Αυτοδιοίκηση

Πύργος: Τι σχεδιάζει ο δήμος για την αξιοποίηση του "Μανωλοπούλειου" - Τα "αγκάθια" και οι προοπτικές

Πύργος: Τι σχεδιάζει ο δήμος για την αξιοποίηση του "Μανωλοπούλειου" - Τα "αγκάθια" και οι προοπτικές

Αναξιοποίητο παραμένει από το 2004 το κτίριο του παλιού νοσοκομείου Πύργου, είτε το κτίριο που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, είτε η νεότερη πτέρυγα που έχει λεηλατηθεί. Το παλιό νοσοκομείο της πόλης, δωρεά των οικογενειών Μανωλόπουλου και Κανδυλιέρη που κατασκευάστηκε πιθανότατα σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ το 1886, είναι από τα ελάχιστα κτίρια της πόλης, ηλικίας 136 ετών που γλίτωσαν το σεισμό του 1993. Οι εργασίες για την αποκατάστασή του ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίες του 2000, όμως σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένο, με μια επίστρωση τσιμεντοκονιάματος, που οριακά το προστατεύει από την ατμοσφαιρική καταπόνηση. Σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάληξή του.

Το εν λόγω κτίριο το 1902 ονομάστηκε "Μανωλοπούλειο Δημοτικό Νοσοκομείο Πύργου". Από την αρχή λειτούργησε ως νοσοκομείο. Το 1936 ανακαινίσθηκε. Επεμβάσεις, ανακαινίσεις και επισκευές έγιναν στο κτίριο τη δεκαετία του '60. Οι σεισμοί του 1993 επέφεραν εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο. Το νοσοκομείο λειτούργησε έκτοτε στη νέα πτέρυγα και από το 1993 εγκαταλείφθηκε. Έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟ ως μνημείο και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της νεότερης ιστορίας της πόλης και μαζί με τα υπόλοιπα νεότερα μνημεία συνιστούν δείγμα της πολιτιστικής και οικονομικής άνθισης του Πύργου.

Ποιες είναι όμως οι σκέψεις της παρούσας δημοτικής αρχής για την τύχη του συγκεκριμένου κτιρίου αλλά και ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου στη δυτική πλευρά της πόλης;

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος μιλώντας στο ilialive.gr, διαχώρισε με βάση τις δυνατότητες τα δύο κτίρια που συνθέτουν το συγκρότημα του “Μανωλοπούλειου”. “Το κτίριο του 1886 έχει ιστορική αξία αλλά έχουν απομείνει λίγα στοιχεία ανεπηρέαστα μετά τους σεισμούς του 1993, έχουν περάσει ήδη 30 χρόνια από αυτό το γεγονός” είπε. “Το νεότερη κτίριο το έχει πάρει στο παρελθόν ο δήμος, αλλά έκτοτε το παράτησε στο έλεος αυτών που το λεηλάτησαν με αποτέλεσμα να καταστραφεί διότι δεν φυλάχτηκε ποτέ. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τότε. Θυμάμαι, ήμουν βουλευτής είχα κάνει προτάσεις να γίνει Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου εκεί. Δεν το ήθελαν, δεν ξέρω τελικά τι ήθελαν. Όταν λες κάτι σε αυτή την πόλη δεν το θέλουν, θέλουν κάτι άλλο και έτσι περνάει ο καιρός. Έτσι έχουν καταστραφεί πολλά κτίρια, είναι αυτοί οι λεγόμενοι που πάντα ψάχνουν πολύ βαθιά τα ζητήματα και όλο έχουν κάτι άλλο να πουν αλλά δε λένε και τίποτα. Με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος και τα κτίρια να καταστρέφονται”…

manolopouleio10

Ο δήμαρχος Πύργου ανέφερε πως με τα ΣΧΟΑΑΠ αυτός ο χώρος έχει χαρακτηριστεί συνολικά ως χώρος Πολιτισμού Παιδείας και Υγείας. “Εμείς εξετάζουμε το ενδεχόμενο - και έχουμε και την έγκριση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να μας το χρηματοδοτήσει - εκεί να φτιάξουμε ένα κέντρο φιλοξενίας, ένα μίνι συνεδριακό κέντρο και να έχει και την δυνατότητα φιλοξενίας για εκδηλώσεις για τους ετεροδημότες Πύργιους και για άλλες εκδηλώσεις και μπορεί κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί και για φοιτητική εστία αν χρειαστεί. Αυτός είναι ο σχεδιασμός, εκπονείται μία μελέτη γι’ αυτό το θέμα και έχουμε σε πολιτικό επίπεδο μιλήσει με την Περιφέρεια για την χρηματοδότηση”, ανέφερε για το νέο κτίριο.

antonakopoulos

Μιλώντας για το παλιό κτίριο ο κ. Αντωνακόπουλος σημείωσε ότι “… ουσιαστικά για να φτιαχτεί θέλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, στην αλλαγή των αναγκαίων προτεραιοτήτων αυτή την ώρα, δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια χρηματοδότηση να πάρεις 30 εκατομμύρια ευρώ για να το φτιάξεις, επομένως προστατεύεις αυτό που υπάρχει και ωριμάζεις μελέτες. Κάτι το οποίο πρέπει να πούμε είναι, ότι έχει χαθεί καθοριστικός πολύτιμος χρόνος για το παλιό νοσοκομείο, το οποίο μπορεί να γίνει κάλλιστα και ένας χώρος πρασίνου, έχει μεγάλη έκταση και όλα αυτά να αλλάξουν την εικόνα της πόλης και να συνδράμουν σε μία καλύτερη αισθητική και μία αναβάθμιση”.

manolopouleio 2

Ο δήμαρχος Πύργου σημείωσε πως “… το παλιό νοσοκομείο είναι μία περιοχή την οποία παραλάβαμε εμείς ως ΧΑΔΑ την είχαν κάνει σκουπιδότοπο, καθαρίσαμε από αυτό, κάνουμε τα ελάχιστα τα οποία είναι και πολύ σημαντικά, μπορεί να μην είναι αρκετά για αυτούς που θέλουν τα μέγιστα, αλλά ας έκαναν και τα ελάχιστα κάποιοι στο παρελθόν και στο παρόν. Ας κάνουν τα ελάχιστα και ας αφήσουν τα μέγιστα. Γιατί από την πολλή αγάπη που είχανε στο χώρο αυτό, ήταν παρατημένος και είχε μετατραπεί σε ΧΑΔΑ, είχαν στην κυριολεξία γεμίσει σκουπίδια τον χώρο. Είχαν μπουκώσει τα υπόγεια με σκουπίδια, αποθήκευση μηχανημάτων, φορτηγών, απορριμματοφόρων. Αυτά τουλάχιστον τα διώξαμε από κει και τα καθαρίσαμε και κάνουμε αυτές τις μελέτες” κατέληξε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup