Τα κυκλώματα που τρομοκρατούσαν τους υπαλλήλους της ΕΤΑΔ, το εσωτερικό πόρισμα και η επιστολή για τις παράνομες μεθοδεύσεις
Διευθυντικά στελέχη της Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων (ΕΤΑΔ) επεδίωκαν να προσληφθούν παράλληλα ως υπεύθυνοι… δεξιώσεων σε εταιρείες εκδηλώσεων που υπενοικίαζαν ακίνητα του Δημοσίου προκειμένου να διευκολυνθούν μίζες και παράνομες μεθοδεύσεις.
Τα ίδια διευθυντικά στελέχη συνεργάζονταν με ιδιώτες – μερικοί από τους οποίους είχαν συλληφθεί… 49 φορές στο παρελθόν για κλοπές, διαρρήξεις, σωματικές βλάβες, κατοχή ναρκωτικών κ.λπ. – προκειμένου να εκμεταλλεύονται για προσωπικό όφελος κρατικά ακίνητα.
Οι εν λόγω επίορκοι υπάλληλοι εκχωρούσαν δημόσια ακίνητα σε ημετέρους ή σε άτομα που τους έδιναν «ιδιωτικά» μεγάλα χρηματικά ποσά
Οι ίδιοι και οι ιδιώτες συνεργοί τους, όταν συναντούσαν εμπόδια στις παράνομες μεθοδεύσεις τους από έντιμους συναδέλφους τους, προχωρούσαν σε ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς ΙΧ αλλά και σε αποστολές σφαιρών στα σπίτια τους με απειλητικές αναφορές. «Είναι η τελευταία φορά που γιορτάζεις το όνομά σου, χρόνια πολλά, περίμενε το δώρο μου από κοντά» έγραφαν τα μέλη του κυκλώματος σε ένα από αυτά τα μηνύματα.
Παράνομες μεθοδεύσεις
Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία περιέχονται στη δικογραφία που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» για τη μαφία της ΕΤΑΔ που αναδείχθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής κατόπιν του ξυλοδαρμού, στις αρχές Ιουνίου, στην οδό Σωρού στο Μαρούσι, ενός 47χρονου υπευθύνου βραχυχρόνιων μισθώσεων της ΕΤΑΔ.
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι δράστης ήταν ένας 19χρονος που σχετίζεται με ιδιώτες που είχαν υπενοικιάσει χώρο πάρκινγκ από την ΕΤΑΔ σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις και είχαν επαφές με επίορκους υπαλλήλους της εν λόγω Εταιρείας.
Εις βάρος του συλληφθέντος είχαν σχηματισθεί 33 δικογραφίες μέσα σε πέντε χρόνια για κλοπές, σωματικές βλάβες, απόπειρες αρπαγής ανηλίκου και για ενδοοικογενειακή βία. Το θύμα της επίθεσης – με σφυρί – στην κατάθεσή του ανέφερε ότι η επίθεση είναι πιθανό να σχετίζεται με την ενασχόλησή του με τρεις υποθέσεις μισθώσεων – σε ακίνητο της Ζακύνθου, σε πάρκινγκ του Παλαιού Φαλήρου και του Αμαρουσίου – για τις οποίες είχαν παρουσιαστεί προβλήματα σχετικά με την απόδοσή τους μετά τη λήξη της μίσθωσής τους.
Τα στελέχη της Δίωξης Εκβιαστών εισήλθαν στα άδυτα της ΕΤΑΔ και εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε επιστολή που άφησε άγνωστος στις 27 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε προηγηθέν πόρισμα διεθνούς εταιρείας ορκωτών λογιστών που είχε εξετάσει τα πεπραγμένα στο εσωτερικό της ΕΤΑΔ. Οπως μνημονεύεται σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., «το Τμήμα Βραχυχρόνιων Μισθώσεων είναι αρμόδιο για παραχωρήσεις ακινήτων του Δημοσίου για σύντομο χρονικό διάστημα (μικρότερο του ενός έτους) που αφορούν συνήθως ολιγοήμερες εκδηλώσεις. Ομως, λόγω των μικρών χρονικών περιθωρίων, η έγκριση της μίσθωσης γίνεται χωρίς διαγωνισμό αλλά με συμφωνία μισθωτή – ΕΤΑΔ, χωρίς αυστηρό πλαίσιο».
Εσωτερική έρευνα
Η εσωτερική έρευνα του διεθνούς ελεγκτικού οίκου, που ολοκληρώθηκε με πόρισμα που συντάχθηκε στις 22 Μαρτίου, ξεκίνησε κατόπιν καταγγελιών ιδιωτών για παράνομες ενέργειες δύο απομακρυνθέντων στελεχών της ΕΤΑΔ, ανάμεσά τους και μια γυναίκα με διευθυντική θέση. Οι εν λόγω επίορκοι υπάλληλοι εκχωρούσαν δημόσια ακίνητα σε ημετέρους ή σε άτομα που τους έδιναν «ιδιωτικά» μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσλάμβαναν με αμοιβή στις εταιρείες τους.
Στο πόρισμα σημειώνεται, επίσης, ότι «κατά τον έλεγχο για τα έτη 2022-2023 εντοπίστηκαν επτά εκδηλώσεις στο Διαδίκτυο που σημειώθηκαν σε ολυμπιακό ακίνητο στο Φάληρο για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί τιμολόγια και δεν έχουν εισπραχθεί έσοδα από την ΕΤΑΔ. Ακόμη, υπάρχει λίστα 16 εκδηλώσεων για τις οποίες έχουν βρεθεί εγκρίσεις, έχουν λάβει χώρα, αλλά δεν έχουν τιμολογηθεί, με συνολικό ύψος μη τιμολογηθέντος ποσού 248.000 ευρώ, ενώ 13 εκδηλώσεις στον ίδιο χώρο δεν είχαν έγκριση με συνολικές απώλειες 445.000 ευρώ».
Στην επιστολή που αφέθηκε στην Πλατεία Συντάγματος αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Ο Τομέας Βραχυχρόνιων Μισθώσεων λειτουργεί με αδιαφάνεια, εκμισθώνει χώρους και εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα για δραστηριότητες (φουσκωτά παιχνίδια, καφέ, λούνα παρκ, εκθέσεις, πάρκινγκ) χωρίς να δηλώνει πολλές από τις μισθώσεις ή με ιδιαίτερα χαμηλά μισθώματα. Η έλλειψη ελέγχου αποθράσυνε τους υπαλλήλους του Τομέα και έφεραν την ΕΤΑΔ στο ‘μάτι του κυκλώνα’. Οι καταγγελίες που έχουν γίνει σε Μαξίμου και υπουργεία είναι γνωστές.
»Η κατάσταση, όμως, εκτροχιάστηκε όταν αρκετοί υπάλληλοι της ΕΤΑΔ εκβιάστηκαν από τα κυκλώματα λόγω της επαγγελματικής ανάμειξής τους σε θέματα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ενα διευθυντικό στέλεχος που εξέφρασε αντιρρήσεις για χαμηλό μίσθωμα σε χώρο στο Φάληρο εκβιάστηκε με εμπρησμό ΙΧ. Ο επιστάτης του Φαλήρου που ενημέρωσε ότι η σύμβαση του πάρκινγκ (σ.σ.: με τους ‘φίλους’ των ύποπτων υπαλλήλων) έχει λήξει δέχθηκε εμπρησμό στη μηχανή του και κλοπή του ΙΧ του. Ο νέος προϊστάμενος των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων ήταν αυτός που χτυπήθηκε πρόσφατα στο Μαρούσι. Η πλειονότητα των υπαλλήλων έχει τρομοκρατηθεί από το σκοτεινό κύκλωμα που λειτουργεί εντός και εκτός ΕΤΑΔ».
Εξάλλου, στον φάκελο που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες που προχωρούσαν στις σχετικές συνεννοήσεις. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, κατέθεσε ότι οι ύποπτοι του έστελναν παραποιημένα έγγραφα που προσομοίαζαν με αποφάσεις του ΕΤΑΔ για να του αποσπούν χρήματα, ενώ ένας άλλος σημείωσε ότι «τα μέλη του κυκλώματος τον πίεζαν για να τους δίνει χρήματα για να μην κάνουν ζημιά στο μαγαζί του».