Κόσμος

Ισχυρή έκρηξη στο Ντονέτσκ, έκρυθμη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Ισχυρή έκρηξη στο Ντονέτσκ, έκρυθμη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα τη μαζική εκκένωση της περιοχής και την προώθηση των κατοίκων της στη Ρωσία - Οι υποστηριζόμενοι από τις ρωσικές αρχές αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία συγκέντρωσαν τα παιδιά σε ένα ορφανοτροφείο της αποσχισθείσας περιοχής

Κλιμακώνεται η διπλωματική κρίση στα ρωσουκρανικά σύνορα, με τις τελευταίες εξελίξεις να θέλουν ισχυρή έκρηξη στο Ντόνετσκ. Η έκρηξη φαίνεται να έχει σημειωθεί κοντά στο κτίριο που φιλοξενεί τη διοίκηση της περιοχής.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, με το Ντονέτσκ να έχει εκκενωθεί υπό τον φόβο σοβαρών απωλειεών μάχης. Η Ρωσία έχει πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις της και η Δύση απευθύνει συνεχή μηνύματα για αποκλιμάκωση.

Οι υποστηριζόμενοι από τις ρωσικές αρχές αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία συγκέντρωσαν τα παιδιά σε ένα ορφανοτροφείο της αποσχισθείσας περιοχής για να αρχίσουν να τα μεταφέρουν στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τη μαζική εκκένωση της περιοχής και την προώθηση των κατοίκων της στη Ρωσία, μετά την αύξηση των βομβαρδισμών. Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ εξέδωσε αργότερα παρόμοια ανακοίνωση.

Ένας ηγέτης των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε την εκκένωση των κατοίκων της αποσχισθείσας περιοχής του στη Ρωσία την Παρασκευή, εντείνοντας τους φόβους στη Δύση ότι η Μόσχα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια κλιμάκωση στη μακροχρόνια σύγκρουση ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την έξαρση των βομβαρδισμών στην περιοχή, που έχει προκαλέσει νέο παγκόσμιο συναγερμό, με τις εντάσεις να αυξάνονται για άλλη μια φορά αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στις πυρηνικές δυνάμεις της από το Σάββατο, τις οποίες θα επιβλέπει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και θα υπενθυμίζουν έγκαιρα την πυρηνική ισχύ της χώρας, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση ασφαλείας από τον Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά το επίκεντρο της ανησυχίας του κόσμου την Παρασκευή ήταν η ανατολική Ουκρανία.
Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», ανακοίνωσε την εκκένωση σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μεταφράσεις του Associated Press και του Reuters. Ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ότι το Κίεβο σχεδίαζε τη δική του στρατιωτική επίθεση στην περιοχή στα ανατολικά της χώρας, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις από το 2014, ανέφεραν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Πρόσθεσε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι θα μετακινηθούν πρώτα, σύμφωνα με το AP και τη μετάφραση του Reuters, και ότι η Ρωσία έχει προετοιμάσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να τους φιλοξενήσει. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι το Κίεβο σχεδίαζε μια τέτοια επίθεση και η Ουκρανία λέει ότι οι δυνάμεις της έπρεπε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά την αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές επειδή πιστεύουν ότι είναι ένα τέχνασμα που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει την Ουκρανία σε αντίποινα.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνησή του αρνείται «κατηγορηματικά» αυτό που αποκάλεσε «ρωσικές αναφορές παραπληροφόρησης». Είπε, «Η Ουκρανία δεν διεξάγει ούτε σχεδιάζει τέτοιες ενέργειες στο Ντονμπάς. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διπλωματική επίλυση των συγκρούσεων μόνο».

«Ως 190.000 στρατιώτες έχει συγκεντρώσει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία» λένε οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρούν πως συνεχίζεται η μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων προς τις περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Αν και η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της επιστρέφουν στη βάση τους, δεν το έχουμε δει ακόμη. Πράγματι, βλέπουμε περισσότερες δυνάμεις να εισέρχονται σε αυτή τη συνοριακή περιοχή», δήλωσε ο Όστιν, έπειτα από μια συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Μάριους Μπλάζακ. «Τους βλέπουμε επίσης να εξακολουθούν να ετοιμάζονται», κυρίως «πλησιάζοντας στα σύνορα, τοποθετώντας στρατεύματα και αυξάνοντας τις επιμελητειακές ικανότητές τους», διευκρίνισε ο Όστιν.

Στο μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μάικλ Κάρπεντερ δήλωσε πως ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας είναι σημαντικά υψηλότερος (σχεδόν διπλάσιος) σε σχέση με όσα ήταν γνωστά μέχρι πρόσφατα. «Εκτιμούμε ότι η Ρωσία πιθανότατα έχει συγκεντρώσει 169.000-190.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία σε σύγκριση με τους περίπου 100.000 στις 30 Ιανουαρίου. Αυτή είναι η πιο σημαντική στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» σημείωσε ο Κάρπεντερ.

«Άγνοια» δηλώνει το Κρεμλίνο για την απομάκρυνση κατοίκων από το Ντονμπάς

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει την δεδομένη στιγμή στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ»

«Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Πεσκόφ, με αφορμή τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονιέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, ο οποίος ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με την Μόσχα ο Πεσκόφ επανέλαβε: «Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες». Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει μεταξύ ποιων έγιναν επαφές γι’ αυτό το θέμα.

Μετά τον Πουσίλιν, ο ηγέτης της αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πσέτσνικ, κάλεσε τους κατοίκους της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατευθυνθούν προς την Ρωσία.

Έκδηλή είναι η αγωνία της Δύσης για τον πολλαπλασιασμό των στρατιωτικών δυνάμεων στα ρωσουκρανικά σύνορα. «Σήμερα υπάρχει η απειλή πολέμου στο μέσον της Ευρώπης μας», προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και μίλησε για τον κίνδυνο αλλαγής της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να προχωρήσει σε βήματα αποκλιμάκωσης.

«Όποιος θέλει να ζήσει με ασφάλεια μαζί με τον άλλον, δεν τον απειλεί. Οι 130.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα μόνο ως απειλή μπορούν να γίνουν αντιληπτοί», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ, μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, σε πάνελ με τον αμερικανό ομόλογό της Άντονι Μπλίνκεν. Το θέμα είναι, επισήμανε, αν είναι πιο πιθανό να καταλήξουμε σε μια συνεργασία βασισμένη σε κανόνες ή σε ένα σύστημα με σφαίρες επιρροής και πολιτικές στρατιωτικής ισχύος, όπως αυτό μετά τη Γιάλτα το 1945. «Αυτή η κρίση δεν είναι ουκρανική, είναι ρωσική», τόνισε η υπουργός και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα και να προσέλθει στον διάλογο, «για το πώς θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα ορισμένο επίπεδο ασφάλειας για τον κόσμο το 2022».

Στο ακροατήριο βρισκόταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος, απευθυνόμενος στην υπουργό, σημείωσε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για την πατρίδα και τις οικογένειές τους, αλλά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. «Ευχαριστούμε για τα 5.000 κράνη, αλλά δεν μπορούμε έτσι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Δεν αρκούν», είπε δηκτικά, αναφερόμενος στα κράνη που έστειλε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση στην Ουκρανία, έπειτα από ουκρανικό αίτημα και ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη διάθεση εξοπλιστικών συστημάτων.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση για εμάς. Αλλά αν λάβουμε μια τέτοια απόφαση (ενν. για παράδοση όπλων στην Ουκρανία), τότε το Σχήμα της Νορμανδίας δεν λειτουργεί πλέον και τότε αυτό θα αποτελεί ακόμη μία απειλή για την ασφάλεια», απάντησε η κυρία Μπέρμποκ και επισήμανε ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αποτροπή της κατάρρευσης της Ουκρανίας εκ των έσω, «λόγω έλλειψης επενδύσεων ή κατάρρευσης του νομίσματός της. Είμαστε ο μεγαλύτερος δωρητής της Ουκρανίας», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είναι κανείς υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και δήμαρχος του Κιέβου».

O Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε - από την πλευρά του - τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ώρες στο Ντομπάς και να αποκλιμακώσει την πίεση γύρω από την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο Μακρόν τόνισε ότι «η κατάσταση στο Ντομπάς είναι πολύ ανησυχητική» και με πολλά θύματα και ζήτησε να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες που είναι αντίθετες με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε αποδείξεις για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας», συνέχισε ο Μακρόν, λέγοντας: «Χαιρετίζω τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, όμως ένας εταίρος είναι αξιόπιστος όταν οι πράξεις συνάδουν με τις δηλώσεις του».

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ζητούν πρώτον, να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες και να υπάρξει αποκλιμάκωση και δεύτερον να ξεκινήσουν οι εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις. Σημείωσε, τέλος, ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΗΠΑ, μέσω τηλεδιάσκεψης, λέγοντας: «είμαστε ξεκάθαροι για την ενότητά μας και για το τι ζητάμε».
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup