκληρά ταξική επιλογή η οποία θα φέρει το μέλλον στο δημόσιο σχολείο να είναι ένα μέλλον για τους λίγους. Και για τους λίγους εκπαιδευτικούς και περισσότερο για τους μαθητές. Κάτι ανάλογο έχει ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζεται αυτή την χρόνια, η οπτική της τράπεζας θεμάτων στο λύκειο, ένα μέτρο το οποίο θα στερήσει την δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές του γενικού και επαγγελματικού λυκείου να αποφοιτήσουν όπως αντίστοιχα είδαμε και την δράση της κυβέρνησης που είχε σαν αποτέλεσμα να μην εισαχθούν στα πανεπιστήμια χιλιάδες απόφοιτοι του λυκείου μέσα από την ελάχιστη βάση εισαγωγής».
Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στα στατιστικά τα οποία τα χαρακτήρισε στατιστικά φρίκης αφού τόνισε πως από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου 2020, υπήρχαν 417 νεκροί και από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι και σήμερα είναι 14.500 οι νεκροί.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της ΔΕΗ Νίκος Λοχοβίτης από την πλευρά του αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι όταν αναφέρεται στο ΕΣΥ εννοεί τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μαζί. «…Καταρρίφθηκε όμως στο διάστημα της πανδημίας το αφήγημα της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα. Απορρίπτουμε εκφράσεις και απόψεις που συγκαλύπτουν την στρατηγική σύμπλευσης στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ένωσης για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του τομέα υγείας που υπηρέτησαν και υπηρετούν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Συντονίζουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις στην υγεία με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για δημόσια και δωρεάν υγεία πρόνοια και φάρμακα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λοχοβίτης.
Για διαχρονικές ευθύνες έκανε λόγο στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου Μαλβίνα Κερερέ καθώς όπως τόνισε η κατάσταση αυτή δεν δημιουργήθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη. «Από το 2012 με την διασύνδεση των νοσηλευτικών δομών της περιοχής μας άρχισαν οι μετακινήσεις προσωπικού, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των εντέλλεσθαι και οι μετακινήσεις του προσωπικού. Βέβαια έχουμε να προσθέσουμε και ένα νέο επίτευγμα στη σημερινή κυβέρνηση. Έδιωξε από τις δομές υγείας 7000 υγειονομικούς μάχιμους και ικανότατους. Το σημαντικότερο απ’ όλα της επιστήμης τα εμβόλια τα χρησιμοποίησε ως μέσο εξαναγκασμού και εκβιασμού.
Ο φόβος έρχεται με πειθώ και όχι με απειλές. Γιατί τότε ο φόβος γιγαντώνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κερερέ.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος με τη σειρά του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Η μάχη για την ζωή μας δεν μπορεί να ανατίθεται πλέον σε εκείνους που αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων με τους νεκρούς από COVID να αγγίζουν τις 15.000 και παρόλα αυτά να αφήνουν τα περιφερειακά νοσοκομεία στο έλεος του Θεού». Ο κ. Σωτηρόπουλος έκανε λόγο επίσης για μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης για την συρρίκνωση ΕΣΥ τονίζοντας παράλληλα ότι: «Απαιτούμε να αρθεί το μετρό της αναστολής εργασίας και να γίνει μία προσέγγιση για εξεύρεση λύσης και όχι τιμωρία. Οι επικουρικοί εργαζόμενοι να μονιμοποιηθούν διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ανανέωση συμβάσεων και μετατροπή σε αορίστου χρόνου. Κανένας εργολάβος στα νοσοκομεία, καμία απόλυση εργαζομένων στην καθαριότητα και στην φύλαξη». Κλείνοντας ο κ. Σωτηρόπουλος κάλεσε τους πολίτες να μην αδιαφορήσουν για όλα αυτά που συμβαίνουν και να μη μένουν αμέτοχοι στις εξελίξεις.
Τέλος, ο Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος υπογράμμισε πως: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας παραμένει απαράδεκτη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες για ασθενείς και προσωπικό. Το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους ίσως το πιο κρίσιμο για την διασφάλιση της ευημερίας και του κοινωνικού συνόλου».
Αφού έκανε μια αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην υγεία σήμερα, στην συνέχεια ο κ Γαρύφαλλος τόνισε ότι έχει πλέον καταστεί σαφές ότι το δημόσιο σύστημα υγείας χρίζει σημαντικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών ώστε να καταστεί ικανό να αντιμετωπίσει έκτακτες υγειονομικές συνθήκες όπως αυτές αναδείχτηκαν από την πανδημία όσο και τις πάγιες ανάγκες του. «…πρέπει να υπάρξει διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού για την υγεία για καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, ουσιαστική ενίσχυση των δομών υγείας, προγράμματα κατοίκων, φροντίδας και αποκατάσταση. Επιστημονική οργανωτική, λειτουργική και ορθολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών της Δημόσιας υγείας, πλήρης αξιοποίηση των πόρων, αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας με παράλληλη μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, ενίσχυση των αμοιβών των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και ένταξη των εργαζομένων στο νοσοκομείο στα βαρέα και ανθυγιεινά» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γαρύφαλλος.
Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αμαλιάδας με πανό και συνθήματα.