Οι ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων αλλά και το γεγονός ότι για μία σειρά από βασικές πρώτες ύλες επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την πορεία τους το επόμενο διάστημα, εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής στις επιχειρήσεις εστίασης και τροφίμων.
Ελαιόλαδο, σιτηρά και γαλακτοκομικά αποτελούν κατηγορίες τροφίμων οι οποίες τον τελευταίο 1,5 χρόνο βρίσκονται μεταξύ των «πρωταθλητών» των ανατιμήσεων αυξάνοντας το κόστος όχι μόνο για τους καταναλωτές και τις καθημερινές τους ανάγκες αλλά και για τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν ως βασικές πρώτες ύλες.
Την ίδια στιγμή, τόσο η πορεία των διεθνών τιμών όσο και εξελίξεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αποτελούν επιπλέον πηγές ανησυχίας για του προσεχείς μήνες.
Αγωνία από τους αρτοποιούς για τα σιτηρά
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σιτηρά με τους αρτοποιούς που χρησιμοποιούν το σκληρό σιτάρι για την παρασκευή του ψωμιού, να παραμένουν σε στάση αναμονής για τιμές το επόμενο διάστημα. Οι αρτοποιοί, από τις αρχές του φθινοπώρου είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με την ανακοίνωση αυξήσεων στο αλεύρι από πλευράς των προμηθευτών τους, οι οποίες είχαν αποδοθεί στην άνοδο των διεθνών τιμών.
Στη παρούσα φάση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδα κ. Μούσιος μιλώντας στο CNN Greece, κάνει λόγο για μία στασιμότητα η οποία που παρατηρείται τόσο στις τιμές όσο και σε αρκετά συμβόλαια που βρίσκονται εν αναμονή υπογραφών, καθώς η αγορά περιμένει τις εξελίξεις από το μέτωπο των ουκρανικών σιτηρών αλλά και τις κινήσεις από πλευράς Βουλγαρίας και Πολωνίας.
Η αβεβαιότητα η οποία προκύπτει από αυτή την ασυνήθιστη στασιμότητα, όπως λέει ο κ. Μούσιος, δεν τους επιτρέπει να κάνουν προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια περί του 30% της φετινής παραγωγής σιτηρών καθώς η περιοχή μαζί τον Έβρο αποτελούν τους κυρίους παραγωγούς σε εγχώριο επίπεδο.
Πέραν όμως των σιτηρών, έντονος είναι ο προβληματισμός και για το ελαιόλαδο καθώς και τα γαλακτοκομικά που επίσης αποτελούν βασικές πρώτες ύλες για προϊόντα που παράγονται στους φούρνους.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου των αρτοποιών μάλιστα, αναμένεται τη Δευτέρα να έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά την οποία στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν ζητήματα σχετικά με την ακρίβεια αλλά και τους ελέγχους σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα που έχει ξεκινήσει το αρμόδιο υπουργείο.
Προβληματισμός στις επιχειρήσεις εστίασης
Μείζον ζήτημα και για τις επιχειρήσεις εστίασης αποτελούν οι τιμές των πρώτων υλών, την ίδια στιγμή μάλιστα που όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες δεν έχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους τους και η κατανάλωση εμφανίζεται ήδη μειωμένη.
Το ελαιόλαδο είναι από τα προϊόντα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας τους λόγω της διαρκώς αυξανόμενης τιμής του - αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο της ξηρασίας σε χώρες που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί - με τους επιχειρηματίες της εστίασης να είναι «προετοιμασμένοι» και για νέες αυξήσεις τον Νοέμβριο στις καινούριες παραλαβές που θα έχουν, όπως σημείωνε πρόσφατα στο CNN Greece o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννη Λιάρος.
Δεν είναι ωστόσο μόνο το ελαιόλαδο, καθώς ανησυχία υπάρχει και για άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως βασικά συστατικά. Για παράδειγμα η πορεία των τιμών στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά επηρεάζει το κόστος παραγωγής σε πιάτα που δύσκολα λείπουν από τους καταλόγους της εστίασης. Ενδεικτικά η φέτα και η έντονη ανησυχία που έχει προκληθεί μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία καθώς στην περιοχή βρίσκεται περί το 40% του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας, που παράγουν το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της. Η φετινή παραγωγή φέτας αναμένεται σημαντικά μειωμένη, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό τόσο για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς όσο και για την τιμή της, που ήδη τον τελευταίο χρόνο έχει εκτοξευτεί.
Πηγή: cnn.gr