Από τα δημόσια κτίρια ξεκινά η συντονισμένη κυβερνητική πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας με κίνητρα, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Σήμερα, στις 10 το πρωί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκαςκαι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα ανακοινώσουν τα πρώτα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει αυξημένη χρηματοδότηση (μπόνους) στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, δήμους κ.λπ.) που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις και θα μειώσουν την κατανάλωσή τους.
Ειδικότερα, θα γίνουν συστάσεις για χρήση των κλιματιστικών σε όλα τα δημόσια κτίρια κατ’ ελάχιστον στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου και ανταπόκριση στις κυβερνητικές συστάσεις θα αξιολογείται βάσει της σύγκρισης του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς (π.χ. Ιούλιος-Αύγουστος 2022) με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το imerisia.gr.
Πρόκειται για την επιχείρηση «θερμοστάτης», που εφαρμόζουν ήδη η Ιταλία και η Ισπανία, και την οποία είχε προαναγγείλει εμμέσως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ δεκαημέρου, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν, και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», είχε πει ο πρωθυπουργός.
Τι ετοιμάζεται και για τα νοικοκυριά
Αναζητούνται τρόποι, αναφέρουν πληροφορίες, για να δοθούν ανάλογα κίνητρα και στα νοικοκυριά ώστε να προωθηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό σχεδιάζεται να γίνει μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης της κατανάλωσης με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο και αυξημένης επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αξιοποιηθεί γι' αυτό η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει στις 15 Ιουνίου για την επιστροφή των επιδοτήσεων έως 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό συνδέοντας την εξοικονόμηση με την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος, με κονδύλια που θα μεταφερθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Τι προτείνει η Κομισιόν
Για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, η κοινή εκστρατεία Κομισιόν – IEA «Playing my part» παρέχει απλές πληροφορίες σχετικά με ορισμένα βασικά βήματα που μπορούν να λάβουν οικειοθελώς άτομα και εταιρείες, για να συμβάλουν στη μείωση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία:
- Μειώστε τη θέρμανση και χρησιμοποιήστε λιγότερο κλιματισμό (19°C ή 20°C αντί για τον μέσο όρο της ΕΕ 22°C).
- Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του λέβητα σας (οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που ορίζονται στους λέβητες μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 100 € κάθε χρόνο).
- Εργασία από το σπίτι (η μετακίνηση αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της χρήσης λαδιού στα αυτοκίνητα της ΕΕ).
- Χρησιμοποιήστε το αυτοκίνητό σας πιο οικονομικά (κάνετε ταξίδια με αυτοκίνητο με πολλά άτομα, βασίζεστε λιγότερο στον κλιματισμό).
- Μειώστε την ταχύτητά σας στους αυτοκινητόδρομους (η οδήγηση κατά μέσο όρο 10 km/h πιο αργά θα μειώσει τους μέσους λογαριασμούς καυσίμων κατά 60 € ετησίως).
- Αφήστε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι την Κυριακή στις μεγάλες πόλεις.
- Μικρά ταξίδια με τα πόδια ή με ποδήλατο αντί για οδήγηση (το ένα τρίτο των διαδρομών με αυτοκίνητο στην ΕΕ είναι λιγότερα από τρία χιλιόμετρα).
- Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.
- Αφηστε το αεροπλάνο, πάρτε το τρένο.
Πηγή: Ethnos.gr