Νέες ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να φθάνουν στα ουκρανικά σύνορα και μια εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, δήλωσε την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη έπειτα από μια συνάντηση του Quad -του σχηματισμού τετραμερούς συνεργασίας που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία- ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να μειώνει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ουκρανία.
Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.
«Για να το πούμε απλά, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη.
«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, (...) μια εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και, για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, φωτογραφίες μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας τραβηγμένες από εμπορικούς δορυφόρους δείχνουν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε τοποθεσίες κοντά στην Ουκρανία.
Η Maxar Technologies, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε πως φωτογραφίες που τραβήχτηκαν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, δείχνουν σημαντικές νέες αναπτύξεις σε αρκετές τοποθεσίες στην προσαρτημένη Κριμαία, τη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Το Reuters σημειώνει πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.
Στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 αποσπώντας την από την Ουκρανία, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια μεγάλη νέα ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στο αεροδρόμιο Οκτιαμπρσκόγιε βόρεια της Συμφερούπολης, η οποία περιλαμβάνει 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα.
Νέα στρατεύματα και εξοπλισμός έφθασαν επίσης κοντά στο Νοβοοζέρνογιε της Κριμαίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επισημαίνει επίσης μια νέα ανάπτυξη κοντά στο Σλάβνε, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου.
Στη Λευκορωσία, όπου διεξάγονται μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια νέα ανάπτυξη στρατευμάτων, στρατιωτικών οχημάτων και ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ζιαμπρόβκα, κοντά στο Γκόμελ, λιγότερο από 25 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χθες, Πέμπτη, η Maxar αναφέρει πως μια μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και δυνάμεων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την περιοχή ασκήσεων του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, περίπου 110 χλμ. ανατολικά από τα ουκρανικά σύνορα.
Η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει και υπογραμμίζει πως έχει το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις σε όλη την επικράτειά της, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Επιμένει πως οι δυνάμεις αυτές δεν δημιουργούν απειλή για άλλες χώρες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Πέμπτη τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν άμεσα, λόγω του ενδεχομένου να γίνει ρωσική στρατιωτική εισβολή, προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί να «γίνει παλαβή πολύ γρήγορα».
«Οι αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν, πρέπει να φύγουν τώρα. Έχουμε μπροστά μας έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου», τόνισε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, αναφερόμενος στον ρωσικό στρατό.
«Πρόκειται για πολύ διαφορετική κατάσταση και τα πράγματα μπορεί να γίνουν παλαβά πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο αρχηγός του κράτους είπε πως δεν θα ανέπτυσσε τον αμερικανικό στρατό στο πεδίο στην Ουκρανία, για να επιχειρήσει ή για να απομακρύνει Αμερικανούς, εάν γινόταν η υποτιθέμενη ρωσική εισβολή.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «παγκόσμιο πόλεμο. Αν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι άρχιζαν να ρίχνουν οι μεν στους δε, θα βρισκόμασταν σε πολύ διαφορετικό κόσμο», εξήγησε ο Τζο Μπάιντεν.
«Αυτό που ελπίζω είναι πως αν (...) (σ.σ. ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) κάνει τον παραλογισμό να εισβάλει, θα δείξει την ευφυΐα να μην κάνει κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στους αμερικανούς πολίτες», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Επεισοδιακή συνάντηση Λαβρόφ και Τρας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Βρετανίδα ομόλογό του ότι αρνείται να ακούσει, σε μια επεισοδιακή συνάντηση που είχαν, η οποία κατέδειξε το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ είπε ότι στη συνάντησή του με τη Λιζ Τρας αισθανόταν σαν να βρισκόταν σε συζήτηση κωφαλάλων.
«Λένε ότι η Ρωσία περιμένει να παγώσει το έδαφος, σαν πέτρα, ώστε τα άρματά της να περάσουν εύκολα στο ουκρανικό έδαφος. Νομίζω ότι έτσι ήταν το έδαφος σήμερα με τους Βρετανούς συναδέλφούς μας» είπε.
Η Τρας αμφισβήτησε ευθέως τη διαβεβαίωση του Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με τη συγκέντρωση στρατιωτών και όπλων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. «Δεν βλέπω άλλον λόγο για τον οποίο να σταθμεύουν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, εκτός από το να απειλούν την Ουκρανία. Και αν Ρωσία μιλάει σοβαρά για διπλωματία, πρέπει να αποσύρει αυτές τις δυνάμεις και να σταματήσει τις απειλές», είπε.
Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι ζητούν από τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από το ίδιο το έδαφός της.
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη δύο διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν κεκλεισμένων των θυρών οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ ρώτησε την Τρας εάν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας επί του Ροστόφ και του Βορόνεζ – δηλαδή τις δύο περιοχές στη νότια Ρωσία όπου συγκεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις. Η Τρας, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, απάντησε ότι η Βρετανία δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές και τότε επενέβη ο Βρετανός πρεσβευτής για την διορθώσει.
Αργότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στη ρωσική εφημερίδα RBC, η Τρας είπε ότι νόμιζε πως ο Λαβρόφ αναφερόταν σε περιοχές της Ουκρανίας.
«Κανείς δεν υπονομεύει την ασφάλεια της Ρωσίας, αυτό απλούστατα δεν είναι αλήθεια», είπε η Τρας, προσθέτοντας ότι είναι «απολύτως σωστό» για την Ουκρανία να αμυνθεί και να αναζητήσει συμμάχους.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βρετανία είναι κακές εδώ και χρόνια. Έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους με τη δηλητηρίαση και τον θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, στο Λονδίνο το 2006 και με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι το 2018.
Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι το Λονδίνο ουδέποτε παρουσίασε αποδείξεις για να στηρίξει τις κατηγορίες του περί ρωσικής ανάμιξης και στις δύο αυτές περιπτώσεις ή ότι η Μόσχα επιχείρησε να δηλητηριάσει τον αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι το 2020. Είπε ότι η Τρας δεν άλλαξε τόνο κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής του και ότι αγνόησε τις εξηγήσεις του, ενώ επαναλάμβανε δηλώσεις και απαιτήσεις που έχει κάνει και στο παρελθόν η Βρετανία.
Βρετανία: Αυστηρότερες κυρώσεις προβλέπει νέος νόμος
Μια νέα νομοθεσία της Βρετανίας που επεκτείνει το εύρος όσων συνδέονται με τη Ρωσία στους οποίους θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ.
Το Λονδίνο έχει δεσμευτεί ότι η νομοθεσία θα του επιτρέψει να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους πρόσκεινται στο Κρεμλίνο και εμπλέκονται στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Ο νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας να σκιαγραφηθούν οι οικονομικές συνέπειες εις βάρος της Ρωσίας.
Ο νόμος που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει την εξουσιοδότηση επιβολής κυρώσεων σε άτομα που είναι κοντά στο Κρεμλίνο και έχουν «εμπλακεί στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, την υπονόμευση, την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας ή ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ή στην αποκόμιση οφελών, ή στηρίζουν την ρωσική κυβέρνηση».
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ