Δεν είχε προηγούμενο η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών, όπου με πρωτοστάτες τους μαθητές και την συμμετοχή Πρωτοβάθμιων σωματείων και μαζικών φορέων, από την κεντρική πλατεία του Πύργου που πλημμύρισε από κόσμο, βγήκε κραυγή αγανάκτησης και μηδενικής ανοχής για όλους όσοι χρόνια τώρα κερδοσκοπούν εις βάρος αθώων πολιτών.
Η ευαισθησία και το παράπονο κυρίως των μαθητών ξεχείλισε, αφού όλοι με τρεμάμενη φωνή αλλά και οργή έκαναν λόγο για έγκλημα για το οποίο πρέπει να αποδοθεί η ανάλογη τιμωρία, ανοίγοντας με όσα είπαν μια χαραμάδα ελπίδας ότι ίσως η νέα γενιά μπορέσει να επαναφέρει στην σωστή πορεία την χώρα που χρόνια τώρα έχει εκτροχιαστεί.
Οι 57 νεκροί, κυρίως νέοι άνθρωποι και ο άδικος και σκληρός τρόπος που έχασαν την ζωή τους, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήταν το τραγικό γεγονός που άγγιξε ευαίσθητες χορδές σε κάθε οικογένεια αφού η σκέψη ότι θα μπορούσε να είναι το δικό της παιδί μέσα στο τρένο του θανάτου ή ο δικός της άνθρωπος δεν είναι διαχειρίσιμη.
Αυτές οι σκέψεις και αυτή η οργή οδήγησαν χιλιάδες ξεσηκωμένου κόσμου στους δρόμους, ένα κύμα αγανάκτησης που παρέσυρε χθες και την Ηλεία.
Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την κεντρική πλατεία του Πύργου εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη που θα έχουν στο μέλλον καθώς το αίσθημα της ανασφάλειας είναι πλέον έντονο ενώ ζήτησαν από την πολιτεία να διερευνήσει άμεσα τους λόγους που προέκυψε αυτή η τραγωδία και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που πρέπει να αποδοθούν.
Παράλληλα εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ήταν ίσως τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια που ακούστηκαν… Μάλιστα όλοι δάκρυσαν στο άκουσμα των ονομάτων των αδικοχαμένων παιδιών από τις τρεμάμενες φωνές των μαθητών.
«Αυτά τα παιδιά που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο»... χαιρέτησε αρχικά στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ Θανάσης Βομπίρης , ο οποίος τόνισε ότι «... χαιρετίζω το λαό της Ηλείας και ιδιαίτερα τη νεολαία που στέκεται όρθια και διεκδικεί και αγωνίζεται. Σαν σήμερα πριν από πολλά χρόνια, η άρχουσα τάξη και οι τσιφλικάδες δολοφόνησαν τον Μαρίνο Αντύπα στο Κιλελέρ, γιατί αγωνίστηκε και οργάνωσε τους αγρότες για να πάρουν τη γη δική τους καβάλα στα άλογά τους. Σήμερα οι κυβερνήσεις κάνουν το ίδιο πράγμα και ιδιωτικοποιούν όλη τη δημόσια περιουσία, δίνουν τα πάντα στους καινούργιους τσιφλικάδες και δεν υπάρχει δυστυχώς καμία ασφάλεια σε συγκοινωνίες».
Ακολούθως η Αγαθή Ρηγοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Ν. Ηλείας «ΗΛΙΣ» ανέφερε πως «... ένα ευαίσθητο κομμάτι του νομού μας είναι οι άνθρωποι με αναπηρία. Χαιρετίζω τα παιδιά. Τα παιδιά μίλησαν και εμείς οι μεγάλοι πρέπει να τα ακούμε. Θα ήθελα να σας πω ότι η ζωή του καθενός ανθρώπου έχει μεγάλη σημασία, έτσι είναι και για τα παιδιά το μέλλον. Εύχομαι σε αυτές τις μητέρες να έχουν δύναμη να ανταπεξέλθουν σε όλο αυτό που τους έτυχε. Συλλυπητήρια σε όλους και συγχαρητήρια στα παιδιά γιατί αυτό είναι το μέλλον μας».
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε πως: «... η ΕΛΜΕ Ηλείας χαιρετίζει την μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση. Χαιρετίζει τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις που γίνονται πανελλαδικά από εργατικά σωματεία, μαθητικούς και φοιτητικούς συλλόγους και από άλλους μαζικούς φορείς που απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν είναι η ώρα της σιωπής είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα.
Να καταγγείλουμε όλους αυτούς που ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά εμείς οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές μας και οι οικογένειές τους. Την πολιτική που διαχρονικά υλοποιούν και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που όλα τα βάζουν στη ζυγαριά του κόστους-οφέλους και ζημιωμένοι βγαίνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της υγείας, της παιδείας και όλων των κοινωνικών αγαθών. Το “πάμε και όπου βγει” δοκιμάστηκε. Τώρα είναι ώρα να το πάμε αλλιώς…».
Ο πρόεδρος συνδικάτου οικοδομών Ηλείας Κώστας Γιάνναρος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «... η οργή που νιώθει ο λαός της χώρας μας μετά το έγκλημα που σημειώθηκε στα Τέμπη ανοίγει το δρόμο για την κλιμάκωση του αγώνα, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους για τους αδικοχαμένους συναδέλφους σιδηροδρομικούς και τους δεκάδες νέους συνανθρώπους μας. Είναι ξεκάθαρο ότι το κέρδος σκοτώνει, όσο η προστασία της ζωής θα λογίζεται ως κόστος, τόσο θα μετράμε τραγωδίες. Αποδεικνύεται με το χειρότερο δυνατό τρόπο, ότι το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας εξαφάνισε την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού που τις χρησιμοποιεί. Αυτές είναι οι συμφωνίες και οι υποχρεώσεις που έχει δώσει η εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου υπαλλήλων περιφερειακής ενότητας Ηλείας Θοδωρής Τσίπας τόνισε «... εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη, τον θυμό μας, καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, φοιτητές. Απαιτούμε να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια, ώστε να μην παραγραφούν οι ευθύνες για το τραγικό έγκλημα που συνέβη. Είναι τραγική ειρωνεία τον 21ο αιώνα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η κίνηση στους σιδηροδρόμους να διεξάγεται χειροκίνητα, να μην υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υποδομές που διασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση του λαού.».
Ο πρόεδρος ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ν. Ηλείας Νίκος Λοχοβίτης στην ομιλία του ανέφερε πως «... σήμερα στην επέτειο της 8ης Μάρτη, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα στις γυναίκες της χώρας μας στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που τους έχουν αφαιρεθεί αλλά και όσα ακόμα δικαιούνται, στις σεισμόπληκτες γυναίκες της Τουρκίας και της Συρίας. Εκφράζουμε την αγωνιστική αλληλεγγύη μας στις μανάδες της τραγωδίας στα Τέμπη, εκείνων που το «πάρε με όταν φτάσεις» έμεινε αναπάντητο.
Σήμερα σε όλη την Ελλάδα γινόμαστε η φωνή των νεκρών, των 57 αδικοχαμένων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών για να μην συγκαλυφθεί ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα».
Η πρόεδρος της ομάδας γυναικών Πύργου, μέλος της ΟΓΕ Σια Ξενοστάθη σημείωσε ότι «... οι μαθητές έχουν καταλάβει ότι ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός μπου θα τους λύσει τα προβλήματα. Είναι το μέλλον τους, είναι συνυφασμένος με τη ζωή που έχουν μπροστά τους. Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη της στους γονείς και τους συγγενείς των θυμάτων. Στις οικογένειες των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ,στην οικογένεια του συμπατριώτη μας από την Αμαλιάδα Γιώργου Κουτσούμπα που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα.
Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων πού βλέπουν τις ανάγκες μας με τη λογική του κόστους οφέλους οδηγεί σε τέτοια εγκλήματα. Γι’ αυτό βλέπουμε ανθρώπους να καίγονται, να πνίγονται, να σκοτώνονται, γιατί η ζυγαριά σε αυτή τη βαρβαρότητα πού ζούμε γέρνει στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η δική μας ζωή και των παιδιών μας είναι αναλώσιμη. Δημιουργεί κόστος..».
Ο πρόεδρος εργαζομένων Δήμου Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος ανέφερε πως «... ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως εκφράζει την βαθύτατη οδύνη και θλίψη του για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Μία τραγωδία ανείπωτη, αλλά ταυτόχρονα και αδιανόητη, που συγκλονίζει ολόκληρη την Ελλάδα. Η σκέψη όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στους συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας, όπως και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους δεκάδες τραυματίες. Τα αίτια του τραγικού αυτού δυστυχήματος θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Οι ευθύνες ωστόσο είναι πολύ μεγάλες. Ακόμη μεγαλύτερες τις κάνει το γεγονός πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και η κυβέρνηση γενικότερα, γνώριζαν για τα προβλήματα στους σιδηροδρόμους, αλλά δεν έπραξαν απολύτως τίποτα. Ότι έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα Τέμπη ήταν ένα έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων».
Ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος στην ομιλία του ανέφερε επεσήμανε ότι «... τι να πει κανείς μετά τις συγκλονιστικές ομιλίες των παιδιών, των μαθητών του τόπου μας. Σεβασμός στις ανησυχίες, στην οργή που ξεχειλίζει. Οι 57 νεκροί του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στην πλειονότητά τους νέοι και νέες, είναι θύματα μιας εγκληματικής πολιτικής, μιας πολιτικής που αποψίλωσε και διέλυσε τις δημόσιες σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Μίας πολιτικής που αδιαφόρησε για συστήματα και κανονισμούς ασφαλείας, απαξιώνοντας στην πράξη ακόμα και την ανθρώπινη ζωή. Η τραγωδία στα Τέμπη αποκάλυψε την αλήθεια του επιτελικού κράτους, δείχνοντας για άλλη μία φορά, πως δεν πρόκειται μόνο για το κράτος που λειτουργεί ως διαχειριστής και μεσολαβητής οικονομικών συμφερόντων».
Η γραμματέας ΣΕΠΕ Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας Δήμητρα Καραμεσίνη με μεγάλη συγκίνηση, απευθυνόμενη στα παιδιά σημείωσε πως «... είχα ετοιμαστεί να πω αυτά που λέει η ΔΟΕ, πράγματα που ίσως ακουστούν λίγο ξύλινα-έτοιμα. Είδα όμως κάποιους μαθητές μου, είμαι δασκάλα 20 χρόνια, έχω πάει σε πολλές πορείες παιδιά… Είδα μαθητές που τους είχα στο θρανίο από την πρώτη δημοτικού, τη Δευτέρα, την Τρίτη... Σας βλέπω και συγκινούμαι, συνήθως σε συγκεντρώσεις και σε πορείες βλέπουμε πανό από συνδικάτα, συνδικαλιστικούς φορείς. Βλέποντας όμως σήμερα γύρω από την πλατεία όλα εσάς τα παιδιά, δεν έχει ξαναγίνει ... Η πλατεία να είναι γεμάτη από παιδιά. Τρέμω στην ιδέα και μόνο ότι εσάς τα παιδιά, που σας είχαμε στην τάξη μας, σας μεγαλώσαμε από μωρά, να μπείτε σε ένα τρένο δολοφονικό. Δεν μπορώ να το σκεφτώ, δεν το χωράει ο νους, δεν παλεύεται… η θλίψη των γονιών, των αδελφών, των συγγενών και των δασκάλων. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι τέτοιο παιδιά, σας βλέπω εδώ και συγκινούμε!».
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, και τα καταστήματα νομού Ηλείας Νίκος Γκότσης επεσήμανε ότι «... σήμερα απεργούμε μαζικά σε όλοι την Ελλάδα με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και εκατοντάδων συνδικάτων, σωματείων βροντοφωνάζοντας πως δεν πρέπει να περάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, για σύγχρονες ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές για το λαό κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους. Ό,τι έγινε στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν το σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών. Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, δεν κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα».
Η οργή των μαθητών
Οι ομιλίες όμως που ξεχώρισαν, ήταν αυτές των μαθητών. Με απλό λόγο και ουσιαστικό τα παιδιά εξέφρασαν όλα αυτά τα συναισθήματα που τους έχουν κατακλύσει. Εξέφρασαν την οργή τους, εξέφρασαν την ανάγκη τους να πιστέψουν ότι το μέλλον που καλούνται να ζήσουν θα είναι καλύτερο. Να πιστέψουν ότι για την χώρα τους αποτελούν προτεραιότητα… Γι αυτό το μέλλον άλλωστε ξεσηκώθηκαν…
«Σήμερα των νεκρών γινόμαστε η φωνή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί. Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, βουλιάζουμε τους δρόμους, σχηματίσαμε συνθήματα, κάνουμε καταλήψεις. Όσο οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία πάτε και όπου βγει και παίζετε με τις ζωές μας, τόσο εμείς θα πάμε αλλιώς. Για να ακουστεί η αλήθεια. Για να μην ξανασυμβεί. Γιατί το ποτέ ξανά απαιτεί αγώνα. Συνεχίζουμε ώστε να ακουστεί δυνατά, καμία συγκάλυψη στο έγκλημα, να παρθούν όλα τα μέτρα για ασφαλείς μεταφορές, να δοθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες και στις οικογένειές τους. Γιατί το στείλε όταν φτάσεις δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» ανέφερε χαρακτηριστικά η μαθήτρια από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πύργου Βασιλική Λυμπεροπούλου.
Στη συνέχεια ο Αναστάσιος Πετρόπουλος από το 1ο ΕΠΑΛ Πύργου τόνισε «... το μόνο που έχω να πω είναι ντροπή για όσους πήγαν κόντρα στη σημερινή συνάντηση που κάνανε όλοι οι μαθητές που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, για ένα πιο δίκαιο αύριο».
Οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Πύργου Μαρία Λαϊνοπούλου και Μαριάνθη Ραπακούλια εμφανώς συγκινημένες καυτηρίασαν τα κακώς κείμενα της χώρας με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, ενώ κλείνοντας με τρεμάμενη φωνή ανέγνωσαν τα ονόματα των παιδιών που τόσο άδικά χάθηκαν στο δυστύχημα των Τεμπών και ευχήθηκαν καλό παράδεισο.
Ελπίδα έδωσαν σε όλους τα λόγια ενός νέου παιδιού, του Γιώργου Γαρουφαλή από το Βούναργο που είπε πως: «... δεν θα επιτρέψουμε να γίνει και πάλι αυτό το γεγονός και πιστεύω ότι δεν θα ξαναγίνει. Έγιναν πάρα πολλά εγκληματικά λάθη τα οποία θα πρέπει να τα πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Δεν μπορούν να χάνονται τόσο άδικα τόσες ζωές».
Συγκίνηση προκάλεσε το ποίημα στη συνέχεια της Γεωργίας Καραθανάση από το 4ο γυμνάσιο Πύργου. «Τραγικό αυτό που συνέβη, έγκλημα ήταν, έγινε στα Τέμπη, χύθηκε αίμα, οι κραυγές πολλές, σε δευτερόλεπτα χάθηκαν ανθρώπινες ψυχές, ποιος να το δει, ποιος να το αντέξει».
Η Νικορίνα Μπρή από το 3ο Γυμνάσιο Πύργου στη συνέχεια ανέφερε πως «... ο κόσμος μίλησε και απαίτησε δικαιοσύνη για τους νεκρούς, ο κόσμος φώναξε για την Αναστασία, την Κλαούντια, την Ελένη, τον Δημήτρη, τον Κυπριανό και τα άλλα παιδιά που χάθηκαν».
Η Ουρανία Κανδρή από το 2ο Γυμνάσιο Πύργου, σκέφτηκε πως: «...Θα μπορούσα να ήμουν εγώ, ο αδερφός μου, ο ξάδερφός μου, να ήσασταν εσείς, να ήταν όλοι εμείς, ήταν όμως άλλα παιδιά που περίμεναν να πάνε στις μανάδες τους».
«…είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει στην Ελλάδα του 2023 και νιώθουμε μεγάλη ντροπή για όλους τους αρμόδιους, που επέτρεψαν να γίνει αυτή η μεγάλη τραγωδία. Εκφράζουμε τη μεγάλη θλίψη και τα συλλυπητήριά μας προς τους συγγενείς των θυμάτων» σημείωσαν στη συνέχεια η Ραφαέλα Ζέρβα και ο Δημήτρης Σκουτζής από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου.
Ο Χάρης Αντωνόπουλος από το λύκειο Πελοπίου είπε ότι «... το Λύκειό μας στηρίζει αυτό τον αγώνα, θέλουμε η φωνή μας να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλους τους υπεύθυνους που έκαναν όλα αυτά τα σφάλματα, που οδήγησαν σε αυτό το μοιραίο γεγονός. Συλλυπητήρια σε όλες τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους».
Η Βιβή Σμαρνάκη από το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου ανέφερε: «Το στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ. Εκδίκηση θα πάρουμε για εσένανε μικρέ. Από τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου τίποτα δεν είναι το ίδιο, οι εικόνες από τα Τέμπη είναι ακόμα στο μυαλό μας, μας έχει συγκλονίσει η τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, την εταιρεία, να μη δοθούν απαντήσεις στις πραγματικές αιτίες του ατυχήματος. Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, στόχος μας είναι όλων των νεκρών στα Τέμπη να είμαστε η φωνή».
Με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, έστειλε το δικό της μήνυμα η Διονυσία Δημητρακόπουλου από το 3ο Γενικό Λύκειο Πύργου. «Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από τα σπίτια τους, τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια της μητέρας τους, την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαΐ και ακούει το νερό να κοχλάζει, σαν να σπουδάζει τον ατμό και το χρόνο, πάντα εκεί. Και το σπίτι παίρνει ένα άλλο στένωμα και πλάτεμα. Σάμπως να πιάνει σιγαλή βροχή καταμεσής καλοκαιριού στα ερημικά χωράφια».
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία Πύργου, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη στον σιδηροδρομικό σταθμό όπου τα παιδιά άφησαν λουλούδια για όλα τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών.