Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες 1,82 δισ. ευρώ στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες 1,82 δισ. ευρώ στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο

Τη μεγαλύτερη μείωση (95,2%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις»

Απώλειες 1,82 δισ. ευρώ κατέγραψαν στον τζίρο τους οι επιχειρήσεις της χώρας τον Φεβρουάριο εφέτος, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο εφέτος ανήλθε σε 17.231.465 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 9,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020, που είχε ανέλθει σε 19.052.382 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση (62%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» και τη μικρότερη (0,1%) οι επιχειρήσεις του τομέα «Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού». Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση (6,9%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης».

Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες επίσης υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 ανήλθε σε 582.886 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 47,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο πέρυσι, που είχε ανέλθει σε 1.115.479 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση (95,2%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις» και τη μικρότερη (2,9%) οι επιχειρήσεις του κλάδου «Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας». Αντίθετα, τη μεγαλύτερη αύξηση (34,7%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο πέρυσι, τον Νοέμβριο 2020 τέθηκαν επιπρόσθετα σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες» και επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο «Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας».

Το πλήθος των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, βάσει του νέου πλαισίου προσδιορισμού, ανήλθε σε 219.283 επιχειρήσεις, που αντιστοιχεί στο 15,1% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα της «Εκπαίδευσης» (89,9%) και ακολούθως στον τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» (84,4%). Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα «Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες» (0,2%) και στον τομέα «Ενημέρωση και επικοινωνία» (1,1%).

Ενώ, στους κάτωθι τομείς οικονομικής δραστηριότητας δεν υπάρχουν επιχειρήσεις σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας: «Γεωργία, δασοκομία και αλιεία», «Ορυχεία και λατομεία», «Μεταποίηση», «Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού», «Παροχή νερού, επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση αποβλήτων και Δραστηριότητες εξυγίανσης», «Κατασκευές», «Μεταφορά και αποθήκευση», «Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες», «Διαχείριση ακίνητης περιουσίας» και «Δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup