Κόσμος

Εξαπλώνεται ο κοροναϊός - Πρώτο ύποπτο κρούσμα και στις Φιλιππίνες

Εξαπλώνεται ο κοροναϊός - Πρώτο ύποπτο κρούσμα και στις Φιλιππίνες

Στους 4 οι νεκροί στην Κίνα, πάνω από 200 έχουν νοσήσει - Οι αρχές στις Φιλιππίνες ερευνούν αν ένα παιδί που νοσηλεύεται είναι το πρώτο κρούσμα του κινεζικού ιού στη χώρα - Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα συμπτώματα, τη μετάδοση, την αντιμετώπιση

Μεγαλώνει η ανησυχία στις χώρες της Ασίας για τη διάδοση του νέου κοροναϊού, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τη νόσηση 200 άλλων, κυρίως στην Κίνα και την πόλη Γιουχάν, όπου εντοπίστηκε αρχικά ο ιός.

Πλέον τα κρούσματα έχουν περάσει τα σύνορα της Κίνας. Μετά την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία και η Αυστραλία επιβεβαίωσε το πρώτο της περιστατικό, ενώ υπάρχει ανησυχία για κρούσμα και στις Φιλιππίνες.

Νέο κρούσμα στις Φιλιππίνες;

Συγκεκριμένα, οι αρχές στις Φιλιππίνες προσπαθούν να καθορίσουν από τι πάσχει ένα 5χρονο παιδί το οποίο πρόσφατα έφτασε στη χώρα από την Κίνα και ενδέχεται να είναι το πρώτο κρούσμα στη χώρα του νέου, μυστηριώδους κοροναϊού που έχει εμφανιστεί στην κινεζική πόλη Βουχάν.

Το παιδί έφτασε στις Φιλιππίνες στις 12 Ιανουαρίου από την πόλη αυτή, από την οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η επιδημία. Έκτοτε νοσηλεύεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Μόλις έφτασε στο Σέμπου το παιδί είχε πυρετό και έβηχε.
kor12
Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι το παιδί έχει προσβληθεί από μια ιογενή ασθένεια, όμως οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη αν πρόκειται για τον ίδιο ιό που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε άλλες τρεις ασιατικές χώρες.

«Το παιδί θεωρείται ένας ασθενής που ερευνάται», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας των Φιλιππίνων Φρανσίσκο Ντούκε.
Δείγματα εστάλησαν στην Αυστραλία για ανάλυση, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα.

Οι αρχές της Αυστραλίας θα ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στο Σίδνεϊ από το Βουχάν

Μάλιστα, οι αρχές της Αυστραλίας θα ξεκινήσουν να ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από την πόλη Βουχάν της Κίνας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, αν και προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο να προληφθεί το ξέσπασμα επιδημίας.

Ο κοροναϊός αυτός έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, όλους στη Βουχάν, ενώ τα κρούσματά του ξεπερνούν τα 200, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές. Αρκετοί ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

ko345
Η επιδημία του μυστηριώδους νέου κοροναϊού, — συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) — που πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ξέσπασε στη Βουχάν, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπως και ένα ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την εξάπλωσή του.

Ο Μπρένταν Μέρφι, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, διευκρίνισε ότι αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο Σίδνεϊ από τη Βουχάν. Οι δύο πόλεις συνδέονται με τρεις αεροπορικές πτήσεις εβδομαδιαίως. Στους επιβάτες θα δίνεται ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και θα τους ζητείται να δηλώσουν αν έχουν πυρετό ή αν πιστεύουν ότι ίσως έχουν ασθενήσει από τον κοροναΐό.

Ωστόσο ο Μέρφι τόνισε ότι τα μέτρα αυτά προσφέρουν περιορισμένη προστασία. «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε εντελώς την εξάπλωση της ασθένειας στη χώρα. Η περίοδος εκκόλαψης (του ιού) είναι μάλλον μία εβδομάδα», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Αυστραλία προέρχονται από την Κίνα, με τον αριθμό τους πέρυσι να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Περίπου 160 πτήσεις φτάνουν στην Αυστραλία από την Κίνα κάθε εβδομάδα και ο Μέρφι παραδέχθηκε ότι οι Κινέζοι τουρίστες ενδέχεται να εισέλθουν στη χώρα από άλλες πόλεις και όχι μόνο από το Σίδνεϊ όπου θα διενεργούνται οι έλεγχοι.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. Ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα στην Αυστραλία και εμφανίζει τα συμπτώματα του μυστηριώδους νέου κοροναϊού τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στην Αυστραλία, μετέδωσε σήμερα το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο άνδρας αυτός, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν.

Ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν (βορειοανατολικά) με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

Δωρεάν ακύρωση κρατήσεων από τις κινεζικές ταξιδιωτικές εταιρίες


Κινεζικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες κρατήσεων, από την Trip.com έως τη Fliggy του ομίλου Alibaba, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα προσφέρουν δωρεάν ακυρώσεις για κρατήσεις που έγιναν για τη Βουχάν εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την επιδημία που έχει ξεσπάσει από έναν νέο κοροναϊό στην πόλη της κεντρικής Κίνας.

Οι εταιρίες, που επίσης περιλαμβάνουν τις Meituan Dianping και Qunar.com, ανέφεραν σε ξεχωριστή --αλλά παρόμοια ανακοίνωση-- ότι η πολιτική αυτή θα αφορά και χρήστες που έχουν τεθεί σε καραντίνα ή έχουν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό.

Έως σήμερα, σχεδόν 300 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαγνωστεί με τον νέο ιό, με τη συντριπτική τους πλειονότητα στην Κίνα, και τους περισσότερους εξ αυτών στην Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτό έχει προκαλέσει φόβους στους ταξιδιώτες καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν για τις διακοπές της κινεζικής πρωτοχρονιάς αυτή την εβδομάδα.

Οι διακοπές αυτές είναι παραδοσιακά η υψηλή περίοδος για τον τουρισμό και τις εταιρίες λιανικών πωλήσεων στην Κίνα και το εξωτερικό. Ωστόσο, η επιβεβαίωση από τις υγειονομικές αρχές ότι ο ιός εξαπλώνεται και μέσω ανθρώπινης επαφής και οι προειδοποιήσεις για υψηλή επαγρύπνηση προκαλούν τέτοιες ανησυχίες, ώστε πολλοί θα επιλέξουν θα παραμείνουν σπίτι τους κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας.

Οι ταξιδιωτικές πλατφόρμες κρατήσεων ανακοίνωσαν ότι οι κινεζικές αρχές πολιτικής αεροπορίας και σιδηροδρόμων δεν έχουν ακόμα καθορίσει μια ειδική πολιτική ακυρώσεων αλλά ότι θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών που θέλουν να ακυρώσουν το ταξίδι τους. Κάποιοι ταξιδιώτες δήλωσαν στο Reuters ότι δεν το διακινδυνεύουν.

Η Τζανγκ Σινγιουάν σκόπευε να πάει στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης πριν η ίδια και ο σύζυγός της αποφασίσουν να ακυρώσουν χθες τα αεροπορικά τους εισιτήρια.

«Τρεις από τους φίλους μας ακύρωσαν επίσης τα ταξίδια τους. Θα μείνουμε σπίτι σε αυτές τις διακοπές. Φοβάμαι γιατί θυμάμαι πολύ καλά τον SARS», δήλωσε η Τζανγκ, αναφερόμενη στην εξάπλωση το 2002/2003 του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), ενός ακόμα κοροναϊού που ξέσπασε στην Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Τζάο, που θέλησε να δώσει μόνο το μικρό της όνομα και που εργάζεται στην πόλη Σιτζιατζουάνγκ στη βόρεια Κίνα, δήλωσε στο Reuters ότι ακύρωσε τα σχέδιά της για διακοπές στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ με κόστος 400 γιουάν (57,90 δολαρίων). «Το τρένο υψηλής ταχύτητας από την Σιτζιατζουάνγκ προς την Γκουανγκτζόου έχει μετεπιβίβαση στη Βουχάν και θα έπρεπε να περιμένω στη Βουχάν για 42 λεπτά. Δεν μπορώ να το διακινδυνεύσω», δήλωσε.

Οι μετοχές των εταιριών διαχείρισης ξενοδοχείων, αναψυχής και ψυχαγωγίας, αεροπορικών εταιριών και επιχειρήσεων εστίασης έχουν καταγράψει βουτιά τις τελευταίες ημέρες εν μέσω ανησυχιών ότι οι τριγμοί θα εξαπλωθούν ευρύτερα. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες, οι πλατφόρμες διαδικτυακών αγορών και οι εταιρίες διανομής θα ευνοηθούν περισσότερο εάν μείνουν σπίτι τους περισσότεροι άνθρωποι.

Τουλάχιστον εννέα κινεζικές αεροπορικές εταιρίες έχουν ανακοινώσει πολιτικές που επιτρέπουν σε ταξιδιώτες που βρίσκονται σε καραντίνα ή έχουν διαγνωστεί με τον ιό να επαναπρογραμματίσουν ή να ακυρώσουν τις πτήσεις τους δωρεάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Beijing Daily.

Τι είναι ο κοροναϊός

Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη ομάδα ιών, κοινών μεταξύ ζώων. Ορισμένοι μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, άλλοι όχι. Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει το ρόλο που παίζουν οι κοροναϊοί σε περιπτώσεις βαριάς πνευμονίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) νέοι κοροναϊοί εμφανίζονται περιοδικά σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και αρκετοί κυκλοφορούν μεταξύ ζώων, χωρίς να έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους. Έχουν την τάση να μεταλλάσσονται, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν μπορεί να αυξηθεί όσο κυκλοφορούν.

Το σημαντικότερο σύμπτωμα των κοροναϊών είναι ο πυρετός, αν και ορισμένοι ασθενείς νιώθουν κόπωση, έχουν ξηρό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, συνάχι, και πιθανώς πονοκέφαλο, που μπορεί να κρατήσει λίγες μέρες. Όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, υπάρχει πιθανότητα ο κοροναϊός να προκαλέσει λοίμωξη του κάτω αναπνευστικού, πνευμονία ή βρογχίτιδα. Λίγοι ανθρώπινοι κοροναϊοί, πάντως, είναι γνωστοί ως θανατηφόροι.

Τα συμπτώματα των κοροναϊών

To Aναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής είναι μια ιογενής αναπνευστική λοίμωξη, που προκαλείται από έναν κοροναϊό που ονομάστηκε Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Σαουδική Αραβία το 2012. Τρεις με τέσσερις στους 10 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον MERS κατέληξαν, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC.

Το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (SARS) είναι ο άλλος γνωστός κοροναϊός που μπορεί να προκαλέσει ακόμη σοβαρότερα συμπτώματα, από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι διάρροια, κόπωση, δυσχέρεια στην αναπνοή, προβλήματα στα νεφρά. Ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς το ποσοστό θνησιμότητας του SARS κυμαινόταν από 0-50% των κρουσμάτων, με τους ηλικιωμένους να είναι πιο ευάλωτοι.

Πώς μεταδίδονται οι κοροναϊοί

Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από την επαφή ανθρώπων με ζώα. Επιστήμονες πιστεύουν ότι το MERS ξεκίνησε από καμήλες σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και το SARS πιθανώς από μοσχογαλές. Όσον αφορά στη μετάδοση των ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο, συχνά συμβαίνει όταν κάποιος έλθει σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενούς, το βήχα, το φτάρνισμα ή τη χειραψία, αλλά όλα αυτά εξαρτώνται από το πόσο ιογενής είναι ο ιός.

Οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν επίσης αν αγγίξει κάποιος κάτι που είχε αγγίξει προηγουμένως ένας ασθενής και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Πόσο διάστημα χρειάζεται για την ταυτοποίηση των ιών

Το διάστημα αυτό μπορεί να ποικίλλει, αφού στην περίπτωση του HIV χρειάστηκαν χρόνια για να ταυτοποιηθεί ως η αιτία του AIDS. Στην περίπτωση του SARS πολλοί από τους κορυφαίους γιατρούς στην Κίνα πίστευαν αρχικά ότι είχαν να κάνουν με μια πνευμονία, που προκαλούσαν τα χλαμύδια (σεξουαλικώς μεταδιδόμενο βακτήρια). Στην πόλη Βουχάν, από όπου πρωτοξεκίνησε ο νέος κοροναϊός, φιλοξενείται το πρώτο στην Κίνα εργαστήριο βιολογικού περιορισμού, όπου ερευνώνται τα πιο επικίνδυνα παθογόνα του πλανήτη, άρα θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας.

Η αντιμετώπιση των κοροναϊών

Συγκεκριμένη αγωγή για τους κοροναϊούς δεν υπάρχει. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εξαφανίζονται από μόνα τους. ΟΙ γιατροί μπορούν να ανακουφίσουν τους πάσχοντες με αναλγητικά ή αντιπυρετικά φάρμακα, ενώ σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ, οι υγραντήρες και τα ζεστά ντους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του βήχα και της κυνάγχης (πόνου στο λαιμό). Οι γιατροί συστήνουν ανάπαυση, ύπνο όσο το δυνατόν περισσότερο και κατανάλωση άφθονων υγρών.

Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει την μόλυνση από κοροναϊούς

Εμβόλιο που να παρέχει προστασία έναντι της συγκεκριμένης οικογένειας ιών μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει, ενώ γίνονται κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά του MERS. Μπορεί, ωστόσο, κανείς να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης αποφεύγοντας την επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί, να αγγίζει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του, να πλένει συχνά τα χέρια του με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Κι αν νοσήσει κανείς, θα πρέπει να μένει στο σπίτι του και να αποφεύγει την επαφή με άλλα άτομα, να καλύπτει το στόμα και τη μύτη όταν βήχει ή φταρνίζεται και να απολυμαίνει τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζει.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup