Το φθινόπωρο θα εξετάσει η κυβέρνηση εκ νέου πώς λειτουργούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις προκειμένου να αποφασιστεί εάν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις μετά τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πριν από λίγους μήνες. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα λειτουργήσουν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το Δεκέμβριο και θα επανέλθει το φθινόπωρο.
Το νέο καθεστώς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις προβλέπει τέλος διαμονής σε 170.000 ακίνητα, ΦΠΑ σε 7.440 φυσικά πρόσωπα που θα υποχρεωθούν να ανοίξουν βιβλία και αυστηρότερα πρόστιμα.
Ειδικότερα, από την αρχή του έτους τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη σύσταση ατομικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνονται πλέον με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές και πρέπει να επιβαρύνουν με ΦΠΑ 13% τα ακαθάριστα εισοδήματα βραχυχρόνιων μισθώσεων που αποκτούν από όλα τους τα ακίνητα, τα οποία εκμεταλλεύονται με αυτό το καθεστώς.
Eπιπλέον στα νέα μέτρα για τη χορήγηση της Golden Visa προβλέπεται ότι οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Tο πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, το οποίο μέχρι 31-12-2023 ανερχόταν σε 5.000 ευρώ και επιβαλλόταν στον διαχειριστή των ακινήτων, είτε είναι κύριος είτε επικαρπωτής είτε τρίτος, ορίζεται πλέον, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στις 5.000 ευρώ.
Σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», το οποίο κλιμακώνεται από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα.
Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι
Οι νέες παρεμβάσεις, που θα εξεταστούν εφόσον κριθεί απαραίτητο, είναι:
- Χρονικός περιορισμός στη βραχυχρόνια μίσθωση ανά έτος, ανάλογα με την περιοχή. Στο άρθρο 111 του ν. 4446/2016 αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
- Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος
- Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος».
- Να οριστεί μέγιστος αριθμός ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο, με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία της Beyond, η οποία παρέχει λύσεις δυναμικής τιμολόγησης στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σήμερα οι ενεργές καταχωρίσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πλατφόρμα Airbnb στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 131.000, εκ των οποίων το 86% είναι ολόκληρα ακίνητα.
Ο αριθμός των καταλυμάτων που μισθώνονται μέσω Airbnb στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση και κατά 48% τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, λόγω του νέου φορολογικού πλαισίου που διέπει την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της λήξης της σεζόν, καταγράφεται πτώση 8% από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα.
Πηγή: imerisia.gr