Κόσμος

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου προτείνει τον δανεισμό τους στην Ελλάδα

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου προτείνει τον δανεισμό τους στην Ελλάδα

Ανοιχτός στον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου με άρθρο του στους Times του Λονδίνου. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόταν σε αυτά καθ' όλη τη διάρκεια ως «Ελγίνεια».

Ο λόγος για τον Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον που ανέλαβε πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου τον προηγούμενο μήνα. Στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Είναι σωστό να είμαστε υπερήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο» ο Όσμπορν γράφει για την ιστορία του συγκεκριμένου πολιτιστικού οργανισμού, «τα τεχνουργήματα του οποίου απεικονίζουν τον πόλεμο και την αγάπη και αντικατοπτρίζουν την αλήθεια πως οι άνθρωποι είναι ικανοί για πράξεις μεγάλης καλοσύνης και φρικτής βαρβαρότητας μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια δύο εκατομμυρίων ετών. Γι’ αυτό μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αυτός ήταν ο ιδρυτικός σκοπός όταν ιδρύθηκε ως το πρώτο εθνικό δημόσιο μουσείο του κόσμου το 1753, και ο σκοπός αυτός παραμένει μέχρι σήμερα. Ήταν προϊόν λιγότερο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και περισσότερο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στα επίκαιρα θέματα της «αφύπνισης» και της αφαίρεσης μνημείων που σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία και υπερασπίζεται το Βρετανικό Μουσείο ως χώρο σύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών.

«Σίγουρα, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα μας να υπάρχουμε, το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021 [...] Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Ούτε αυτό είναι καινούργιο. Ο Λόρδος Μπάιρον σκέφτηκε ότι τα "Ελγίνεια μάρμαρα" έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα. Η απάντηση μας δεν είναι απορριπτική» γράφει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος πρόεδρος του Μουσείου προτείνει τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τις ανάλογες εγγυήσεις για την ασφαλή διαφύλαξη τους και την επιστροφή τους.

«Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό των τεχνουργημάτων μας οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» σημείωσε.

Ενδεικτικό ωστόσο είναι ότι ο κ. Όσμπορν δεν αναφέρεται καθόλου σε «Γλυπτά του Παρθενώνα», αλλά επιλέγει τον όρο με τον οποίο έγιναν γνωστά όταν ο Λόρδος Έλγιν τα απέσπασε με βίαιο τρόπο από τον Παρθενώνα, και τα πούλησε στη Βρετανία για να ξεπληρώσει τα χρέη του. Ο κ. Όσμπορν γράφει στο τέλος ότι δεν πρέπει να «ντρέπονται ούτε να αμύνονται», και ολοκληρώνει την επιχειρηματολογία του με το εμφανώς ξεπερασμένο επιχείρημα ότι «παραμένουμε ένα από τα πολύ λίγα μέρη στη γη όπου μπορείτε να δείτε τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου δίπλα-δίπλα».

Το άρθρο του Τζορτζ Όσμπορν, ακολούθησε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και το αίτημά του στον Μπόρις Τζόνσον για επιστροφή των Μαρμάρων στον τόπο που ανήκουν. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ζήτημα «δανεισμού» έχει τεθεί και κατά το παρελθόν από την βρετανική πλευρά, ωστόσο πιθανή θετική απάντηση από την χώρα μας, μπορεί να εκληφθεί ως αποδοχή της κυριότητάς τους από τους Βρετανούς.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup