Ελλάδα

Σεισμός στη Λέσβο: Μετασεισμούς έως 4,5 Ρίχτερ περιμένουν οι σεισμολόγοι – Τι είπε ο Παπαζάχος για το γιγαντιαίο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής

Σεισμός στη Λέσβο: Μετασεισμούς έως 4,5 Ρίχτερ περιμένουν οι σεισμολόγοι – Τι είπε ο Παπαζάχος για το γιγαντιαίο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής

Ανάστατη παραμένει η Λέσβος μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στο νησί και την έντονη μετασεισμική ακολουθία τις τελευταίες ώρες. Οι σεισμολόγοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις δονήσεις και το μεγάλο ρήγμα που βρίσκεται στην περιοχή το οποίο ενδέχεται να «ξυπνήσει».

Μιλώντας στο Open ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος αναφέρθηκε στην πιθανότητα μεγαλύτερων σεισμών λέγοντας ότι το ρήγμα που προκάλεσε τις δύο πρόσφατες δονήσεις βρίσκεται δίπλα σε αυτό της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει όλο το νησί και συνδέεται με έναν καταστροφικό σεισμό 6,5 Ρίχτερ που καταγράφηκε το 1867. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού όταν υπάρχει ρήγμα που σπάει κοντά σε αστική περιοχή, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή «έχει να κάνει σεισμό περίπου 150 χρόνια».

«Δεν ξέρουμε ακριβώς εάν υπάρχει άλλο κομμάτι που δεν έχει σπάσει, αλλά ακόμα και αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός, πάντα μπορεί να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός πιο βόρεια σε άλλο αστικό κέντρο και να κάνει σοβαρές βλάβες σε έναν άλλο οικισμό. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μία επιφυλακτικότητα», τόνισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τόνισε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά, ενώ εξήγησε ότι αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερες δονήσεις στην περιοχή της τάξης των 4 με 4,5 Ρίχτερ, ωστόσο τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι φυσιολογική.

Αναφορικά με την ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Αγίας Παρασκευής ως συνέπεια των πρόσφατων σεισμών εξήγησε ότι είναι «δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο», καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

«Το γεγονός ότι παλιά σπίτια με τόσο μικρό επίπεδο επιταχύνσεων έπαθαν βλάβες, είναι προβληματικό από μόνο του και δείχνει ότι υπάρχουν σπίτια τα οποία παθαίνουν βλάβες και με χαμηλά επίπεδα σεισμικών δονήσεων που σύγχρονα σπίτια δεν θα πάθαιναν τίποτα», είπε ο κ. Παπαζάχος και έθεσε το παράδειγμα της Βρίσας.

Επιπλέον χαρακτήρισε τη Λέσβο «δύσκολο νησί» αναφορικά με τη σεισμικότητα. «έχει τρεις μεγάλες ζώνες, μία στο βορρά, ένα τεράστιο ρήγμα το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς». Σύμφωνα με τον σεισμολόγο τα άλλα δύο ρήγματα βρίσκονται στα νότια του νησιού.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup