«Συγγένεια» με τον φονικό σεισμό του ΄99 έχει ο σημερινός ισχυρός σεισμός, που κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος, αλλά ορισμένοι σεισμολόγοι διατηρούν επιφυλάξεις ως προς αυτό - Για ρήγμα που δεν είχε σπάσει το ΄99 μιλάει ο Τσελέντης - Λέκκας: Θετικό ότι υπάρχουν ισχυροί μετασεισμοί - Παπαζάχος: Δύσκολο σαββατοκύριακο - Επιφυλακή για τη μετασεισμική δραστηριότητα
Από τον ίδιο εστιακό χώρο της Πάρνηθας που είχε δώσει τον φονικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 προέρχεται ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αττική και έγινε αισθητός «στη μισή Ελλάδα» στις 14.13 το μεσημέρι. Οι σεισμολόγοι πάντως εμφανίζονται διχασμένοι για το αν τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αφού για να μιλήσουν με βεβαιότητα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες, όμως, εκτιμάται ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Περιμένουν, ωστόσο «χορό» μετασεισμών.
Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι ο σεισμός των 5,1 ρίχτερ είχε «συγγένεια» με τον φονικό σεισμό της Αθήνας, της 7ης Σεπτεμβρίου του '99. Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Ακη Τσελέντη ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. «Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε ότι ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας και πρόσθεσε ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί άνω των 4 ρίχτερ.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι ο σεισμός συνοδεύτηκε από βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθτητός λόγω του μικρού εστιακού του βάθους, ενώ επισήμανε ότι προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί και προέβλεψε χαρακτηριστικά ότι η Αττική θα έχει ένα δύσκολο σαββατοκύριακο.
"Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό" δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.
Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής".
Σύμφωνα με τον κ Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε "κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος", πρόσθεσε.
Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η μετασεισμική δραστηριότητα τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, εκφράζοντας πως το ζήτημα είναι πλέον δούμε τις επόμενες ώρες αν το φαινόμενο θα έχει φθίνουσα πορεία.
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα οι επιστήμονες χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν τα δεδομένα προκειμένου να προσφέρουν σωστή πληροφόρηση, κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο.